Recept Severoamerické, měkké perníčky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do ohnivzdorné misky dát melasu, cukr, zázvor a skořici. Položit nad pomalu vařící vodu. Když se cukr rozpustí, přidat jedlou sodu a míchat. Když směs vybublá nahoru, tak sejmout z ohně. Dát máslo do velké mísy a přilít horkou melasu. Dobře zamíchat. Nechat směs skoro vystydnout a pak přidat vejce. Postupně přidávat mouku, hrnek po hrnku za stálého šlehání (nejlépe elektrickým šlehačem, ale dřevěná vařečka také pracuje). Rozehřát troubu na 160°C a vyložit plechy pergamenovým papírem. Z těsta utvořit obdélník a na pomoučeném vále ho vyválet na 3/4cm. (pracuji pouze s polovinou těsta a pak s druhou). Vykrájet formičkama tvary, položit je na vyložený plech a péct po 15-20min. (pozor, každá trouba peče jinak!). Během pečení plechy jednou otočím, aby se celý plech pekl stejnoměrně. Upečené perníčky musí být pevné na dotek, ale na tvrdé. Dalším ukazatelem je změna v barvě od neupečených. Nechat perníky vystydnout na mřížce. Poleva: Smíchat cukr s bílkem, až se poleva leskne. Potřít perníky, nebo je ozdobit sáčkem s malou trubičkou. Chcete-li, můžete plevu obarvit na různé barvy. P.S.: Ze stejného těsta připravuji perníky na stromek. Také však jmenovky na dárky. Podle šablony, kterou si vyrobím, vykrájím třeba stylizované stromky, nahoře propíchnu těsto špejlí. Po upečení dám do dirky ozdobný motouzek a na stromek napíši trubičkou jméno. Děti milují jmenovky, které se dají sníst. Jediné změny jsou v tloušťce rozváleného těsta, které vyválím na 1 1/4cm., teplotě trouby 150°C a době počení 30min., vzhledem k valikosti perníků. Několik tipů: Těsto na perníky vyválím raději silněji než slaběji. Perníky raději tak trochu nedopeču, než přepeču. Upečené perníky skladuji ve vlhkém, studeném sklepě v míse, přikryté lehkou utěrkou. Než jsem takové místo měla, tak jsem perníky skladovala ve velkých plechových krabicích, do ktrých jsem dala slupky z jablek, které jsem sem tam vyměnila. Takto uskladňuji také zázvorky a jiné cukroví, které má tendenci tvrdnout, nebo neměknout.

Recept je z kategorií: Perníky

Nahlásit recept

  • 22.09.02 vloženo
  • 8642x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek tmavé melasy (sirup z cukrové třtiny)
  • 1/2 hrnku světlého, hnědého cukru
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 4 lžičky pomletého zázvoru
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 225g másla, pokojové teploty
  • 2 velká vejce
  • 6 hrnků prosáté, polohrubé mouky
  • poleva:
  • 1 hrnek práškového cukru
  • 1 velký bílek
  • chcete-li, tak jedlé barvivo na obarvení polevy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Severoamerické, měkké perníčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Šárko...

Melasa je český výraz. Anglicky se nazývá molasses, nebo treackle. Německy se nazývá Rohrmelasse (zde nejsem tak úplně jista) a francouzky mélasse. Nám zkušenost s melasou z cukrové třtiny. Moc Tě prosím, dej mně vědět co se Ti to povedlo z kaštanů? Hodně zdaru ve všem Ti přeje,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Ajino...

Zajisté jsou chutě různé. Mohu Ti však říct, že miliony lidí na severoamerickém kontinentě pečou tento druh perníků na Vánoce i během roku. Takže to nejsem jenom já, kdo je má rád. Ahoj,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Hanko...

mrzí mě, že Ti perníky nechutnají! Moje rodina je má moc ráda a posílám je až do Švédska. Možná je to však opravdu melasou, a to spíš jejím původem. V Kanadě se používá melasy z cukrové třtiny, která se dostane koupit v www.Racio-internetový obchod. Zda-li se dostane koupit také melasa z cukrové řepy, to nevím, a také nevím jak chutná (vím, že cukr cutná jinak ze třtiny než z řepy). Ale i z cukrové třtiny má melasa nesporně jinou chuť než med. S přáním všeho dobrého,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Věrko...

minulý týden jsem Ti napsala odpověď, ale koukám, že jsem ji nějak neodeslala. Chtěla jsem Ti doporučit ještě jeden nápad. Z perníků se může udělat věnec na stůl takto: napeče se jeden druh tvaru, třeba hvězdiček a ty se poskládají do kruhu (velikost může být od malinkých věnečků třeba na ubrousky, nebo velký věnec doprostřed stolu a různé velikosti mezi tím). Nechají se trochu překrývat jedna přes druhou a přilepí se k sobě kapkou polevy. Nechají se bez ozdoby, nebo se ozdobí polevou. Jsem ráda, že se Ti perníky povedly. To, že jsou hezké, je pouze Tvoje zásluha! Ptáš se na chuť perníků. Melasa má zajisté jinou než med, který spojujeme s tradiční chutí perníků. V severní Americe se melasy používá nesmírně často na mnoho receptů. Děkuji Ti za vlídná slova a také Tě moc pozdravuji!

Alice
104 příspěvků 25.11.02 11:17
Hanko

Nic si z toho nedelej, ja dopadla stejne minulej tyden. Nechci uz o melase ani slyset. Asi mame smulu, nebo jak rikas Ty, jinou chut.

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.11.02 10:55
Babi,

nazev melasa je cesky a nebo je univerzalni? Muze byt i jiny nazev pro jednu vec?
Kastany se povedl a sklizela jsem velke ovace.

Labužník Hanka
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

tento víkend jsem dělala tvé perníčky, a jsem z nich celkem nešťastná, mají tak nezvyklou chuť díky melase, že mi přijdou
vcelku nepoživatelné. Myslíš že ta silná chuť melasy časem nějak vyprchá? Jinak ti přeji vše dobré - možná mám jiné chutě :o)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

oprava, nějak mi to uteklo hned na začátku. Moc jsi mi pomohla s perníčkama, ať už receptem, nebo pak radami. Moc Ti děkuji. Pekla jsem je z melasy, vlastně přesně podle Tvého receptu. Jsou super, mám z nich velikou radost, pár si jich dělám jako PFky, je to kouzelne. A taky mě zaujal Tvůj návrh udělat z perníčků jmenovky na dárky, tak jsem úspěšně vše dokončila a musím říct, že mě to velice těší. Tyto perníčky jsou trochu chuťově jiné, tak trošku mi připomínají pendrek. To asi udělala ta melasa, viď. Takže hlásím, že dopadly výborně..a jak jsou hezké :-)). Moc Tě pozdravuji a díky.

rastoba
492 příspěvků 20.11.02 19:47
Babi,
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Věrko...

tyto perníčky nepotřebují moc měknout a zdobí se ihned po upečení a pak se uskladní. Ale jestli je máš už upečené, tak si je naskládej na plech, nebo pečící papír a ozdob si je. Jsou-li však tak měkké, že by se mohly polámat, tak je nejdříve dej malinko oschnout. Polevu nechej velice dobře zaschnout, aby se Ti nepoškodila. K ozdobeným již nedávej slupku z jablka (perníky už měkké jsou, leda že bys později zjistila, že tvrdnou, což se asi nestane), aby poleva zůstala tuhá. A mohu-li se zeptat otázku já, použilas melasy, nebo medu? Dej mně prosím Tě vědět, jak vše dopadlo. Přeji Ti příjemný den,

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, SOS

buď prosím tak hodná a poraď mi, perníčky mám upečené, uskladněné v plchové krabici spolu se slupkami z jablek. A ted pernicky zacinaji meknout - nevim, jestli až moc. A ještě bych od Tebe chtěla vědět, jak dlouho je nechaváš odležet nenazdobené a kdy je zdobíš. Nebo by se daly nazdobit a uložit tak hotové?? Díky předem za radu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
...

Ahoj, Apoléno! Těsto na tyto perníky nemusí odpočívat, proto je ráda peču. Měj se dobře.

Labužník Apolena
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi...

nemusí těsto odpočívat do druhého dne?? Z těst, které mám já se mohou perníky dělat nejdříve za 24 hodin. Díky.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zdenko...

mám pro Tebe novinku. Ta melasa mně nedala a tak jsem se mrkla na net. Poučila jsem se na př., že na Slovensku a v Čechách se melasy z cukrové řepy používá dvojím způsobem; jako přídavek do krmiva, nebo k výrobě alkoholu. Melasa z cukrové třtiny, je novinkou na trhu a říkají ji ¨černý zázrak¨s léčivými účinky podle WWW.melasa.cz Ta na vaření se dá koupit na internetu WWW. Racio-internetový obchod Nejenom že prodávají melasu, ale také přírodní, nerafinovaný cukr, kterému se v Severní Americe říká ¨hnědý cukr¨(má zvláštní, dobrou karamelovou chuť). Odpověď na Tvoji otázku, jsou-li perníky dobré. Nám chutnají, peču je každé Vánoce a vždycky se povedou (nechodím ke dveřím, neberu telefony a pečlivě hlídám troubu). Chutě jsou však různé a tak je těžké Ti zaručit, že Vám budou na 100% chutnat. Děkuji Ti za prohlížení receptů, které přidávám do Labužníka. Měj se moc pěkně.

Labužník Zděnka02
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

Ďakujem Ti za odpoveď. Z radosťou pozerám
na Tvoje resepty. Ale úprimne, mám problémy
s medovníčkami, preto sa ťa pýtam, sú naozaj dobré? Ďakujem, Ahoj.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zdenko...

místo melasy se zajisté dá použít tekutého medu (mně vždycky připadlo, že melasa ja laciná náhražka medu). Nikdy jsem však tyto perníky nepekla jinak, než s melasou. Nemohu tím pádem zaručit jejich měkkost. Myslím si však, že se nic nestane, když se medu použije. Jestli někdo zná, kde se dostane melasa koupit, dejte prosím Zdence vědět. Ano, hrnek je 250ml = 2.5dl. Recept se dá připravit z poloviční dávky. Nevím, jak dalece jsem pomohla. Ahoj!

Labužník Zděnka02
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

miesto melasy - neviem, kde by som to kúpila,
môžem použiť aj med? Hrnček je 2,5 dl? Ďakujem

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz