Recept Sirup z divokých fialek
babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Otrhat stonky fialek a zahodit je. Jemně oprat fialky a odstranit jakýkoliv hmyz. Do kastrolku dát 2 hrnky vody. Přidat fialky, přikrýt a vařit je na pomalém ohni asi 10min. Sejmout s ohně a nechat stát přikryté po 20min. Přelít přes plátno, nebo kávový filtr. Tekutina bude zelená. Odměřit 1 hrnek tekutiny, dát ji do kastrolku a přidat cukr. Přivéct do varu, snížit teplotu a míchajíc, pomalu vařit po 5min., aby se rozpustil cukr. Nechat zchladnout po 5min. Pomalu přidávat dostatek citronové šťávy, aby se tekutina zbarvila na fialovou (kyselina citronová drží v rovnováze pH hladinu tekutiny). Pozor, nepřidat všechnu šťávu, nebo se tekutina může zbarvit do červena. Naplnit sklenici minerálkou a dát do ni 1 lžíci sirupu z divokých fialek. P.S.: Při sběru jakýchkoliv bylinek si musíme být jisti, že v oblasti nebyl proveden žádný chemický postřik, hnojení atd.
Recept je z kategorií: Nealko limonády a koktejly
- 06.04.03 vloženo
- 39411x zobrazeno
Ingredience
- 2 napěchované hrnky květů fialek
- 1/2 hrnku cukru
- šťáva z půlky citronu, přelitá přes sítko
- šumivá minerálka
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku11.4.16 09:26
Výtěžnost nízká, ale ta chuť a vůně za to stojí!
Nebudu užívat jako meducínu, nýbrž
použiji jako luxusní topping na zmrzlinu (ještě nevím, na
kterou)
Diskuse k receptu Sirup z divokých fialek
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sirup z divokých fialek
2453 příspěvků 11.4.16 23:59
Jo, to by mohlo být tou vodou, my tady máme vodu (vodovodní) dílem z Víru a dílem z Březové nad Svitavou, železitá nebude skoro určitě, spíš dost tvrdá.
Edit. Ještě jsem si dneska říkala, že zkusím ty skleničky otevřít a něco s nimi ještě provést, třeba víc svařit do husta, nevím. Zase na druhé straně - leží už dva roky, tak asi ne. Leda bych o víkendu dotrhala nové fialky, letos jich je zas docela dost (ale ne tolik, co před dvěma lety).
Příspěvek upraven 12.04.16 v 00:02
@di, já na to moje minimnožství dala asi 7 kapek citrónové šťávy a už sirup začal přecházet ze zelenomodré do fialové. Nutno podotknouti, že máme ve studni železitou kyselku (Konstantinolázeňská), možná je to tím
.
2453 příspěvků 11.4.16 14:57
Birkano, já té vody dala docela málo a cukru tak nějak přiměřeně, zhruba ve výše uvedeném poměru (proto mi z toho kvanta květů nakonec vyšlo jen asi 10 dvoudecových skleniček), ale jak píšu níž, asi jsem to nějak zmotala, přičemž i ten citron jsem tam dala (možná málo? - tuším byly asi 2, nanejvýš 3, bála jsem se, aby to nebylo moc kyselé).
@Eja, dík za náměty
. Protože je aroma fialek přece jen jemné,
chce to „neutrální“ chuť zmrzliny, aby ty fialky vynikly. Hořká a
hodně čokoládová by asi byla to pravé. Také mne napadla jen smetanová
s jemným medovým tónem
.
@di, asi to chce zachovat koncentraci sirupu. Domnívám se, že každé (byť malé) množství přidané vody ubere na vůni, chuti i barvě. Závidím ti ty lány fialek; já je třetí rok rozmnožuji v trávníku. Jde to zatraceně pomalu. Loni jsem měla těch několik květů jako kandované. Letos jsem „sklidila“ půl čajového šálku - proto byla necelá malá sklenička hotového výrobku
.
2453 příspěvků 11.4.16 10:51
No, před dvěma lety se nám na zahradě značně urodilo fialek, natrhaných květů byly nakonec skoro dva kyblíky (to sbírání si nepřejte vidět). Dělaly jsme z toho s dcérou jak sirup, tak želé (podle plus mínus stejného receptu, tenhle jsem tehdy nenašla, nevěděla jsem, že tu je, a do želé navíc přišel agar) - a po pravdě řečeno - nic moc, za tu snahu to nestálo.
P. S. Možná je ale chyba ve mně, že jsem to špatně „uvařila“, což je asi nejpravděpodobnější.
Birkano, dovedla bych si představit kombinaci tohoto toppingu se zmrzlinou citronovou nebo čokoládovou.