Recept Sladké žemličky s figami a hrozienkami
Lyduska Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do misky dáme mlieko, cukor a droždie. Misku prikryjeme a necháme droždie "výjsť na povrch". Pridáme múku, žĺtky, maslo, soľ, džem, figy a hrozienka a vypracujeme vláčne cesto. Necháme nakysnúť. Potom cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 12 častí. Z každej časti vytvarujeme žemličku a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme vajcom a posypeme cukrom. Necháme na plechu podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia, 20 minút.
Recept je z kategorií: Koláče
- 23.05.14 vloženo
- 2850x zobrazeno
Počet porcí
- 12 porcí
Ingredience
- 30 g čerstvého droždia
- 2 dl mierne(!) vlažného mlieka
- 600 g hladkej múky
- 3 PL ovsených vločiek
- 150 g fíg, pokrájaných na malé kúsky
- 100 g hrozienok
- 2 dl banánovo-pomarančového džemu
- 150 g masla
- 50 g cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- vajce na potretie
- cukor na posypanie
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Sladké žemličky s figami a hrozienkami
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sladké žemličky s figami a hrozienkami
11 příspěvků 23.5.14 22:13
Ale když použiju hodně zralý sladký banán, tak už asi přislazovat moc nemusím
Potom by som pridala viac cukru do cesta - záleží či chceme viac alebo menej sladké.
11 příspěvků 23.5.14 21:53
A což takhle přidat místo banánovo-pomerančového džemu, který asi každý doma nemá rozmačkaný banán s čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou? Myslím, že by to nemohlo uškodit a určitě to zkusím
Môj banánovo-pomarančový džem nie je nahorklý.
Nahořklé, úplně hořké ne!
Mě pomerančová marmeláda strašně chutná, ty bochánky bych mázla máslem a ještě tou marmeládou… jo!
Občas takto zpracovávám (většinou vánoční) přebytky fíků, datlí a pod. Ale protože to vždycky dělám od oka a za chvíli nevím ani přibližně, kolik čeho bylo, nikdy mě nenapadlo sepsat recept.
Ty bochánky budou úžasné ke snídani, nebo k odpolení svačině na zahradě…
Jen… asi bych na 60 dkg hl. mouky a 3 lžíce vloček dala asi celou kostičku (u nás prodávaného) droždí (42 g), nebo celý pytlík sušeného (7 g). Asi, abych o tom nemusela přemýšlet a nebo nechávat zbytečky.
Banánovo-pomarančový džem bol môj, domácej výroby. Ako základ som použila môj recept (pozri moje uvarenie tu) a pridala som 3 pomaranče.
740 příspěvků 23.5.14 10:49
Naaadherne zemlicky, mnam. Chcem sa len spytat, kde sa da zohant bananovo pomarancovy dzem? Alebo akym ho nahradit. Asi pomarancovy bude OK, len mne sa zda, ze tie pomarancove marmelady su horke, nie? No snad niekto poradi…