Recept Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

(Hodnoceno 1x) Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

Úvod

Dýně - dýně - dýně … kdybyste se nudili :-).

Postup

1. do kastrolku nalijte mléko, přidejte máslo a ohřívejte, až se máslo v mléce rozpustí. Směs nechte trochu zchladnout a nalijte do mísy, přisypte cukr, přidejte pyré a sůl a dobře vyšlehejte

2. v menší nádobě nechte nakynout droždí ve vlažné vodě se lžící cukru. Až vyběhne, šupněte to do dýňového mixu a přidejte vejce, dobře zamíchejte

3. pomocí vařečky (nebo hnětače) postupně zapracovávejte mouku. Těsto bude trochu lepivé

4. těsto přendejte na mírně pomoučený vál a rukama hněťte asi minutu. Uhňácejte z toho kouli, dejte zpět do mísy, zakryjte utěrkou. Asi hodinu nechte v teple kynout … těsto by mělo zdvojnásobit objem

5. těsto několikrát plácněte rukou. Rozdělte ho na poloviny a každou část rozdělte na 15 kousků (můžete i více, pokud chcete menší dýničky)

6. každý kousek vytvarujte do kuličky, dlaní trochu stlačte, nožem udělejte 8 zářezů

7. malíčkem vytlačte do středů hluboký důlek

8. klaďte je 5 cm od sebe na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě kynout, až zdvojnásobí svůj objem … cca 45minut

9. předehřejte troubu na 175°C

10. znovu obnovte důlky

11. potřete vajíčkem a pečte 9-12 minut nebo až povrch zezlátne

12. po vytažení potřete rozpuštěným máslem nebo medem rozmíchaným ve vodě

13. hned do důlků umístěte půlky ořechů … jako dýňovou stopku

Nahlásit recept

  • 01.10.15 vloženo
  • 2896x zobrazeno

Ingredience

  • 60 ks při 3,5cm kuličkách:
  • ¾ hrnku mléka
  • 6 lžic másla
  • 1 hrnek dýňového pyré
  • 1/2 hrnku světle hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 5 hrnků hladké mouky
  • 14 g sušeného droždí + 1 lžička krystalu
  • ¼ hrnku vlažné vody
  • půlky pekanových/vlašských ořechů
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • - těsto chce trochu ochutit – např. směs koření: muškátový oříšek, skořice, hřebíček, nové koření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.10.15 13:32

Napřed jsem se lekla formulky: „těsto trochu lepí“, ale pak mě uklidnilo, že opravdu jen tu chvíli, co se vpracuje mouka…
Pak už bylo těsto krásně zpracovatelné a i po vykynutí se s ním moc pěkně pracuje…
Pekla jsem z poloviční dávky :)
V komentářích naťuknuté plnění: plnila jsem polovinu, druhá půlka jen tak (dochuceno skořicí).
Plnit lze, ale jen trošku (dávala jsem kostičky jablek obalených v cukru) a snažit se přesně na střed, kvůli nařezávání… aby to nevyhřezlo.
K nařezávání - nebát se zatít nožíkem, jinak dopadnete jako já u prvního plechu, kde se tvar moc nevydařil :)
Důlky jsem vytlačovala rukojetí od mini-kvedlačky, šlo to lépe a rychleji, než malíčkem, a jak píše Boogie: vytlačovat opravdu hluboké.
Jak jsem zmínila, těsto jsem dochutila skořicí, takže byly super jak ty plněné jablkem, tak i ty samotné - kdo chtěl, máznul si je marmeládou, ale k čaji i kávě super…
Pekla jsem hned, jak tu byl recept, ale zapomněla jsem vložit :D
Jinak: zdají se možná pracné, ale opak je pravdou - šlo to velmi rychle (když samozřejmě nepočítám dobu kynutí, ale k tomu mě těsto nepotřebovalo, to zvládlo samo ;) ).
Určitě zase udělám :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

boogie007 01.10.15 19:11

Uvaření se již líbí 10 labužníkům

Diskuse k receptu Sladké dýně (Pumpkin diner rolls)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 05.10.15 22:13
:mrgreen: :lol: :mavam:
 
daduuja
1140 příspěvků 05.10.15 19:49

Jolano, podívej odkud jsem se vrátila, asi chyba v GPS :-)

 
jolana
5065 příspěvků 04.10.15 12:35

..nooo, vyspela technika, panecku to bude rozruch v nasej 3 milionovej dedine!…poslusne hlasim 8 je v chladnicke, dalsich 14 v komore na prvnim schudku hned po ruke!… davam piect udene kare a miesim na knedle…bryndzova pomazanka v chladbnicke, chlieb domnaci v mraznicke, aj figy mame! cerstve! pat kilo!…zatial… ja na nich ale paradne ujizdim…tak sa nevlec a pridaj plyn! :hug:

 
daduuja
1140 příspěvků 03.10.15 21:46
Jolanooooo, už letím :-)

Doufám, že se pivo stále chladí :mavam:

 
svato
1417 příspěvků 02.10.15 23:12

Párkrát som piekla dcére maličkú oranžovú tekvičku prerezanú napoly a plnenú nivovo- chlebovou plnkou (recept som vyčítala niekde tu), tak myslím, že ani plesnivý syr by nebol od veci

 
boogie007
65 příspěvků 02.10.15 19:33

Myslím, že se kreativitě meze nekladou. Když chcete plnit, můžete. Jen pak vidím problém v tom, abyste se neprořízli až k náplni… aby to pak nebyla „shnilá“ dýně :mavam:
Dýně z původního receptu byly mdlé, proto doporučuji okořenit, ale zase ne tak, aby koření nějak vizuálně narušilo dýňovo-oranžový vzhled.

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 02.10.15 14:50

@birkana 8o :palec: Páni! Tak to mně se vydařily menší :oops: :D
Ta tykev chřestová - měli jsme je loni, letos ne… Místo nich jsme dala ty máslové - ty mi hodně zachutnaly, budou příští rok zas :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 02.10.15 12:08

@Zuzka1973, některé vyrostly menší a v menším počtu. Zato tykev chřestová (kyjovité torpédo :lol: ) se letos vyvedla. Nestíhala jsem sklízet. Tedy griluji, peču, zapékám… Dnes bude tykev špagetová plněná uzeným kuřetem, houbami a navrch sypaná hoblinami parmazánu ;) - vše spolu s oreganem a rajčaty zapečeno.

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 02.10.15 10:13

@daduuja Ty noky dělám podle tohoto receptu, jen jsem jednou dala místo šalvěje bazalku a od té doby jedině s bazalkou :D
http://www.labuznik.cz/…ovym-maslem/
Ten zážitek s peněženkou je hřejivě lidský - u nás je to podobné (malá vesnička). Jednou jsem šla nakupovat k nám do konzumu a co čert nechtěl: drobné zůstaly doma a v peněžence jen pětitisícovka připravená na rozměnění v sousedním městě na poště…
Bylo to jak ze hry Milionová bankovka :mrgreen:
Na poštu jsem se dostala až téměř po týdnu, ale už nebylo co měnit: každý den mi prodavačka připsala nákup na futro a když se útrata konečně přehoupla do částky, kdy bylo na vrácení z pokladny, směla jsem zaplatit :D
Od té doby jsem si dávala pozor, abych odklikla na bankomatu správnou hodnotu bankovek, abych zase nedopadla takto :)
Plnění mě také u těchto dýniček napadlo - napadlo mě dát klasiku: zbytek pyré s tvarohem a troškou medu :D

@jolana ty máslové mi učarovaly nejvíc - jsou super i na grilu a tak podobně, jen s nejnutnějšími bylinkami, někdy sýr :palec:
Slaná verze - super nápad :mavam:

@birkana Také máme letos menší kousky, muž je nazval jednohubkami, protože dříve i běžně malé hokaido bylo pro nás dva nadvakrát, letos najednou :D
Máslové jsou také pidi, velké žluté jsou o třetinu menší, než jindy… Letos se dařilo nejvíc lilkům, sice byly maličké, ale bylo jich hodně.
Patizony jakž takž (spíše menší) a žíhané dýně (nevzpomenu si na správný název) také podměrečné :D
Naštěstí u cuket malý vzrůst nevadí, ale to ani u těch ostatních :)
Kamarád měl letos i nádherné melouny :) Na ty já nemám zatím odvahu a prostor, navíc je doma jím jen já, takže zvítězil na jaře návrh na více druhů tykvovitých a dobře jsme udělali :)

 
birkana
1674 příspěvků 02.10.15 07:21

Slaná verze - dobrý nápad, @jolana :mavam:

Letos se sice urodilo méně; díky horkému létu i teplomilněj­ší druhy.

 
jolana
5065 příspěvků 01.10.15 23:13

Dando, aj som uvazovala ze naplnim syrem a na slano radsej..a dynu kupujem tu obycajnu, vekoplodu zlutou alebo maslovu/ta co ma hruskovy tvar..obe su chutovo fantasticke…proste dyne!..zdravim a :mavam:..PS:hlasim ze chladnicka je plna piva, keby ze ste chceli ten dron vyuzit aj inac… :lol:

 
daduuja
1140 příspěvků 01.10.15 22:02

Jo a ještě mě napadlo, nešly by ty rozkošné dýničky něčím třeba naplnit?

 
daduuja
1140 příspěvků 01.10.15 22:00

@Zuzka1973 tak na ty noky jsi mě dostala, zítra jdu pro oranžovou :-), vlastně tam musím tak jako tak :-) Dnes jsme byli lítat s dronem a pak jsem se stavila pro vitamíny v zelenině, když jsem měla plnou tašku, zjistila jsem, že nemám peněženku, zelinář mi to nechal na dluh a syn se ptá - a za co teda chceš jít na pivo (hospoda je hned vedle), tak zelinář vytáh stovku abysme prý měli na žízeň :-), no není to paráda bydlet na malém městě? :-)

@jolana rychle mi řekni jakou teda dýni používáš? zelenou? ještě mám žlutou :-)

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 01.10.15 21:40

Přesně, jak píše Jolana - v troubě je to lepší, dušené ve vodě ztrácí chuť a nasákne to vodou.
Ten rozdíl je docela dost znát.
Já používám všechny možné druhy dýní, dříve jsem sázela jen dva druhy, ale co se dají sehnat semínka i jiných, tak jsem se trošku rozjela a do jara máme zásobu jistou :)

 
jolana
5065 příspěvků 01.10.15 21:16

Boogie, to kupene americke v konzerve stoji za staru belu…dynu nakrajam aj so slupkou pozdlzne na rezy, dam na plech na peciaci paier a supnem do rury… potom len lyzicou stiahnem so slupky do pripravenej nadoby a rozmixujem,,varenim straca chut, mdle, nasiakne vodou, nedobre… a nikdy nepozuivam hokaido.,,hokaido nam nechuti, s nasimi dynami jej chut sa podla mna neda porovnat..ale to je o chuti…vlastne o farbe, pretoze hokaido mava zvacsa stale sytu oranzovu farbu..recept je krasny :palec: :mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 01.10.15 20:15
Pyré

Ano, je to čistá rozvařená dýně, projetá mixerem. Dělám si ji i do zásoby - pak skleničky steriluji. Jen minulý rok byla někde chyba a všechny mi chytly plíseň.
V US mají po starostech, tam si ho mohou koupit hotové, sem ještě nedorazilo… nebo jsem ho ještě nikdy neviděla.
Zuzko1973, trouba je také dobrý nápad. Letos vyzkouším :lol:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 01.10.15 20:08

Právě dozrál zbytek „hokaidiček“, takže díky za tip, jsou perfektní :D

@daduuja Pyré dělám nejraději v troubě - u hokaido ani neloupu, jen umeju. Nechám změknout, rozmixuju tyčákem a je hotovo (neochucuji).
Používám do těst (třeba super jsou noky polité máslem s bazalkou) a pak tradičně do koláčových náplní „alá americký koláč“ :mavam:
Využití je plno, takže kolikrát ani nezbude dýně na kompot :D :lol: :mavam: :mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 01.10.15 19:50

Jsou nádherné :potlesk:

Boogie, pyré je zřejmě jen podušená rozmixovaná dýně? Ochucené?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz