Recept Shauwerma (pre Pupka)

(Hodnoceno 1x) Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Shauwerma (pre Pupka)

Postup

Poriadne platy masa narezane na hrubku 1,5 cm a kusok naklepane, kusok osolene napichujeme na razen tak tesno a pravidelne, aby sme mali konecny vysledok valec, alebo pyramidu. Opekame na drevenom uhli pri pravidelnom neustalom otacani do ruzovucka. Opecenu vrstvu masa tenucko - sikovne ukrajujeme poriadnym noziskom - pravidelne dookola na teplu placku chleba ( mozeme ju opiect nad maskom, krasne nasiakne a vonia ), smrcneme na to nakrajane kysle uhorky, feferony , cibulu na kolecka, pastu, stocime a podavame. Je to jedlo s ktorym rastie chut ! K tomu dobra spolocnost a pohar araku s ladom!

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 03.08.06 vloženo
  • 10504x zobrazeno

Ingredience

  • jahnacina alebo bravcovina (nie moc mastna) alebo kuracina
  • mnozstvo- cim viac lepsie
  • arabsky chleba
  • nakladane uhorky
  • cibula
  • majoneza alebo cesnakova pasta
  • feferony

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 15.07.12 21:40

Z kuřecích a krůtích prs jsem nakrájela tenké plátečky a marinovala je celý den v trošce oleje a koření Habibi (obsahuje černou hořčici, koriandr, smaženou cibuli, česnek, sladkou a pálivou papriku, chili, pepř, kukuřičnou mouku a samozřejmě glutaman sodný :-), přidala jsem špetku asantu a kari, opekla na oleji s římským kmínem, nakrájela červené zelí, ochutila dle receptu, kyselé okurky, rajčata, cibuli a všechno nacpala do půlek arabského chleba vytřeného majonézou ochucenou solí a česnekem, večeře za 30 minut s minimem nádobí :-)
Jolano, konečně :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

jolana 08.07.12 19:05

shauwerma / doner kebab na nemecky sposob

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

labuznik 29.09.10 12:34

Diskuse k receptu Shauwerma (pre Pupka)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.07.12 23:09

Jméno znám a možná dostala i směs koření jméno podle překladu, je dobrá, mírně pikantní, voňavá.
Fotky si dej kam chceš, ale stejně si myslím, že až příště uvaříš, tak ta tvoje bude autentická a o to hezčí :-) měj se :mavam:

jolana
5066 příspěvků 15.07.12 22:19

Dando, dobru chut :) :mavam:
PS: tie fotecky dat ku receptu na titulku..ja neviem ako a nechcem daco pobabrat, poprosim Terezku nech ich da..s tvojim dovolenim, prosim.. :kytka: …jo a habibi v preklade znamena milacik..a je aj jmeno Habib..

jolana
5066 příspěvků 08.07.12 21:09

Mas pravdu.. a bod!..cierny zas!..uz aj zo zvyku :mrgreen: :P…ale ja som chcela napisat ci dopisat do receptu Shauwerma na nemecky sposob ako alternativa domaca aby sa nemusel pisat novy recept a upravit mi to nedalo, len vlozit foto.. stranka nebyla k nalezeni..tak co s tym?! tak to slo do komentu…ale urob si ak rad take fajnostky, stoji to za to.. cestne labuznicke.. snad.. asi.. urcite.. :lol:

casino
4488 příspěvků 08.07.12 20:38

No, nevím, gggde dělá kolegyňka chybu :think: Zkusil jsem např. změnit název ZDE a zdá se že to FUNGUJE :)
Jolana, to co tady níže popisujete (příprava masa), tak to je ale úúúplně jiný recept 8o (nebo vám jen vypadl z textu ten ROŽEŇ) ;)

jolana
5066 příspěvků 08.07.12 20:03

Upravit recept nelze :roll: takze pridam do koment navod na shauwerma/doner kenbab:maso aj kuracie narezeme na platy, okorenime mletym novym korenim, paprikou,solou,cierne korenie, kvapku oleja,mozno aj lyzicku jogurtu, nechame ulezat. Po ulezani ogrilujeme alebo upecieme na kvapke oleja, po upeceni narezeme na tenke rezance. Cervenu kapustu nakrajame na rezance (osolim stipkou soli a kvapku citr.stavy alebo octu), salat nakrajame na rezance,cibulu na tenke kruzky, paradajky na tenke kolieska,niekde davaju aj uhorky na platky. Pripravime majonezu ochutenu alebo stiplavou paprikou, alebo cesnakom alebo bylinkami..cize kazdy podla chuti…alebo ochuteny biely jogurt.
Na pide chlieb ukladame maso, na to cibulu, na to ochutenu majonezu,paradajky, cervenu kapustu, salat…:)

Link na pide chlieb
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Dobru chut :)

jolana
5066 příspěvků 13.05.10 04:06
Re: Shauwerma ( pre Pupka )
;)
Labužník Baba02
4 příspěvky 19.05.09 03:48
Re: Shauwerma ( pro Jolanu)

Moc díky za odkaz na pitta.Vypadá to dobře.Vyzkouším.Hezký večer.

jolana
5066 příspěvků 19.05.09 03:02
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

..jeden recept sa nezobrazil , tak este raz …
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

jolana
5066 příspěvků 19.05.09 02:57
Re: Shauwerma ( pre Pupka )-Baba

Diky Tano :))..no to je vypraveni, pekne, zaujimave ;)) Pastu s bielkom poznam. To je fajn ze sa ti tato zadarila a chutila autenticky.
Arabsky chlieb, ak nahodou este nemas recept..

Pita (suchá obilná placka)":http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Chléb Pita z Řecka.
Este je jeden recept na na www.cuketka.cz

Za video na cesnakovu pastu vdaka. Dam mimo text, aby si klikol kto ma zaujem a pochutil si ako ty ;)) Pekny vecer :)

www.youtube.com/watch?…

Labužník Baba02
4 příspěvky 19.05.09 02:10
Re: Shauwerma ( pro Jolanu )

Tak jsem se konečně dostala k tomu,abych odepsala.V sobotu jsme měli menší oslavu, a proto jsem se rozhodla,že vyzkouším tu tvojí pastu.Musím ale bohužel napsat,že s tím, co nám podávali v Ománu,to nemá moc společného.Vznikla mi
strašně pálivá pasta barvy žlutozelené.A tak jsem hledala na netu, na zahraničních stránkách,jestli nenajdu tu svoji vynikající pastu,která vypadá jako šlehačka.Ale všude psali česnek,olej, citr.šťáva.Až jsem narazila na video,kde
se předvádí,jak se tato libanonská pasta připravuje.Myslela jsem,že něco dělám špatně.A hurá,moje vynikající pastička je na světě.Recept je skutečně skoro stejný,až na to, že se místo olivového oleje používá olej řepkový a na konec se do všeho přimixuje bílek.
A tak jsem to hned vyzkošela.Použila jsem raději ruční elektr.šlehač,abych nemusela stírat česnek ze stran.Připravila jsem si 8 větších stroužků česneku,
dala do nádoby a mixovala.Postupně jsem přidávala řepkový olej Lukana, střídavě s citr.šťávou.Dobrá rada- čím více oleje,tím větší hustota.Na 8 stroužků jsem použila hrnek oleje a šťávu z celého citronu.Hustotu to mělo asi jako máslo.Nakonec jsem přimixovala 2 bílky.Co říci- vynikající.To samé , jako v Ománu.Určitě to vyzkoušej!!! Posílám Ti odkaz na tyto stránky.www.youtube.com/watch?v=BC68uDXvB84
A co se týče Ománu,tak tam převládá čínská a indická kuchyně.Jí se tam neuvěřitelné množství ovoce a zeleniny,z masa nejvíc kuře a ryby.Hodně to připravují s kořením Masala.Vaří tam výborně,ale najít v restauracích nějaké arabské jídlo,je opravdu umění.Arabské ženy na těchto místech nepracují,lépe řečeno skoro vůbec nepracují a když, tak pouze na lepších místech.V Ománu je pracovní síla-Ind.Měla jsem pocit,že ománské ženy pouze nakupují.Ale ne jídlo,na to mají pomocnice,ale oblečení a kosmetiku.Jen tak pro zajímavost,moc mi chutná arabský chleba,tak jsem sháněla recept.Všude možně.Bohužel bezvýsledně.Koukali na mě divně a divili se,proč si ho nekoupím v supermarketu.Možná by se dal sehnat nějaký arabský receptík v nějaké vesničce směrem na jih,ale v Muscatu ani náhodou.Přivezla jsem si spoustu koření,ale receptík žádný.A indická kuchyně? Té jsem nepřišla na chuť.Je pro mě moc navoněná a bez chuti.Tak to je asi tak všechno.Určitě vyzkoušej ten recept!!!Zdravím Táňa,Baba

jolana
5066 příspěvků 11.05.09 21:42
Re: Shauwerma-baba

ano, mas pravdu, naslehane jemnoucke este jemnejsie ako majoneza a slahacka … len s prichutou cesnaku.
V arabskom svete sa slahacka (nie smotana!) ani majoneza v postate nepoznala. Ta prisla zvonka. Neviem, mozno ti povedali takto, mozno aj davaju teraz dakde v Omane kusok majonezy…vsetko je mozne… Original ale ta cesnakova pasta v jej povodnej podobe a vyskytu je naozaj len cesnak, olej a citr.stava a vyzera presne ako pises. Aj ked ja mam pocit ze zvlastne s ocaskem voskovym… preto mam rada domacu, kde je cesnaku vela prevela a poradne paradne naslahanu. Prvykrat, ked som sa s nou stretla a zrovna samozrejme pri shauwerma ;-) som ich prosila aby mi majonezu nedavali. Vtedy v arabskom svete ani majoneza nebola (okrem naozaj vybranych supermarkwetov a dovazana). Pozerali na mna co to placam a o com hovorim.
Ked sa da len zopar strucikov cesnaku k tej salke oleja a mame poriadny mixer, tak to dosiahneme tiez. Akurat sa musi pocitat s tym, ze velke mnozstvo sa naslaha ovela lepsie.
Baba, v Omane je zvlastna kuchyna , kde sa stretava blizk. vychodna kuchyna s gulf arabskou a indickou. Ak mas daco a si ochotna a mas cas, tak napis prosim..;)) Pekny den ;)))

Labužník Baba02
4 příspěvky 11.05.09 21:18
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Moc dík za odkaz na česnekovou pastu,určitě ji zkusím
To co nám ale podávali v Ománu byla našlehaná miska,
vypadalo to jako šlehačka na dortu,ale chuť to mělo jako
lehoučká majonéza s česnekem.Myslím,že můj recept
je tomu hodně podobný.Co se týče koření,přivezla jsem si
celý pytel a musím říct,že kdyř griluju na zahradě voní to
báječně po celé vesnici.Nedovedu si to bez něj vůbec
představit.Ale stejně moc díky za nový receptík.

jolana
5066 příspěvků 11.05.09 16:44
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Babo, shauwerma je rozhodne hodne zrava na vsetky sposoby. Aj ked ja ju mam radsej bez korenia, tak ako ju robia v starom meste v Damasku. Len ta vona pomaly opeceneho maska, nakrajaneho do opeceneho a omasteneho chrumkaveho chleba, s kyslymi uhorkami a cibulou. Ani hommos ani nic ine.
Arabska cesnakova pasta ( vyborna )
Ak ju chces mat ako z restauracie, tak musis dat cesnaku podstatne menej a drzat sa receptu, presne ako ked robis majonezu!!! Citronova stava to naslaha. Moze byt , ze jej budes potrebovat aj dve PL a mozno aj tri, hodne zalezi na pouzitom olivovom oleji.

Labužník Baba02
4 příspěvky 11.05.09 15:21
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Ahoj lidičky, šaverma je opravdu super.Strávila jsem půl roku v Ománu a mohla bych ji jíst na
tuny.Chodila jsem do vyhlášené turecké restaurace a tento recept bych maličko
upravila.Raději jsem ji měla z kuřecího masa,které musí být ovšem naloženo v koření na šavermu.Jednakji podávali zabalenou v arabském chlebu pitta, nebo
ji podávali on plate-na talíři,což bylo ještě lepší.K tomu se podává arabský chléb,
namazaný hummusem a to nejlepší, česnekový krém do kterého se masíčko namáčí.Zkoušela jsem tento krém doma a nejvíc se tomu podobá namixovaná šlehačka, do toho přidaná majolka a ochucená málo solí a hodně česnekem.
A ke všemu pochopitelně zeleninka-salát ,rajčátka,okurka.
Recept na hummus a pitta chleba najdete na netu,ale nevím,zda se dá u nás koupit toto speciální koření.To ničím nenahradíte.
Určitě zkuste šavermu,neznám človíčka,kterému by nechutnala.
Přeji dobrou chuť.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Sice asi pozdě , ale " šaverma " byla moje slabost. Samozřejmě ze skopového výlučně . Nikdy. když jsem šel okolo, kde ji dělali, jsem si ji nezapomněl dát. Dělají ji asi všude v arabských zemích. Jak píše jolanka, maso napíchané na železné tyči na stojačku ručně i někde strojově strojově otáčí a seřezává se zrovna opečená vrstva dolů. Opéká se bočním teplem, buď dřevěným uhlím častěji plynovými infrazářiči. Zeleninu jsem si k tomu nedával nikdy (strach z parazitů), ale jak kde, dávali dovnitř i tahinu nebo " homus-humus ? ". Škoda, že se to tady nedělá. Začínám slinit, omlouvám se.

jolana
5066 příspěvků 04.08.06 16:41
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Hi, hi …Jasmin, smrcneme ( makcen na s ), poukladame, hodime, vrazime, fikneme ( ako Pupek) - podla nalady- a asi tiez podla toho, koho prave hostime ( to znamena ak ti ide na nervy tak to tam asi hodis…a podobne ). Je to hovorove slovo, vacsinou sa pouziva hovorovo v okoli Slovenskeho raja -Smolnik, Dedinky atd.. Je to pre Pupka… konecne ako Fenix .....

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka ) -Jolano, prosím

Zachvátil mě úžas při čtení slovenského slova „smrcneme“. Jolano, to je něco jako „vrazíme ", nebo spíše "naskládáme“? Fakt mě to zajímá, ještě nikdy jsme to neslyšela. (ne že by tím nějak utrpěla moje kulinářská představivost :-)

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Jolano, já to znám ze Sýrie jen s jejich skvělými kyselými okurčičkami, které mi chutí připomínají naše rychlokvašky a s jogurtem, proti kterému jsou všechny naše jogurty trapná náhražka. Milé připomenutí, mňam…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Veliká houska plněná takto upraveným masem a spoustou zeleniny, nabízené jako gyros, za pár babek nezapomenutelné chutě z Mostaru :-)

jolana
5066 příspěvků 04.08.06 05:28
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Mas pravdu Esmeralda , je to bozske a ozaj s kazdym rolkom chleba rastie chut. Samozrejme, ze pridat dnu sa moze aj daco ine podla chuti. Aj ja som bola prekvapena v niektorych europskych krajinach to nazyvaju Kebab. Spravne je to Shauwerma, rozsirili ju turci. Kebab je mlete maso na razni alebo su urcite oblasti nazyvaju aj kusky masa na razni kebab. Asi - kebab je pohodlnejsi nazov pre obchod preto .

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

V Austrálii se prodává něco velice podobného.
Nazývá se to Doner Kebab a je to jedno z nejoblíbenějších „take away“.
Kromě masa (jehněčí, hovězí nebo kuřecí) je v tom ještě zabalený na jemno nakrájený salát, plátky rajčat, plátky cibule hojně smíchané se škumpou koželužskou, tobouli a humus.
Je to opravdu božská mana.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Bohovske jedlo! Manana ma pravdu, ta rimska rasca tam robi zazraky. Namiesto zkorumpovanej majonezy som pouzil iba cesnakovu pastu a biely jogurt – a namiesto jahnaciny lebo bravcoviny som tam fiknul prcinu zo susedovic suky, bo v Kauflande uz mali zatvorene a ta jej smradlava kokrspanielka uz ma aj tak dlho vytacala.

jolana
5066 příspěvků 04.08.06 02:15
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Dakujem Manana. Mozno ano, ze mas pravdu, neviem. Ja som sa naucila shauwerma v Syrii, tam vazne nepridavaju nic. Napisala som Turecko, lebo toto je ozaj povodom z Turecka. Ale ozaj naj, naj ju robia v Syrii v starom meste, ulicka pri kostoliku Bet Hananija, kde bol sv. Pavol pokrsteny.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Chce to k soli ještě přidat saturejku, kopr, římský kmín a černý pepř.

jolana
5066 příspěvků 04.08.06 01:49
Re: Shauwerma ( pre Pupka )

Pupku…maso !…same cesto vraj …

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Ořechový koláč Ořechový koláč
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz