Recept Pasta con le sarde - sicilské těstoviny Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Typický pokrm sicilské kuchyně (Palermo), v nářečí ‚pasta chi sardi‘. Příprava je sezonní, od března do září, kdy jsou na trhu čerstvé sardinky a v přírodě můžeme nasbírat divoký fenykl, nejlépe před květem. Recept je jak dělaný pro dovolenou u moře. Tradiční těstovinou jsou bucatini. Suroviny z původního bohatého poměru jedna ku jedné (pasta-sardinky-fenykl ) jsem upravila na současně více používaný.

Postup

Horní měkké větvičky natě divokého fenyklu opereme a asi 15 minut vaříme ve 4 litrech vody. Scedíme, vodu dáme stranou a nať nasekáme nadrobno.
Rozinky opereme a necháme chvíli ve vodě. Passolina je velmi drobná rozinka z malých korintských hroznů tmavěmodré barvy. Můžete nahradit tmavými rozinkami trochu nasekanými, nepoužívejte příliš sladké blond rozinky.
Sardinky očistíme: odtrhneme hlavu a zároveň ukazováčkem zajedeme do bříška a odstraníme střeva, odstraníme šupiny. Oběma palci zatlačíme do břicha, otevřeme rybky podélně a odstraníme páteř. Rychle omyjeme pod studenou vodou a hmatem zkontrolujeme, že ne tělě nezůstaly šupiny.
Na pánvi na oleji zpěníme do sklovita jemně nakrájenou cibuli, rozpustíme v ní pečlivě omyté ančovičky, přidáme sardinky a vaříme asi 5 minut. Během vaření sardinky vařečkou rozdrobíme na kousky. Přidáme nasekanou nať fenyklu. V naběračce vody od fenyklu rozpustíme šafrán a přilejeme k omáčce, dochutíme solí a vše povaříme asi 10 minut.
Ve vodě od fenyklu načasovaně uvaříme těstoviny opravdu al dente, scezené přidáme na pánev s omáčkou (spíše hustá směs přísad), zamícháme, necháme chvíli odpočinout a podáváme. Pokapeme trochou čerstvého oleje. Často se nakonec na porci nasype trocha strouhanky, kterou jsme opekli na pánvičce omastěné trochou oleje.
Tip: dáme stranou čtyři otevřené sardinky, mírně je omoučíme a na oleji osmažíme. Na každou porci položíme jednu sardinku.
Tip: ke strouhance (nejlépe bílá střída pečiva) při opražení na pánvičce přidáme stroužek česneku a špetku cukru.
Krajově pastu zapečou v troubě, místo strouhanky dají opražené nasekané mandle, místo šafránu rajče apod. Ale to už jsou variace mimo Palermo.

Recept je z kategorií: Těstoviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.03.11 vloženo
  • 5735x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g bucatini
  • 400-500 g čerstvé sardinky
  • 300 g divoký fenykl
  • 1 větší cibule
  • 3 solené ančovičky
  • hrst rozinky Passolina
  • hrst piniová jádra
  • 4 špetky šafránu
  • (hrstka domácí strouhanky)
  • olej EVO
  • sůl

Doporučená příloha

  • Dobré bílé víno (Bianco Alcamo)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pasta con le sarde - sicilské těstoviny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lucas808
2 příspěvky 28.07.12 23:54

Určitě, ale já co vždy kupuju, tak je totálně sesekanej, resp. je na něm minimum natě…

 
casino
4463 příspěvků 28.07.12 23:22

:) No, např. tady za hubičku ;)
Já bych se spíše uchýlil ke koupi i u nás dostupného bulvového, „listí“ použil na tento recept a zbytek na něco vodcaď :)

 
Lucas808
2 příspěvky 28.07.12 23:04

Nevíte, kde sehnat divoký fenykl v Pze?

 
jolana
5064 příspěvků 04.03.11 16:35

Ja som este volne rastuci fenykl nevidela s bulvou..nema­..s bulvou sa mu vravi tuna dokonca americky anyz..:o

Jednu perlicku, ked rastie divoky fenykl a v jeho blizkosti divoky kopor a ked si odtrhnete a voniate tak to nie je ani fenykl ani kopor… oba vonaju mdlo a rovnako..ani tak ani tak..;)

 
sveva
751 příspěvků 04.03.11 16:20

Babi – divoký fenykl je víc pronikavě aromatický než zelené vršky florentského fenyklu. Tak často nazývají kultivar s jedlým řapíkem (…inflated leaf bases which form a bulb-like structure).

Wydra - díky za informaci o Funchal, kdo by si to domyslel. Stejně by mne zajímalo jestli a co vyroste, když někde v koutě zahrádky hodíte do hlíny pár semínek fenyklu.

 
babi
6360 příspěvků 04.03.11 00:35

svevo, v me predstave rapik je neco jako objemny stonek, ale ne hlava, bulva atd. no, co ja vim :?: Jeste by me zajimalo, je rozdil v chuti tech divokych rapiku a zelene casti kultivaru pekne vypestovaneho?

 
wydra  03.03.11 23:32

A ja taky neco nasla!

Hlavni mesto Madeiry se jmenuje FUNCHAL . Název města je od slova funcho = fenykl. Jméno mu dali první osadníci, kteří připluli ke břehům plných divokého fenyklu. Dodnes tam hojne roste!
Bohuzel, mam to ponekud z ruky :-D

 
sveva
751 příspěvků 03.03.11 23:06

Babi – našla jsem informaci, že ta bílá bulva (také jsem tomu tak říkala) je česky odborně řapík. No a divoký fenykl žádný řapík nemá, jen u země trochu širší lodyhy (nebo stvoly?). Vlastně řapíkatý celer má také řapík. Fenykl s vyvinutým bílým řapíkem je vyšlechtěná odrůda, možná se říká kultivar. Když to tak vezmeme proč se tomu neříká řapíkatý fenykl?
Máme tady botanika?
Zdravím.

 
babi
6360 příspěvků 03.03.11 22:27

svevo, ten divoky fenykl jsem sice mnohokrate videla, ale pokud si vzpominam nemel zadnou bulvu…je to tak?

 
jolana
5064 příspěvků 03.03.11 20:11

Svevo, ma zaujimalo ako to ti sicilcania pripravuju…Dakujem :)
Nezavrhovat ale, skusit treba vsetko. Mozno by chutilo :) Navyse specialitka lacna, len natrhat :-)
Pekny vecer :)

 
sveva
751 příspěvků 03.03.11 15:50

Jolana - tu bylinu neznám, ale podívala jsem se o co jde. Je to něco mezi ředkvičkou a křenem. V jednom lidovém názvu se objevuje hořčice (šedivá) a další je divoká ředkvička. Špičky (před rozkvětem) a velmi mladé lístky se orestují na pánvi jako příloha třeba ke klobásce, listy se mohou uvařit jako špenát (olej citron). Ale používá se to opravdu málo a jen v několika oblastech. Přiznám se, že bych se přidala k těm co se bez této speciality obejdou. Ale co mne zaujalo, údajně ve východní Evropě žvýkají kořeny pro podporu chuti na pití. Tak si to přeberte.
Zdravím.

 
jolana
5064 příspěvků 03.03.11 11:01

Wydro, tak to teda je asi jedna z mala zelene co jednoducho nejem a pritom cokolvek zelene milujem a zozujem a nemusi to byt ani uvarene :DD…ma to totizto taku nahorklu a trpku chut plus trosku pali(daco ako oliva cerstva a trosku paliva po horcici) a rodina to prave kvoli tej chuti miluje.....take typicke postne a jarne jedlo…ale zasa nacistim sa toho a naobvaram ze mam toho plne okulare..este si k tomu daju tanierik oliv a su ako v nebi..:-)

 
wydra  03.03.11 09:34

Jolano, ty uz jsi to jedla ?
http://cs.wikipedia.org/…C4%8D%C3%A1k
stoji za to to vyzkouset?

Sveva, krasny recept bez tech sardinek a ancovicek :-)

 
casino
4463 příspěvků 03.03.11 08:30

Ať nemusíte hledat, babi měla na mysli asi toto: http://www.labuznik.com/…-ze-sicilie/ 8-)

 
babi
6360 příspěvků 03.03.11 00:39

sveva, tak se nam tu najednou sesly dva sicilske recepty se sardinkami 8-)

 
jolana
5064 příspěvků 03.03.11 00:08

Svevo,dole je link na rastlinku, zbiera sa na jar pokial nekvitne a jedia sa len stonky, ktore sa obvaria v osolebnej vode, potom pokapu citronom a olejom. Dovliekli si to sebou z grecka len urcita skupina ludi pred mnohymi rokmi a jedia to len oni… pouziva sa v kuchyni aj na sicilii..pocula si uz o tom.. popripade daky recept keby nahodou..

http://en.wikipedia.org/…eldia_incana

 
sveva
751 příspěvků 02.03.11 22:59

Esme zkuste to, ta kombinace je jemná, když už ten fenykl máte po ruce a sardinky snad nebudou problém. Ale já jsem jednou uvařila tento recept s lososem a s koprem a bylo to výborné.
Zdravím

 
Bento
794 příspěvků 02.03.11 22:32

esmeralda, jaj kolko krat sa mi to stalo na,trhu … :lol: uz si davam sakramensky pozor .To vyzera na 100% ako kopor. My robime casto fazulovu luskovu… :palec:
PS: vyborny sicilsky recept, zmes chuti :palec:

Příspěvek upraven 02.03.11 v 22:34

 
sveva
751 příspěvků 02.03.11 22:26

Jako černé sicilské perly jsou obecně označovány vulkanické ostrovy. Ty recepty jsou možná špatně pochopený žert. Na jednom zajímavém blogu o molekulární gastronomi proběhlo zkoušení různých kombinací odlišných chutí a česnek v čokoládě byl mezi nimi. Ale vyhodnotili to jako nechutné. Myslím, že to někdo z recese hodil na web ..... a bylo to.
Zdravím

 
esmeralda
4813 příspěvků 02.03.11 22:08

Sveva, recept vypadá náramně.
Divoký fenykl tu roste všude, ale nikdy mě nenapadlo ho vyzkoušet.

Náš dobrý kamarád si po léta myslel že je to kopr a manželka (domorodá) mu z toho vařila podle české kuchařky „koprovou omáčku“.
Nevíme zda, když se dozvěděl pravdu, byl více pobaven nebo rozčarován. My jsme se ale dobře zasmáli. :oops:

 
casino
4463 příspěvků 02.03.11 21:12

sveva, zajímavé… takže jenom ten „koprový“ chrást? No, snad v létě u moře…
Klikl jsem pod receptem na podobné recepty… Tohle znáte?
http://www.labuznik.com/…cerne-perly/
http://www.labuznik.com/…rne-perly-2/ :mrgreen:

Příspěvek upraven 02.03.11 v 21:19

 
sveva
751 příspěvků 02.03.11 20:59

Jolanko věřím, vždyť se na Sicílii během tisíciletí otočilo celé středozemní moře. Divoký fenykl je skromná ale krásná bylina.

 
jolana
5064 příspěvků 02.03.11 20:52

Svevo, v ludovej kuchyni okolo stredozemneho mora sa divoky cerstvy fenykl pouziva hodne. V Libanone a Syrii aj na ryby sardinky a prave na jar sezonne , v Palestine do polievok, v Jordansku sa tie byle lupu a jedia aj len tak, alebo sa obaria , pokapu citronom a oliv.olejom a jedia s kuskom chleba…za chvilku sa bude predavat tak ako petrzlen vo zvazkoch zvlast lebo uz zacal post..
PS: este sa zeleny susi na zaatar/tymianovu pomazanku, ochucuje sa nim aj ghee z ovcieho a kozieho masla..
Pekny vecer :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Chilli con carne Chilli con carne
Tatranské kuře Tatranské kuře
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz