Recept Skorthalia Veg Pra

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Skorthalia

Úvod

Babi tu „davno pradavno“ v 2003 pridala verziu tejto Greckej prilohy so zemiakmi.
Je vela miestnych obmien tejto cesnakovej pochutky a tato je s chlebom a s cerstvo pecenym mandlami.
Preto som pouzil druhu obmenu mena Skordalia - „Skorthalia“

Postup

1. Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. 2. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. 3. Druha "moderna" alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru. 4. Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a "vyzmykame" vodu a odlozime na stranu. 5. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky. 6. Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty - hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. 8. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali. 9. Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. 10. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako "dip" s chlebom ale aj ako pomazanka.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 24.02.11 vloženo
  • 4420x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 hrncek starsieho chleba 1-2 dni bez koriek
  • 1 hrncek posekanych mandli cerstvo oprazenych)
  • 4 struciky cesnaku
  • 2- lyzice cerveno vinneho octu alebo citronova stava
  • 1/3 hrnceka extra panenskeho olivoveho oleja
  • Sol a cerstvo mlete cierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Skorthalia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Skorthalia

gabi
551 příspěvků 24.2.11 20:44

Bento, na Zahori sa robi cosi podobne…len sa namiesto cesnaku pridava chren…je to tradicna svadobna omacka…a co dedina, to iny recept…alebo mozno aj kazda rodina ma svoj vlastny :)…je sa to s varenym masom…

jolana
5068 příspěvků 24.2.11 20:05

Este jedno podobne, ak by malniekto zaujem a chut, moze si vyberat..

http://www.labuznik.com/…t/muhammara/

babi
6360 příspěvků 24.2.11 19:57

Bento, mas pravdu, pridala jsem recept na reckou klasickou pomazanku/prilohu/dip k rybam, masu a zelenine, avsak z brambor. http://www.labuznik.com/…t/skordalia/
Nazvy jsou Skordalia nebo skordhalia/skorthalia…
Vim, ze zatvrdleho chlaba pouzivaji i dalsi zeme jako je napriklad Italie a Spanelsko a tech receptu jsem take nekolik pridala :-)

Bento
794 příspěvků 24.2.11 12:05

Robili sme to aj preto aby sa zuzitkoval starsi chleba.
Ja :oops: aj vsetci okolo ostali uplne prekvapeny ze to vobec nechuti ako daaka lacna chlebova omacka, naozaj vyskusajte ( ale len pre tych co maju radi cesnak ).
PS: Nemozem zatial ukazat cely tanier :roll: v ramci nedokoncenych experimentov pre druhych.
Takze je vyprazany slany „Greek Cod (Bakaliaros)“ so Skordaliou,Crostini a Kalamata olivami atd… :palec:

Příspěvek upraven 24.02.11 v 12:06

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz