Recept Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recept jsem přečetla v čekárně ortopéda v brožuře nazvané „Silné kosti“ a v důvěře v medicinské poznatky jsem jej hned po návratu domů realizovala.

Postup

Kuřecí prsa nakrájej na menší úhledné kousky. V jedné misce ušlehej vejce, v druhé smíchej strouhanku se sezamem.
Na plech rozprostři pečící papír.
Kuřecí kousky ponoř do ušlehaného vejce a obal v houskovosezamové směsi.
Poskládej na plech.
Plech s obalenými kousky dej asi na půl hodiny do ledničky, nebo jinam do chladu.
Rozehřej troubu.
Vyndej plech z chladu a kuřecí kousky lehce postříkej olivovým olejem.
Dej do trouby a peč asi 15 minut, dokud nebude strouhanka se sezamem dozlatova opečená a kousy propečené.
Brožurka „Silné kosti“ radí ke kouskům podávat nějakou ostrou salsu. Já podávala s bramborovou kaší a salátem.
Pokrm obsahuje 166 mg vápníku.

Recept je z kategorií: Prsa

Nahlásit recept

  • 13.01.10 vloženo
  • 4940x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3Ominut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 velká kuřecí prsa bez kůže
  • 10 dkg strouhanky
  • 10 dkg sezamových semínek
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • panenský olivový olej ve spreji

Doporučená příloha

  • bramborová kaše a nějaký svěží salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
martin_etzl
280 příspěvků 06.02.10 23:54
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu Radím Cookie,

vím o čem mluvím. Pokud jde o osteoporozu důležitější než přísun vápníku je schopnost organismu ho vstřebat a využít. Ale tohle asi není vhodné místo na přednášky z fyziologie výživy.

 
di
2451 příspěvků 06.02.10 20:32
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - svevo

Moc dík, senzační, obě stránky už jsou v oblíbených, jste moc hodná!

 
sveva
751 příspěvků 06.02.10 20:19
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu di

Já si s labužníky tykám, tedy většinou. Mám tak iluzi, že patřím i k těm mladším.
Italský název je acido fitico.
Podívala jsem se na italský Google a je to moře odkazů. Posílám dva, které by se mohly hodit.
Jeden je anglico italské názvosloví a Druhý je italský slovník lékařských termínů.
Dobrou zábavu a zdravím.

 
di
2451 příspěvků 06.02.10 20:09
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - jolanko

Jenom k tomu sezamu a vápníku (ke zbytku se necítím být kompetentní se vyjadřovat), asi jsem to napsala nesrozumitelně. Denní doporučená dávka vápníku je cca 1000 mg, sezam ho podle cookie obsahuje 670 mg ve 100g a tedy, pokud by chtěl člověk hradit svou veškerou denní potřebu vápníku jen ze sezamu, musel by ho sníst těch plus-mínus 15 deka za den, což je podle mě nejspíš neproveditelné. Ta Vaše lžička na chuť, ta by tak asi odpovídala, víc si nedokážu představit. Dále, intolerance na mléčné výrobky, kterou zmiňujete, je většinou intolerance na laktózu, a ta už je např. v těch výše (níže) zmíněných kysaných mléčných výrobcích odbouraná.
Jinak Vám držím pěsti, asi to teď nemáte lehké.

 
jolana
5065 příspěvků 06.02.10 19:26
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

No ano, sezam je vyborny na kosti, ale v surovom stave.
Di, staci jednu Pl lyzicku a ta sa s chutou vyzobe ;-))
Ono u nas to je skor doplnok.
Ine narody nemaju toleranciu na mlieko alebo ho nemaju(to mlieko a mliecne vyrobky) alebo nemaju co jest uplne a tam sa ako zachrana (vyslovene) rozvaza pre chudobu (aj s ovsenymi vlockami). Bohuzial, po panu Bushovi a jeho politike , ktory stopol skoro vsetko sa uz nerozvaza. Rzovaza sa psenica nekvalitna a muka pod. veci..samozrejme nekvalitne a pokazene „odpadky“ vyspelych krajin za drahe peniaze.
Vsetym zdravie zdrave nielen zdrave kosti zelam a pekny den :))

 
di
2451 příspěvků 06.02.10 18:15
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - cookie

Sice má možná sezam víc mg vápníku na 100 g než mléko, ale upřímně řečeno, Vy byste jej dokázala denně sníst 15-20 deka? To je totiž asi tak denní doporučená dávka vápníku. Z litru mléka nebo 10 deka sýra mi to přijde schůdnější. Jo a Vaše kvalifikační požadavky na poradce víceméně splňuju. ;-)

 
di
2451 příspěvků 06.02.10 18:11
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - svevo

Já Vás chtěla jenom doplnit, ne urazit nebo tak něco, rozumíme si? Překlepy přece dělá každý, bylo mi jasné, že jste se jen překlepla. Pro změnu jsem ale název té kyseliny hledala italsky a nenašla - pro zajímavost, jak se to řekne? Ne že bych italsky nějak obzvlášť uměla (i když jsem se kdysi učila snad pět let), stačí to tak na recepty a noviny na internetu, italské chemické názvosloví mi ale úplně uniká. Dík předem. Nebo kdyby byl odkaz na nějakou „chemickou“ nebo názvoslovnou stránku, to bych byla moc ráda.

 
Wolfg
583 příspěvků 06.02.10 16:57
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Ne těsně, ale jsi děsně vedle, Cookie. Jsme z dob, kdy knihy, ač neměly krásné obrázky, byly o něčem. Bohužel, dnes je neskutečné množství debilních publikací o ničem

 
sveva
751 příspěvků 06.02.10 16:48
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu di

Děkuji za překlad a omlouvám se za překlep (mele se mi to v hlavě italsky), do českého vyhledávače jsem to také psala s měkkým i a nic se neobjevilo. Stane se.
Zdravím

 
di
2451 příspěvků 06.02.10 06:02
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - svevo

Kyselina fytová, angl. phytic acid: http://en.wikipedia.org/…/Phytic_acid - mají to tam docela jednoduše popsané.

 
sveva
751 příspěvků 06.02.10 05:53
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu cookie123

Na ten špenát pozor. Pokud se nemýlím vápník se špatně vstřebává za přítomnosti zelenin, které obsahují oxaláty (špenát, rajčata a pod.). Další problém jsou některé celozrnné mouky, které obsahují určitou kyselinu (fitic acid - neznám český název). Kdo jí sezam (nebo bere tablety) ať ho nejí se špenátem. No je to složité.
Zdravím.

 
cookie123
253 příspěvků 06.02.10 04:43
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu - Martine

Právě držím v ruce knihu 100 NEJ LÉČIVÝCH POTRAVIN. Jak si udrřet zdraví a vitalitu od Pauly Bartimeusové. Je tu i SEZAM a dovoluji si citovat : „Sezamová semínka, momiřádně bohatá na vápník, jsou výborná pro výživu kostí a zubů. Obsahují dále např hořčík, mangan, spolu s prospěšnými bílkovinami a základními mastnými kyselinami. Na 100 g mají 670 mg vápníku, což předčí i mléko. Navíc obsahují ukikátní složku zvanou SEZAMIN, o které bylo zjištěno, že omezuje příjem cholesterolu z potravy a brání zvýšní krevního tlaku.“ Jinak jako prevenci osteropozy uvádí - špenát, brokolici, mořřské řasy, ananas, sojové boby, miso, a Tvůj biojogurt. POKUD NEJSI LÉKAŘ - NERAĎ, PROSÍM.

 
marmelada
1643 příspěvků 16.01.10 16:40
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Dag, aničko. Celer uvařím do poloměkka v osolené vodě, nakrájím na plátky. Plátky většinou ještě půlím - nějak každému víc chutnají malé kousky. Nechám vychladnout a obaluji klasicky v trojoobalu. Do strouhanky přidávám sezam. Smažím. Péct jsem nezkoušela. Pak bych asi nevařila celer příliš, přece jen trvá déle, než dostane při pečení tu správnou barvu.

 
dag
539 příspěvků 16.01.10 07:34
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Aničko,
odpusť, že jsem Ti hned neodpověděla. Odhrabávala jsem sníh. Stále. Parkuji na dvoře v takové úzké uličce pod střechou a před třemi lety mně spadlo na auto velké množství zledovatělého sněhu / Z pátého patra/ a prorazilo okno a značně prohnulo střechu. Oprava stála moc. A tak jsem se dva dny snažila mezi auty a navršenými závějemi proklestit si cestu k popelnicím, kam ze střechy nic spadnout nemůže. Byla to dost velká práce a taky starost. Protože ve chvílích, kdy jsem se chodila zahřát, odpočinout si, nebo vypít kávu, jsem hlídala, aby mně tam někdo nevklouz.Nakonec jsem to zvládla a spokojená sedla k Labužníkovi.
Kousky nám chutnaly.
A myslím, že mně bude chutnat i ten celer. Jen se budu muset zeptat, jestli je také pečený, nebo smažený.
Ještě jednou se omlouvám a přeji dobrou noc.

 
dag
539 příspěvků 16.01.10 07:21
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Milý Casino.
Nezkoumala jsem. Přečetla jsem chladit, dala jsem chladit.
Teď mně napadá, že držely tvar.

 
casino
4479 příspěvků 16.01.10 04:27
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

dag, proč se maso před pečením chladí? Máte odzkoušeno, zda je rozdíl chlazené-nechlazené? Díky.
marmelada, nechci se v tom šlapat, ale my chlapi si také občas nevidíme do úst :-(

 
anickav
2904 příspěvků 16.01.10 03:49
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky, marmeládka,

ešte ako obaľuješ ten zeler?
Mak aj sezam sú ozaj bohatými zdrojmi vápnika. Dag pridala veľmi dobrý receptík, realizácia bude čo nevidieť.

 
marmelada
1643 příspěvků 16.01.10 03:43
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

No Martine, díky za radu, asi by mě jinak nenapadlo si vápník doplňovat tabletami.
Legraci si nedělám, ale opravdu je pro mne sezam větším zdrojem vápníku než mléčné výrobky.
Trochu nadhledu a humoru by ti neškodilo. Promiň, možná, žes za humorné považovat to s těmi hovínky.

 
gmp
1603 příspěvků 15.01.10 05:24
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Lehce a půvabně i prostý synek ze vsi pochopil. Hezký recepis. :) Mioš

 
dag
539 příspěvků 15.01.10 04:31
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu-Martin-etzl

Tak tedy mně jsi se dotknul.
Nešířím tady žádné medicinské bludy - jen předkládám , podle mého názoru , recept na zajímavý a chutný pokrm.
A snažila jsem se ho napsat lehce, jestli víš, co to znamená.

 
martin_etzl
280 příspěvků 15.01.10 02:22
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Nerad bych se někoho dotknul. Pokud si děláte legraci, pak klidně berte sezam jako zdroj vápníku. Proč ne, je dobrý a já sám v něm balím víc druhů zeleniny na smažení nebo ho přidávám do strouhanky na posypání.
Ale pokud to jako humor míněno není, pak je to opravdu nesmysl. Sezam prostě není v potravě zastoupen natolik, aby byl významný zdroj vápníku. Takže pokud máš alergii na mléčnou bílkovinu a ne jenom na laktózu, uděláš nejlíp, když budeš vápník dodávat tělu v tabletách. Je jich na českém trhu dostatek i kvalitních. A zároveň je třeba se postarat i o využití vápníku přijímaného potravou, ale to je opravdu otázka medicínská. Dnes je dost moderní napsat v časopise, že vědci objevili každý týden něco nového a převratného a pokud budeš ode dneška jíst pražená psí hovínka obalená v pampeliškách, přejdou tě všechny choroby. Zítra zas naopak můžou zjistit, že nepomáhají psí, ale orlí. No smutné je, že tomu dost lidí věří.

 
marmelada
1643 příspěvků 14.01.10 22:04
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Martine, na mléko a mléčné výrobky jsem alergická, takže vápník beru jinde, kde to jen jde. Proto mi takovéhle recepty dělají radost. Zvláště, když jsou to recepty na pokrmy, které mi chutnají. :)

 
jolana
5065 příspěvků 14.01.10 21:04
Re: Silné kosti ? tak este daco ttuna..;-)

Gomasio - sezamová sůl

 
gmp
1603 příspěvků 14.01.10 17:52
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Cerel si neprosím, ale ty kousky masa vypadají velmi zajímavě, dávám do oblíbených. A jestli je to s vápnem - nebo bez vápna… Miloš

 
martin_etzl
280 příspěvků 14.01.10 03:42
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Dámy, sezam je olejnatý, tedy přijímate mnohem víc tuku než Ca. Nadlábněte se řízečků pro chuť, ale pro vápník se držte jogurtů a netučného tvarohu.

 
anickav
2904 příspěvků 14.01.10 03:21
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky, marme,

celer, múka, vajce a strúhanka so sezamom? Ď.

 
marmelada
1643 příspěvků 14.01.10 03:11
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Aničko, zkus tak obalit předvařený celer. Dělám to tak a je to výborné.

 
anickav
2904 příspěvků 14.01.10 03:09
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Martínku, staršia nie som, iba taká trochu odrastenejšia deva…o bohatom obsahu Ca v sezame viem, používam ho iba ako posyp pri pečení pečiva. Nenapadlo ma obaľovať v ňom mäso, zdá sa mi to príjemná kombinácia.

 
marmelada
1643 příspěvků 14.01.10 03:02
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Martine, hlavním zdrojem vápníku z ingrediencí z uvedeného receptu je sezam.

 
martin_etzl
280 příspěvků 14.01.10 02:27
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Aničko, nevím kolik ti je, ale starší dámy spíš než kuřecí maso potřebují dostatek mléčných výrobků hlavně v kvašené formě a pokud trpí osteoporózou tak hormonální substituční terapii. Neradil bych se s kuchařkou, ale s lékařkou (nebo lékařem) :)

 
anickav
2904 příspěvků 14.01.10 02:02
Re: Silné kosti aneb kuřecí kousky v sezamu

Dag, nenapísala si, ako vám chutilo? Mne sa recept páči a v mojom veku je aktuálna potreba zvýšeného príjmu vápnika. Takže som ti vďačná za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz