Recept Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvaříme pšenici (trvá to dost dlouho, nejlépe den předem) - solíme těsně před dokončením vaření. Umeleme uvařenou pšenici společně se sýrem a ovesnými vločkami (činím tak na starobylém masovém mlýnku). Na části oleje (je třeba, aby byl kvalitní, osvědčuje se mi sojový) osmahneme do jemněhněda nadrobno pokrájenou cibuli. Podrtíme česnek a s cibulkou (včetně oleje, ve kterém se smažila), vajíčky a pepřem přidáme do umleté směsi a dobře promísíme. Přidáme strouhanku. Osolíme. Vytvarujeme klasický tvar sekané, do pekáčku nalijeme trochu oleje a vody, položíme chlebovou kůrku (zamezuje ´přiškvaření ke dnu pekáče´, z hlediska chuti nevýznamné) a na ni dáme sekanou. Vložíme do STUDENÉ trouby, kterou zapneme teprve poté, co je pekáč v ní. Pečeme pomalu.

Mezitím do malého kastrůlku nalijeme asi tak deci oleje, rozpálíme, přidáme kečup, ocet, tři rozdrcené stroužky česneku, majoránku (hodně), sůl. Necháme projít varem, přilijme trochu (taky asi deci) horké vody (studená je možná také, chceme-li zjistit, jak daleko či vysoko taková směs dokáže vystříknout!). Touto směsí podléváme sekanou. Zhruba za hodinu je upečeno.

Lze pojídat teplé s klasickými přílohami, ale není to špatné ani jako studené. Několik mých kamarádů, odmítajících (údajně kvůli chuti, nikoliv ´ze zásady´, samozřejmě) nemasová jídla, vůbec nepoznalo, že pojídají zcela bezmasé jídlo.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.10.08 vloženo
  • 5323x zobrazeno

Čas přípravy

  • 79 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • pšenice (asi dvě hrsti)
  • dvě větší cibule
  • ocet (asi jedna polévková lžíce)
  • ovesné vločky (asi jedna hrst) a jedna hrst kvalitní strouhanky (lépe z vlastních zdrojů než z obchodu)
  • dvaadvacet stroužků česneku + tři stroužky česneku
  • tři vajíčka
  • mletý pepř (černý)
  • kvalitní jednodruhový olej
  • horká voda, kečup, drcená majoránka, chlebová kůrka (není podmínkou)
  • asi 100 g bezpříchuťového taveného sýra
  • sůl

Doporučená příloha

  • brambory + zelí (za tepla); tmavé pečivo + hořčice (za studena)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 02.11.10 23:23

Musím se přiznat, že i když se mi všechny Milanovy recepty moc líbily a vesměs nám hodně chutnaly, tak tahle sekaná se mi vůbec nepovedla; hlavně mi nechutnala ta „poleva“ - snad by bylo lepší vše přidat už přímo do hmoty na sekanou (hmota samotná byla taková „bez chuti, bez zápachu“ - až na ten česnek), nevím, nestačila jsem se Milana zeptat, odmlčel se. Ale chyba byla určitě ve mě, ne v receptu.
Pro Labarunku: podle všeho jsou míněny dvě hrsti suché pšenice (zhruba tak hrnek - hrnek a půl?), ne uvařené.

 
Labarunka
20 příspěvků 02.11.10 18:14

Mohl by nekdo poradit kolik presne je dve hrsti? Zkousela jsem to podle receptu, smesi z vlocek a psenice nebylo mnoho, ale kdyz jsem k tome pridala 3 vajicka a vsechno ostatni, bylo toho dost. Ale i kdyz sem ke smesi nakonec pridala az 2 hrsti strouhanky, lepila jak blazen a nesel vytvarovat klasicky bochanek. Dekuju

 
HelcaK
960 příspěvků 15.10.09 17:39
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Včera jsem se o ni pokusila. Nemaje mlýnek, hodila jsem to do sekacího robota - pohromadě to teda drželo, ale pšenice bla tak maximálně na půlky. Místo sýra jsem tam dala tvrdý tvaroh. Dobrá byla, dokonce můj drahý choť pravil, zda si ke svačině do práce může vzít tu dobrou sekanou a ignoroval králíka na cibuli a anglické slanině :-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček. Mrtvolko, ...

mám chuť zvolat „už aby to bylo!!!“… jen ti nechci brát iluze a optimizmus - bohužel zastávám názor, že utopie (rozuměj neomezeně zvyšované maximum) je v naší zemi, co se týče troubů a troubizmů, tvrdá realita. Některé trouby a někteří troubové prostě sinusoidu neznají :-)))

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček, Alis, Milane,

neomezeně zvyšované maximum se zvrhává ve svůj pravý opak, zhruba jako sinusoida.
Ta sekaná se skutečně nerozpadla. Byla moc dobrá, ale neuvěřitelně sytá. Díky za recept.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček, MI-LANe...

v hned pondělí si zajdu nechat vyrobit kulaté razítko, protože tvůj výrok ti podepíši a oštempluji… Žijeme, zdá se, stále v zemi neomezených možností, kde i maximum se dá - bohužel jen v některé oblasti - neomezeně zvyšovat. Moc mě tvůj výrok pobavil :-))) Alis

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - caramillo

Byť s Tebou naprosto souhlasím, že „výkony troubů v současné společnosti (zejména v některých oblastech) mi přijdou už na maximum, ty snad už nejdou zvyšovat“, přesto se domnívám a konstatuji s politováním, že (ač je to logický i lingvistický nesmysl, neb maximum je prostě maximum), že výkony troubů se v současné společnosti zvyšovat mohou, dokonce až na nějaké „supermaximum“.
A budu rád, když Ti bezmasá sekaná bude chutnat…

 
caramilla
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: troubové:-)

Díky za podrobný popis:-)
Výkony troubů v současné společnosti (zejména v některých oblastech) mi přijdou už na maximum, ty snad už nejdou zvyšovat:-)

Zkusím tedy péct na 160 - 180 s horkovzduchem, to by tak mohlo odpovídat - podle tabulky - „třetině až polovině“.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

možná někomu pomůže následující tabulka:

elektrická trouba plynová trouba
15O/16O st. C stupeň č. 1
175/180 2
200 3
220 4
240 5
250 6

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - Caramillo

Odpověď na teplotu pečení bude obtížná, neb já nepeču v troubě elektrické, ale stále ještě v troubě plynové, kde žádné stupně nejsou. Popíšu tedy, jak to dělám, podrobněji. Vložím pekáč (překrytý druhým pekáčem) se sekanou do trouby, pustím plyn, zapálím a dám to naplno. Asi po pěti až deseti minutách ztlumím tak nějak mezi třetinou a polovinou. A peče se. Během pečení občas podlévám. Na posledních několik minut ´krycí´ pekáč sejmu a zvýším výkon trouby (no, až jsem se lekl, co jsem napsal, ´troubové´ v lidském světě by snad výkon zvyšovat neměli, jak by pak dopadali ti ´netroubové´!), naposledy podliji a vyndám. Zda je sekaná hotová zkouším klasicky (píchnutím dřevěnou špejlí). No, tak nevím, byl-li můj popis užitečný… ale takto to dělám.

 
caramilla
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Dotaz na teplotu pri peceni:-

Skvely recept, pro nas, co mame radi sekanou, ale nejsme priznivci masite stravy:-)
Jelikoz nemam zkusenosti se zadnym pecenim sekane, chci se trochu diletantsky zeptat - na kolik stupnu se to ma peci, ale by se to peklo „pomalu“?
DIky za odpoved.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - MI_LANE

Tahle sekačka zní moc pěkně. Určitě vyzkouším. Kdysi jsem dělala jakousi bezmasou sekanou, ale nějak to nebylo ono. Tohle je pro mne výzva ;o)

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Nudle, ak môžem poradiť, tak by som ľanové semiačka zomlela. Niekde som čítala, že obal semiačka treba narušiť, pretože je tuhý. Namočené ľanové semiačka by mali nabobtnať, ale len pomleté. Ja si ľanové semiačka meliem a pridávam každé ráno do bieleho smotanového jogurtu. To je ľudový recept na potlačenie žáhy a mne to pomáha. Navyše mám problém so zápchou, tak aj tento problém mi to čiastočne rieši. Bolo mi však povedané, že nemá zmysel sypať celé semiačka do jogurtu, pretože obal nič nenaruší ani v žalúdku.

 
nudle
137 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

dekuji, ja to v dohledne dobe vyzkousim a dam vedet.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - nudle

Co se týče lněného semínka místo strouhanky, tak nemám zkušenost. Chuťově by to jistě bylo obohacující, co se týče kompaktnosti, tak nevím, Chce to vyzkoušet (BUDU RÁD ZA ZPRÁVU!). A feta? No bezesporu že by byla možná! Jednou jsou zkusil i měkký tvaroh z kozího mléka a vůbec to nebylo špatné…

 
nudle
137 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

ja bych mele jeste jeden dotaz k te strouhance, nedala by se nahradit namocenym lnenym seminkem? to prece udela takovek sliz, co dobre poji? mne osobne strouhanka nevadi, spis ten tavenak. bily syr (feta) by nesel?

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - mrtvola Fabujan di a dal

Oceňuji kvalifikované diskuse! Moc! Když diskutující vědí, o čem je řeč! ANO, ´mrtvolo´ (mám smysl pro černý humor a Tvá přezdívka mi nevadí, i když – z důvodů, které překračují rozsah diskusí o vaření – bych ji nejspíše nezvolil), ta sekaná se skutečně rozpadá, vidím, že máš zkušenost, čehož si považuji! Nejprve jsem tuto bezmasou sekanou dělal bez strouhanky (vegetariáni měli větší radost), ona se rozpadla po pekáči, takže to vypadalo spíše jako prejt; chuťově to však bylo příjemné. Pak jsem trochu porušil onu ´pšenično-ovesnou doktrínu´ a přidal strouhanku; a hle, sekaná držela…
Jo – ještě jsem dlužen další vysvětlení:
Tedy k česneku – není ho moc. V masu by to množství bylo možná nepoživatelné, ale v pšenici a ovesných vločkách se to téměř ztratí…
A k sýru – jistěže tavený sýr není třeba umlít, bezesporu by nevadilo ho jen tak vblemcat do umleté hmoty, ale já ho raději melu s pšenicí. Sice se pak mlýnek poněkud obtížněji umývá, ale já mám dojem, že vzniklá hmota je pak kompaktnější…

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Myslím, že ten sýr se prostě přihodí k zrní, když se mele. Je asi jedno, jestli ho proženete mlýnkem nebo jen rozmícháte v těstě.
Milane, prosím tě, už jsem podobnou sekanou dělala, chuťově byla výborná, ale při pečení se mi rozpadala. Tahle drží pohromadě nebo by bylo lepší udělat z ní před pečením zavinutce?

 
di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Vidím nadpis a napadlo mě - MI_LAN se vrátil! A ono jo. Moc děkuju za slibovaný recept, už jsem ani nedoufala…

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

No, je to možné. Snáď nám to MI_LAN objasní.

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Máš pravdu, Fabujanko, já bych to chápala tak, že ten sýr, protože je uvedený až na konci receptu, patří spíš k tomu kečupu.

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

MI_LAN, v rozpise ingrediencií mi chýba syr, ktorý by som mala zomlieť. Je tam uvedený tavený syr, ale ten snáď nie je treba mlieť. Prosím, neber to ako nejakú zlú narážku, ja len by som chcela recept vyskúšať, pretože sa mi moc pozdáva.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček - JE TU!

HUrá, to je ta avizovaná pšeničná sekaná, že jo, Milane, co jsi o ní asi před rokem psal, viď! Už se těším, do 14 dnů (snad) budu mít funkční kuchyň, tak je v plánu!

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

Není toho česneku moc?

 
nudle
137 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sekaná z pšenice a ovesných vloček

tak tohle vyzkousim, to se mi moc libi.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz