Recept Skorthalia Veg Pra

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Skorthalia

Úvod

Babi tu „davno pradavno“ v 2003 pridala verziu tejto Greckej prilohy so zemiakmi.
Je vela miestnych obmien tejto cesnakovej pochutky a tato je s chlebom a s cerstvo pecenym mandlami.
Preto som pouzil druhu obmenu mena Skordalia - „Skorthalia“

Postup

1. Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. 2. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. 3. Druha "moderna" alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru. 4. Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a "vyzmykame" vodu a odlozime na stranu. 5. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky. 6. Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty - hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. 8. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali. 9. Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. 10. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako "dip" s chlebom ale aj ako pomazanka.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 24.02.11 vloženo
  • 4296x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 hrncek starsieho chleba 1-2 dni bez koriek
  • 1 hrncek posekanych mandli cerstvo oprazenych)
  • 4 struciky cesnaku
  • 2- lyzice cerveno vinneho octu alebo citronova stava
  • 1/3 hrnceka extra panenskeho olivoveho oleja
  • Sol a cerstvo mlete cierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Skorthalia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gabi
551 příspěvků 24.02.11 20:44

Bento, na Zahori sa robi cosi podobne…len sa namiesto cesnaku pridava chren…je to tradicna svadobna omacka…a co dedina, to iny recept…alebo mozno aj kazda rodina ma svoj vlastny :)…je sa to s varenym masom…

jolana
5066 příspěvků 24.02.11 20:05

Este jedno podobne, ak by malniekto zaujem a chut, moze si vyberat..

http://www.labuznik.com/…t/muhammara/

babi
6360 příspěvků 24.02.11 19:57

Bento, mas pravdu, pridala jsem recept na reckou klasickou pomazanku/prilohu/dip k rybam, masu a zelenine, avsak z brambor. http://www.labuznik.com/…t/skordalia/
Nazvy jsou Skordalia nebo skordhalia/skorthalia…
Vim, ze zatvrdleho chlaba pouzivaji i dalsi zeme jako je napriklad Italie a Spanelsko a tech receptu jsem take nekolik pridala :-)

Bento
794 příspěvků 24.02.11 12:05

Robili sme to aj preto aby sa zuzitkoval starsi chleba.
Ja :oops: aj vsetci okolo ostali uplne prekvapeny ze to vobec nechuti ako daaka lacna chlebova omacka, naozaj vyskusajte ( ale len pre tych co maju radi cesnak ).
PS: Nemozem zatial ukazat cely tanier :roll: v ramci nedokoncenych experimentov pre druhych.
Takze je vyprazany slany „Greek Cod (Bakaliaros)“ so Skordaliou,Crostini a Kalamata olivami atd… :palec:

Příspěvek upraven 24.02.11 v 12:06

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz