Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Babi tu „davno pradavno“ v 2003 pridala verziu tejto Greckej prilohy so
zemiakmi.
Je vela miestnych obmien tejto cesnakovej pochutky a tato je s chlebom a
s cerstvo pecenym mandlami.
Preto som pouzil druhu obmenu mena Skordalia - „Skorthalia“
1. Klasicky sa v maziary podrvili posekane struciky cesnaku s olivovym olejom a potom sa do tejto zmesy pridavali dalsie prisady ako vlaske orechy, mandle, zemiaky alebo starsi chleba. My sme pouzili mandle a chleba. 2. Mandle sme zbavili supy (obarili) osusili a na hrubo posekali a dali na troske oleja (alebo na sucho) oprazit. 3. Druha "moderna" alternativa ze sa suroviny pripravia a daju do mixeru. 4. Z chleba okrajame korku a nakrajame na kocky a ponorime do vlaznej vody a hned vytiahneme a "vyzmykame" vodu a odlozime na stranu. 5. Cesnak, oprazene mandle a namoceny chleba s cervenym vinnym octom dame do mixeru a mixujeme az dosiahneme konzistenciu struhanky. 6. Otvorime vrch mixeru a pomaly, ako by sme isly robit majonezu, po trochach pridavame olej a miesame az dosiahneme konzistenciu pasty - hustej omacky. Treba davat pozor, aby sa nedalo vela oleja, tradicne ked chcu redsiu konzistenciu, pridaju lyzicu dve vlaznej vody. 8. Ochutili sme sol, cerstvo mlete korenie a premiesali. 9. Prelozili do druhej misky a ako vsetko v Grecku postrasili dobrym olejom. 10. Serviruje sa s rybou, jahancinou, so zeleninou ako omacka alebo ako "dip" s chlebom ale aj ako pomazanka.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Skorthalia
551 příspěvků 24.2.11 20:44
Bento, na Zahori sa robi cosi podobne…len sa namiesto cesnaku pridava chren…je to tradicna svadobna omacka…a co dedina, to iny recept…alebo mozno aj kazda rodina ma svoj vlastny
…je sa to s varenym masom…
5068 příspěvků 24.2.11 20:05
Este jedno podobne, ak by malniekto zaujem a chut, moze si vyberat..
http://www.labuznik.com/…t/muhammara/
Bento, mas pravdu, pridala jsem recept na reckou klasickou pomazanku/prilohu/dip k rybam, masu a zelenine, avsak z brambor. http://www.labuznik.com/…t/skordalia/
Nazvy jsou Skordalia nebo skordhalia/skorthalia…
Vim, ze zatvrdleho chlaba pouzivaji i dalsi zeme jako je napriklad Italie a Spanelsko a tech receptu jsem take nekolik pridala
Robili sme to aj preto aby sa zuzitkoval starsi chleba.
aj vsetci okolo ostali uplne
prekvapeny ze to vobec nechuti ako daaka lacna chlebova omacka, naozaj
vyskusajte ( ale len pre tych co maju radi cesnak ).
v ramci nedokoncenych experimentov pre
druhych.
Ja
PS: Nemozem zatial ukazat cely tanier
Takze je vyprazany slany „Greek Cod (Bakaliaros)“ so Skordaliou,Crostini a Kalamata olivami atd…
Příspěvek upraven 24.02.11 v 12:06