Recept Sladký knedlík v mikrovlnné troubě

spiser Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sladký knedlík v mikrovlnné troubě

Postup

Z prvních sedmi ingrediencí zadelejte testo a na teplém míste je nechte asi 30 minut kynout. Vykynuté trochu prohnedte, vytvorte z nej válec, rozkrájejte jej na sest kousku a z kazdého vytvorte kouli. Knedlíky dejte do formy která snásí mikrovlny. Smíchejte spolu mléko, cukr a skorici a tímto knedlíky polejte. Nechte stát jeste 15 minut a vlnte pri 600 W 5-6 minut.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 22.05.08 vloženo
  • 6982x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 400 g psenicné mouky
  • 1 sácek (11,8 g) suseného drozdí
  • 3 PL cukru
  • ½ KL soli
  • 1 vejce
  • 75 g rozpusteného másla
  • 150 ml vlazného mléka
  • 100 ml mléka
  • 1 PL cukru
  • 2 KL skorice

Doporučená příloha

  • Sladká omácka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sladký knedlík v mikrovlnné troubě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sladký knedlík v mikrovlnné troubě

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Děkuji všem za komentář k mikrovlnění! ;o)

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě. Eleeen.

Delal jsem to z polovicní dávky ve sklenené kónické misce o prumeru 20 cm, výska 8 cm.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Já sice mv mám, ale používám ji jenom na ohřívání a rozmrazování. Vlny prý nejsou v tomto množství pro člověka škodlivé. Je to jako s mobilem. Nekdo tvrdí, že škodí, někdo tvrdí, že ne. A každý ho má. Ale např, brokolice vařená v mv ztrácí tímto způsobem vaření důležité antioxidanty.
Já jsem jednou vyzkoušela nějaký koláč, ale nechutnal nám. Upečený v troubě je opravdu chutnější. Ale každý může vařit a péct jak chce a kde chce. Kynuté knedlíky si nedovedu představit v mv. Nevidím v tom žádnou výhodu. Těsto se stejně musí připravit a když se uvaří v páře, tak to také netrvá déle než 6 minut. Jednou jsem ohřívala v mv a knedlíky byly suché. Jsou určitě jídla, jako rýže, nebo marmeláda na které se mv hodí. Já vím, že je na labu hodně příznivců mikrovlnky, já k nim jak vidíte nepatřím.
Ty německé knedlíky, jsou vlastně rakouské. Jsou to ty, které se prodávají v lyžařských centrech. Dělají se stejně jako kynuté knedlíky v Česku, jenom se plní povidly, sypou mákem s cukrem a polévají rozpuštěným máslem.
tady je např. recept i s obrázkem.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

jo a tyto „německé knedle“ se tady už kdysi řešili - uvnitř povidka a posypané mletým mákem s cukrem a polité máslem. Ale už nevím kdy a kde. Bylo to za dob „mého“ labužníka.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

já dělám v mikrovlnce běžně buchty s ovocem (mraženým, čerstvým, kompotovaným) a nevybuchuje nic. Tak to určo půjde i s knedlíkem.
Chtěla bych se zeptat, v jak velké formě (prosím průměr i objem) jsi to vlnil. Aby mi tam vlezlo i to mlíko…

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě. Ifanka.

S plnenými knedlíky nemám zkusenost ale prístí týden vyzkousím. Mám obavy, ze nekteré stavnaté ovoce by mohlo zpusobit explozi knedlíku protoze pri jeho varení se vytvárí pára. Kazdopádne to vyzkousím ve velké zakryté nádobe a asi pouziji nejdrív jahody. Ted jsou tady velmi stavnaté, velmi chutné spanelské jahody.

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Je to presne tak, jak to píse Gemma. Mikrovlny, mimochodem, tento název je zavádejíci, narázejí na molekuly a primejí je k rychlému kmitání (asi 2,5 miliardy kmitu za vterinu!). To samé delá vysoká teplota pri konvencním varení, dusení ci pecení. (Cím vyssí teplota, tím rychlejsí pohyb molekul a naopak). Takze mikrovlny jen nahrazují vysokou teplotu. Z trouby uniknout nemohou a jakmile se trouba vypne, prestane generátor generovat vlny a ty, dá se ríct, zmizí.
Ve skutecnosti se zde nejedná o nejaké mikrovlny ale o vlny o délce asi 30 cm. Proto nemohou projít ani otvory mrízky ve dvírkách trouby. Takze strach z mikrovlnné trouby není treba mít. Je ovsem treba dodrzovat jisté zá:,–(y jako napr. nevarit vejce ve slupce (i kdyz já to delám zcela bezne a neexplodují - nezkousejte to!) a pod.
Zkuste malý pokus: Do mikrovlnky polozte obycejnou zárovku (ne elektronickou!) a vedle ni hrnek s vodou. Zapnete mikrovlnku a mikrovlny ji rozsvítí. Zárovka zacne blikat. Hrnek s vodou tam musí být, jinak se zacne v troube jiskrit.
Maso se delá v mikrovlnce zcela bezne a cím stavnatejsí tím víc se hodí na vlnení. Existují teplomery pro mikrovlnku které zmerí vnitrní teplotu masa. Maso s kostí ale není prílis vhodné. Nekteré maso se musí péct pri nizsím výkonu delsí dobu a zde mikrovlnka ztrácí svoji výhodu - rychlost. To je lépe pouzít konvencní zpusob úpravy masa.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Děvčata, to s těmi vlnami je absolutní nesmysl, pokud je M nepoškozená. Kdyby „vlny“ utíkali ven, ujišťuji vás, že byste to poznali nejen na sobě, ale i na přístrojích kolem Vás. Jediný, kdo by si měl dávat pozor, jsou lidé s voperovaným Pace-maker, ale i ti jen proto, kdyby izolace MW byla náhodou poškozená. A že by „vlny“ v jídle zůstávaly, to už je úplná blbost. Vlny vybudí chvění molekul v potravině, která se tím zahřívá. V MW je možné dělat cokoliv, jen maso raději ne, protože teploty tam dosažené nestačí na zničení případných choroboplodných zárodků. Ovšem my, co jíme steaky skoro syrové, se toho také nebojíme.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

tohle udělám, až budu mít jahody. Umelu je s cukrem a vydatně knedlíky poliju…

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Nereaguji na knedle, ale na ty „skodlive vlny“.......ja nevim jestli vlny skodi nebo ne, ale ja tomu osobne neverim a neda me abych se nad takovymi hlaskami neusmivala (doufam, ze uz to nemam ze zblbnuti po tech vlnach ).....moje tchyne ma taky mikrovlnku ale ne proto aby ji usnadnovala praci ale protoze ji uz dnes ma kazda „Mana“. Bohuzel na rozdil od kazke Many ji moje tchyne nepouzila ani jednou za celych 15 let co ji ma, protoze veri tomu, ze vlny skodi. Ja jsem ji parkrat u ni pouzila a tchyne se bezela schovat o dve mistnosti dal, pac ty vlny jdou i skrz zed. Jinak je to inteligentni zcestovala cupr baba, ale vlny ji nikdo nevymluvi ))). Me by taky zajimalo jak je to s temi „VLNAMI“…skodi nebo neskodi??? Kdo z nas se bude smat naposled…JA? nebo TCHYNE?

Ifanka
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sladký knedlík v mikrovlnné troubě.

Milý Spisere, děkujeme za další rychlý recept. Tyhle nadýchané knedle (neplněné, ale zato přelité hustou vanilkovou omáčkou) znám z Bavorska ze sjezdovek… mňam! Myslíš, že bych je mohla zkusit naplnit ovocem nebo ovoce radši dát vedle jako ozdobu? Zdravím- I.
P.S.: mimochodem lidi, jaký je váš názor na používání mikrovlnky jako takové? Kolegyně tady v práci mě blbne hlavu, že ty „vlny“ v jídle zůstanou a není to prý vůbec zdravé! Že to nemám brát vážně??? ;o))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz