Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept puvodne z Rhode Island New England zacatkem 20. stoleti. Recept je odlisny od receptu na nadivane skeble. V tomto pripade se pouzivaji zadenky jedle (Venus verrucosa), avsak mohou se pouzit ustrice anebo slavky jedle.
Namocit skeble do studene vody a vodu nekolikrat vymenit. Potom pod tekouci vodou kartackem (pouzivam kartacek na ruce) skeble odrbat ze vsech stran. Nakonec je jeste jednou oplachnout. Kdyz je nejaka skeble otevrena, tak na ni zatukat a kdyz se nezavre, tak ji vyhodit... je mrtva. Vyhodit take jakoukoliv poskozenou nabo nastipnutou skebli. Nad miskou nozem na ustrice, nebo take kratkym sirokym sroubovakem skeble otevrit tam, kde je pant a zahodit polovinu skeble. Clovek musi byt opatrny a chranit si ruku tak, ze drzi lasturu skeble v nekolikrat prelozene uterce v pripade ze nuz nebo sroubovak sklouzne. Uvolnit sval skeble od lastury. Uschovat tekutinu a precedit ji jemnym sitkem vylozenym popripade kavovym filtrem. Svaly skebli trochu osolit a rozdelit na ne jejich precezenou stavu. * (* Lastury se mohou take otevrit naparenim skebli po 2-3 minuty v trose varici vody. Neprevarit je, protoze by ztvrdly a staly se gumovymi. Pred dalsi upravou je nechat zchladnout.) Predehrat troubu na 220°C. Smichat zmekle maslo, posekanou zelenou cibulku, cesnek, papriku na male kosticky nakrajenou, pimento, stejne jako rapik posekaneho celeru, vse zakapat citronovou stavou, popripade tabasko, pridat petrzelku a rozdrcenou slaninou. Osolit a opeprit podle chuti. Na kazdy uvolneny sval skeble polozit lzici teto zeleninove smesi a skeble polozit na misku s malou vrstvou kamenne hrube soli na dne, aby se skeble neklatily. Vlozit vse do trouby a pect asi 10-12 minut. Podavat horke s citronem a krupavym pecivem.
Recept je z kategorií: Mořští živočichové Teplé předkrmy
pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Škeble Casino
jandule, mela jsem dojem, ze jsi z Prahy a tam zajiste je nekolik dobrych mist k zakoupeni ryb a morskych potvorek. Osobne jsem nekdy mivala stesti v Globusu v Opave. Zasilkova sluzba zajiste take pracuje, ovsem neznam jejich ceny.
casino, chytil jste me pri omylu. Zacala jsem psat ‚1900‘ a pak jsem umazala pouze nuly, misto abych prepsala na ‚dvacate stoleti‘. Dekuji za opravu.
Co se tyce ‚juliene‘, jako cast nazvu receptu, coz zajiste muze byt, pak se nejedna ani o recept jako takovy, ale specifickou formu jeho pripravy.
Co se tyce tohoto receptu musim rict, ze jeho nazev je pouze nahodny a nema s Vasim nickem naprosto co delat!
Ustrice pojidam v syrovem stavu, avsak pro mirne haklivejsi duse je lze pripravit timto zpusobem. Zde je navod jak s ustricemi zachazet.
2452 příspěvků 15.2.12 14:05
Jandule, v Čechách máte něco podobného, možná i lepšího: http://www.cerstveryby.cz/ - tohle vám můžeme jen závidět, ten náš Oceán je jen taková malá náplast. U těch Čerstvých ryb se vyplatí sledovat „akce“, dá se tak hodně ušetřit. Další možnost je, že se domluví víc lidí, udělají hromadnou objednávku a o náklady za dopravu (viz http://www.cerstveryby.cz/…ni-podminky/) se podělí. Aspoň takhle to praktikuje moje kamarádka a je moc spokojená.
No jo, jenže v Brně. To je trochu z ruky pro nás středočechy.
2452 příspěvků 15.2.12 13:34
Casino: snadná pomoc, až budete mít cestu tady k nám, zkuste se mrknout sem: http://www.ocean48.cz/ - ústřice občas mívají a za dobrou cenu. My je (tj. ten obchůdek) objevili před nedávnem a už celkem pravidelně si tam chodíme pro slávky. Kilová síťka je jen za 83,– Kč a v pohodě se z ní nají dva lidé (poprvé jsme měli „velké oči“ a koupili kila hned dvě, ale to už bylo moc). Mívají i hřebenatky, krevety nebo sardinky, opět vše za dobrou cenu.
No, vy dva, babi a Drobek…, vy jste se hledali, až jste se našli


(Recept puvodne z Rhode Island New England
zacatkem 19teho stoleti.)
To, že oba nevíte, že julienne může být i součástí názvu receptu, se může stát
babi, nejsem možná vašeho věku, leč připadám si stár jako rašelina, ale pokud si uchováme smysl pro humor, možná za pět let oslavíme sté výročí vzniku tohoto receptu…
…takže babi, pokud si wiki zase nevymýýýšlí, seknout se ve stoletích o sto let?
No, jak vidno, i to se může stát
K receptu:

Jím rád… a pokud by mi toto jídlo někdo připravil, určitě bych si pošmákl
Pokud by mi přišly do ruky čerstvé ústřice, pak bych si vystačil s půlkou citronu
Drobku, ani vekem nemuze nas kolega konkurovat…recept na skeble vznikl o nejaky ten rok spis
svato, vse je relativne vzato
že ty škeble mají s casinem, drahým to členem Labužníka společné jen to jméno. Mám tušení, že chutí se dost liší
1440 příspěvků 14.2.12 23:27
kurník šopa, keby som o nemala tak ďaleko…