Recept Slaný koláč VEG NE-VEG
birkana Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Zase jsem čekala návštěvu. Kombinace masožravec + vegetariánka. Pohoštění jsem vždy řešila dvěma verzemi, zvlášť pro NĚHO a zvlášť pro NI. Tentokrát jsem připravila kombinovaný slaný koláč VEG NE-VEG.
Postup
Koláčovou formu vymažeme olejem (pod tučnější těsta a nebo s nepřilnavým povrchem není třeba), rozprostřeme do ní těsto jako na pizzu. Na lžíci oleje podusíme nakrájenou cibuli, papriku, rajčata a mrkev nastrouhanou na hrubším struhadle. Přidáme oregano nebo bazalku a česnek, osolíme, opepříme, příp. dochutíme chilli pastou. Dusíme do vydušení tekutiny. Necháme zchladnout. Chladnou směs naneseme na těsto až k okrajům. Pak se pustíme do dokončení. Koláč si pomyslně rozdělíme na poloviny. Tu "masožraveckou" posypeme strouhaným sýrem podle chuti a obložíme salámem (např. typu paprikáš, uherák apod.). A tu bezmasou půlku obkládáme rajčaty krájenými na kolečka a vegetariánským sýrem. (Omlouvám se všem znalcům, já se ve vegetariánské výživě nevyznám, v obchodě si vždy nechám poradit, co je vyrobeno na bázi rostlinné a proto ten sýr tak neobratně pojmenovávám. Zasvěcení jistě chápou :-) ) Nakonec celý povrch posypeme bazalkou či oreganem. Pečeme ve středně teplé troubě cca 25 minut. Pak už si každý nabídne porci ze "své" půlky. Koláč chutná teplý i studený. Doporučuji použít těsto kynuté (voda, polohrubá mouka, droždí, sůl, olivový olej) - určitě tady nějaké vhodné najdete. A náplň nanést až k okrajům. Ty jsou pak vláčné, kypré, žádné drobící a lámající se "suchary". Můj "masožravec" k takovým tvrdým okrajům vtipně poznamenává, že se mu "práší od huby" :-) :-) :-) Inu, "Ostravak", co na srdci, to na jazyku!!!
Recept je z kategorií: Slané koláče
- 01.07.12 vloženo
- 4123x zobrazeno
Čas přípravy
- cca 60 minut
Ingredience
- těsto na pizzu
- olivový olej
- cibule
- mrkev
- paprika
- rajčata
- česnek
- chilli pasta
- oregano (nebo bazalka)
- sůl
- pepř
- salám
- strouhaný tvrdý sýr
- sýr vhodný pro vegetariány
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.12.13 12:41
ta vega půlka není taky vega. rajčata v tepelné úpravě jsou bílkovina
i naložená /kečup také/a sýr do 60% také. ale rozhodně to je lepší
než jíst dohromady bílkoviny a uhlovodany. patrně pro trávení organizmu je
vhodnější dělená strava dle dr. haye. sám ji držím. i když kacýnka
s br. knedlíčkem a zelím je důvod k porušení. není to ale tak
často.
zdraví matlák
Diskuse k receptu Slaný koláč VEG NE-VEG
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Slaný koláč VEG NE-VEG
To, že nahlas řekneš svůj názor na věc, nepovažuji za rýpání
Nechtěla jsem rýpat, spíš jsem se zamýšlela nad tou tolerancí.
No, kolik lidí, tolik chutí (a zvyků)
Opravdu ti dva spolu žijí již přes 15 let. A paní se dala na vegetariánskou výživu někdy před 6 lety. V domácí kuchyni to určitě mají vyřešeno. A pokud dojde na víkendovou návštěvu - grilovačku, připravujeme nejen maso - ryby, drůbež i „červené“, ale i grilovanou zeleninu, pokrmy z tofu (k přípravě potřebuji asistenty „znalé věci“) apod. Navzájem své „úchylky“ tolerujeme, každý ví, kde jsou jeho stravovací hranice. Například já klidně pozřu v Asii hmyzí jídlo, ale nikdo mne nedonutí sníst sousto sladkého rýžového nákypu
. Prostě od mala NE! No, kolik lidí, tolik
chutí (a zvyků).
Já teda nevím, ale jak potom vegetariánka může žít s nevegetariánem?
Myslím, že ta varianta je dobrá, zvlášť
pokud si návštěva nestežovala nebo nějak nenaznačila…
Aweritah: Dík za poučení. Asi bude příště vhodnější udělat koláče dva menší, než to takto kombinovat. Tvoji kritiku oceňuji, člověk se pořád učí

1 příspěvek 1.7.12 14:23
Snaha o vhodné pohoštění se určitě cení, jen bych k tomu jako vegetariánka měla pár poznámek. Jasně, že i mezi vegetariány jsou rozdíly, ale já osobně bych nejedla ani tu „vegetariánskou“ část, příprava takhle dohromady mi opravdu vadí. Dále vegetariáni sýry často jedí, jsou to vegani, kteří ze své stravy úplně vylučují vše, co je živočišného původu.
Neber to jako kritiku, je to spíš jen osobní názor a malé vyjasnění