Recept Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

(Hodnoceno 1x) Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

Úvod

Dýně - dýně - dýně … kdybyste se nudili :-).

Postup

1. do kastrolku nalijte mléko, přidejte máslo a ohřívejte, až se máslo v mléce rozpustí. Směs nechte trochu zchladnout a nalijte do mísy, přisypte cukr, přidejte pyré a sůl a dobře vyšlehejte

2. v menší nádobě nechte nakynout droždí ve vlažné vodě se lžící cukru. Až vyběhne, šupněte to do dýňového mixu a přidejte vejce, dobře zamíchejte

3. pomocí vařečky (nebo hnětače) postupně zapracovávejte mouku. Těsto bude trochu lepivé

4. těsto přendejte na mírně pomoučený vál a rukama hněťte asi minutu. Uhňácejte z toho kouli, dejte zpět do mísy, zakryjte utěrkou. Asi hodinu nechte v teple kynout … těsto by mělo zdvojnásobit objem

5. těsto několikrát plácněte rukou. Rozdělte ho na poloviny a každou část rozdělte na 15 kousků (můžete i více, pokud chcete menší dýničky)

6. každý kousek vytvarujte do kuličky, dlaní trochu stlačte, nožem udělejte 8 zářezů

7. malíčkem vytlačte do středů hluboký důlek

8. klaďte je 5 cm od sebe na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě kynout, až zdvojnásobí svůj objem … cca 45minut

9. předehřejte troubu na 175°C

10. znovu obnovte důlky

11. potřete vajíčkem a pečte 9-12 minut nebo až povrch zezlátne

12. po vytažení potřete rozpuštěným máslem nebo medem rozmíchaným ve vodě

13. hned do důlků umístěte půlky ořechů … jako dýňovou stopku


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.10.15 vloženo
  • 2756x zobrazeno

Ingredience

  • 60 ks při 3,5cm kuličkách:
  • ¾ hrnku mléka
  • 6 lžic másla
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1/2 hrnku světle hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 5 hrnků hladké mouky
  • 14 g sušeného droždí + 1 lžička krystalu
  • ¼ hrnku vlažné vody
  • půlky pekanových/vlašských ořechů
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • - těsto chce trochu ochutit – např. směs koření: muškátový oříšek, skořice, hřebíček, nové koření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.10.15 13:32

Napřed jsem se lekla formulky: „těsto trochu lepí“, ale pak mě uklidnilo, že opravdu jen tu chvíli, co se vpracuje mouka…
Pak už bylo těsto krásně zpracovatelné a i po vykynutí se s ním moc pěkně pracuje…
Pekla jsem z poloviční dávky :)
V komentářích naťuknuté plnění: plnila jsem polovinu, druhá půlka jen tak (dochuceno skořicí).
Plnit lze, ale jen trošku (dávala jsem kostičky jablek obalených v cukru) a snažit se přesně na střed, kvůli nařezávání… aby to nevyhřezlo.
K nařezávání - nebát se zatít nožíkem, jinak dopadnete jako já u prvního plechu, kde se tvar moc nevydařil :)
Důlky jsem vytlačovala rukojetí od mini-kvedlačky, šlo to lépe a rychleji, než malíčkem, a jak píše Boogie: vytlačovat opravdu hluboké.
Jak jsem zmínila, těsto jsem dochutila skořicí, takže byly super jak ty plněné jablkem, tak i ty samotné - kdo chtěl, máznul si je marmeládou, ale k čaji i kávě super…
Pekla jsem hned, jak tu byl recept, ale zapomněla jsem vložit :D
Jinak: zdají se možná pracné, ale opak je pravdou - šlo to velmi rychle (když samozřejmě nepočítám dobu kynutí, ale k tomu mě těsto nepotřebovalo, to zvládlo samo ;) ).
Určitě zase udělám :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

boogie007 01.10.15 19:11

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 05.10.15 22:13
:mrgreen: :lol: :mavam:
 
daduuja
1139 příspěvků 05.10.15 19:49

Jolano, podívej odkud jsem se vrátila, asi chyba v GPS :-)

 
jolana
5064 příspěvků 04.10.15 12:35

..nooo, vyspela technika, panecku to bude rozruch v nasej 3 milionovej dedine!…poslusne hlasim 8 je v chladnicke, dalsich 14 v komore na prvnim schudku hned po ruke!… davam piect udene kare a miesim na knedle…bryndzova pomazanka v chladbnicke, chlieb domnaci v mraznicke, aj figy mame! cerstve! pat kilo!…zatial… ja na nich ale paradne ujizdim…tak sa nevlec a pridaj plyn! :hug:

 
daduuja
1139 příspěvků 03.10.15 21:46
Jolanooooo, už letím :-)

Doufám, že se pivo stále chladí :mavam:

 
svato
1415 příspěvků 02.10.15 23:12

Párkrát som piekla dcére maličkú oranžovú tekvičku prerezanú napoly a plnenú nivovo- chlebovou plnkou (recept som vyčítala niekde tu), tak myslím, že ani plesnivý syr by nebol od veci

 
boogie007
65 příspěvků 02.10.15 19:33

Myslím, že se kreativitě meze nekladou. Když chcete plnit, můžete. Jen pak vidím problém v tom, abyste se neprořízli až k náplni… aby to pak nebyla „shnilá“ dýně :mavam:
Dýně z původního receptu byly mdlé, proto doporučuji okořenit, ale zase ne tak, aby koření nějak vizuálně narušilo dýňovo-oranžový vzhled.

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2143 příspěvků 02.10.15 14:50

@birkana 8o :palec: Páni! Tak to mně se vydařily menší :oops: :D
Ta tykev chřestová - měli jsme je loni, letos ne… Místo nich jsme dala ty máslové - ty mi hodně zachutnaly, budou příští rok zas :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 02.10.15 12:08

@Zuzka1973, některé vyrostly menší a v menším počtu. Zato tykev chřestová (kyjovité torpédo :lol: ) se letos vyvedla. Nestíhala jsem sklízet. Tedy griluji, peču, zapékám… Dnes bude tykev špagetová plněná uzeným kuřetem, houbami a navrch sypaná hoblinami parmazánu ;) - vše spolu s oreganem a rajčaty zapečeno.

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2143 příspěvků 02.10.15 10:13

@daduuja Ty noky dělám podle tohoto receptu, jen jsem jednou dala místo šalvěje bazalku a od té doby jedině s bazalkou :D
http://www.labuznik.cz/…ovym-maslem/
Ten zážitek s peněženkou je hřejivě lidský - u nás je to podobné (malá vesnička). Jednou jsem šla nakupovat k nám do konzumu a co čert nechtěl: drobné zůstaly doma a v peněžence jen pětitisícovka připravená na rozměnění v sousedním městě na poště…
Bylo to jak ze hry Milionová bankovka :mrgreen:
Na poštu jsem se dostala až téměř po týdnu, ale už nebylo co měnit: každý den mi prodavačka připsala nákup na futro a když se útrata konečně přehoupla do částky, kdy bylo na vrácení z pokladny, směla jsem zaplatit :D
Od té doby jsem si dávala pozor, abych odklikla na bankomatu správnou hodnotu bankovek, abych zase nedopadla takto :)
Plnění mě také u těchto dýniček napadlo - napadlo mě dát klasiku: zbytek pyré s tvarohem a troškou medu :D

@jolana ty máslové mi učarovaly nejvíc - jsou super i na grilu a tak podobně, jen s nejnutnějšími bylinkami, někdy sýr :palec:
Slaná verze - super nápad :mavam:

@birkana Také máme letos menší kousky, muž je nazval jednohubkami, protože dříve i běžně malé hokaido bylo pro nás dva nadvakrát, letos najednou :D
Máslové jsou také pidi, velké žluté jsou o třetinu menší, než jindy… Letos se dařilo nejvíc lilkům, sice byly maličké, ale bylo jich hodně.
Patizony jakž takž (spíše menší) a žíhané dýně (nevzpomenu si na správný název) také podměrečné :D
Naštěstí u cuket malý vzrůst nevadí, ale to ani u těch ostatních :)
Kamarád měl letos i nádherné melouny :) Na ty já nemám zatím odvahu a prostor, navíc je doma jím jen já, takže zvítězil na jaře návrh na více druhů tykvovitých a dobře jsme udělali :)

 
birkana
1665 příspěvků 02.10.15 07:21

Slaná verze - dobrý nápad, @jolana :mavam:

Letos se sice urodilo méně; díky horkému létu i teplomilněj­ší druhy.

 
jolana
5064 příspěvků 01.10.15 23:13

Dando, aj som uvazovala ze naplnim syrem a na slano radsej..a dynu kupujem tu obycajnu, vekoplodu zlutou alebo maslovu/ta co ma hruskovy tvar..obe su chutovo fantasticke…proste dyne!..zdravim a :mavam:..PS:hlasim ze chladnicka je plna piva, keby ze ste chceli ten dron vyuzit aj inac… :lol:

 
daduuja
1139 příspěvků 01.10.15 22:02

Jo a ještě mě napadlo, nešly by ty rozkošné dýničky něčím třeba naplnit?

 
daduuja
1139 příspěvků 01.10.15 22:00

@Zuzka1973 tak na ty noky jsi mě dostala, zítra jdu pro oranžovou :-), vlastně tam musím tak jako tak :-) Dnes jsme byli lítat s dronem a pak jsem se stavila pro vitamíny v zelenině, když jsem měla plnou tašku, zjistila jsem, že nemám peněženku, zelinář mi to nechal na dluh a syn se ptá - a za co teda chceš jít na pivo (hospoda je hned vedle), tak zelinář vytáh stovku abysme prý měli na žízeň :-), no není to paráda bydlet na malém městě? :-)

@jolana rychle mi řekni jakou teda dýni používáš? zelenou? ještě mám žlutou :-)

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2143 příspěvků 01.10.15 21:40

Přesně, jak píše Jolana - v troubě je to lepší, dušené ve vodě ztrácí chuť a nasákne to vodou.
Ten rozdíl je docela dost znát.
Já používám všechny možné druhy dýní, dříve jsem sázela jen dva druhy, ale co se dají sehnat semínka i jiných, tak jsem se trošku rozjela a do jara máme zásobu jistou :)

 
jolana
5064 příspěvků 01.10.15 21:16

Boogie, to kupene americke v konzerve stoji za staru belu…dynu nakrajam aj so slupkou pozdlzne na rezy, dam na plech na peciaci paier a supnem do rury… potom len lyzicou stiahnem so slupky do pripravenej nadoby a rozmixujem,,varenim straca chut, mdle, nasiakne vodou, nedobre… a nikdy nepozuivam hokaido.,,hokaido nam nechuti, s nasimi dynami jej chut sa podla mna neda porovnat..ale to je o chuti…vlastne o farbe, pretoze hokaido mava zvacsa stale sytu oranzovu farbu..recept je krasny :palec: :mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 01.10.15 20:15
Pyré

Ano, je to čistá rozvařená dýně, projetá mixerem. Dělám si ji i do zásoby - pak skleničky steriluji. Jen minulý rok byla někde chyba a všechny mi chytly plíseň.
V US mají po starostech, tam si ho mohou koupit hotové, sem ještě nedorazilo… nebo jsem ho ještě nikdy neviděla.
Zuzko1973, trouba je také dobrý nápad. Letos vyzkouším :lol:

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2143 příspěvků 01.10.15 20:08

Právě dozrál zbytek „hokaidiček“, takže díky za tip, jsou perfektní :D

@daduuja Pyré dělám nejraději v troubě - u hokaido ani neloupu, jen umeju. Nechám změknout, rozmixuju tyčákem a je hotovo (neochucuji).
Používám do těst (třeba super jsou noky polité máslem s bazalkou) a pak tradičně do koláčových náplní „alá americký koláč“ :mavam:
Využití je plno, takže kolikrát ani nezbude dýně na kompot :D :lol: :mavam: :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 01.10.15 19:50

Jsou nádherné :potlesk:

Boogie, pyré je zřejmě jen podušená rozmixovaná dýně? Ochucené?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz