Recept Škubánky
Viky02 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Brambory nakrájím na malé kousky, osolím, dám vařit. Když jsou poloměkké přidám polohrubou mouku a dále vařím. Krustu z mouky propíchám. Po uvaření (já používám šťouchadlo, je to rychlejší) až později do sametova třu po stranách hrnce vařečkou. Udělám placičky, česnek, majoránka, opéct po obou stranách. Podávám s bílou kávou.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 27.06.04 vloženo
- 56898x zobrazeno
Čas přípravy
- 20 min
Ingredience
- brambory-staré/nové nemající škrob
- polohrubá mouka
- sůl
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Škubánky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Škubánky
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Skubánky jsou u nás velmi oblíbené, ale jíme je naslano a nejraději tak, jak psaly Yvette s podmáslím či kefírem dozlatova opečené. Ta cibulka mě nenapadla, to zavedu.
U nás jsou škubánky také ve veliké oblibě, jen je dělám trochu jinak. Do vody dávám sítko s kmínem , po uvaření šťouchadlem typu Brambory pozor od Tupperware rozmačkám, dám hrubou mouku, dosolím, vařečkou vše prodělám, přikryji pokličkou, chvíli nechám zapařit. Pak vytvářím lžicí větší slzičky, poleju rozpuštěným máslem, posolím a k tomu mléko všeho druhu - a to je bašta. Však proto si každý chválí to co jemu chutná, ale proč dělat blééé u receptů jiných. Stačí se vyjádřit - to nemusím, anebo nereagovat vůbec.
Vladko,nezacinej zase, ja si na tuto diskuzy jeste pamatuji, kdyz Viktor Cistic zasahoval
Viděli jste minulý týden (8.1.) na primě Párty s kuchařem? I Tesaříkovi se škubánky lepí na patro… ;o)))
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenofefo, dekuji za moc dobry napad skubanky se spenatem. Ja, na rozdil od moji polovicky, spenat miluji, tak priste az budu delat skubanky, urcite je zkusim se spenatem.
Jééééééééé koukám, že jsem klikla 2×
)) omlouvám se
DD
Ano!!! Máš pravdu
))) mě se to jen popletlo, včera jsme si na
chatu psali o bramborovém těstě
)) Tedy o šuláncích. Takže tvá definice
šulánků je správná. jen já jsem to popletla
))
Ano!!! Máš pravdu
))) mě se to jen popletlo, včera jsme si na
chatu psali o bramborovém těstě
)) Tedy o šuláncích. Takže tvá definice
šulánků je správná. jen já jsem to popletla
))
Kopretinko, teď jsi mne uvedla do rozpaků, asi moje další neznalost? Já měla za to, že šulánky je název pro bramborové šišky, tj. vařené válečky z klasického braborového těsta. Kdežto škubánky, neboli kucmouch (kucmoch) se dělají jak výše uvedeno: oškrabané brambory částečně uvařit, slít část vody, zasypat moukou a obrácenou vařečkou udělat ďoury (kolik šťouchů do kucmouchu?), ještě nechat chvíli na plotně, aby se mouka tou vodou propařila, pak umíchat do hladka. Omaštěnou lžící se vykrajovaly škubánky, už nevařily, na talíři sypaly mákem (nebo pracharandou) a polévaly sádlem (nebo máslem). Pokud zbyly, tak se z nich (případně ochucených) udělají placičky a osmaží na pánvi. K tomu byl výborný špenát. Už z toho soudím, že se to nedá zmrazit, na rozdíl od bramborových šišek, které se po uvaření sypou mákem, osmaženou strouhankou, nebo - jak dělala moje babička - házejí se do pekáče, ve kterém je směs máku a sirobu z cukrové řepy nebo červené obyčejné marmelády, a zapečou se. Tak jsem se rozepsala, ale moje zá:,–(ní otázka je: co jsou to šulánky?
Včerejší chat o bramborovém těstě mě tolik naladil, že jsem měla k večeri bramborové škubánky s mákem (u nás se říkávalo šulánky
))) Ale přiznávám, že jsem si je koupila
mražené abych se s těstem nemusela piplat. Ale mák jsem si umlela doma tak
aspoň něco
)))
Viky, já mám dojem, že pracharanda jsou rozemleté sušené hrušky, ne švestky. Moje maminka ji na škubánky milovala.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Příspěvky nevztahující se k vlastnímu receptu byly vymazány. Zavedeme asi zase zpřísněný režim se mi zdá …
33 příspěvků 25.1.09 03:43
jsem moc rada že ti chutnalo Yvette-jsou dobre-jako placky zalite vejcem,nebo posypane pracharandou/rozemlete susene svestky/.Nechapu co se tady deje napadani osocovani-lidi jsme tu jen na navsteve tak proc si to kazit..Vite moje babca -dej panbuh …Ber vse co ti zivot dal,dobro žal i lasku nebot život je jen karneval a ty v nem nosis masku…tot za vse zlucovite -zdravim-jsem po 5 oper. vzdala sem se duchodu-tak lidi neblbnete…
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Viky, skubanky se podle Tveho receptu povedly. Byly mocky dobre, jen jsem tam nedavala ten cesnek a majoranku, ponevadz mi nedelaji dobre na zaludek. Zato jsem tam pridala kmin.Skubanky byly vytecne. Ja, protoze mam moc rada acidofilni mleko, tak jsem tim skubanky zapijela a moc jsem si posmakla. Prosim, labuznici nedivte se, ja kefirem, acidofilnim mlekem, zapijim temer vsechno, i varene parky. Jeste mi zbyly a tak z toho budou zitra na veceri opecanky s cibulkou.
Viky, dekuji moc za recept.
Nesouhlasím s Yvette!
Proč by někdo nemohl říci, že nějaké jídlo nemá rád?!
Záleží samozřejmě na formě, jakou to vyjádří… Ale Penda tady neřekla nic špatného, než že vzpoměla na dětství.
Lepší bude přestat kádrovat a klidně vyjadřovat svoje názory, i nesouhlasné, ale přitom neurážet nikoho - ani recept.
Já třeba škubánky s něčím nevezmu do pusy, ale škubánky-opečánky miluju!
A rozhodně není důvod, aby někoho mrzelo, že jedno jeho jídlo někomu nechutná! Protože zase spoustě jiných lidí chutná moc!
I tohle k Labužníkovi patří.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Viky, ja je zkusim podle Tveho receptu. Ja to delala podle receptu z kucharske knizky, kde se ty brambory s moukou mely pouze proparit. A tam jsem asi delala chybu. Ale to nevadi, ja je zkusim povarit, poradne to rozmicham a to bude basta, uz ted se na moje skubanky z detstvi mocky tesim.
Bohuzel, ne kazdy ma stejne chute, ale myslim si, ze komentare, kdo ktere jidlo netouzi ochutnat, by se mohlo psat nekde jinde. Mrzi to urcite nejen pisatelku receptu, ale i labuzniky, kteri treba toto jidlo maji radi.
esmeraldo, já to jídávala u babičky každé prázdniny, coby malá holka..a netoužím po tom ochutnat to znovu ani v nejmenším..nenávidím na tom to příšerné lepení škubánek na horní patro.......čili jsem za jedno s tvým přítelem…hledala bys mne stejně jako jeho…:-))
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Budu to muset zkusit. Já jsem vůbec nevěděla, co škubánky jsou. A když řeknu to slovo před mým přítelem, tak ho nemohu dva dny najít. Ale podle reakcí to asi nebude tak hrozné.
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Y vette jsou fakt rychly a každe se zatim povedly přeji ti dobrou chut
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Viky, dekuji za recept a take na vzpominku meho detstvi, kdy mi je delavala babinka, jak jsem rikavala moji babicce. Ja je mela rada na slano. Babinka je delavala casto s makem, ktere meli radi zase moji bratranci a sestrenice. Ja jsem je zkousela nekolikrat, ale bohuzel se mi nepovedly. Udelala jsem asi nekde chybu. Ovsem na babinciny skubanky vzpominam dodnes. Moc rada bych je opet uvidela na taliri a me chutove bunky byly opet uspokojeny. Viky, dekuji.