Recept Selský kotlík s kyselou okurkou

Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Slaninu pokrájíme na proužky, cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. 2. V pánvi rozpustíme máslo a slaninu na něm vyškvaříme. Přisypeme polovinu cibule a osmahneme ji. Přidáme brambory a dokřupava je opečeme, osolíme je, opepříme a posypeme kmínem. 3. Ve druhé pánvi rozpálíme olej a za stálého míchání na něm opečeme mleté maso. Přidáme zbylou cibuli a osmahneme ji. Osolíme a opepříme. 4. K hotovému masu přidáme na kolečka pokrájené okurky a opečené brambory. Posypeme polovinou nasekané pažitky, druhou polovinu pažitky smícháme s kysanou smetanou a podáváme zvlášť v misce.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 05.10.04 vloženo
  • 4194x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 50 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 g ve slupce uvařených brambor
  • 50 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 3 PL másla
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 PL oleje
  • 400 g mletého masa
  • 4 kyselé okurky
  • 1 svazek pažitky
  • 150 g kysané smetany;

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Selský kotlík s kyselou okurkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Selský kotlík s kyselou okurkou

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Milá Kari, nie je to podmáslí. Podmáslí je to, čo zostane po výrobe masla a tuk je v masle (aspoň najväčšia časť). To je práve tá smotana, ktorá stĺkaním vytvorí maslo, takže v podmáslí jej môže zostať iba mizivý podiel.
Zdravím

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou-Ejo

Ejo, děkuju Ti moc za zajímavé informace. Jestli tomu dobře rozumím, kyselá smetana je v podstatě podmáslí…

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Kari, ale asi si to obě myslíme špatně. Dadala píše:
SMETANA

  • smetana je odstředěný tuk z mléka, který však ve stavu tekuté koncentrované emulze tj. je stále ještě uzavřen v malých nespojených kapičkách oddělených vodní fázi. Dlouhodobějším mechanickým působením - „stloukáním“ můžeme tyto kapičky spojit a získat máslo (tuková fáze) a podmáslí (vodní fáze). Tak se vyrábělo máslo za naší babiček. V obchodech můžeme dostat šlehačku, sladkou smetanu („Créme fraiche“ a „Créme-double“) a kyselou smetanu. Creme fraiche je zvlášť jemná nakyslá smetana vyráběna podle speciálního receptu: Sladká smetana je mírně okyselena bakteriemi kyseliny mléčné a šetrně zahuštěna na obsah 30 - 40 % tuku. Tato šlehačka má v kuchyni široké použití, protože ji můžeme nalíti i do horkých pokrmů, kde se nesráží se. Typ s označením „double“ má ještě vyšší obsah tuku.
    Kyselá smetana- se vyrábí v různé tučnosti od 10% do 30 % tuku, ze sladké smetany přidáním bakterií kyseliny mléčné. Mléčná bílkovina se při dávkování do horkých pokrmu rychle sráží, proto musíme smetanu smíchat s trochou mouky nebo škrobu a teprve pak přidávat.
Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Kari, já si taky myslím - glamo, promiň- že kyselá smetana není totéž co kysaná
( nebo zakysaná). Kyselá je podle mne tekutá.

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou,..Glamo,

to jsem tedy moc ráda, že v tom nejsou složitosti..Já fakt myslela, že kyselá je tekutá..:-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Děvčata, nešpekulujte!
Kysaná, kyselá, zakysaná - to všechno jedno jest!
Je to stále stejná, krémovitá zakysaná smetana, jen to prostě každý vysloví nebo pojmenuje jinak.
Ale, kdybyste si udělaly mejdan a každý by měl přinést tu svoji, sešly by se vám všechny úplně stejné krémovité smetánky!

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou-Esmeraldo

Esme, ano, k této otázce vztahující se kyselá smetana mi taky vrtá hlavou. Neviděla jsem ji prodávat, ale představuji si, že kyselá smetana bude zkyslá sladká smetana třeba přidáním chlebové kůrky. Že je taková tekutější. A kysaná a zakysaná asi bude totéž (jako hustý vysokosmetanový jogurt), aspoň já to v receptech tak vždycky brala…Třeba se ale mýlím..:-(

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou, Kari,

položila jsi otázku, která mně už nějakou dobu vrtá hlavou. Kysaná, zakysaná a
(za mého mládí) kyselá smetana. Je to to samé?

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Vali, tak tenhle recept se mi taky moc líbí. Opečené brambory se zakysajdou to musí být lahoda! Mňam..
Teď nevím, je kysaná smetana totéž co zakysaná?

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

vali, udělalas určitě to, co já…když se courá, tak jsi ho chtěla popohnat a kleplas' na odeslat 2×, že?…tohle já dělám u vkládání receptů a pak se mi jeden objeví třeba 3× za sebou a pak musím honem rychle přepisovat…:-)))

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

poznámka, nějak se mi courá internet proto je to dvakrát, ale proč by to nemohlo být?

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Manano- dík za komentář, pozdrav opětuje perníkářka ve výslužbě, nebo-li taktéž důchodkyně.

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Manano- dík za komentář, pozdrav opětuje perníkářka ve výslužbě, nebo-li taktéž důchodkyně.

Manana
1512 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Selský kotlík s kyselou okurkou.

Vali, pro mě to už vypadá nádherně i bez toho mletého masa, jak jsem skoro výlučně vepřo-maso-žrout! Zdraví důchodce

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz