Recept Sirup z bezového květu

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vodu s cukrem převaříme a necháme vystydnout. Do „sirupu“ vložíme takové množství květů bezu černého, jak výraznou chceme chuť sirupu a to samé platí i pro citróny, ale vyždímáme nejmíň 4. / Můžete taky nějaké citróny nakrájet na kolečka a hodit je spolu s květy do výluhu, pak jsou jako pochoutka./ Necháme 24 hodin stát v temnu a pak scedíme přes plátýnko.
Naléváme do dobře vymytých a i převařenou vodou vypláchnutých lahví a navrch můžete ještě přidat citrónovou šťávu.
Skladujte na chladném a temném místě.

Recept je z kategorií: Nápoje


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.05.09 vloženo
  • 33003x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 l vody
  • 2 kg cukru
  • 20 - 30 květů bezu černého
  • šťáva ze 4 - 6 citronů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.06.17 18:49

Naložena druhá várka…
Super!

Diskuse k receptu Sirup z bezového květu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jau
457 příspěvků 18.06.17 19:57

@Zuzka1973 Dík :kytka:

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 18.06.17 08:33

@jau - stříhám na podzim i na jaře, na podzim „hlavní“ prostřih a na jaře musí pryč vše nežádoucí: výhony u kořenů, vše z kmene a vše, co by rostlo „dovnitř a zkrátit výšku…
Jinak to by sedělo, s tou barvou… naše mají dostatek všeho, ale ty od sousedů už na tom tak dobře nejsou, rostou mezi sutinami, co naházeli za stodolu a živiny jim ubírá plevel všeho druhu… Jim to nevadí, že tam mají binec, oni to nevidí… ale kdokoli přijde k nám, tak po celé délce plotu od nich prorůstá plevel, takže se snažíme mít kolem plotu z naší strany řadu keřů, které to zakrývají a ty bezy hodně umí pomoci a ještě je z nich užitek…
Jestli budeš začínat s ořezem na vrostlejším bezu, tak první rok nedělej moc radikální řez… já je mám od "miminek“, co kde najdem nálet, přesadíme jej k ostatním do řady, ale teď sestříhávám tři odrostlé, co vyrostly na místě, kam se ještě nedávno nemohlo, než i ten kousek připadl nám a dva jdou bez problémů a třetí raději pomalu a necháme mu více kmínků…
Ať ti také rostou pro radost i užitek :) :mavam:

 
jau
457 příspěvků 18.06.17 07:40

@Zuzka1973 Pokud je černý bez součástí nějakého hustšího porostu, trpí nedostatkem živin, vláhy a světla. Tudíž má řídké a bílé květy. Bez, který roste jako solitér, má květy bohaté. A nemusí být stříhaný. Ovšem ty Tvoje ostříhané keře vypadají dobře a přemýšlím, že jeden z mých solitérů též podrobím ořezu. Stříháš na jaře nebo na podzim? :mavam:

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 12.06.17 20:46

Dvojitá dávka „stočena“ před chvílí…
První várku jsem dělala dle receptu, tato zdvojená je upravená - vše vynásobeno dvěma, kromě cukru… toho jsem dala jen ta dvě kila na pět litrů vody a šedesát květů + šest obřích citronů.
Mohu říci, že tato verze nám vyhovuje více, sladíme hodně málo (i do moučníků dávám minimum), jen na uskladnění by to množství cukru asi nestačilo, to bych asi přidala kyselinu citronovou a kilo cukru (mluvím stále o úpravě „zdvojené“ dávky mnou upravené, aby nedošlo k mýlce…).
Jinak opravdu super, že se to nemusí vůbec vařit, takže vše dobré v tom zůstane :)

@Eja - zkoušela jsem tedy várku limonády na dnešek udělat litr z květů z našich, sestřihávaných bezů a litr z těch z planého keře…
Pokus dopadl tak, že obě dopadly dobře… dělám tu perlivou… květů dávám také dvacet na litr vody, ale těch planých třicet - bo jsou o moc menší, než ty naše :) Takže ve finále možná kdo ví - dát jich také jen dvacet, tak by to také bylo slabší.
Možná je to tím, jak šlehly ty mrazy, letos bylo jaro hodně divné…
Limo jsem nafotit nestihla, půlku jsem vypila sama a zbytek zmizel ani nevím kdy :)

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 11.06.17 10:12

@Eja - já nevím, ale něco na tom bude… my máme bezy naše, sestřihované jako stromky, a na nich jsou květy jemně nažloutlé, jak jsem zvyklá a i husté, voňavé… První várka sirupu dopadla skvěle - tahle vypadá také nadějně („stáčet“ budu večer).

Ale máš pravdu, že na těch divoce rostoucích (co k nám prolézají od sousedů) - na nich jsou květy čistě bílé, řídké… Všiml si toho rozdílu dokonce i můj muž, který jindy nějakou barvu neřeší…
Schválně zkusím uzmout - oni je stejně nesbírají, tak snad nebudou mít námitky.
Zkusím z nich tu limču - na té by to mělo být poznat nejvíce.

My právě máme bezy, které stříháme jako ostatní ovocné stromky (na obrázku ještě před rozkvětem) a ty už mají podle mě trochu pozměněné vlastnosti - mají plnější chuť i vůni a plody pak velké jako borůvky.
Tak podle těch našich nemohu posoudit :)
Ale zkusím vyzkoušet ty plané, co prolézají od sousedů :)

Příspěvek upraven 11.06.17 v 10:15

 
Eja
3699 příspěvků 10.06.17 21:16

@Zuzka1973 Zuzko, nemáš pocit, že je letos bez nějak méně voňavý a chuťově méně výrazný?
Dělám limču na rychlé pití, louhuji 24 hodin, 20 květů na litr vody s trochou třtinového cukru a citronovou šťávou, zkoušela jsem keře z různých míst a sice je dobrá, ale ne tak intenzivně bezinková jako bývá jiné roky.

 
Zuzka1973
1946 příspěvků 10.06.17 18:51

Naložena druhá várka, bez stále kvete, některé keře mají dokonce teprve poupata, takže pořád je kde brát :)

 
DanaJ
1136 příspěvků 02.05.14 12:46

Tak tůdle ta limča. Odzkoušená a výborná.;-) http://www.labuznik.cz/…konkurencni/

 
casino
4448 příspěvků 13.06.13 21:26
Ačraj, TADY!!! zatím končím...

… máte tedy možnost posledního slova :mavam:
Leč cituji vás: „Psal o tom jeden chytrolín, tak jsem mu uvěřila“
Píši snad níže něco jiného, než že bez rozmyslu opisujete kdejakou pitomost? :think: :mrgreen: :P :mavam:

Příspěvek upraven 13.06.13 v 21:28

 
Ačraj
697 příspěvků 13.06.13 21:08

Psal o tom jeden chytrolín, tak jsem mu uvěřila ;)

 
Ačraj
697 příspěvků 13.06.13 21:07

Casino, jsem potěšena, že vás to neinspiruje, protože vy máte hlavu pouze na ten klobouk, nebo debilku? :roll: Dělejte tu i nadále hlídacího psa… :lol:

 
di
2443 příspěvků 13.06.13 20:13

Jenom malý dotaz - co je na kyselině citrónové chemického nebo nezdravého? Víte o tom, že ji máte v každé buňce a nedá se bez ní žít? Gůglujte Krebsův cyklus alias cyklus kyseliny citrónové alias citrátový cyklus a uvidíte.

 
casino
4448 příspěvků 13.06.13 19:44
No, i kdyby používala hlavu na něco jiného než...

… jen na klobouk a tupě bez rozmyslu neopisovala kdejakou pitomost, tak i tak mě ten citátek jaksi neinspiruje ;)

 
Ačraj
697 příspěvků 13.06.13 19:18

Jak jsem koupila, tak jsem prodala, musím sprdnout toho „meila“! je fakt, že na 10 l vody, jen 1kg cukru, bude to opět ta slabá limonádka, jinak je lépe držet se receptu, neboť vinný ocet bude lepší a zdravější, než kyselina citronová, zkuste to bez té chemie. Jen jsem to opsala, jak mi to bylo doručeno, je vyzkoušená, prý výborná, i když né zatím mnou.
casino, budu Vás mít ráda, :hug: když se budete držet tohoto citátu. :lol:
Mám ráda lidi, kteří nám od plic řeknou, co si o nás myslí. Za předpokladu, že si myslí totéž co my. :lol: :mavam:

 
casino
4448 příspěvků 13.06.13 14:49
Hihi, Ačraj, vy mě nebudete mít ráda...

… ale obávám se, že si i nadále pletete pojmy s dojmy :mrgreen:
To co jste sem napsala (pod recept na SIRUP!!!) je recept na tzv: BEZINKOVOU SODOVKU. A je výýýborná! (já nedávám ocet ale kys. citronovou) a dokonce se pýýýše: 3 dny nechat stát na sluníčku…
Nu což, stane se… ;) :) Akorát by se to nemělo stát pravidlem :mrgreen:

 
Ačraj
697 příspěvků 13.06.13 14:11
Limonáda z květů čer.bezu

Právě mi to přišlo emailem, tak se chci s Vámi podělit, zdá se, že tu tento recept není, ale chce to mít demižón. ;) Květů černého bezu je všude habaděj, třeba to někdo vyzkoušíte, za pokus to stojí. ;)
10 l převařené vody, 1/4 l vinného octa, 15 květů (i více) 1 ks většího citronu, 1 kg cukr krupice. Převaříme a vychladíme vodu, přidáme květy, cukr, ocet, citron na plátky bez jader, povážeme plátýnkem - 3 dny nechat stát. Během stání 2× promíchat, po třech dnech přecedit přes cedník, i plátýnko, plníme do lahví, v chladu nechat odstát, po 10 dnech můžeme konzumovat :P
Není to sirup, ale LIMONÁDA! :zed:

Příspěvek upraven 13.06.13 v 19:21

 
shan
4 příspěvky 29.05.09 23:11
Re: Sirup z bezového květu

Naše modifikace, která by měla vydržet déle:
2,5 kg cukru, 2,5 L vody, 70 g kyseliny citronové svařímě, necháme vychladnout a pak dáme 25 květů na 24 hodin. Do lahví přecedíme tak, aby byl sirup až ke špuntu, aby tam nebyl vzduch.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Horké maliny se zmrzlinou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz