Recept Sekaná pečeně (karbanátky)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sekaná pečeně (karbanátky)

Úvod

Nevýhoda tohoto receptu je v tom, že si ušpiníte mlýnek na maso
Výhoda tohoto receptu je v tom, že máte k dispozici hovězí vývar :palec:

Postup

Den dopředu uvaříme vývar, např. podle tohoto receptu: Hovězí polévka s knedlíčky (samozřejmě ne v tom ďáblově hrnci :cert: Část nadrobno nakrájené cibule osmažíme na sádle.
Nakrájené rohlíky namočíme ve vývaru, mléce nebo ve vodě.
Vychladlé hovězí umeleme společně s česnekem, částí syrové cibule a s vymačkanou houskou. Já proženu mlýnkem i všechnu zeleninu z vývaru.
Přidáme pomleté vepřové, vychladlou smaženou cibuli a vše ostatní.
V míse zpracujeme (nejlépe se to dělá rukama) na homogenní fáši, kterou můžeme podle potřeby zahustit strouhankou.
Vytvoříme šišku (nebo dvě či tři), povrch můžeme obalit strouhankou, potřít bílkem (já pouze uhladím mokrou rukou) uložíme do sádlem silně vytřeného pekáče (nebo na rozpálené sádlo), a vložíme nezakryté do rozpálené trouby. Až se povrch zatáhne a začne se tvořit krusta, podlejeme horkou vodou a pečeme zakryté za občasného polévání vývarem (vodou), později výpekem. Ke konci pečení, pokud nemá sekaná „barvu“, přitopíme a dopečeme nezakryté (nezapomnět na podlití!)
Do pečeně ničím, tedy ani špejlí NEPÍCHÁME!!! Podle velikosti šišky, typu trouby a teploty pečeme 60 až 90 minut.
Po upečení dáme sekané krátký čas aby se sama vyrovnala v vnitřními tlaky a teprve pak do ní zajedeme nožem :-)

Poznámka:
Tento recept vznikl určitě z úsporných důvodů a u nás jej udržuji „při životě“ víceméně z nostalgie
Konzistence fáše (zahuštění strouhankou): snažím se, aby šiška v pekáči neležela jako rozpláclá „buchta“ :-) ale spíše jako válec. Pečením se samozřejmě „rozjede“ ale ve finále bývá jen nepatrně širší než vyšší. Já ten „válec“ tvořím na předloktí a pak jej opatrně sesunu do pekáče.
Kdo se chce stravovat zdravěji :-))), může nahradit část živočišné bílkoviny Sojovým granulátem. Do poměru 100 g granulátu (po uvaření cca 400 g) na 400 g masa spolustolovníci nic nepoznali; nebo možná jen nic neříkali
Já, když už ten mlýnek hodlám použít, tak vyrobím více vývaru (do mrazáku) a více sekané (do mrazáku). Část fáše upeču a co se nesní (postudenu je NEJLEPŠÍ!!!) tak zamrazím k pozdějšímu rychlému použití. Ze zbytku fáše vytvořím v PF válce na míru pekáče (nebo karbanátky), zmrazím a mám zaděláno na budoucí bleskově uvařený oběd :-)
V „odborných“ diskuzích se čas od času řeší ochutnávání syrového masa a vajec… Já, než jde sekaná do trouby, tak už jsem ze samého ochutnávání po jídle, a moc se musím držet aby to nedopadlo jak ve „Slavnosti sněženek“ (Masožravec Krejčík :-))) Lepčččí tatarák neznám :-)

Zdroj: Zděděný recept :-)


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.09.10 vloženo
  • 17175x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hovězího na polévku
  • 500 g vepřového mletého (bůček)
  • 4 rohlíky ( asi 120 g)
  • 4 cibule
  • sádlo
  • 4 zoubky česneku
  • 4 vejce
  • z 1 citronu šťáva (nemusí být)
  • z citronu strouhaná kůra (nebo raději ne)
  • slanina na kostičky (nemusí být)
  • sardelová pasta (nemusí být)
  • kmín (nemusí být)
  • pepř
  • majoránka
  • sůl
  • strouhanka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 06.12.12 20:07

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Sekaná pečeně (karbanátky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Chilli con carne Chilli con carne
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz