Recept Severní záře

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Severní záře

Úvod

Zahreje v chladných dnech.

Postup

Mléko s citronovou kurou zahrejte témer k varu ale nenechte varit. Rucním mixerem do mléka zaslehejte zloutky a cukr az mléko pení. Odstrante citronovou kuru, znovu proslehejte, pridejte kávu, jablecnou stávu a akvavit, slehejte a napente. Rozdelte do dvou vysokých sklenic, popraste skoricí a podávejte.

Recept je z kategorií: Nápoje


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.12.09 vloženo
  • 2608x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 300 ml mléka
  • 2 kousky (asi 3 cm) kury z ekologického citronu
  • 2 vajecné zloutky
  • 2 PL mouckového cukru
  • 150 ml horké silné cerné kávy
  • 60 ml jablecné stávy
  • 20 ml akvavitu
  • mletá skorice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Severní záře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
spiser
717 příspěvků 03.12.09 16:09
Re: Severní záře. Martin_etzl.

Lituji, ale já nejsem na psaní, zajímají mne jen recepty a krome stránky s recepty mne jiné stránky labuzníka nezajímají a ani je neotvírám. Myslím si ze informací o akvavitu najdes na internet dost.

 
martin_etzl
280 příspěvků 02.12.09 19:57
Re: Severní záře.

Mohl bys, spisere, napsat o akvavitu delší článek, třeba do Mimo mísu? Je to moc zajímavé.

 
sveva
751 příspěvků 02.12.09 19:56
Re: Severní záře.

Malé upřesnění. V Itálii je výroba acquavite a grappy regulovaná zákonem a dekrety. Acquavite je zjednodušeně řečeno destilát z jakéhokoliv ovoce včetně brambor a obilí, tedy naše slivovice nebo meruňkovice by byla acquavite. Grappa je také acquavite, ale jedná se o destilát z výlisků hroznů výhradně italské provenience zpracovaných na víno v Itálii. Název grappa je v současné době chráněný a použitelný pouze na destiláty vyrobené v Itálii. Grappa je základem pro přípravu, často po domácku, stovky lihovin s pří:,–(ou všeho možného od ovoce přes koření a byliny až po suché plody. To je jiná kapitola.
Označení grappa by se tedy nemělo používat na cokoliv vydestilované z čehokoliv a kdekoliv. V Česku máme pěkný výraz pálenka.

 
spiser
717 příspěvků 02.12.09 18:59
Re: Severní záře. Noskovice.

Slovo akvavit pochází z latinského „agua vitae“ = voda zivota. Zjednodusene se dá ríci ze akvavit je severskou odpovedí na italskou grappu. Ale ne tak docela. Pokud vím, grappa se destiluje ponejvíc z hroznu nebo i z jiného ovoce. Stejne jako spanelske „orujo“, portugalské „aguardiente“ nebo drívejsí jugoslávská „lozovica“ a „komovica“.
Akvavit se destiluje z obilí nebo z brambor podobne jako vodka. Potom se ochutí. Nejvíc se pouzívá kmín ale pouzívá se i fenykl, koriandr a dokonce i jantar (akvavit Nordguld = severské zlato). Ten se zrejme pridává pri destilaci, postup neznám.
Je mnoho druhu akvavitu. Zvlástním druhem je norský „Linie akvavit“. Slovo linie v námornické mluve znamená rovník. Tento akvavit se po destilaci dá do sudu které se nalozí na lod plující do Austrálie a zpet. Pomalá zmena teploty pri obou cestách, kolébání lodi (splouchání akvavitu v sudech) údajne dají akvavitu zvlástní chut.
O akvavitu by se toho dalo napsat mnoho ale doufám ze tohle pro orientaci stací.

 
noskovice
1323 příspěvků 02.12.09 16:57
Re: Severní záře.- spiser,

akvavit je acquavite, nebo-li grappa?
Předem děkuji, Soňa

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz