Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Těsto vypracovat a strčit aspoň na půlhodiny do ledničky, nebo vůbec do chladna. Potom vyválet na placku pečícího plechu zvící. Dobré je to strčit, při válení mezi dva pečící papíry. Těsto propíchat videlcem a péct cca 15 minut při 200 stupních. Nejprve je třeba zpracovat tvaroh. Pokud je tvaroh mokrý, z krabiček, tak jsou dvě možnosti, buď se do toho nepouštět, nebo tvaroh vložit do klůcku a nechat vodu odkapat. Následky tohoto činu většinou šetrná hospodyňka odnese těžkým šokem, až jí odkape vody a zjistí, že z kila má dvacetpět deka. Tvaroh je nutno prohnat nejméně třikráte přes mlýnek na maso. Tak se dosáhne vláčnosti bez větší fyzické námahy. To vymyslel chlap heč. Tvaroh je pak nutno utřít se žloutky a cukrem, postupně přidávat máslo, obě mouky, mléko a furt dřít a dřít při tření. Je li člověk již náležitě udřen a masa utřena. Nastává chvíle na ubití bílků s cukrem v sníh. Obě masy spojit v jednu. Delikátně, velmi delikátně snoubit. Vzniklou hmotu naklást, ve smysl ten- pardon už jsem zas jinde-.. Znovu! Hmotu naklást a uhladit na předpečené těsto. A včil!! Troubu vyhřát na 220 stupňů Celsiových. Vložit plech a péct při této teplotě 5 minut. Otevřít troubu – elektrickou – toho nechte na pokoji. Je nutno oddělit kraje od plechu. Zavřít troubu – opětovně připomínám elektrickou – nastavit na 180 a péct 30 minut. Vypnout troubu – už to nebudu opakovat. Dvířka nechat otevřená, nebo celkovitě vyňout plech. Nechat 15 minut odpočnout. A opětovně na 15 minut zapéct do trouby vyhřátého na 180. Nechat vystydnout a máme několik možností jak sernik vylepšit, přelít čikuládou, nebo jen posypat cukrem.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Dezerty Jednotlivé chody Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.4.13 00:58
Do těsta o 2 lžíce cukru méně, zato celý 1 kg tvarohu (10 dkg se
ztratí), místo mléka smetana a spotřeba o 2 dl menší. Tvaroh jsem
nemlela, ale ušlehala v robotu, třela máslo s cukrem, přidala do tvarohu
s nastrouhanou citronovou kůrou, třela žloutky s cukrem, přidala mouku a
škrob, do toho tvaroh s máslem a na závěr opatrně vmíchala sníh. Pekla
jsem na pečícím papíru, ale stejně jsem měla poslechnout gmp a odtáhnout
okraje od plechu, trošku se to při okrajích propadlo. Na foto vlevo nahoře
pokus zjistit, jestli gmp pokrýval těstem - nepokrýval, technicky to nejde.
S největší pravděpodobností je to sníh s cukrem, natřený na povrch
při posledním dopékání. Pozor! Celou dobu jsem to pekla pod alobalem a
zůstalo to krásně světlé. Voní to ďábelsky. Po rozkrojení a ochutnání
zjištěno: velmi dobré!
Kde se stala chyba: kdybych poslechla gmp, nenadělala jsem tolik nádobí a
kdybych nepanikařila před nalitím tvarohu na těsto a nepřihodila hrst
mouky, bylo to ještě lepší! Možná by to sneslo víc citr. kůry, ale
(kromě méně cukru do těsta) dělejte vše, jak píše autor! Ty lžíce
mouky a škrobu do tvarohu mají být spíše rovné, než vrchovaté.
Dobré, ale rozhodně ne dietní, diabetici pozor!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Sernik vídeňský, nadýchaný
Silně mě zaujalo: trzymajcie się mocno na fotelu!
Překladač funguje opět naprosto spolehlivě, myslím, že se dočkáme mnoha radostných událostí! Je tam moc pěkný „serník“ s jahůdkami - 2 litry mléka, 1 litr kysané smetany, to jsou věci!
Moc pěkné! Přelož to komplet a vydej!
Na to, že je půl dvanácté a já nemám oběd, to jde!
http://wkuchennymoknie.blox.pl/…IAMI-na.html
kdo by měl zájem tak mu to soukromě přeložím, ale na Lab to dávat nebudu, byť je to vod spřátelené internautky vod kerý mám generální souhlas. At zas někdo nemá zbytečnou péči vo moji „bella figura“
Jo, ale aby fungovaly, tak se musí poslouchat a nedělat koniny jako já a nepanikařit.
Alespoň se můžu polepšovat při opakování. Fakt moc dobré. Druhý den ještě lepší.
2452 příspěvků 12.4.13 13:26
Gmp: já to říkám pořád - Lydiiny recepty tesat do kamene, jsou moc pěkné, chutné a fungují.
Dobrá, ale pak jsem vynálezcem sněhové čepice. A vřele ji doporučuji, neb se pod ní buchtičce daří jak Fidelovu čvaňháku v humidoru. A možná i na věčné časy.
Tou špatnou fotkou, jsem myslela svoji špatnou fotku. To bych si nedovolila!
Není tam recept na cukrové c. k. bombóny zvané Ajbišky?
Oprava, místo císařskokrálovský jsem napsala Cestovní Kancelář. Konec týdne!
Příspěvek upraven 12.04.13 v 12:45
Recepisy od Lydie by se daly tesat, do jednoho. Rakousko - uherská kuchyně, já to řikám furt - ne nadarmo je vídeňský.
Všechno pravda, špatná kvalita fotky - foceno teplefotonem - a navrchu je kulivá chlapíčkum čikuláda, jak uvedeno výše co nejníže.
Špatná fotka, ale je to sníh! Rozhodilo mi to celou koncepci.
Též sýrník a tvarožník a recept to bude asi dost starý.
Ba ne, těsto nahoru ne! Už ho mám v troubě, tak vím. Spíš bych to odhadla, že gmp řečňoval a spisoval a pekla paní a neřekla mu, že nahoru, při posledním pečení rozetřela SNÍH a pak pocukrovala. Což udělám asi taky, když už mám to hejno slepic, podle toho, jak se mi to bude líbit.
Voní to náramně.
Jenom jsem nepochopila, proč mám oddělovat kraje od plechu, když peču na pečícím papíru. Ale třeba se mi ještě vymstí, že jsem to neudělala. Jdu vypínat. Kdo mě kdy viděl - chodit kolem trouby s hodinkami?!
A kde je, když se potřebuju zeptat, jak moc to má být před nakrojením studené?!
No, takhle to teda nenafotím!
A podobné je jenom slovo vídeňský.
Příspěvek upraven 08.04.13 v 22:18
… velikonočního bujaření
buď blbě napsáno, nebo nafotil něco jiného


Toho těsta je na standardní plech tak na 1 vrstvu…
Edit:

Název trošku podobný http://www.labuznik.cz/…rohove-rezy/
postup trošku jiný, ale ta stručná srozumitelnost je obdivuhodná
Příspěvek upraven 08.04.13 v 21:44
Z udaných surovin vyjde těsto jen na dno plechu. Nebo se musí dát do menší formy.
Uvidíme, zatím mocně šlehám! Vyrobila jsem zatím luxusní smetánek. Koupený už nikdy! Jdu pokračovat.
Mé oko vidí taktéž těsto, parádní vrstva tvarohu a opět těsto, zasněžené moučkovým cukrem. Serník vypadá úchvatně. Uvidíme, co nabídne Makro za tvaroh.
Ale pořád se mi zdá, podle obrázku, že je to zase překryté těstem. Klame mě oko mé, nebo jo???
@M.Suskova Viděli. Opravuji - maximálně 2× za 10 let!
@gmp
Miluju bučení. Miluju kvokání slepic, ranní vřískání kohouta, zvuk pendlovek, zvony na věži a ještě vlažné sypánky, které nám babička upekla (než jsme se probudili) a namazala máslem, které měla pod utěrkou v misce s ledovou vodou. Kdo mi to vrátí, tomu splním 3 přání!
Recept dodám dobrovolně, nic na tom není.
Ten Tvůj recept není z nejlacinějších.
Koupila jsem krávu - na mléko, hejno slepic, děvečku a pacholka, zrní pro slepice, seno pro krávu, stodolu, kurník, statek, pole, lesy a háj. Na rybník nezbylo.
Koupila jsem 12 vajec podestýkových, protože slepičích mám málo. Tvarohu jsem koupila 2 kg. Jeden Jaroměřický a druhý Olešnický. Odpoledne je podrobím zkoumání. Pak to vypukne!
Dává se citrónová kůra? Je to velká zrada, podmazat malinovým džemem (nebo marmeládou, už jste mi to někdo vysvětloval, já vím)? Co mówi autora głos?
Tak ten koberec v kuchyni mám taky, a to jste neviděli co udělá gravitace s velkou obyčejnou hořčicí. Zvláště když se kelímek rozlomí a je to nacákané po celé kuchyni. A ten následující nevyvětratelný odér, to je chuťovka.
Příspěvek upraven 08.04.13 v 12:12
Anežko,
K vám to jezdí taky jo? To bučení co se z toho auta ozývá, bezpečně rozeřve všechny psy na kilometry daleko.
Příspěvek upraven 08.04.13 v 10:50
Pustím se do toho se smrtelnou vážností. Jen, co dokoupím slepice. Mlýnek jsem zavrhla, musela bych ho mýt a navíc mi nedávno v dřezu rozbil skleničku, tak je ve výkonu trestu. Použiji ruku elektrickou, vznikne nowa tradycja.
S mlékem budu jednat jako s krví skupiny ó. Jen mám problém s ochutnáváním čehokoliv s obsahem syrového bílku, tak nevím, jak se vyrovnám se sežráním. Ale, co bych pro vědu neudělala?! Ale, co potom dám na to těsto?!
Gravitaci ani nepřipomínej, před Velikonoci zapůsobila na kelímek kysané smetany s následky astronomickými, jen vůl jako já, má v kuchyni koberec. Ale s frekvencí „maximálně jednou za deset let“ se to, pane Karfík, dá vydržet. Odcházím propátrat Kunín a na dobytčí trhy. Škoda, auto „Vezeme vám mléko!“ projíždí v pátek - ti mají tvaroh jako za Tvých mladých let. 10. 7. 1983, ale dalo mi práci, si vzpomenout. To už ty tvarohy nebyly nic moc.
Anežko,
Mléko do tvarohové masy, raději opatrně, pokud je to opravdu tvaroh z těch plastovejch vaniček a nejni dostatečně okapán. Ta tvarohová masa musí být k sežrání ještě před upečením, nesmí na ni dramaticky působit gravitace. Já to řešim zakoupením kyblíčku Tvarohu do serniku a mám pokoj, ale to není všem dáno. Když jsem na Čechách, tak nejsem línej si zajet do Makra pro ten váženej tvaroh, maj ho tam v igelitovejch pytlikách po zhruba kile a vidíš co si kupuješ.
Příspěvek upraven 08.04.13 v 05:57
Nojo, ale já zas nevím, kam dám to poslední deci mléka!
Pane Bože!
Čert vem´ mouku!
Tohle upeču, i kdybych to neměla přežít! To je pečený pomník pokladu národního písemnictví!
Maj pravdu, mouka! Bez mouky to nejde
…asi mouky, že?
A patrně hladké, neníližpravda, he 
Kdo to přeleje čikuládou je vrah, ale zas proti Gustovi žádný dišputace