Recept Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tato specialita je pro silné natury! V Tunisku těmto jídlům se říká Chtet´ha přeloženo zatančíte si a volně český zcvičí to s Vámi!
Pozor je to skutečně pro lidi zvyklé na ostřejší jídla. Pro ty co na to nejsou zvyklí to nedoporučují!

Postup

rozklepněte vejce do mísy, přidejte na drobno nasekané papriky, dobře osolte promíchejte a nechte chvíli odležet. Mezitím oloupeme česneku a smažíme na mirném oleji tak, aby stroužky zůstaly bílé. Pak přidáme našlehaná vejce s papričkami a mícháme do jemného zhoustnutí. Podávejte hodně horké!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.03.10 vloženo
  • 2672x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15-20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 ks dlouhých pálivých sušených paprik (Tuniské rohy)
  • 8 vajec
  • 2 hlavy česneku
  • 4 PL olivového oleje
  • sůl.

Doporučená příloha

  • arabský chleba - pita!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.10 03:34
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - di :-)

on mne synek jen takhle zkouší, odpověď známe, přesto dík za nápovědu .-) D.

 
di
2451 příspěvků 20.03.10 03:09
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik - Dando

klíčové slovo je žaludek, trocha gůglování a pak už to máte v kupě.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.10 03:02
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - casino :-)

prominula :-), někdy je těžké ukojit neukojitelné, tohle bylo to z lehčích :-), ale právě jsem dostala záludnou otázku od syna - jakou funkci má v lidském těle HCl, kde ji najdeme a jestli se vytváří, nebo ji máme od narození? a teď se dospěláku předveď, abys neztratil před potomkem tvář :-), takže nějaké skupenství mne po 40 letech vaření nechává v klidu :-)

Louis, díky za recept , dnes jsem koupila čerstvý bobkový list :-)

 
casino
4471 příspěvků 20.03.10 02:10
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

No, pokud nefabulujete co se psaní z hlavy týká, máte mou

 
Louis
129 příspěvků 20.03.10 01:31
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Casino,

recepty které uvádím píši z hlavy a někdy abych na něco nezapomněl klidně se může stát, že udělám chybu, za což se omlouvám. Snažím se, aby recepty měly skutečnou autenticitu. Ono to v té gastronomii je složité a jsem na milión % přesvědčen, že když 100 kuchařů bude dělat stejné jídlo podle bible Escoffier, žádné nebude degustativně stejné. Důležité je pro mne, aby základní báze receptu byla korektní a autentická.

 
casino
4471 příspěvků 19.03.10 21:45
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Louis, šodó mě opravdu, ale opravdu nenapadlo! Spíše jsem si představoval vaječinu, když je v rec. napsáno „Podávejte hodně horké!“ To je relativní (nebo snad subjektivní?) pojem… Ale mou zvědavost už dostatečně (dáma promine) „ukojila“ Danda :-)))

 
Louis
129 příspěvků 19.03.10 21:31
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Danda

Děkují! Souhlasím potř!ebuje to „grif“, kde je také důležitá teplota i čas. Vteřinka dokáže vše zničit. Dělám to dětem dosti často se suš. rajčatama v oleji a už jsem si začal připadat jako hlupák, který nevi co píše. Čeština je neuvěřitelně bohatý jazyk, ale v gastronomii jsou bohužel slova, která velice složitě jsem schopen opisovat a použit „slintat-uslintaná“ se mi zdálo být nedůstojné!

 
Louis
129 příspěvků 19.03.10 21:06
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Landospandos,

Francouzi mají pro přípravu míchaných a šlehaných vaječných úprav gasronomický termín „baveuse“ „slintavá“. Osobně stejné čs kulinárské slovo neznám. Možná že existuje, ale neznám. Uvedená receptůra má být správně „uslintaná“ a nikoliv jako smažená , kde by pak mléko či smetana byla na místě. Nedokázal jsem to bohužel jinak český lépe opsat.

 
Louis
129 příspěvků 19.03.10 20:49
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Casino, .............­.v jakém „skupenství“ jsou našlehaná HODNĚ HORKÁ vejce :-()

Dobře přečíst! Nepopisoval jsem sabayon! :=))))

 
Louis
129 příspěvků 19.03.10 20:16
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Klaaarka,

stroužky se nechávají celé!

 
Landospandos
256 příspěvků 19.03.10 05:19
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Aby byla vejce, jak píše Danda, taková hedvábná, je dobré přidat do nich krapet mléka nebo smetany.

 
di
2451 příspěvků 19.03.10 00:48
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik - Dando

Aha, dík za vysvětlení, u nás se tohle slovo fakt nepoužívá, v jakémkoli z uvedených významů.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.10 00:42
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

jako troud, jako dříví, vysušená, tvrdá, konzistence tuhé až rozpadající se, taková se mi občas podaří :-), ale nechutnají :-)

 
di
2451 příspěvků 19.03.10 00:33
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik - pamel

Casino má pravdu, ta vejce tam ráno opravdu napsaná nebyla, proto jsem se ptala.
Dando - mám dotaz. Co to je troupelnatá příp. trupelnatá? Už jsem se s tímhle termínem v různých diskusích párkrát setkala, a protože se u nás nepoužívá, nevím, co si pod tím mám představit. Dík předem za vysvětlení.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.10 00:08
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Našlehaná vejce míchaná do mírného zhoustnutí je docela kuchařský kumšt, ale když se povedou je to lahůdka a pokaždé přímo z pánve jsou hodně horká, skupenství neblátivého, ale ani troupelnatého, prostě taková … taková hedvábná :-)

 
klaaarka
222 příspěvků 18.03.10 23:17
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

To mě taky, a pak taky ta „česneka“ :D se tam jako dává vcelku?!? Jinak papričky neškodí v jakémkoli pokrmu, tak bych to i ochutnala, ale mám v tom nejasnosti. Možná kdyby byl obrázek.

 
casino
4471 příspěvků 18.03.10 22:39
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

pamela, původně chybělo :-) Typoval jsem 1ks/osobu.
Louis se trošku pohoršil ve psaní receptů :-) …oloupeme česneku oloupeme…
Já už si pálivého ze zdravotních důvodů užil až, až, takže to nebudu zkoušet, ale dejte někdo vědět v jakém „skupenství“ jsou našlehaná HODNĚ HORKÁ vejce :-()

 
pamela
68 příspěvků 18.03.10 22:14
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Nechybi.....je napsano 8 ks.......

 
di
2451 příspěvků 18.03.10 14:22
Re: Šejkův mozek - Mokh ech -Cheikh - Cervelle du cheik

Mám dotaz - kolik těch vajíček je potřeba? V seznamu surovin chybí.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Květákový salát s okurkou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz