Recept Skořicový koláč paní Hadwiger

(Hodnoceno 1x) Ou Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Skořicový koláč paní Hadwiger

Postup

Základem je kynuté těsto na koláče - ta varianta s co největším počtem vajec a tuku, které jsme ochotní vyrobit. Není potřeba používat zde napsaný rozpis pokud máte nějaké své vlastní oblíbené těsto. Do trochy teplého mléka přidáme lžičku cukru, lžičku mouky a kvasnice. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny a pak přidáme žloutky (popřípadě celá vajíčka). Osolíme a přidáme trochu citronové kůry. Do vzniklé hmoty postupně přidáváme kvásek, mouku (ideálně prosátou) a mléko a hněteme tak dlouho, dokud nemáme vláčné těsto, které se nelepí. Necháme hodinu kynout na teplém místě a po 40 minutách těsto propracujeme - tzv. zbouchneme. Vykynuté těsto rozválíme na pláty zhruba 2-3 cm tlusté a dáme na plech. Skutečně tlustě pomažeme změklým máslem a pak celou plochu posypeme cukrem smíchaným se spoustou skořice. (prodávaný skořicový cukr je na toto nepříliš vhodný - je v moc malých balíčcích a navíc je tam málo skořice). Koláč dáme do vyhřáté trouby a na 180 stupňů pečeme zhruba 30-40 minut, dokud se těsto neupeče a z cukru, másla a skořice nevznikne karamelová krusta. Jíst tento koláč můžeme ještě teplý. Sudetské hospodyně ho dělávaly ze zbytku těsta po pečení klasických koláčů, ale jeho jednoduchost a skvělá chuť klidně dovolí udělat ho jako samostatný koláč, ne jen jako zbyteček, na který se už nedostala jiná náplň.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 04.09.09 vloženo
  • 18168x zobrazeno

Ingredience

  • na těsto:
  • 0.5 kg mouky
  • 125 g másla (hery)
  • 4-6 žloutků
  • 125 g cukru
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 200ml mléka
  • 20 g droží
  • na povrch:
  • 150-250 g másla (jakýkoliv jiný tuk není vhodný, nebude to dobré)
  • 100 g cukru
  • mletá skořice

Doporučená příloha

  • káva s kozím mlékem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 20.9.11 03:18

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

2905 20.9.11 03:12

Ou,koláč velmi chutný i pro nemlsavé. Při ochutnání se mi vybavily krachle. Do těsta jsem přidala skořici, ubrala vejce a část tuku. I tak se pracovalo dobře bez podsypání. Vyválela jsem plát větší, trochu posypala mletými, praženými oříšky, přeložila a ostatní je stejné. Aby koláč nebyl ošizen o máslo, bohatě jsem dopřála pod cukr. Vykynuté bubliny před pečením propíchány mašlovačkou, zaplněno máslem, to pro lepší křupavost. Děkuji
Radím vyzkoušet, výsledek nezklame.

Diskuse k receptu Skořicový koláč paní Hadwiger

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Skořicový koláč paní Hadwiger

naše zahrádka
9 příspěvků 2.6.12 19:21
Skořicový koláč pečeme jako bábovku

Je to dobrota. Po babičce jsem zdědila tento recept - jen trochu pozměněný. Peču to jako bábovku. Postup i ingredience jsou stejné, jen z těsta vyválím či ho upravím na placku. Posypu skořicovým cukrem a zaliji rozpuštěným máslem a pak to zabalím jako roládu a vsunu do bábovkové formy. Při pečení to vždy voní v celém domě. Když někdy honí mlsná a právě toho není moc ve spíži, tak se tato bábovka může upéct. Není náročná na náplně. Moc doporučuji.

2905
753 příspěvků 20.9.11 03:12

Ou,koláč velmi chutný i pro nemlsavé. Při ochutnání se mi vybavily krachle. Do těsta jsem přidala skořici, ubrala vejce a část tuku. I tak se pracovalo dobře bez podsypání. Vyválela jsem plát větší, trochu posypala mletými, praženými oříšky, přeložila a ostatní je stejné. Aby koláč nebyl ošizen o máslo, bohatě jsem dopřála pod cukr. Vykynuté bubliny před pečením propíchány mašlovačkou, zaplněno máslem, to pro lepší křupavost. Děkuji
Radím vyzkoušet, výsledek nezklame.

Sylvie
2302 příspěvků 28.8.10 21:40
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

To povídání s paní Hadwiger stojí za poslech. :-)

Ou
49 příspěvků 6.9.09 01:04
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Na jeden plech jeden plát do krajů, dělali jsme to do menších plechů, proto toho vyšlo víc. Pokud je těsto přes celý plech, tak nikam nic nesteče. To rozpuštěné máslo se částečně vsákne do těsta a částečně vytvoří karamel s tím cukrem.

Obrázek není, není foťák. S paní Hadwiger jsme si povídali o receptech a mám to nahrané - zájemci si mohou stáhnout zde http://rapidshare.com/…/recepty.mp3

Zbytek jsou už obyčejnější recepty - převážně nejrůznější úpravy brambor. Ještě je tam zajímavý ovocný koláč z chlebového těsta. Nemám je ale ozkoušené, tak nepíšu recepty.

Landospandos
256 příspěvků 5.9.09 17:36
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Ano, to je správný dotaz, Svevo, také se obávám toho, že jak koláč bude v troubě nabývat, rozpuštěné máslo steče. Možná snad ještě vyválet plát až ke krajům plechu a udělat okraje. I tak si myslím, že se vytvoří ostrůvky, do kterých to máslo z nakynutých kopečků steče. Samozřejmě dobré to být musí, jsou tam jen dobré věci. Kdyby tak byl obrázek, že?

srimpik
166 příspěvků 5.9.09 09:31
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Tedy to vypada dobre…skoda, ze uz je pozde vecer, hned bych se dala do peceni. Nema ta sikovna pani Hadwiger jeste nejake dalsi, stejne bajecne recepty?
Bylo by skoda se o ne nepodelit..
Ja vedela, proc si mam koupit o cislo vetsi podzimni bundu..
Diky, pekne dny vsem labuznikum
Jarka

sveva
751 příspěvků 5.9.09 02:12
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Recept se mi líbí a přidávám se k dotazu danabi. Myslím, že se dává na každý plech jeden plát. Také bych ráda věděla zda to množství másla s cukrem neuteče pod kynuté těsto a tam vytvoří karamel.
Děkuji.

danabi
13 příspěvků 5.9.09 01:30
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Preco sa v recepte pise v mnoznom cisle, ze rozvalkame na platy a dame na plech? Platy z tejto davky dame na viac plechov alebo na jeden plech na seba? Kolko platov sa mysli?

lydia
1227 příspěvků 4.9.09 20:33
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

chtěla jsem napsat… a nejlépe mi chutná…

lydia
1227 příspěvků 4.9.09 20:31
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

V poslední době jsem "objevila " kynuté těsto. Dříve jsem měla z tohoto těsta respekt, ale teď ho miluji:-).
Já znám něco podobného pod názvem máslový koláč. Je opravdu výborný. Dá se buď namazat rozpuštěným máslem, nebo udělám prstem dírky do těsta, dám tam máslo a posypu mandlemi. Taky je velmi dobré nalít na upečený, ještě horký koláč jednu šlehačku. A nejlepší mi chutná teplý, ale co mi sladkého nechutná :-) . Se skořicí jsem ještě nezkoušela, určitě vyzkouším. .

Díky za pěkný recept.

toffo
244 příspěvků 4.9.09 19:32
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Aha :-)

noskovice
1322 příspěvků 4.9.09 19:30
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Maruško, neutekl. On je tu nový. :-))

toffo
244 příspěvků 4.9.09 19:02
Re: Skořicový koláč paní Hadwiger

Nechápu, jak mi tento hezký recept mohl uniknout. Skořice je u nás velmi oblíbená. Pro náš sobotní oběd - hustá polévka a koláč - je ideální.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz