Recept Sedmikrásková omáčka (teplá)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Čerstvě nasbírané sedmikráskové květy vhodíme do deci vroucí vody, přidáme citrónovou šťávu a necháme projít varem asi minutu, sundáme ze zdroje tepla a necháme přikryté vyluhovat do vychladnutí Máslo rozehřejeme a zaprášíme moukou. Lehce osmahneme a zalijeme vínem. Počkáme na var, přidáme med a koření a za stálého míchání vaříme, dokud se med nerozpustí. Poté přes plátýnko propasírujeme výluh z sedmikráskových květů a osolíme. Vaříme, dokud omáčku nezredukujeme na potřebnou hustotu. Vyndáme skořici a bobkový list a můžeme servírovat; hodí se zejména k tmavým masům (roštěná), ale ani krůtí maso touto omáčkou nepohrdne, ba ani sojové. POZNÁMKA: Pokud nemáme čerstvé květy sedmikrásek, pak můžeme použít "**tekuté sedmikráskové koření**":"https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=27562" TARGET = _new . Tak asi dvě až tři kávové lžičky.

Recept je z kategorií: Omáčky k masům

Nahlásit recept

  • 28.08.07 vloženo
  • 4659x zobrazeno

Čas přípravy

  • 29 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • malá hrst čerstvých květů sedmikrásky (nebo tekuté sedmikráskové koření)
  • 100 ml převařené vody
  • citrónová šťáva (asi z půlky citrónu)
  • 200 ml bílého vína
  • 1 kávová lžička másla
  • 1 kávová lžička hladké mouky
  • 2 kávové lžičky medu (květového - světlého)
  • špetka mletého bílého pepře
  • malý kousek celé skořice
  • jeden malý bobkový list
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sedmikrásková omáčka (teplá)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sedmikrásková omáčka (teplá)

už aby bylo jaro a hurá na sedmikrásky, ten med mi připadá že by se mohl dát az na konec do vlažného, převařením se stává bezceným a drahým sladidlem. Sedmikráska je dobrá na kožní vyrážky a záněty. To já jen tzak na okraj.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sedmikrásková omáčka (teplá) - bono

přivedla jsi mě do rozpaků… nejsem na chválu zvyklý…

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sedmikrásková omáčka (teplá)-MI_LANE,

jsi moc milý, víš to?

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sedmikrásková omáčka (teplá) - bono

docela se směji - to znamená, že mám radost - neboť v tuto chvíli, kdy Ty vzpomínáš na tetu se sedmikráskami, tak já u počítače popíjím sedmikráskový (či ´chudobkový´) čaj. Jenže všichni (téměř všichni) již usínají - ti ´mlaďoši již nic nevydrží - takže dopiji, ještě si projedu pár receptů - a půjdu spát…

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sedmikrásková omáčka (teplá)-MI_LANE,

nejspíš to nevyzkouším, ale Tvůj recept mi vyvolal milou vzpomínku na moji nenasytnou :-), mimochodem nejmilovanější tetu (a moji kmotru), která nenechá na pokoji žádnou, pěkně vypadající - jak ona říká „chudobku“ a hned ji žvýká… Prý v nich jsou jakési zdraví prospěšné látky…:-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz