Recept Slánské třepané brambory s kmínem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Slánské třepané brambory s kmínem

Postup

Oloupané nebo oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, dobře zcedíme, osolíme, zasypeme kmínem a s pokličkou důkladně protřepeme, nemastíme. Dáme na talíř jako přílohu a teprve tady mastíme máslem. Tento způsob úpravy brambor s úspěchem používám, pokud brambory neposlechnou a jejich část, nebo všechny se rozpadnou a není je možné podat v úhledných a kompaktních kouscích. Takové brambory připavovala moje máma za války, kdy se vlastně u nás v Čechách zavedl způsob pěstování a prodávání jednoho druhu nekvalitních brambor. Brambory jsme jedli suché, protože máslo bylo skoro hrdelním svátkem. A pamatuju se, že když jsem je mámě pomáhal škrábat, tak takové černé fleky, jako mají brambory dnes, tehdy vůbec nebyly. To všechno udělaly ty rakety.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 24.03.06 vloženo
  • 4260x zobrazeno

Ingredience

  • voda
  • brambory nejlépe moučné
  • sůl
  • kmín
  • máslo

Doporučená příloha

  • je to příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.5.19 17:37

Tak trochu vzpomínka na Maňanu…
Takto „natřepané“ brambory dělávala i moje babička a maminka - dnes k filé…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Slánské třepané brambory s kmínem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Slánské třepané brambory s kmínem

Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

U nás se do takto uvařených brambor přidává sekaná pažitka nebo pórek. Dělá se to obzvláště na jaře, když brambory „ztrácejí chuť“.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

Tak tyhle brambory dělával můj tatínek, posypal je osmaženou cibulkou a zapíjeli jsme je studeným, kyselým mlékem. Tenkrát mléko zkyslo doma a bylo labužnické. :-)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

A nebo takhle: Brambory oloupáme, nové jen očistíme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky a na troše oleje v kastrůlku krátce opečeme. Pak osolíme, pokmínujeme, zalijeme vodou a uvaříme. Moc dobré!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pomerančové rizoto nasladko

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Štika na smetaně Štika na smetaně
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz