Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z cukru, ač by šlo, vědu dělat nebudeme. Recepty, které vkládám, jsem vyzkoušel mnohokrát. Ale co chutná mně, nemusí šmakovat všem. Příprava sirupu zde již byla popsána. Je to obyčejná kyselá hydrolýza. Nepotřebujeme víc než váhu. Z obyčejného cukru vznikne směs fruktózy a glukózy. Oba cukry jsou lépe stravitelné, fruktóza má vyšší sladivost, ale přibližně stejnou energetickou hodnotu jako řepný cukr, tedy ušetříme jouly. Fruktóza je obsažena téměř v každém ovoci i zelenině, proč bychom se jí měli bát. Články, které se objevují ohledně škodlivosti fruktózy jsou pravdivé tehdy, když to s její spotřebou přeháníme a to je jako se vším. Tento sirup se dostane koupit za nemravnou cenu, která neodpovídá vloženým surovinám ani pracnosti. Sirup je vhodný tam, kde používáme cukr. Zjemňuje chuť likérů, zmrzlin a v zavařeninách zesiluje ovocnou chuť. Přidáním do pečiva zvyšuje vláčnost, ale toto vyzkoušeno nemám.
Základní sirup Cukr nasypeme do vody, přidáme kyselinu, na plameni necháme rozpustit a velmi pomalu vaříme 15 minut. Vznikne průzračná kapalina hustoty čerstvého medu, se slabě žlutým nádechem. Nalejeme do láhve, uzavřeme a uložíme, kam libo. Sirup má neomezenou životnost. Zda hydrolýza proběhla zcela, poznáme, když se kapalina nemění. Pokud byla jen částečná, začnou v láhvi růst krystaly, které po několika týdnech mohou dosáhnout velikosti krabičky sirek. Základní sirup nemá být kyselý, můžeme cítit jen lehkou navinulost. Pokud jsme kyselinu přehnali, nic se nestane. Další druhy. Můžeme zkusit, co nás napadne. Jednoduchost spočívá v tom, že objem vody nahradíme výluhem koření, bylin nebo ovocnou šťávou. Žlutý (nechci psát zlatý) Suchý cukr zahříváme v hrnci se silným dnem nebo podložíme litinovou plotnu. Mícháme do slabě žluté barvy. Opatrně přidáme vodu s kyselinou a vaříme Limetkový Z pěti limet ostrouháme kůru a zalijeme 50 ml vodky. Uzavřeme do lahve a občas protřepeme. Za půl dne je hotovo. Čistá voda nedovede tak dobře vyluhovat silice. Výluh i s kaší z kůry zamícháme do 200 ml vody (abychom vyhodili kůru zcela vymáčenou), přefiltrujeme přes kafefiltr, přidáme šťávu z ostrouhaných limet a objem doplníme na 420 ml nebo větší, pokud chceme sirup použít do limonád. Vaříme s kilem cukru a hotovo. Alkohol je samozřejmě ztracený Vanilkový Lusky mají tak jemné aroma, že přidám lihový extrakt až do hotového základního sirupu. Dále nevařím. Jedna vanilka postačí na 3 kg cukru Skořicový Lihový extrakt skořice připravíme několik dní předem. Celou kůru rozdrtíme na malé kousky a uzavřeme s lihem do lahvičky, čekáme, až tekutina bude temně červenohnědá a přefiltrujeme. K dosažení dobré chuti postačí čtyři smotky kůry na kilo cukru Lipový Čerstvé květy už vykonaly svoji biologickou povinnost, proto koupíme suché a uděláme extrakt. Sirup má jemnou květovou chuť a podobá se lipovému medu Mátový Třičtvrtě litrovou konvičku zcela naplníme čerstvou mátou, zalijeme vařící vodou. Vznikne voňavý výluh příjemné žlutozelené barvy Meduňkový – jako mátový Fialek bych se obával, nevím, zda nejsou jedovaté, ale růže zkusím Jitrocelový Základním sirupem jsem zalil jemně krájené lupení. Za dva týdny je hustá, hnědá tekutina. Zda léčí těžký bufák, nevím, ale chuť výborná. Dík autorům, kteří sem vložili recepty Toppingy Připravíme sirup s příchutí dle našeho přání a uděláme jej hustý, aby se nesnadno roztékal. Na zmrzlině ještě ztuhne v tahavou hmotu, kterou vychutnávají i dospělí. Tady se výjimečně přimluvím za lehké obarvení, dětem příliš neuškodí a velmi se líbí Na závěr. Obávám se, že sirup je hlavní složkou komerčních medů, když do něj přidáte několik lžic pravého, leckdo se splete Rád se poučím vašimi nápady a zkušenostmi
Recept je z kategorií: Zábavné recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.6.12 23:52
Tentokrát s karamelovou vůní i chutí.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům26.2.12 07:17
Uvařeno s kyselinou. Poslední lahev má 7 měsíců a sále beze změn. Trvanlivost se testovat nebude, bude karamel. Děkuji.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Sirupy a toppingy
1150 příspěvků 10.6.14 20:20
Jasně a srozumitelně popsaný postup s moc hezkými fotkami Jany-2905, určitě některé vyzkouším. Wolfg, díky
Pustím se do dalšího, prý je moc dobrý
Kolik máš, tolik naložíš. Já stříhám, postupně přidávám. Stařenka jitrocel trhala na malé kousky, vrstvila do velké sklenice. Tenkrát nebyly nůžky nerez.

Držím se pravidla - čím menší, tím lepší.
Skleničku se sirupem mám u sousedky na balkoně /v bezpečí/
Do této budu přidávat, lžící natlačím, vejde se víc.
Sklenici dopřej sluníčko, proces urychlí, vydrž 2 - 3 měsíce, pak ochutnej,
budeš litovat, že nebylo víc skleniček
Příspěvek upraven 18.06.12 v 23:58
1 příspěvek 16.5.12 16:09
Super receptík,jen nevím kolik toho jitrocele a jestli na jemno nakrájet nebo jen lehce na větší kousky..děkuji za odpověď
273 příspěvků 29.2.12 02:19
vďaka za poučenie
je tu na labe, neviem ho nájsť -návod na vanilku vo vodke, /zrejme v diskusii, nie recept/. Vyskúšaný, dobrý, už mám len na dne fľaše.
Chystala som sa na druhú várku, lebo výroba trvá niekoľko týždňov.
Tak idem vyskúšať tvoj postup, len musím kúpiť ten lieh.
Příspěvek upraven 29.02.12 v 02:46
Uvařeno s kyselinou. Poslední lahev má 7 měsíců a sále beze změn. Trvanlivost se testovat nebude, bude karamel. Děkuji.
Náprstník, tis i rulík vynechám, jinak bezva recept, díky.
Už se macerují plátky růží, tentokrát nebudou zality sádlem:)
288 příspěvků 19.7.10 07:27
Anebo náprstník,tam jen malinko přidáš…:-))…a už Ti buší srdce víc než bys čekal.....:)
584 příspěvků 19.7.10 06:26
Třeba takovej rulík zlomocnej, na někoho postačí i tis
Díky, ukládám a věřím, že i vyzkouším.
288 příspěvků 19.7.10 02:20
Ahoj Wolfgu…vůbec nemám zkušenost s takovými sirupy
......já jen,že kdybys chtěl použít
i fialky,tak se nemusíš obávat…nejsou jedovatý : )
584 příspěvků 19.7.10 02:15
Měl jsem na mysli cukr, který běžně používáme, tedy sacharózu. Z řepy i ze třtiny má stejné chemické složení C12 H22 O11 a rozštěpí se na C6 H12 O5
diky za pojednani
Mam otazku, je rozdil v tom, jaky cukr
pouziji?