Recept Škeble Casino Dia Bezlep

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Škeble Casino

Úvod

Recept puvodne z Rhode Island New England zacatkem 20. stoleti. Recept je odlisny od receptu na nadivane skeble. V tomto pripade se pouzivaji zadenky jedle (Venus verrucosa), avsak mohou se pouzit ustrice anebo slavky jedle.

Postup

Namocit skeble do studene vody a vodu nekolikrat vymenit. Potom pod tekouci vodou kartackem (pouzivam kartacek na ruce) skeble odrbat ze vsech stran. Nakonec je jeste jednou oplachnout. Kdyz je nejaka skeble otevrena, tak na ni zatukat a kdyz se nezavre, tak ji vyhodit… je mrtva. Vyhodit take jakoukoliv poskozenou nabo nastipnutou skebli.

Nad miskou nozem na ustrice, nebo take kratkym sirokym sroubovakem skeble otevrit tam, kde je pant a zahodit polovinu skeble. Clovek musi byt opatrny a chranit si ruku tak, ze drzi lasturu skeble v nekolikrat prelozene uterce v pripade ze nuz nebo sroubovak sklouzne. Uvolnit sval skeble od lastury. Uschovat tekutinu a precedit ji jemnym sitkem vylozenym popripade kavovym filtrem. Svaly skebli trochu osolit a rozdelit na ne jejich precezenou stavu. *

(* Lastury se mohou take otevrit naparenim skebli po 2-3 minuty v trose varici vody. Neprevarit je, protoze by ztvrdly a staly se gumovymi. Pred dalsi upravou je nechat zchladnout.)

Predehrat troubu na 220°C.

Smichat zmekle maslo, posekanou zelenou cibulku, cesnek, papriku na male kosticky nakrajenou, pimento, stejne jako rapik posekaneho celeru, vse zakapat citronovou stavou, popripade tabasko, pridat petrzelku a rozdrcenou slaninou. Osolit a opeprit podle chuti. Na kazdy uvolneny sval skeble polozit lzici teto zeleninove smesi a skeble polozit na misku s malou vrstvou kamenne hrube soli na dne, aby se skeble neklatily. Vlozit vse do trouby a pect asi 10-12 minut.

Podavat horke s citronem a krupavym pecivem.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové Teplé předkrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.02.12 vloženo
  • 4945x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 12 malych cerstvych skebli
  • 2 lzice zmekleho masla
  • 2 lzice posekane zelene cibulky
  • 2 lzice posekaneho pimento ze sklenicky anebo doma pripraveneho
  • 2 lzice posekane masite zelene papriky ocistene
  • 2 lzice na drobno posekaneho mladeho rapikateho celeru
  • 2 strouzky rozdrceneho cesneku
  • 2 lzicky citronove stavy
  • kapnuti zelene tabasco omacky (nemusi byt)
  • stonek ploche petrzelky nebo posekane pazitky
  • 2 platky do krupava oprazene a rozdrcene slaniny
  • sul (podle chuti) a pepr
  • citron na ozdobu

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Škeble Casino

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 16.02.12 00:45

jandule, mela jsem dojem, ze jsi z Prahy a tam zajiste je nekolik dobrych mist k zakoupeni ryb a morskych potvorek. Osobne jsem nekdy mivala stesti v Globusu v Opave. Zasilkova sluzba zajiste take pracuje, ovsem neznam jejich ceny.

 
babi
6360 příspěvků 15.02.12 17:36

casino, chytil jste me pri omylu. Zacala jsem psat ‚1900‘ a pak jsem umazala pouze nuly, misto abych prepsala na ‚dvacate stoleti‘. Dekuji za opravu.
Co se tyce ‚juliene‘, jako cast nazvu receptu, coz zajiste muze byt, pak se nejedna ani o recept jako takovy, ale specifickou formu jeho pripravy.
Co se tyce tohoto receptu musim rict, ze jeho nazev je pouze nahodny a nema s Vasim nickem naprosto co delat!
Ustrice pojidam v syrovem stavu, avsak pro mirne haklivejsi duse je lze pripravit timto zpusobem. Zde je navod jak s ustricemi zachazet.

 
di
2451 příspěvků 15.02.12 14:05

Jandule, v Čechách máte něco podobného, možná i lepšího: http://www.cerstveryby.cz/ - tohle vám můžeme jen závidět, ten náš Oceán je jen taková malá náplast. U těch Čerstvých ryb se vyplatí sledovat „akce“, dá se tak hodně ušetřit. Další možnost je, že se domluví víc lidí, udělají hromadnou objednávku a o náklady za dopravu (viz http://www.cerstveryby.cz/…ni-podminky/) se podělí. Aspoň takhle to praktikuje moje kamarádka a je moc spokojená.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.02.12 13:47

No jo, jenže v Brně. To je trochu z ruky pro nás středočechy.

 
di
2451 příspěvků 15.02.12 13:34

Casino: snadná pomoc, až budete mít cestu tady k nám, zkuste se mrknout sem: http://www.ocean48.cz/ - ústřice občas mívají a za dobrou cenu. My je (tj. ten obchůdek) objevili před nedávnem a už celkem pravidelně si tam chodíme pro slávky. Kilová síťka je jen za 83,– Kč a v pohodě se z ní nají dva lidé (poprvé jsme měli „velké oči“ a koupili kila hned dvě, ale to už bylo moc). Mívají i hřebenatky, krevety nebo sardinky, opět vše za dobrou cenu.

 
casino
4466 příspěvků 15.02.12 12:26

No, vy dva, babi a Drobek…, vy jste se hledali, až jste se našli :)
To, že oba nevíte, že julienne může být i součástí názvu receptu, se může stát :think:
babi, nejsem možná vašeho věku, leč připadám si stár jako rašelina, ale pokud si uchováme smysl pro humor, možná za pět let oslavíme sté výročí vzniku tohoto receptu… :)
…takže babi, pokud si wiki zase nevymýýýšlí, seknout se ve stoletích o sto let?
No, jak vidno, i to se může stát :think: :) :mrgreen: (Recept puvodne z Rhode Island New England zacatkem 19teho stoleti.)

K receptu:
Jím rád… a pokud by mi toto jídlo někdo připravil, určitě bych si pošmákl :palec:
Pokud by mi přišly do ruky čerstvé ústřice, pak bych si vystačil s půlkou citronu :)

 
babi
6360 příspěvků 15.02.12 02:10

Drobku, ani vekem nemuze nas kolega konkurovat…recept na skeble vznikl o nejaky ten rok spis 8o

 
babi
6360 příspěvků 15.02.12 02:06

svato, vse je relativne vzato :mavam:

 
Drobek  14.02.12 23:32
No snad jen dodat

že ty škeble mají s casinem, drahým to členem Labužníka společné jen to jméno. Mám tušení, že chutí se dost liší :lol:

 
svato
1415 příspěvků 14.02.12 23:27

kurník šopa, keby som o nemala tak ďaleko… :,(

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz