Recept Segedinský guláš s bramborovým knedlíkem Pra

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Segedinský guláš s bramborovým knedlíkem

Postup

Do kastrolu dáme 1 PL sádla - rozpustíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, špetku kmínu a orestujeme, přidáme mletou papriku, kdo má rád i pálivou, krátce opět orestujeme, aby se paprika nespálila. Přidáme na kostky nakrájený vepřový bůček, přiměřeně osolíme a dusíme za občasného podlévání vodou asi 1 hod. Když je maso měkké, zaprášíme je moukou a necháme osmažiti. Pak zalijeme slabším vývarem z kostí, nebo jen horkou vodou, aby bylo dosti omáčky. Je-li omáčka řidší, zahustíme ji ještě špetkou mouky rozdělané ve studené vodě a necháme přejít varem. Udušené maso dáme doprostřed podávací mísy, obložíme věncem z dušeného zelí a kolem narovnáme bramborové knedlíky. Čerpáno: Kuchařka mé maminky vydaná někdy v roce 1920

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 29.01.06 vloženo
  • 14535x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g libového vepřového bůčku
  • 30 g sádla
  • 1 velká cibule
  • kmín
  • červená mletá paprika
  • 1 KL soli
  • 20 g hladké mouky
  • 300 g kysaného zelí
  • bramborové knedlíky.

Doporučená příloha

  • dobře chlazené pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 30.9.12 21:34

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Segedinský guláš s bramborovým knedlíkem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Segedinský guláš s bramborovým knedlíkem

babi
6360 příspěvků 3.10.12 00:51

Anitta, diky za odkazy :palec: Mam sice na Labu dva recepty, jeden na slapane zeli a jeden z Ruska, ale ani jeden recept neni pro malou davku.
Take jsem dumala, odkud vlastne jsi, Montana, Wyoming, Colorado, nebo jako Drobek Idaho? To pro nasince je pouze na lozeni po kopeckach a na lyzovani, vesmes v tech kanadskych :)

Bento, ja se take divim, ze pod nazvem „Segedinský guláš“ je neco bez smetany :! Myslela jsem si, ze kdyz pridam odkaz na ten Segedin co varim, ze to nekoho trkne, ale nic :nevim:

di
2452 příspěvků 2.10.12 21:01

Anitta: asi jo, omlouvám se. A na tu svou státnici z fyziky už jsem stejně zapomněla, je to fakt dávno… ;-) My bydlíme jen zhruba ve 360-400 m. n.m., takže se s váma určitě srovnávat nemůžem. ;-)

Anitta
521 příspěvků 2.10.12 20:55

:D Jo Dando, to jsem, Rockies mi uplne staci :mrgreen:  :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.10.12 20:32

Casino, :think: jen jestli nezabíjeli plemennou bachyni :-)

Anito, buď ráda, že tě osud nezavál do And :-)

Anitta
521 příspěvků 2.10.12 19:30

Casino, to vis, ze jsem to neprecpala, nebot jsem neco tusila :twisted: :D, kysani ve sklenene mise je primo v pohode, az potom zeli nacpu do sklenic :mavam:

Di by si mela o vareni v high altitude neco precist… :mrgreen:

casino
4497 příspěvků 2.10.12 18:59
Anitta

…to jak popisujete vaše problémy má logiku :) :think:
(a nezkoušela jste nepěchovat sklenice až po hrdlo, nebo vzít větší sklenice :think: :) :?:

di
2452 příspěvků 2.10.12 17:41

Anitto, nic ve zlém, ale jak tady ty svoje potíže postupně popisujete, nabývám pocitu, že problém až zas tolik nesouvisí s nadmořskou výškou, ale s kuchařkou.
P. S. Už jsem to zapomněla, ale v kolika přesně metrech se nacházíte?

Anitta
521 příspěvků 2.10.12 16:48

Jo casino, mame to bliz k bohu, ;) 1600m, nizsi tlak, vsechno rychleji vybubla, i testo rychleji vykyne. A jak rikaji v receptu, kazdy den trochu vicka povolit, tak mi vsechna stava fofrem vytekla do misy pod sklenici, takze kysani ve sklenicich to u nas zkratka nefunguje :mavam:

Bento
794 příspěvků 2.10.12 15:46

Mozno ze som staromodny ale v tomto pripade recept - meno, nema nic spolocne so Segedinskym gulasom, Szegedi kaposzta to je to iste ako Svíčková na smetaně bez smetany :roll:

casino
4497 příspěvků 2.10.12 10:51

Danda,
gggdysi se mi podařilo bůček rozvařit, než se libové maso stalo poživatelným…
Od té doby u dvoudruhového guláše přidávám bůček do kastrolu k masu asi o půl hodiny později (někde by napsali „o půl hodiny dýl“, hihi) Nedávno se stalo, že bůček byl akorát a maso jako podrážka :twisted: Maso jsem z guláše (byl ještě bez zelí) vylovil a jěště DVĚ!!! hodiny dusil zvlášť :twisted: Obé maso bylo z mrazáku, na 100% z jedné svině (ze zabíjačky) …ale možná to nebylo plecko, anóbrž kýta, jinak si to nedokážu vysvětlit :think:
Anitta,
patrně to máte blíže k bohu :) (my máme linku přesně ve výšce 200,00 m n/m), ale fakt si myslíte, že to má vliv na fermentaci :think: :)

Anitta
521 příspěvků 1.10.12 23:00

Babi, tady je nekolik receptu, ale koukni na tyhle (video a recept). :D
http://feedmelikeyoumeanit.blogspot.com/…t-video.html

http://www.thenourishinggourmet.com/…erkraut.html

Mne osobne vyhovuje ta sklenena misa. Ve sklenicich to u nas nepracuje, jsme moc vysoko. Pouze zeli, sul a kmin, je to dobrota! A za 7 dni hotovo :D

Dando, mne by se nechtelo delat takove mnozstvi, cerstve zeli je v obchodech stale, nakrouham dve stredni hlavky v masine a uz to jede :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.10.12 20:10

A dělám ho ze dvou druhů masa - nepříliš tlustý bok a větší díl vepřové plece, nejdřív osmažím cibuli, pak přidám maso a teprve až se vydusí veškerá voda, zasypu paprikou, (nejlepší byla maďarská od manka, ale už není a nebude :-(, teď používám španělskou, jednodruhovou, nesterilizovanou, dobře barví i chutná), přidávám bobkový list a nové koření, pálivou papriku, ke konci drcený česnek, zelí i s částí vody a na závěr šlehačku, máme ho tak rádi všichni :-)

Anito, zelí si nakládám, mám 10l hrnec na zelí, není to věda :-), kupuju čerstvě krouhané a cpu do hrnce, každou vrstvu posypu solí a trochou kmínu (někdo kmín nedává), zelí musí pustit šťávu s každou vrstvou, když je čerstvé, nemusí se dolívat voda, vršek zakrývám celými listy a zatížím kradenou žulovou kostkou :-) a kulatým prkýnkem k tomu zhotoveným.
Po 14-21 dnech je zelí hotové.
Jenže v mezisezoně ho musím kupovat a občas je problém s kvalitou.
Babi, myslím, že tu na zelí recepty jsou, tuším i od Vali, ta ho dává přímo do skleniček?, nechce se mi hledat :-)

babi
6360 příspěvků 1.10.12 19:43

Uz odjakziva varim madarsky segedin http://www.labuznik.com/…vosti-o-tom/ , ktery ma podle nasi rodiny vsech 5 hvezdicek :potlesk: Jedine co jsem behem tech let pozmenila je, ze nezaprasuji moukou, ale nastrouham dovnitr tvrdy chleb tak asi v polovine vareni. V Cesku jenom oticke zeli :palec: Pojidame tak jako danda s kynutym houskovym knedlikem anebo jenom s krupavym rohlikem.

Anitta, zaujala me Tvoje poznamka o domacim zeli… pridas recept?

Anitta
521 příspěvků 1.10.12 17:52

Hmm miluju segedin :D A se slehackou a kdyz knedlik, tak houskovy, nebo s pecivem a nebo jen tak. Trochu palivy a zeli ke konci v nem. Hustim jen trochu a pouze ovesnou moukou.
Danda, take jsem shanela dobre kysane, ale kdyz jsem nedavno zjistila jak je jednoduche si udelat domaci vyborne zeli, uz bych ho nekoupila. A s tim domacim, to je papanicko… :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.9.12 23:40

No :-), takže smajlík :oops: použiju já, podle tohoto receptu bych asi jako začátečník teda segedín neuvařila, nebo by to dopadlo stejně jako u casinů :-), zelí, kysané, přidávám do omáčky asi 20 - 15 minut před koncem dušení, teda, tím se omlouvám profesorovi :-), a do segedínu jen kysané :-)
Prostě :potlesk: makronkám k jejich vytříbeným chuťovým zvyklostem :-)

casino
4497 příspěvků 30.9.12 23:29
danda

…bylo to zelí z Otic :palec:
Obvykle kysané zelí používám bez tepelné úpravy (jakýsi profesor ggdysi prohlásil, promiňte: „Vařené kysané zelí? NA HNŮJ!!!“) ale toto by mi MAKRONKY omlátily o hlavu…; tak jsem je asi 5´ povařil :oops:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.9.12 23:08

U nás raději s houskovým :-) a šlehačka tam musí být :-) a trochu pálivé papriky, sametová omáčka, mírně pálivá, nakyslá po kvalitním zelí (to je dnes trochu problém sehnat) a druhý den po rozležení…

Casino, to zelí jsi dusil zvlášť, nebo přidal pouze syrové kysané kolem?

parles
303 příspěvků 30.9.12 22:58

No, já v tom zakysanou smetanu, ani šlehačku mít nemusím, ale rozhodně musím mít všechno dušené dohromady…

casino
4497 příspěvků 30.9.12 21:40
No, na Labu si může recept ...

…nazvat každý jak je mu libo (z tohoto by měl partně libé pocity i Ettore Bugatti) , ale toto má se „segedínem“ společné pouze ingredience ;)
Pro srandu MAKRONKÁM jsem uvařil podle receptu (pouze místo bůčku byla použita plec), ale ty mi tento fórek stejně „nesežraly“, napřed ho sepsuly a po nafocení do kastrolu z mísy sesunuly. Skákly pro zakysanku a šlehačku, a dokopaly mě k dohotovení krmě po tradičním způsobu. Teprve pak jsme to slupli společně :)

(chápu, že se jedná o historický recept, a tehdy nebyli všichni „rozežraní“ tak, jako někteří ffčíl) :mrgreen:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz