Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Cuso Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do múky pridáme cukor, rozdrobené droždie, vlažné mlieko, žĺtky, soľ a maslo. Vypracujeme tuhšie cesto ako na vianočku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom cesto na pomúčenom lopári rozdelíme na 5 rovnakých kúskov a sformujeme z nich bochníky. Bochníky prikryjeme obrúskom a necháme znova vykysnúť. Potom ich rozšúľame na valčeky o hrúbke prsta a navinieme tesne vedľa seba na špeciálne pomastené plechové alebo drevené valce, ktoré položíme na osobitné podstavce. Navinuté cesto necháme podkysnúť a potom ho potrieme rozšľahaným vajcom, obalíme posekanými orechami a rozdrveným kockovým cukrom. Cesto pečieme v rúre tak, že valce, ktoré majú na konci štvorhranný výstupok, dáme na osobitné podstavce. Počas pečenia ich obraciame aby sa cesto pieklo rovnomerne. Upečené trdelníky stiahneme z valca pokrájame na krúžky a posypeme práškovým cukrom. Čerpané zo svokrinej kuchárky. Miesto špeciálnych valcov sa dajú použiť aj valčeky na trubičky, potom to však už nebudú trdelníky ale trdelníčky.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Skalický trdelník (pre Alušku)
Trdelník trochu jinak, ale chutná, jako pravý trdelník.
4 žloutky, 20 ml rumu, 100 ml mléka, 60 g másla a 20 g sádla, 8 PL cukru krupice, 1/2 kostky droždí, sůl, 500 g polohrubé mouky. Těsto mi udělala pekárna, po vykynuti, jsem rozválela na placku (pečící papír)ještě chvíli nakynout, potřít bílkem a sypat ořechy, skořicovým a vanilkovým cukrem, pečeme na 180°C, 15 - 20 minut. Velice jednoduché.
5068 příspěvků 19.8.11 13:29
..kedze je rec o trdelniku…:)
Pokusila som sa upiect Skalicky trdelnik. Mala som aj drevene trdla, dodrzala som pracovny postup a predsa som mala smolu. Pocas pecenie a mi trdelnik zosuchol z trdla a dopiekol sa v plechu. Vsetko sa zjedlo, ale estetika trdelnika bola prec. Viete mi povedat preco sa to stalo?
1 příspěvek 31.1.10 20:19
mám pro všechny co mají rádi trdelníky tip - jak na peení trdelník bez dřevěných válečků - na trubky od papírových ubrousků sem namotala alobal a používám je jak dřevěné trdla - funguje o a děckám trdelníky moc chutnají
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
http://www.mimibazar.sk/recept.php?…
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Ako sa robi a pecie trdelnik..;)))
http://aktualne.centrum.sk/…v/foto.phtml?…
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Prominte že se tak blbě ptám ale na kolik stupňů má být předehřátá trouba tak 150??
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Ahojky Osceolo, pokud budeš mít cestu někdy do Rožnova pod Radhoštěm, tak si na trdelníku můžeš taky pochutnat - prodávají se ve skanzenu i kolem něj a jsou úplně boží. Jinak dnes se chystám péct trdelníky - poprvé - moc se mi sice do toho nechce, ale dcera mně ukecala, tak když má ty narozky … uvidíme jak to dopadne.
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj cuso, jen na malou chviličku jsem zaváhala, že bych je přece jenom nějak zkusila upéct. Díky, že píšeš, jak je to pracný. Nebudu ty Vaše božský trdelníky kazit a pochutnám si na nich, až zase pojedeme na Slovensko. Stejně ani nemám žádnou rouru, na ktrou bych namotala. Na druhou stranu jsem ráda, že trdelníky nemůžu koupit nikde poblíž, protože je to tak výborná laskomina, že moje pevná vůle by dostala na frak a za chvíli bych vážila 150 kg. Měj se a dík.
Naozaj je to velka dobrota. Je to hrozne pracné, ale keďže moja svokra to občas spraví, tak mám túto dobrotu s prvej ruky.
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj, hledala jsem a našla. Před dvěma lety jsme byli na dovolené na Slovensku, konkrétně ve Štúrově. Na koupališti jsem si kupovala ještě tehdy mně neznámé trdelníky. Moc mně chutnaly a byla jsem zvědavá, z čeho se ta dobrota přesně dělá. Sama je upéct nezvládnu, ale zase se na ně někdy u vás na Slovensku těším. V Kamenici nad Hronom jsem měla nagymamu. Szervusz.
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Pekli jsme to jen tak na klacku, jako buřty, bylo to i zábavné.
alu som velmi rad ze to vyslo. Na com si to nakoniec piekla, na palici?
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Mńam, mňam, mňam, bylo to přesně ono!! Všem okolo moc chutnala, ale nejvíc jedné 91leté babičce, hihi. Cuso ještě jednou moc děkuji. Kari, myslím, měla starost, jestli to nebude padat z klacku do ohně, tak ne, nepadá to a sundat to jde taky krásně.
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Ulovila jsem na dnešek dítě!!! Moji praneteř!! Na trdelník je zaděláno, tak pak napíšu, jak to dopadlo.
Alu ono sa to kedysi aj nad ohňm pieklo. Dokonca na jednej akcii bol stanok s trdelníkmi, kde ich piekli normálne nad ohňom a bolo to skvelé. Akurát to musí byť taky druh dreva ktory nedymí, aby to nebolo cítiť dymom. Inak stačí asi povedať nejakej detnej susedke, rada ti ich požičia:-)
147 příspěvků 25.1.09 03:43
A ještě mě napadlo, ono by to šlo navinout i na nějaký klacek a opékat nad ohněm, že jo? To by byla celkem atrakce pro děti místo buřtů
. No jo, ale kde vzít ty děti
, že bych si je někde půjčila???
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Cuso, moc děkuji, akorát budu muset vymyslet nějaké ty válce, válečky na trubičky mám tak mrňavé, že by to byly trdelničinínečíčky.
.