Recept Sekaná z hub

(Hodnoceno 2x) Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sekaná z hub

Postup

Očištěné houby rozsekáme a dusíme ve vlastní šťávě, později po vydušení vody na cibulce zpěněné na másle. Přidáme vymačkané žemle, které jsme máčeli v mléce, vejce, pepř, sůl a sekanou petrželku. Promícháme a podle uvážení přidáme strouhanku. Směs musí být dostatečně hustá k vytvarování šišky, kterou na povrchu potřeme bílkem nebo celým rozšlehaným vejcem. Sekanou vložíme do pekáčku s rozpuštěným sádlem a upečeme.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 10893x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g hub
  • 40-50g másla
  • 3 housky
  • 30g cibule
  • 1 vejce
  • 70g strouhanky
  • 2dl mléka
  • 40g sádla
  • masový vývar
  • 1 bílek na potření nebo celé vejce
  • petrželka
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • Podáváme s bramborem nebo s chlebem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 25.10.15 17:26

Huby čerstvé. Strúhanku som nepoužila. Inak postup a pomer surovín dodržaný.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 18.11.13 15:35

Místo hub čerstvých jsem použila směs sušených lesních hub. Celý recept jsem si upravila vč. postupu. Autor se v postupu také nezmiňuje, k čemu ten vývar. Asi na podlévání při pečení ;-)

Ingredience: 80 g sušených hub (cca 5 menších hrstí), 80 g sádla, 150 g staršího bílého pečiva (protože peču doma, pečivo má proměnlivou váhu), 1 menší cibule, strouhanka na příp. zahuštění, 2 dl mléka, 1 PL sušené zeleniny, nať libečku a pažitka, zelená část pórku, 2 vejce (rozšlehala jsem a čtvrtinu oddělila na potírání), sůl, mletý pepř, sádlo na pečení.

Postup: Houby jsem si předvařila ve vodě a odcedila. Na sádle jsem osmažila cibuli do světle zlatava, přidala houby a podusila (trochu jsem podlila). Rozlámané pečivo jsem zalila mlékem a nechala namočit. Vlhké pečivo a podušené houby jsem semlela na masomlýnku. Do umleté hmoty jsem přidala 3/4 připravených vajec, sušenou zeleninu, posekané zelené natě, sůl, mletý pepř a dohustila jsem strouhankou. Opravdu jen málo, hmota byla ještě měkká, ale už držela tvar.

Po cca 10 minutách rozležení jsem vytvořila na vále posypaném strouhankou 2 podlouhlé šišky, dala je na pekáč vyložený pečicím papírem na rozpuštěné sádlo. Povrch jsem potřela zbylým vejcem a dala péci. Trochu jsem podlila vývarem. Pekla jsem cca 50 minut (teplotu nevím, peču ve sporáku na tuhá paliva bez teploměru).

Po upečení doporučuji nechat částečně vychladnout (ztuhnout) a až potom krájet, aby se sekaná při krájení nerozsypávala. Strouhankou jsem moc nezahušťovala, sekaná zůstala kyprá, nadýchaná. Je dobrá i studená. Opékat jako masovou sekanou jsem nezkoušela, jen jsem ohřívala v MW.

Částečně schladlé hotové šíši jsem ze zvědavosti zvážila - celkem měly 960 g. Takže slušné 4 porce :lol: :lol: :lol:

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Sekaná z hub

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sekaná z hub

Medjo
145 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sekaná z hub

Tohle jídlo miluju:) S bramborovou kaší je to prostě zážitek!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz