Recept Slavíkova ryba

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nejprve si uděláme marinádu z dobrého olivového oleje (*extra virgin*), česneku, feferonky, rozmarýnu, tymiánu a oregana. Marinádu necháme v lahvi s korkovým uzávěrem aspoň den odležet. Vykostěné rybí maso vložíme do marinády a necháme ho tam ležet v chladu aspoň 2-3 hodiny. Brambory omyjeme a vaříme ve slupce asi 10 minut ve slané vodě. Potom je nakrájíme na menší kousky a rozložíme je na plechu pokropeném olivovým olejem. Na brambory nasypeme rozmarýn a nakrájené olivy, jemně nakrájenou mladou cibulku, sůl a pepř. Pečeme v troubě při 200 °C, dokud nejsou propečené a chřupavé. Marinované maso osolíme, nakrájíme ho na menší kousky a na suché rozpálené pánvi opékáme. Jakmile se maso zatáhne, zmírníme oheň. Opékáme maso ze všech stran, potom ho vyjmeme a uschováme v teple. Do pánve vlijeme smetanu, přidáme nakrájené olivy, tymián a rozmarýn. Krátce povaříme. Potom vrátíme maso do pánve. Lehce pokropíme suchým bílým vínem. Podle potřeby opepříme. *Poznámka:* Tuto rybu připravoval náš slavík Karel Gott v populárním kulinářském pořadu německé televize Alfredissimo, kam ho pozval slavný Alfred Biolek. Jeho vystoupení mělo velký úspěch. Gott hýřil labužnickými vědomostmi (*poznal, jaké víno mu Biolek nalil*) a názory, brojil proti fast-foodu a přiznal, že v dětství rád pil kozí mléko, které ostatní spolužáci nenáviděli. Vařit se prý učil od své maminky, například švestkové knedlíky. Tradiční českou kuchyni však označil za příliš těžkou a pro sebe nepřijatelnou. Před kamerami při představení měl prý náš slavík větší trému, než před velkým koncertem. Vařil však výtečně a jeho "provensálská ryba s rozmarýnovými a olivovými brambůrky" byla potom diváky oceněna známkou 3.5 bodu z pěti možných. ;o)) Čerpáno z časopisu Story (9/2003).

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 17.10.06 vloženo
  • 2973x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 ml smetany
  • 50 ml bílého vína
  • 50 ks vypeckovaných černých oliv
  • 8 menších brambor
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 feferonka
  • 2 stonky mladé cibule
  • rozmarýn
  • oregano
  • tymián
  • pepř
  • sůl.

Doporučená příloha

  • opečené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavíkova ryba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz