Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Manana Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Polévka ze severního Skotska a Orknejí.
Filátka ve vodě mírně povaříme asi 20 minut, pak je vyjmeme. Do vody dáme oloupané a pokrájené brambory s posekanou cibulkou a trochou pepře a vaříme, až jsou brambory měkké, pak důkladně rozmačkáme nebo rozmixujeme. Přidáme mléko, máslo, rybu a prohřejeme a dochutíme. Na talíři ozdobíme sekanou hladkou zelenou petrželkou.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.12.11 20:15
Misto uzene tresky, kterou jsem nesehnala, jsem pouzila uzeneho stikozubce -
hejka. Z tresky by to asi bylo jeste lepsi, ale presto byla polevka skvela.
Manano, dik za recept a za radu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Skotská polévka Cullen Skink
Já jsem to zkoušel z tolstolobika, nebylo to špatné, ale treska je treska. A taky mi napadlo, že ti Skoti to můžou udit trochu jinak, asi určitě používají jiné dřevo a nic nevím o bylinkách, v každém případě ta skotská uzená treska je velice aromatická. Jedl jsem ji taky k snídani na Orknejích, a byla to neskutečná lahůdka.
Misto uzene tresky, kterou jsem nesehnala, jsem pouzila uzeneho stikozubce - hejka. Z tresky by to asi bylo jeste lepsi, ale presto byla polevka skvela.
Manano, dik za recept a za radu.
Manano, provedu.

Hejka zkusim a dam vedet, jake to bylo. Jsem mlsna a prozrana, tusim, jak to bude dobre a uz se mi sbihaji sliny.
Příspěvek upraven 21.11.11 v 18:58
Jo jo, to by šlo. A prosím tykej mi.
Manano, co byste rikal na uzeneho hejka (stikozubec)? Ma take netucne bile maso, jedla jsem ho i uzeneho a chutnal mi.
No já vím, je to problém. Uzenáč se na to nehodí, je moc mastnej stejně jako makrela, losos je na to podivnej, možná by šel kapr nebo pstruh. Ta treska je ale super, ještě jí mám na jazyku!
Mananooooo,
Cekala jsem neco jako ‚do vlastni
udirny‘, Skotsko je ale lepsi.
No jo, tak si o ni necham zdat.
No přeci do Skotska!
Polévku bych chtěla uvařit, ale uzenou tresku jsem v obchodech nezaregistrovala.
Manano, kam pro ní chodíte?
Jj, milí skororovestníci
vidím, že neblbnu sólo 
(snad jen ty erteple nerozfofrujeme…)
I u nás odjakživa (asi skrzevá absenci té slané vody vůkol české kotliny) vaříme ze zkouřeného brávka…, ale jinak úplně stejně
By mě interesovalo, zda spořiví Britové znají UPONKU bez které není „Uzená mléčnica“ ta pravá polífka.
Příspěvek upraven 21.11.11 v 16:11
Milošu, uč se číst, je to dobrý skoro jako to uzený.
Dokonce jsem zjistil, že je to v názvu dvakrát, takovýho sem si dával bacha.
Já v.l, vem na mě hůl. Moje šedá (jediná) buňka mozková to zas vyvedla. Nějak jí nedošlo, že je to polivka. Tak sem to v rychlosti prolít a hnedka mě napadlo - ryba to nejni žádný jídlo, vrazil sem do hrnce uzenou křížovku, v té vodě uvařil pár brambor a udělal kaši. Jenom jsem dumal nad tim, proč tu cibuli dáváš vařit s bramborama. Tak sem ji holt tam hodil zároveň s uzenym, pak sem to ušťouchal i s tou cibulí. Tak že, jsem vtvořil, díky Tobě, novou přílohu, brambory s nádechem uzeného s lehkým cibulkovám šmakem. A bylo to jedlý!!! Ale, že je recesspis polifka, tak to mě museli jiní kopnout. Ještě, že je máme.
PS: Tuhle jsem v obchodě viděl špenát - pak že se po něm neblbne
Milošu, ryba skotská, dobře uzená, půl filátka a půl velké brambory na jednu porci polífky stačí, ty žroute. Nemusí bejt všeho hned díže. Je kryze, uskrovni se trochu špenátem. ¡Utz a wach!
Ctný kmete, ryba domácího chovu? České hraniční hory obklopeny mořem? Napadlo mě to zrealisovat z uzeného prasátka, ale dvě kobzole na skoro půllitra mlíka… Aha! Už vim, to je o tom sedlákovi a bramborech. Tož dobrá, du sadit! Podle toho co se o mě traduje, bych mohl, jedním mnou vypěstovaným bramborem, nasytit kompletní rodinu i s bravkem.