Recept Segedínský guláš speciál

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Segedínský guláš speciál

Postup

Cibuli pokrájíme drobně na kostičky, zpěníme na sádle, přidáme omyté a na kostičky nakrájené vepřové maso. Osolíme a necháme podusit bez podlití. Pak přidáme kmín a papriku, maso podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Jakmile je maso téměř měkké, přidáme pokrájené a vymačkané zelí a dále dusíme. (Hrstičku si můžeme odložit a přidat ji až do hotového pokrmu). Mezitím připravíme na pánvi ze zbylého sádla a mouky hladkou jíšku, horkou ji přidáme k masu a ještě asi 10 minut povaříme. Nakonec okořeníme, přilejeme smetanu, necháme přejít varem a odstavíme.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 11.04.02 vloženo
  • 25774x zobrazeno

Ingredience

  • 750 g vepřového masa
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • sůl, kmín
  • lžička sladké papriky
  • 450 g kysaného zelí
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kyselé smetany
  • vývar

Doporučená příloha

  • knedlíky, těstoviny, chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jurajda 09.09.13 14:01

Vařím z poloviny plecka a poloviny libového vepřového bůčku. Zelí si rozdělím na 2 třetiny - přidávám po orestování masa a 1 třetinu přidám až těsně před zahušťováním smetanou. Segedín má pak úplně jinou, navynulou chuť. Zelí také zásadně neproplachuji. To jsou samozřejmě chutě naší rodiny, které nikomu nevnucuji.

Odkaz na uvaření

casino 30.10.12 23:02

…jaksi pochybělo zakysanky ;)
MAKRONKY s foťákem dorazily před dohotovením gulášku a než jsem se otočil, tak byl jeden kelímek v nich :evil: :mrgreen:

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Segedínský guláš speciál

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 06.11.12 00:05

Segedin varim trosinku jinak. Pridavam kousek zelene na drobno pokrajene papriky a pekne uzrale pokrajene male rajce. Cesnek, pepr, bobkovy list a spetku cukru. Take nesmi chybet trebas cabajka, nebo nejaka dobra uzena tvrda klobaska. Mimo sladke cervene papriky pouzivam take palivou uzenou spanelskou papriku. Varim jenom z veproveho pekne prorostleho :mavam:

casino
4488 příspěvků 01.11.12 23:05
danda, to je ale ptákovina…

…samozřejmě to na tom obrázku (Slepice na paprice s jogurtem) a to jsem onehdy sprasil já, vlastnoručně :oops: sakra, sakra :) takže se veřejně přiznávám, že ne, mně se nelíbí, byl to omyl a nejde mi do hlavy, jak mi mohla takhle ulítnout ruka se šufánkem ;) :) :mrgreen:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.11.12 22:36

Casino, prý Makronky, nebýt Makronek… a tohle je taky jejich dílo? :P

A s tím hodnocením, ještě dnes z toho mám chandru :-), chtěla jsem se podívat komu se to líbí a klikla jinam, sakra, sakra :-), takže se veřejně přiznávám, že ne, mně se nelíbí, byl to omyl a nejde mi do hlavy, že takový hledač nerozmokavých krutonů si rozbahní knedlíky ještě než zasedne ke stolu :-)

Ale jinak :potlesk:, muselo to být dobré, segeďák je u mojich chlapů na žebříčku asi 7 a bůček dávám taky, s kůží :P a plecko :-)

Ačraj
697 příspěvků 01.11.12 22:33

I já se divím, kolika labužníkům se ten segedín líbí, já mám raději více omáčky a knedlíky rozhodně nepolévat, namám je ráda, když jsou rozmočené. Takže - nelíbí, ale to je fuk!!! ;)

casino
4488 příspěvků 01.11.12 22:13
...nový směr v gastronomii? přelévat knedlíky omáčkou?

Danda, vy mi hrajete do not… :)
Do segediňáku přidávám i bůček; tentokrát pocházel zřejmě z nějakého stresovaného prasete, protože pustil tolik tuku, že jsem ho musel z guláše sebrat. MAKRONKY, nejen že mi vyžahly kelímek smetany, ale navíc tím sebraným tukem sprasily ty knedlíky, prý „…aby to na tym bílym talířu nebylo tak fááádní!“ No a já potom tu jejich nejhorší fotku dal na Lab a už jen čumím, kolik gurmánů tu sprasečinku hodnotí… Koukám, že vy jste mezi nimi taky… Smím se zeptat, proč hodnotíte něco, co se vám z pochopitelných důvodů ekluje?
Nebo mi unikla na Labu probíhající soutěž v tom, kdo ohodnotí nejvíce „UVAŘENÍ“ (spíše to vypadá na hodnocení obrázků)?:think: :nevim: :mrgreen:

Edit:
provedena výměna fotečky…a aby nebyla narušena kontinuita kritických komentářů, tak tu původní přesouvám sem :)

Příspěvek upraven 20.01.13 v 00:45

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.10.12 19:02

Casino, to je nový směr v gastronomii? přelévat knedlíky omáčkou? :mrgreen:

Ačraj
697 příspěvků 31.10.12 12:11
Segedín...

Není na škodu, když se přidá česnek, 1-2 stroužky. :palec:

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Segedínský guláš

Nejsem přes segedíny ale nějak jsem vždycky jedl segeď z vepřového a hovězího masa dohromady. dušené každé zvlášť. ke dnešnímu dni mi to připadalo normální. podle mně to je dobré. zbytek dochuceni je klasika.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Segedínský guláš

jiná gramáž (s malinko odlišnou sestavou ingrediencí): 400 g bůčku nebo plecka, 40 g sádla, 100 g cibule, paprika, sůl, kmín, 300 g kysaného zelí, 20 g sádla a 20 g hladké mouky na jíšku, 1/4 l mléka, stroužek česneku.
Postup téměř stejný, jen cibulka se zapráší hned paprikou a úplně nakonec přidáme česnek a dochutíme. Též můžeme ještě zvýraznit barvu přidáním červené papriky rozpuštěné ve lžičce sádla.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz