Recept Slavné Aleppo grilované mleté jehněčí - Kafta bil-Karaz

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Aleppo…hlavni mesto kulinarskeho sveta davno pred Parizi.
Puvodne pripraveno ze specielnich temne rudych az cernych malych tresni zvanych tresen Sv. Lucie (Prunus mahaleb L.), ktere jsou male, trpke a mohou se nahradit zavarenymi vypeckovanymi visnemi, ale take vypeckovanymi cerstvymi tresnemi.
Misto jehneciho se muze pouzit hovezi maso i kureci. Lze take pripravit bez grilu na tezke panvi. Rada mam tyto kabab posypane na masle oprazenymi piniovymi, nebo jinymi orisky a take salat z vlasskych orechu jako prilohu…

Podle autora kucharek, Habeeb Salloum

Postup

V mise promnout pomoci navlhcenych rukou cerstve pomlete jehneci, baharat, rimsky kmin, skorici, sul a pepr. Dobre promichane prisady vlozit do robotu s kovovymi nozi a vse rozmixovat na jemnou hladkou pastu.

Opet pomoci navlhcenych rukou pripravit z masa malinke kulicky, velke asi jako velka oliva a ty navlect stridave s tresnemi na spejle
(asi 5 masovych kulicek a 4-5 tersni na kazdou spejli). Spejle poskladat na plochy talir a prikryte je na jednu hodiny vlozit do chladnicky.

Zapalit gril a nechat ho asi 15 minut rozzhavit. Spejle poskladat na mrizku grilu a za obcasneho otaceni je na vsech stranach ogrilovat (asi 10 minut, az je maso pruzne na dotek a je hnede barvy).

Podavat s mistnim plochym chlebem typu pide

.............­.............­.............­..............
Obmena:
Priprava na panvi s omackou.

Na velkou panev dat visne s cukrem a koncentratem z granatovych jablicek. Privest k varu, snizit teplotu a pomalinku nechat asi 15 minut probublavat. Pridat masove kulicky a vse dusit dalsich 15 minut.

Na masle osmazit piniove orisky. Pochy chleb na obvode rozdelit na dva dily, nakrajet je na trojuhelniky a ty poskladat na plochou misu hrubou stranou nahoru a spickami smerem k okraji misy. Pokapat je zbytkem masla a posypat novym korenim. Na ne nalit masove kulicky s visnovou stavou (bude husta) a vse posypat posekanou petrzelkou a orisky.

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.03.11 vloženo
  • 3157x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g pomleteho jehneciho
  • 2 lzicky koreni "baharat":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26101
  • 1/2 lzicky mleteho rimskeho kminu
  • 1/2 lzicky pomletych seminek koriandru (nemusi byt)
  • 1/4 lzicky pomlete skorice
  • sul a cerstve pomlety cerny pepr
  • asi 50 vypeckovanych visni (nebo tresni)
  • Budete-li grilovat, tak asi 10 bambusovych predem do vody namocenych spejli
  • ................................................
  • Obmena:
  • Priprava na panvi s omackou.
  • 1 kg visni (i susenych, pres noc namocenych ve vode)
  • 1 lzice cukru
  • 1 lzice koncentratu z granatovych jablicek
  • 3 lzice posekane petrzelky na posypani
  • trocha noveho koreni na posypani chleba
  • na masle osmazene piniove orisky na posypani
  • 2 lzice masla na smazeni orisku a pokapani chleba
  • plochy arabsky chleb na podavani

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavné Aleppo grilované mleté jehněčí - Kafta bil-Karaz

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 25.03.11 20:59

Jolanko, kazde mesto, kde na cloveka dycha historie a kultura je fantasticke a jeste k tomu se tam vynikajicne clovek naji…Zapomnela jsem napsat, ze jsem recept rozsirila 8-) Dobrou noc!

 
jolana
5064 příspěvků 25.03.11 19:05

Babi,tam je toho..cloveku len zrak prechadza a tie chute co dokaze vykuzlit pani domaca a nielen v podnikoch..mi­lujem ich kuchynu..pekny vecer :)

 
babi
6360 příspěvků 25.03.11 17:56

jolanko, diky za poucny komentar. Znam dve verze (ono jich je pry povic) a to na grilu, tak jako z panve ve visnove omacce…dopisu do receptu…Rozhodla jsem se ted pred Velikonocemi pro to grilovani, ale s visnovou omackou je to vyborne. Ochutnala jsem oboji :palec:

Příspěvek upraven 25.03.11 v 18:31

 
jolana
5064 příspěvků 24.03.11 23:24

Babi, slavne..to teda je a nielen slavne ale velmi dobre…diky za recept :)..ale je este lepsie ak sa kibbeh podava v misticke s visnami-teda lespie povedane z ich pretlaku..vtedy je bozske nielen slavne..:) ak ma niekto dobre visne a chut-stoji za to to skusit..koriander by som ale vynechala. Nielen toto kibbeh ale aj Aleppo je prelavene svojou kuchynou. Predstav si, ze turci..turci! pysniaci sa svojou kuchynou robia zajazdy do Aleppa.. kulinarske zajazdy.
Pekny vecer :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz