Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Receptů na skopové maso je tu sice dost, ale ať hledám jak hledám,
tenhle náš oblíbený nikde…
Tak vkládám a doufám, že jsem opravdu hledala dobře…
Jinak jde tímto způsobem s úspěchem připravit i kuřecí maso a šlo by
asi i hovězí, ale to nemám vyzkoušené, neboť ho kupuji hodně
málokdy…
Na tuku podusit cibuli pokrájenou na větší kostičky. Vhodit maso pokrájené na kostky a obalené ve směsi koření. Promíchat a podlít trošku vodou - vodu raději po troškách několikrát dolít, než to "utopit". Dusíme do měkka a až ke konci přidáme prolisovaný česnek, sůl. Zalijeme smetanou a mícháme. Netřeba zahušťovat moukou, to by bylo jen na škodu chuti, pokud dodržíme pravidlo "kolik masa - tolik cibule" a nepřeženeme to se smetanou, tak se nemůže stát, aby směs byla řídká... Gramáž neuvádím... vařím převážně od oka, podle chuti, gramáž respektuji pouze v případě, je-li to nutné, což zde opravdu není ;)
Recept je z kategorií: Skopové maso
rýže, hranolky, brambory…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.9.20 14:36
Strašně mě překvapilo, že v české kotlině seženete krevety na každém rohu, ale kvůli ovci lítáte půl roku po všech čertech (jehněčí nepočítám). Nakonec se ovečka povedla, jen si vyžádala trochu víc času na dušení. Vařil jsem cca 500g skopové kýty. Koriandr, kmín a rozmarýn sušený, každého zarovnaná lžička. Zdálo se to moc, koriandr při drcení voněl, až se loupal strop, ale nakonec to ani není tolik znát. Skoro bych řekl, že se dalo přidat. Inu ovce. Cibule 200g, sádla asi 50g, možná trochu víc. Smetany 100g a vody to schlamstlo 200ml a česneku jsem dal 20g, byl kupovaný a bylo to akorát. S výsledkem jsem spokojený, ovcím zdar!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi16.1.16 13:09
Sice jen z hovězí kližky, ale výborné i tak, dokonce jsem se
vybičovala a uvařila knedlík Část omáčky jsem ponorným rozmixovala.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Skopové na smetaně
1150 příspěvků 16.1.16 18:27
@Zuzka1973 koriandr je vynikající do všeho masa
A až bude zelený tak nahrubo pokrájený
přihodit do omáčky… 
@daduuja Ten citron mě za celé roky nenapadlo použít, díky za nakopnutí - myslím, že to je to, co tomu občas chybí (Vyzkouším i to chilli - každé vylepšení vítáno)


Já na římském kmínu ulétávám od chvíle, co jsme ho prvně koupila…
Každý mi říkal, že je moc aromatický a že budu zklamaná a tak podobně. Naopak jsme mu ale doma propadli
A nejvíc ulítávám na koriandru, nechávám na záhonu i po sklizni listů, na semínka a posléze i na kořen.
Začalo to kdysi jednou sazenicí kvůli lístkům a dnes… celá řádka na záhonu, vždy nejméně deset rostlin
1150 příspěvků 16.1.16 13:45
@Zuzka1973 to si piš, že chutnalo, měla jsem dokonce tři knedlíky
Mám ráda římský kmín, dala jsem ho
poměrně dost a přiznávám, že jsem přihodila jednu malilinkatou chilli
a trošku citronu. Až bude jehněčí, bude to
ještě lepší 
@daduuja - díky moc za vyzkoušení a pokud chutnalo, jsem moc ráda
@Eja Také jsem měla sušený rozmarýn, chtěla jsem také jen kvůli fotce dát snítku, ale skleróza opět bodovala

Ta paprička ke kuřecí verzi zní moc dobře, v létě bude zase po ruce vše čerstvé, tak to prubnu
@Zuzka1973 Čerstvý rozmarýn je tam jen jako dekorace - kombinovat čerstvý s drceným římským kmínem a koriandrem mi nepřišlo jako dobrý nápad, takže sušený.

Je to moc dobré, použila jsem hezkou kližku. S kuřecím možná taky dobré, ale recept si podle mne říká o červené maso.
S kuřecím bych si to představila taky - ale s čerstvým rozmarýnem a čerstvým koriandrem a chilli papričkou - to vše až ke konci do hotového základu cibule, římský kmín, maso. To by mohlo bejt dobrýýýýý…
@Eja


Díky za vyzkoušení a krásnou fotku - už vím, co jsem zapomněla já při focení: dát snítku rozmarýnu… našla jsem ji odloženou bokem až už nebylo na co ji dát
@birkana

@Eja, @Zuzka1973, myslím, že se zbytečně zmiňujete o možné cenzuře „se shora“. Vždyť se vaše debata točí kolem jídla
. A jak už jsem psala jinde, Labužník přece
není specializovaný web pro úzký okruh renomovaných (a zahořklých)
profíků, kteří řeší jen a jen „práci“. Nebo ano? Nějaké to
odbočení od tématu snad nikoho nepobuřuje

@Eja Tak ať ti chutná

Admini to tu mají na háku už dávno… a ono to nějakou aktivitu chce, diskuze by vadit neměly, vždyť jinak by tu bylo hodně mrtvo
@Zuzka1973 už se mi houfujou sousedi za dveřma, co tady tak voní…až tam přihodím česnek, tak mi asi vyrazí dveře
Podstatná výhoda toho, že admini na to kašlou, je možnost se podle chuti vykecávat pod recepty
@Eja Díky za důvěru, já dělávám docela často - však tu není tajemstvím, že skopové máme z našeho chovu





Z hovězího jsme ještě nestihla vyzkoušet, když tak poreferuj
Krůtí jsem také nezkoušela, ale mám vyzkoušeno z toho kuřecího - překvapivě je to z něj dobré, ale skopové je skopové
U toho kuřecího je opravdu nevýhoda, že je brzo hotové, ale naštěstí u něj nevadí, když se trochu rozpadá
S tím hovězím by to mělo být v pohodě - ono totiž domácí skopové je spíše podobné tomu hovězímu, než-li kupovanému skopovému, nechápu jak je možné, že je mezi domácím a kupovaným skopovým takový rozdíl
Toho koření dávám opravdu dost, chce to aby byly kousky masa obalené celé, než se vhodí k cibuli… Česnek jak kdy - ten ze zahrádka stačí i jen dva - tři stroužky, ale kupovaného kolikrát i palice celá (podle toho, kde byl vypěstován, ale to už má zkušenost jistě každý z nás).
U Lydie mám také plno receptů v plánu, naštěstí mám možnost uvařit si během dne (mám provozovnu doma), tak se nebojím naplánovat si vždy na každý den něco

„Podle chuti“ bych v tomto případě - jde o skopové a je tam smetana - viděla všechno koření včetně česneku v množství větším než obvykle. Dala bych si…voní to až sem…
Skopové neseženu, zkusím s hovězím. Kuře a krůta mi přijde ne úplně ideální, doba dušení by měla být spíš dlouhá, pokud správně chápu recept. Mám v plánu ještě nějaké recepty od Lydie, ale tohle rozhodně vyzkouším, a asi s přílohou, kterou obvykle nevyhledávám - s hranolky. Poreferuji. Ještě tři dny a zas na delší dobu utrum s vařením, tak v půl osmé večer honem něco do krabičky a v půl čtvrté ráno praštit budík nejlépe kladivem