Recept Slánské třepané brambory s kmínem

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slánské třepané brambory s kmínem

Postup

Oloupané nebo oškrábané brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, dobře zcedíme, osolíme, zasypeme kmínem a s pokličkou důkladně protřepeme, nemastíme. Dáme na talíř jako přílohu a teprve tady mastíme máslem. Tento způsob úpravy brambor s úspěchem používám, pokud brambory neposlechnou a jejich část, nebo všechny se rozpadnou a není je možné podat v úhledných a kompaktních kouscích. Takové brambory připavovala moje máma za války, kdy se vlastně u nás v Čechách zavedl způsob pěstování a prodávání jednoho druhu nekvalitních brambor. Brambory jsme jedli suché, protože máslo bylo skoro hrdelním svátkem. A pamatuju se, že když jsem je mámě pomáhal škrábat, tak takové černé fleky, jako mají brambory dnes, tehdy vůbec nebyly. To všechno udělaly ty rakety.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 24.03.06 vloženo
  • 3993x zobrazeno

Ingredience

  • voda
  • brambory nejlépe moučné
  • sůl
  • kmín
  • máslo

Doporučená příloha

  • je to příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.05.19 17:37

Tak trochu vzpomínka na Maňanu…
Takto „natřepané“ brambory dělávala i moje babička a maminka - dnes k filé…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Slánské třepané brambory s kmínem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Marjanka2
214 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

U nás se do takto uvařených brambor přidává sekaná pažitka nebo pórek. Dělá se to obzvláště na jaře, když brambory „ztrácejí chuť“.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

Tak tyhle brambory dělával můj tatínek, posypal je osmaženou cibulkou a zapíjeli jsme je studeným, kyselým mlékem. Tenkrát mléko zkyslo doma a bylo labužnické. :-)

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Slánské třepané brambory s kmínem

A nebo takhle: Brambory oloupáme, nové jen očistíme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky a na troše oleje v kastrůlku krátce opečeme. Pak osolíme, pokmínujeme, zalijeme vodou a uvaříme. Moc dobré!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Cuketové placky Cuketové placky
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz