Recept Slávky v bílém víně
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na osminky. Mrkev, celer a pórek omyjeme, očistíme a nadrobno pokrájíme. Petrželku opereme a osušíme, otrháme a posekáme lístky. 2. Víno dáme spolu s jalovčinkami, celým pepřem, bobkovým listem, solí a připravenou zeleninou do velkého hrnce a vaříme asi 5 min. 3. Mušle očistíme a důkladně omyjeme. Ty, které se přitom otevřely, vytřídíme. Ostatní vložíme do vinného vývaru a vaříme asi 7 min. Hrnec stáhneme z plotny a necháme ještě asi 5 min. stát. Mušle rozdělíme do talířů s vinným vývarem a podáváme sypané petrželkou. Tip: Při konzumaci slávek používáme prázdnou mušli jako kleštičky.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
- 11.11.02 vloženo
- 28706x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- na osobu asi 360 kcal, 38 g bílkovin, 3 g tuků, 23 g sacharidů
- 4 cibule
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 pórek
- 1 svazek petrželky
- 750 ml bílého vína
- 10 jalovčinek
- 20 zmek pepře
- 3 bobkové listy
- sůl
- 2 kg slávek
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku4.9.20 11:56
Výborná věc! Vyrobil jsem z polovičního množství, jen ta petrželka nebyla. Slávky byly z Globusu a polovinu jsem vyhodil, protože nebyly úplně zavřené nebo byly rozbité. I tak mi připadalo, že nálevu bylo hodně málo, po prvním vaření jsem musel dolít vodou na dvojnásobek, jinak bych ty slávky dělal jen v páře. Co jsem nezbaštil večer teplé, dal jsem si druhý den studené a stále to bylo skvělé. Ideální příloha je čerstvé pečivo. Výsledek byl vynikající, doporučuji!
Líbí se mi11.10.15 10:39
Zase po letech, zase mimořádný zážitek. Ze zbytku jsem připravila polévku, ta musí být. Je prostě potřeba včas utrhnout mušle strávníkům „od huby“…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmDiskuse k receptu Slávky v bílém víně
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Slávky v bílém víně
Chválím tento recept už potřetí a blahořečím jeho autorovi. V létě jsem si dala závazek a vyzkoušela ve Francii a v Belgii 5 různých úprav slávek, ale ani jeden nebyl tak výborný, jako tento, který dělám doma, hlavně návštěvám, a sklízím pokaždé jenom chválu. Jídlo nerozděluji na talíře, jíme z jednoho velkého hrnce. Dělám toho hodně, aby mi něco zbylo, protože ze zbytku uvařím polévku. Zbylé slávky vyloupu, vše zahřeju, přidám smetanu ke šlehání rozmíchanou s trochou hladké mouky, zavařím a nakonec dochutím kostičkami orestované anglické slaniny. Na druhý den (po rozležení) je lepší.
Zkusila jsem pozměnit zeleninu: přidat řapíkatý celer (už jsem nedala klasický) a fenykl a opět to mělo úžasný úspěch.
Zkusila jsem pozměnit zeleninu: přidat řapíkatý celer (už jsem nedala klasický) a fenykl a opět to mělo úžasný úspěch.
Výborný recept. Jalovec a bobkový list dodává nový rozměr. Doporučuji nepodceňovat kvalitu vína, dobré podtrhne skvělou chuť.
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíčku, Váš recept jsme vyzkoušeli letos o dovolené na lodi. Na poslední chvíli před odjezdem mne osvítil nápad: ačkoliv rodinou označen za blázna, proběhl jsem Labužníka a vytahal recepty na mořské potvory. Osvědčilo se. Slávky na víně byly skvělé!