Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jitkap Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z uvedených surovin připravíme těsto podobné těstu na palačinky. Chuť a ingredience si každý upraví podle vlastních požadavků. Doporučuji nechat těsto odpočinout cca 24 hodin, rozmixovat ponorným mixerem nebo klasickým - a připravit se k finálnímu zpracování. Základním předpokladem je elektrická forma na oplatky. Na plochu formy dáváme malé množství těsta - kávovou lžičku na kulatou formu o průměru 10 cm.
Recept je z kategorií: Slané pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.9.17 13:56
Neskutečně dobré!!! Použila jsem vyzrálý ementál. Pekla jsem v elektrickém oplatkovači. Ze třetinové dávky jsem upekla 18 oplatek o průměru cca 17 cm.
Zpočátku jsem oplatky pekla do světle zlatavé barvy jako oplatky sladké.
Tyto však zůstávaly měkké, gumovité. Nechala-li jsem je péct déle,
začaly hořknout. Nakonec jsem vychytala postup – oplatku péct,
průběžně při pečení formu otevírat a oplatku otáčet. Vyjmout a nechat
vychladnout na mřížce. Zůstane-li přece jen měkčí a není křupavá;
vychladlou znovu vložit do oplatkovače, při dopékání (již krátkém)
několikrát otočit. Péct do zlatohněda, ale nespálit .
Oplatky podle tohoto receptu nejsou tak slané, jako kupované. Mají více výraznou sýrovou chuť. Opakovala jsem již několikrát, vždy vynikající!
Přemýšlím nad tuhou sýrovou náplní; zatím nevím, jak na ni. Mám
v plánu udělat sýrové plněné oplatky – něco na způsob těch
sladkých kakaových trojhránků .
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Slané oplatky I
@Eja, ty moje doma pečené oplatky jsou mnohem pevnější, než koupené. Nevím, jestli je to receptem nebo přístrojem. Pokud by se mi oplatky náhodou zlomily, sestavila bych je zpět k sobě a po mírném zatížení se výrobek jistě zpevní díky náplni.
Větší obavu mám z vlhkosti, kterou dodám náplní. Aby pak oplatky „nezhadrovatěly“ a zůstaly jakžtakž křupavé. Náplň do klasických sladkých oplatek by měla být suchá (s minimem vody) a při tom by se měla nechat (snad za tepla) rozetřít. Se sýrem to asi bude obtížnější dodržet
.
Určitě ten tvůj nápad vyzkouším - tedy jak zbyde čas. Vrcholí sklizeň na zahradě i ve skleníku, navazuje konzervace úrody, teď se ještě zbláznily houby v lese… a já mám jen dvě ruce a den má 24 hodin
.
Birkano, během odpolední procházky se psem jsem přemýšlela nad tou sýrovou náplní
protože to úplně vidím… problém je
naplnit a nerozlámat ty oplatky. Ricotta s nastrouhaným tvrdým sýrem? Pokud
bys plnila jen 1+1 tak možná ještě na chviličku zpět na teplo a otočit?
Ale třeba 4 na sobě fakt nevím… 
3 příspěvky 14.3.11 09:52
Díky za recept! Ten, co jsem mívala se mi někde ztratil a tento vypadá, že bude dost podobný. Jde hlavně o poměr surovin, tak já jdu na to… oplatkovač máme úplně starý, ale funguje dobře.. koukala jsem po novém, ale asi se ani nevyrábí… ve vaflovači jsem to ještě nezkoušela, ale myslím, že vafle jsou mnohem tlustší, takže to nebude tak dobré a křupavé
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo.Díky.
115 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmeladko, to Ti neporadím, ten „stroj“ na pečení oplatků je speciální, nemám jiné zkušenosti, ale vyzkoušej z malého množství.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Jitko, to myslíš vaflovač? Takže jupííí, protože když jsem si ho koupila, tak mě rodina prorokovala, že sladké vafle budu péct jen pro sebe (a měli pravdu). Tak je zkusím překvapit tímhle. Díky