Recept Sirup z divokých fialek

(Hodnoceno 1x) babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sirup z divokých fialek

Postup

Otrhat stonky fialek a zahodit je. Jemně oprat fialky a odstranit jakýkoliv hmyz. Do kastrolku dát 2 hrnky vody. Přidat fialky, přikrýt a vařit je na pomalém ohni asi 10min. Sejmout s ohně a nechat stát přikryté po 20min. Přelít přes plátno, nebo kávový filtr. Tekutina bude zelená. Odměřit 1 hrnek tekutiny, dát ji do kastrolku a přidat cukr. Přivéct do varu, snížit teplotu a míchajíc, pomalu vařit po 5min., aby se rozpustil cukr. Nechat zchladnout po 5min. Pomalu přidávat dostatek citronové šťávy, aby se tekutina zbarvila na fialovou (kyselina citronová drží v rovnováze pH hladinu tekutiny). Pozor, nepřidat všechnu šťávu, nebo se tekutina může zbarvit do červena. Naplnit sklenici minerálkou a dát do ni 1 lžíci sirupu z divokých fialek. P.S.: Při sběru jakýchkoliv bylinek si musíme být jisti, že v oblasti nebyl proveden žádný chemický postřik, hnojení atd.

Recept je z kategorií: Nealko limonády a koktejly

Nahlásit recept

  • 06.04.03 vloženo
  • 35129x zobrazeno

Ingredience

  • 2 napěchované hrnky květů fialek
  • 1/2 hrnku cukru
  • šťáva z půlky citronu, přelitá přes sítko
  • šumivá minerálka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.4.16 09:26

Výtěžnost nízká, ale ta chuť a vůně za to stojí!

Nebudu užívat jako meducínu, nýbrž použiji jako luxusní topping na zmrzlinu (ještě nevím, na kterou) :think:

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Sirup z divokých fialek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sirup z divokých fialek

di
2453 příspěvků 11.4.16 23:59

Jo, to by mohlo být tou vodou, my tady máme vodu (vodovodní) dílem z Víru a dílem z Březové nad Svitavou, železitá nebude skoro určitě, spíš dost tvrdá.
Edit. Ještě jsem si dneska říkala, že zkusím ty skleničky otevřít a něco s nimi ještě provést, třeba víc svařit do husta, nevím. Zase na druhé straně - leží už dva roky, tak asi ne. Leda bych o víkendu dotrhala nové fialky, letos jich je zas docela dost (ale ne tolik, co před dvěma lety).

Příspěvek upraven 12.04.16 v 00:02

birkana
1738 příspěvků 11.4.16 15:04

@di, já na to moje minimnožství dala asi 7 kapek citrónové šťávy a už sirup začal přecházet ze zelenomodré do fialové. Nutno podotknouti, že máme ve studni železitou kyselku (Konstantinolázeňská), možná je to tím :nevim:.

di
2453 příspěvků 11.4.16 14:57

Birkano, já té vody dala docela málo a cukru tak nějak přiměřeně, zhruba ve výše uvedeném poměru (proto mi z toho kvanta květů nakonec vyšlo jen asi 10 dvoudecových skleniček), ale jak píšu níž, asi jsem to nějak zmotala, přičemž i ten citron jsem tam dala (možná málo? - tuším byly asi 2, nanejvýš 3, bála jsem se, aby to nebylo moc kyselé).

birkana
1738 příspěvků 11.4.16 12:46

@Eja, dík za náměty :srdce:. Protože je aroma fialek přece jen jemné, chce to „neutrální“ chuť zmrzliny, aby ty fialky vynikly. Hořká a hodně čokoládová by asi byla to pravé. Také mne napadla jen smetanová s jemným medovým tónem :nevim: :think:.

@di, asi to chce zachovat koncentraci sirupu. Domnívám se, že každé (byť malé) množství přidané vody ubere na vůni, chuti i barvě. Závidím ti ty lány fialek; já je třetí rok rozmnožuji v trávníku. Jde to zatraceně pomalu. Loni jsem měla těch několik květů jako kandované. Letos jsem „sklidila“ půl čajového šálku - proto byla necelá malá sklenička hotového výrobku :oops:.

di
2453 příspěvků 11.4.16 10:51

No, před dvěma lety se nám na zahradě značně urodilo fialek, natrhaných květů byly nakonec skoro dva kyblíky (to sbírání si nepřejte vidět). Dělaly jsme z toho s dcérou jak sirup, tak želé (podle plus mínus stejného receptu, tenhle jsem tehdy nenašla, nevěděla jsem, že tu je, a do želé navíc přišel agar) - a po pravdě řečeno - nic moc, za tu snahu to nestálo.
P. S. Možná je ale chyba ve mně, že jsem to špatně „uvařila“, což je asi nejpravděpodobnější.

Eja
3884 příspěvků 11.4.16 10:19

Birkano, dovedla bych si představit kombinaci tohoto toppingu se zmrzlinou citronovou nebo čokoládovou.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zapékané sójové boby

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz