Recept Sláma k vínu - Straw Dia

(Hodnoceno 4x) babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sláma k vínu - Straw

Postup

Rozložit rozválené těsto dlouhou stanou směrem k sobě, potřít ho trochu našlehaným vejcem s vodou a na polovinu nastrouhat sýr. Těsto bez sýru přeložit na sýr a válečkem ho stisknout (nerozvalovat). Povrch potřít vejcem a posypat solí a kmínem, nebo jiným kořením, anebo solí a sezamovými semínky. Převálet válečkem na těsto. Předehřát troubu na 200 - 210°C. Připravit si 2 suché plechy. Ostrým nožem nařezat úzké proužky těsta (tak 8 mm - 1 cm). Nůž často otírat, aby se těsto nelepilo. Potom jeden po druhém proužky zatočit (každou rukou jiným směrem) do tvaru provázku a položit na plech. Konce tyček přitisknout k plechu, aby se nerozmotaly. Vložit do trouby a upéct do zlatova (asi 10 - 15 minut, čas je orientační). Upečenou slámu nechat zchladnout a poskládat na mísu, nebo postavit do dózičky. Podávat k vínu. TIP: dávat pozor, aby se sláma neřipálila, byla by hořká.

Recept je z kategorií: Recepty na Silvestr Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 01.01.07 vloženo
  • 36247x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 250 g listového těsta (kupuji od firmy wewalka u Alberta již vyválené na 25 X 42 cm)
  • tvrdý pikantní sýr na strouhání
  • 1 malé vejce + jedna lžička vody
  • koření dle volby, jako je mletá paprika, kayenský pepř, karí koření, koření pěti vůní, kmín, římský kmín atd., nebo směs dle chuti
  • hrubá mořská sůl
  • opražená sezamová semínka, bílá, nebo černá, nebo obojí (nemusí být)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 18.1.15 20:01

Výborné, rychlé, jednoduché. Pro syna jsem udělala také sladkou variantu s nutellou, byl moc spokojený.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.2.13 13:29

Je to rychlé a dobré. Zpracovala jsem zbytek těsta, co zbyl od štrůdlu a klidně mohlo zbýt víc :)
Před pečením jsem je trošku posypala drceným kmínem a drceným pepřem (sůl ne)… ještě teplé jsem si je posypala troškou pískového cukru… vypadá to možná ujetě, ale ta chuť je vynikající…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

klaaarka 31.12.12 16:42

Jednoduché a dobré tyčinky, které i hezky vypadají. Navrch jsem dala hrubou sůl a černuchu. Hrneček na fotce je množství, které mi vyšlo z předváleného lístkového těsta, jak se prodává v ruličce (275g), příště koupím normální 400g balení a rozválím ho :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 9.8.11 01:15

Tentokrát jsem motala i dlouhé, po upečení mí došlo že nemám do čeho uložit. Přelomeno, každý nafasoval svou porci. jsou i tací, co chroupou a zapomenou na ostatní :)

Odkaz na uvaření

glama 23.12.10 17:06

Odkaz na uvaření

wydra 26.11.10 15:21

moooc dobre!

Odkaz na uvaření

wydra 26.11.10 15:16

Jedno odpoledni „tea tea“ …

Odkaz na uvaření

2905 18.11.10 23:32

Babi u toho receptu byla fotka, lákala k vyzkoušeni. Dělám obdobně bez přeložení a krájím silnější kousky, dvakrát zatočím, „brčka“ neumím:)Zvědavost mi nedala, hodila se slaná svačinka - opět rychlovka z mikrovlnky, chuťově velmi dobré, jen do skleničky bych je nedostala:))Chce to zručnější prstíky. Byl jen pokus, jinak peču v klasické troubě a tolik sýru neuteče:) foto přikládám.

Diskuse k receptu Sláma k vínu - Straw

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sláma k vínu - Straw

2905
753 příspěvků 9.8.11 01:15

Tentokrát jsem motala i dlouhé, po upečení mí došlo že nemám do čeho uložit. Přelomeno, každý nafasoval svou porci. jsou i tací, co chroupou a zapomenou na ostatní :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.10 17:56

Ano, sypala jsem je mezi mák :-) :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.10 17:48

Hmmm, take dobry napad! Ony snad snesou vse, vzdy jine a jinak vyborne. Ty orechy jsi dala drcene navrch?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.10 17:10

Tak jsem udělala dnes také… Jsou skvělé!!! Kromě máku jsem sypala ještě vlašskými ořechy… Mňam! :mrgreen:

2905
753 příspěvků 5.12.10 04:57

Babi dlouhé se mi líbí, pro sebe udělám, jen jestli najdu dost široký džbánek :mrgreen: Sladké tyčky v tuto dobu fakt nééé, už jsem uvanilkovaná, uperníkovaná a stále nic moc uloženo, konzumuje se okamžitě a na potěr nic nezbývá, snad se povede uhájit alepoň ochutnávku :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 3.12.10 16:17

2905, obrazek dlouhych tycek mam u jineho receptu http://www.labuznik.com/recipe.php?….
Ve sklenicce, nebo dozicce ozdobi stul. Dlouhe mohou byt v nejakem dzbanku, aby se neprekotily 8-o Take muzes udelat tycky nasladko na priklad s pouzitim pizzoveho testa http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

2905
753 příspěvků 2.12.10 01:47

Wydro použila jsem také těsto vyválené, jen polovinu na vzorky ke svačině. Příště použiji těsto klasické, aby bylo víc :wink:

Babi fotku vzorků z mikrovlnky přidám pokud to půjde, jen mi vadilo pořadí. Příště umotám s menším množstvím sýra, tolik neuteče. Část se pokusím naporcovat, to není špatný nápad - každý svou skleničku :palec:, pro sebe pár dlouhých :)

babi
6360 příspěvků 28.11.10 23:39

wydricko, Tvoje pochvala me potesila a dusicka se teteli 8-)

babi
6360 příspěvků 28.11.10 23:37

2905 Jani, pridavani fotek je nejak posahane a nejde ani zmenit poradi. Uz jsem psala adminum a tak uvidime. Mne jde hlavne o to, ze u jednoho receptu jsem omylem pridala nespravnou fotku, chtela ji odstranit a nejde to. Musej si vychytat chyby…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.11.10 07:13

Jano, to co je na moji fotce, je mnozstvi z koupeneho, uz rozvaleneho testa a potrebovala jsem 2 plechy. Z klasickeho testa jich bude urcite vic.

Babi, mne bylo divne, ze na fotce jsou straw takove silne, ale zase je na nich videt, jak jsou zakroucene. Na tech malyc moc ne. Krome toho jsem je mela zakroucene vickrat. Ale je to fakt labuzo ! Mas dobre recepty, fakt!

Příspěvek upraven 28.11.10 v 07:14

2905
753 příspěvků 28.11.10 06:48

Babi já své foto stále vidím, chtěla bych ho přemístit dál, jde to?

babi
6360 příspěvků 28.11.10 06:25

2905, skoda, protoze to byl dobry priklad toho, ze slama jde upect i MW. Kdybych se chtela zbavit toho fota, tak jsem to mohla udelat. Opravdu mam radost, kdyz si nekdo vyzkousi nejaky mnou uverejneny recept a to myslim uprimne!

2905
753 příspěvků 28.11.10 06:02

Mažu foto, nějak se nedaří. myslím že autor receptu by měl mít možnost korigovat snímky a své foto umístit na první pozici :think:

2905
753 příspěvků 28.11.10 05:55

Wydro paráda :potlesk:

2905
753 příspěvků 28.11.10 05:49

Babi mám troubu klasickou. nešlo o čas, ale množství. Na těch pár kousků by se nevyplatilo zapínat. Budu dělat koncem roku, nové foto láká :palec:

babi
6360 příspěvků 27.11.10 22:52

wydricko, ty jsou krasne :palec: Ony musi byt tenke, proto se jmenuji slama/straw, jinak by to byly tycky. A ten dip musi byt take plny chuti, ze ivo…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 19:22

V misticce je smetanovy jogurt s nudlickama susenych rajcat v oleji, cele pokropene olejickem z tech rajcat a posypane cernym sezamem. Je to moooc dobre!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 18:31

Wydro, copak máš v té krásné mističce? Ta černá semínka je černucha?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 15:21

moooc dobre! Mozna jsem je udelala prislis tenke, pekla schvalne na min st. a dele. Jsou krupave a doslova k sezrani ! :-)

Příspěvek upraven 26.11.10 v 15:25

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.11.10 15:16

Jedno odpoledni „tea tea“ …

Příspěvek upraven 26.11.10 v 15:20

babi
6360 příspěvků 25.11.10 15:15

2905, Ahoj! Mas-li troubu, tak zkus upect v te…ono to netrva zase o tolik minut dele. Jsou zajiste veci, ktere je vyhodne pripravovat v MW, ale na druhou stranu jsou nesporne recepty pro tu technologii nevhodne. O sikovne prstiky u Tebe nemam strach :-)

2905
753 příspěvků 25.11.10 03:23

Babi díky, ale stejně se po fotce podívej, mé výtvory nemají se slámou nic společného, i když chuťově jsou velmi dobré. Pečení v mikrovlnce je jiné, trouba není vyhřátá, což se sýru nelíbí, proto uniká :) V neposlední řadě to chce také cvik a šikovné prstíky…uvidíme, koncem roku budu opakovat, poreferuji :wink:

babi
6360 příspěvků 21.11.10 18:03

2905, ta fotka od Tebe je pekna a ja se podivam jeste po te stare. Budou dve varianty na vybrani :-D Tycky/slamu pecu na plechu s nizkym okrajem a delam je na celou sirku plechu. Konce zatocenych tycek primacknu k okraji plechu a drzi mne tam. Tak jsou tycky rovne a snad i proto, ze jsou tenke. Muze se pracovat s ostrym nozem, nebo s radylkem a pravitkem, ktere mam jenom na tyto ucely.

2905
753 příspěvků 21.11.10 02:19

Když jsem recept našla, byla zde fotografie, dávala jsem „děvčatům“ vybrat ze dvou možností se slovy, že tenoučké nezvládnu, znám své schopnosti. Odpověď - „tyto jsou moc slavnostní, nám stačí obyčejné, aby bylo do čeho kousnout“ :)) Ani kdybych pekla v troubě, sláma do dózičky se mi nepovede. Nemáš fígl jak je udržet rovné? Přitisknutí nepomáhá, vždy se mi ohnou. Teď je foto k Tvému receptu zavádějíci.
Věř mi, i kdybych věděla jak odstranit cizí foto, nikdy to neudělám. třeba pomůžou admini, to přeci nejde aby někdo mazal fotografie bez vědomí a žádosti autora.

babi
6360 příspěvků 19.11.10 16:21

8-o jsem z toho jelen. Pises ‚Babi u toho receptu byla fotka, lákala k vyzkoušeni.‘ tak proto reaguji na fotku. S tou mikrovlnkou se omlouvam. Fotky mas moc pekne a ses jednoduse sikulka…

2905
753 příspěvků 19.11.10 01:50

Jsi nepozorná:) psala jsem rychlovka z mikrovlnky :wink: Foto jsem neodstranila, nebylo zde, škoda, byl by hezký kontrast. „Brčka“ bych z tohoto těsta nezvládla…

babi
6360 příspěvků 19.11.10 01:27

dekuji za odzkouseni receptu. Pekla jsi v normalnu troube? To foto bylo stare a nemam uz kopii. Fascinuje me, jak se Ti podarilo fotografii odstranit. Mam totiz nekolik receptu se spatnou fotografii a ne a ne ji vymenit za spravnou…

2905
753 příspěvků 18.11.10 23:32

Babi u toho receptu byla fotka, lákala k vyzkoušeni. Dělám obdobně bez přeložení a krájím silnější kousky, dvakrát zatočím, „brčka“ neumím:)Zvědavost mi nedala, hodila se slaná svačinka - opět rychlovka z mikrovlnky, chuťově velmi dobré, jen do skleničky bych je nedostala:))Chce to zručnější prstíky. Byl jen pokus, jinak peču v klasické troubě a tolik sýru neuteče:) foto přikládám.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - bedlo,

jak jsem již napsala, rádýlko také vlastním. Slané tyčky jsem také dělávala s kmínem, ale nikdy se neslepovaly sýrem a netočily do vývrtky, což nejenom pěkně vypadá, ale je to něco nového už proto, že tyčky jsou tenké a dvojbarevné. Omlouvám se, že vás otravuji něčím co vy dávno znáte. Myslela jsem si, že se podělím o svoje vychytávky ;o)

Zdraví,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - esme,

zajisté rádýlko vlastním (což možná ne všichni Labužníci), ale protože krájím proužky na tenko, osvěčil se mi dlouhý nůž (o tom lepení píši preventivně). Vím, že se dělaly slané tyčinky, ale ty se ničím neslepovaly, sypaly se solí a kmínem a nekroutily se. Tyto vypadají pěkně, protože jsou tmavo světle pruhované, díky různému koření ;o)

Přeji Ti příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Hejo,

díky za pozdrav, který srdečně opětuji ;o)

Přeji Ti příjemný den!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Straw. - babi...

bez toho přeložení, jinak moc děkuji za připomenutí…peču od 60-tých let minulého století s různými posýpkami, moje maminka byla na listové těsto ex-kuchařka…také používala zmiňované rádýlko…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Jarko,

tak jak jsi zvládla cukroví? Děkuji Ti za čtení mnou uveřejněných receptů, nesmírně si toho vážím. Tobě také přeji co nejvíce osobních úspěchů! Pozdravuj za mě tu nádhernou Kanadu.

Příjemné odpoledne,

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Straw.

Babi, díky. Zase jedna vzpomínka na mládí.
Něco podobného dělávala moje maminka. Ale ty proužky byly asi trochu širší a netočily se. Bylo to sypané kmínem a solí.
Jen tak mimochodem, na krájení tohoto těsta používám něco čemu se tuším říkalo rádýlko. Kolečko má plastové a vůbec se nelepí.

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Babi,

tyhle občas také peču. Jsou výborné i s Nivou. Zdravím a přeji hodně, hodně zdraví a spokojenosti a nám, Labužníkům, přeji spoustu Tvých zajímavých receptů.

srimpik
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - Straw.

Zdravim babi a preji vsem labuznikum uspesny a zdravy rok 2007!! Diky za mnozstvi uzasnych receptu, ktere tady v Kanade zkousim. Jarka

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sláma k vínu - esme,

tak po mnohých pokusech o vložení receptu se mi to konečně povedlo ;o)

Zdraví,

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz