Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
dag Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept jsem přečetla v čekárně ortopéda v brožuře nazvané "Silné kosti" a v důvěře v medicinské poznatky jsem jej hned po návratu domů realizovala.
Kuřecí prsa nakrájej na menší úhledné kousky. V jedné misce ušlehej vejce, v druhé smíchej strouhanku se sezamem. Na plech rozprostři pečící papír. Kuřecí kousky ponoř do ušlehaného vejce a obal v houskovosezamové směsi. Poskládej na plech. Plech s obalenými kousky dej asi na půl hodiny do ledničky, nebo jinam do chladu. Rozehřej troubu. Vyndej plech z chladu a kuřecí kousky lehce postříkej olivovým olejem. Dej do trouby a peč asi 15 minut, dokud nebude strouhanka se sezamem dozlatova opečená a kousy propečené. Brožurka "Silné kosti" radí ke kouskům podávat nějakou ostrou salsu. Já podávala s bramborovou kaší a salátem. Pokrm obsahuje 166 mg vápníku.
Recept je z kategorií: Prsa
bramborová kaše a nějaký svěží salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu
vím o čem mluvím. Pokud jde o osteoporozu důležitější než přísun vápníku je schopnost organismu ho vstřebat a využít. Ale tohle asi není vhodné místo na přednášky z fyziologie výživy.
2452 příspěvků 6.2.10 20:32
Moc dík, senzační, obě stránky už jsou v oblíbených, jste moc hodná!
Já si s labužníky tykám, tedy většinou. Mám tak iluzi, že patřím i k těm mladším.
Italský název je acido fitico.
Podívala jsem se na italský Google a je to moře odkazů. Posílám dva, které by se mohly hodit.
Jeden je anglico italské názvosloví a Druhý je italský slovník lékařských termínů.
Dobrou zábavu a zdravím.
2452 příspěvků 6.2.10 20:09
Jenom k tomu sezamu a vápníku (ke zbytku se necítím být kompetentní se vyjadřovat), asi jsem to napsala nesrozumitelně. Denní doporučená dávka vápníku je cca 1000 mg, sezam ho podle cookie obsahuje 670 mg ve 100g a tedy, pokud by chtěl člověk hradit svou veškerou denní potřebu vápníku jen ze sezamu, musel by ho sníst těch plus-mínus 15 deka za den, což je podle mě nejspíš neproveditelné. Ta Vaše lžička na chuť, ta by tak asi odpovídala, víc si nedokážu představit. Dále, intolerance na mléčné výrobky, kterou zmiňujete, je většinou intolerance na laktózu, a ta už je např. v těch výše (níže) zmíněných kysaných mléčných výrobcích odbouraná.
Jinak Vám držím pěsti, asi to teď nemáte lehké.
5068 příspěvků 6.2.10 19:26
No ano, sezam je vyborny na kosti, ale v surovom stave.

Di, staci jednu Pl lyzicku a ta sa s chutou vyzobe
Ono u nas to je skor doplnok.
Ine narody nemaju toleranciu na mlieko alebo ho nemaju(to mlieko a mliecne vyrobky) alebo nemaju co jest uplne a tam sa ako zachrana (vyslovene) rozvaza pre chudobu (aj s ovsenymi vlockami). Bohuzial, po panu Bushovi a jeho politike , ktory stopol skoro vsetko sa uz nerozvaza. Rzovaza sa psenica nekvalitna a muka pod. veci..samozrejme nekvalitne a pokazene „odpadky“ vyspelych krajin za drahe peniaze.
Vsetym zdravie zdrave nielen zdrave kosti zelam a pekny den
2452 příspěvků 6.2.10 18:15
Sice má možná sezam víc mg vápníku na 100 g než mléko, ale upřímně řečeno, Vy byste jej dokázala denně sníst 15-20 deka? To je totiž asi tak denní doporučená dávka vápníku. Z litru mléka nebo 10 deka sýra mi to přijde schůdnější. Jo a Vaše kvalifikační požadavky na poradce víceméně splňuju.
2452 příspěvků 6.2.10 18:11
Já Vás chtěla jenom doplnit, ne urazit nebo tak něco, rozumíme si? Překlepy přece dělá každý, bylo mi jasné, že jste se jen překlepla. Pro změnu jsem ale název té kyseliny hledala italsky a nenašla - pro zajímavost, jak se to řekne? Ne že bych italsky nějak obzvlášť uměla (i když jsem se kdysi učila snad pět let), stačí to tak na recepty a noviny na internetu, italské chemické názvosloví mi ale úplně uniká. Dík předem. Nebo kdyby byl odkaz na nějakou „chemickou“ nebo názvoslovnou stránku, to bych byla moc ráda.
584 příspěvků 6.2.10 16:57
Ne těsně, ale jsi děsně vedle, Cookie. Jsme z dob, kdy knihy, ač neměly krásné obrázky, byly o něčem. Bohužel, dnes je neskutečné množství debilních publikací o ničem
Děkuji za překlad a omlouvám se za překlep (mele se mi to v hlavě italsky), do českého vyhledávače jsem to také psala s měkkým i a nic se neobjevilo. Stane se.
Zdravím
2452 příspěvků 6.2.10 06:02
Kyselina fytová, angl. phytic acid: http://en.wikipedia.org/…/Phytic_acid - mají to tam docela jednoduše popsané.
Na ten špenát pozor. Pokud se nemýlím vápník se špatně vstřebává za přítomnosti zelenin, které obsahují oxaláty (špenát, rajčata a pod.). Další problém jsou některé celozrnné mouky, které obsahují určitou kyselinu (fitic acid - neznám český název). Kdo jí sezam (nebo bere tablety) ať ho nejí se špenátem. No je to složité.
Zdravím.
253 příspěvků 6.2.10 04:43
Právě držím v ruce knihu 100 NEJ LÉČIVÝCH POTRAVIN. Jak si udrřet zdraví a vitalitu od Pauly Bartimeusové. Je tu i SEZAM a dovoluji si citovat : „Sezamová semínka, momiřádně bohatá na vápník, jsou výborná pro výživu kostí a zubů. Obsahují dále např hořčík, mangan, spolu s prospěšnými bílkovinami a základními mastnými kyselinami. Na 100 g mají 670 mg vápníku, což předčí i mléko. Navíc obsahují ukikátní složku zvanou SEZAMIN, o které bylo zjištěno, že omezuje příjem cholesterolu z potravy a brání zvýšní krevního tlaku.“ Jinak jako prevenci osteropozy uvádí - špenát, brokolici, mořřské řasy, ananas, sojové boby, miso, a Tvůj biojogurt. POKUD NEJSI LÉKAŘ - NERAĎ, PROSÍM.
1642 příspěvků 16.1.10 16:40
Dag, aničko. Celer uvařím do poloměkka v osolené vodě, nakrájím na plátky. Plátky většinou ještě půlím - nějak každému víc chutnají malé kousky. Nechám vychladnout a obaluji klasicky v trojoobalu. Do strouhanky přidávám sezam. Smažím. Péct jsem nezkoušela. Pak bych asi nevařila celer příliš, přece jen trvá déle, než dostane při pečení tu správnou barvu.
Aničko,
odpusť, že jsem Ti hned neodpověděla. Odhrabávala jsem sníh. Stále. Parkuji na dvoře v takové úzké uličce pod střechou a před třemi lety mně spadlo na auto velké množství zledovatělého sněhu / Z pátého patra/ a prorazilo okno a značně prohnulo střechu. Oprava stála moc. A tak jsem se dva dny snažila mezi auty a navršenými závějemi proklestit si cestu k popelnicím, kam ze střechy nic spadnout nemůže. Byla to dost velká práce a taky starost. Protože ve chvílích, kdy jsem se chodila zahřát, odpočinout si, nebo vypít kávu, jsem hlídala, aby mně tam někdo nevklouz.Nakonec jsem to zvládla a spokojená sedla k Labužníkovi.
Kousky nám chutnaly.
A myslím, že mně bude chutnat i ten celer. Jen se budu muset zeptat, jestli je také pečený, nebo smažený.
Ještě jednou se omlouvám a přeji dobrou noc.
Milý Casino.
Nezkoumala jsem. Přečetla jsem chladit, dala jsem chladit.
Teď mně napadá, že držely tvar.
dag, proč se maso před pečením chladí? Máte odzkoušeno, zda je rozdíl chlazené-nechlazené? Díky.
marmelada, nechci se v tom šlapat, ale my chlapi si také občas nevidíme do úst
2904 příspěvků 16.1.10 03:49
ešte ako obaľuješ ten zeler?
Mak aj sezam sú ozaj bohatými zdrojmi vápnika. Dag pridala veľmi dobrý receptík, realizácia bude čo nevidieť.
1642 příspěvků 16.1.10 03:43
No Martine, díky za radu, asi by mě jinak nenapadlo si vápník doplňovat tabletami.
Legraci si nedělám, ale opravdu je pro mne sezam větším zdrojem vápníku než mléčné výrobky.
Trochu nadhledu a humoru by ti neškodilo. Promiň, možná, žes za humorné považovat to s těmi hovínky.
Lehce a půvabně i prostý synek ze vsi pochopil. Hezký recepis.
Mioš
Tak tedy mně jsi se dotknul.
Nešířím tady žádné medicinské bludy - jen předkládám , podle mého názoru , recept na zajímavý a chutný pokrm.
A snažila jsem se ho napsat lehce, jestli víš, co to znamená.
Nerad bych se někoho dotknul. Pokud si děláte legraci, pak klidně berte sezam jako zdroj vápníku. Proč ne, je dobrý a já sám v něm balím víc druhů zeleniny na smažení nebo ho přidávám do strouhanky na posypání.
Ale pokud to jako humor míněno není, pak je to opravdu nesmysl. Sezam prostě není v potravě zastoupen natolik, aby byl významný zdroj vápníku. Takže pokud máš alergii na mléčnou bílkovinu a ne jenom na laktózu, uděláš nejlíp, když budeš vápník dodávat tělu v tabletách. Je jich na českém trhu dostatek i kvalitních. A zároveň je třeba se postarat i o využití vápníku přijímaného potravou, ale to je opravdu otázka medicínská. Dnes je dost moderní napsat v časopise, že vědci objevili každý týden něco nového a převratného a pokud budeš ode dneška jíst pražená psí hovínka obalená v pampeliškách, přejdou tě všechny choroby. Zítra zas naopak můžou zjistit, že nepomáhají psí, ale orlí. No smutné je, že tomu dost lidí věří.
1642 příspěvků 14.1.10 22:04
Martine, na mléko a mléčné výrobky jsem alergická, takže vápník beru jinde, kde to jen jde. Proto mi takovéhle recepty dělají radost. Zvláště, když jsou to recepty na pokrmy, které mi chutnají.
5068 příspěvků 14.1.10 21:04
Gomasio - sezamová sůl
Cerel si neprosím, ale ty kousky masa vypadají velmi zajímavě, dávám do oblíbených. A jestli je to s vápnem - nebo bez vápna… Miloš
Dámy, sezam je olejnatý, tedy přijímate mnohem víc tuku než Ca. Nadlábněte se řízečků pro chuť, ale pro vápník se držte jogurtů a netučného tvarohu.
2904 příspěvků 14.1.10 03:21
celer, múka, vajce a strúhanka so sezamom? Ď.
1642 příspěvků 14.1.10 03:11
Aničko, zkus tak obalit předvařený celer. Dělám to tak a je to výborné.
2904 příspěvků 14.1.10 03:09
Martínku, staršia nie som, iba taká trochu odrastenejšia deva…o bohatom obsahu Ca v sezame viem, používam ho iba ako posyp pri pečení pečiva. Nenapadlo ma obaľovať v ňom mäso, zdá sa mi to príjemná kombinácia.
1642 příspěvků 14.1.10 03:02
Martine, hlavním zdrojem vápníku z ingrediencí z uvedeného receptu je sezam.
Aničko, nevím kolik ti je, ale starší dámy spíš než kuřecí maso potřebují dostatek mléčných výrobků hlavně v kvašené formě a pokud trpí osteoporózou tak hormonální substituční terapii. Neradil bych se s kuchařkou, ale s lékařkou (nebo lékařem)
2904 příspěvků 14.1.10 02:02
Dag, nenapísala si, ako vám chutilo? Mne sa recept páči a v mojom veku je aktuálna potreba zvýšeného príjmu vápnika. Takže som ti vďačná za recept.