Recept Hroznová Focaccia - Schiacciata all’Uva Pra
Bento Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Po mojom osobnom uspechu ako slabeho pekara s nemodernymi dedinskymi kolacmi. Pokusil som sa o este jednu jednoduchu buchtu, sladku hroznovu foccaciu z Toskanska. Schiacciata all’Uva, ktora sa vraj tradicne pecie pri vinobranie.
Postup
1-Hrozienka dame do poharu so sladkym vinom "napucat", my sme pouzili Sicilsku Marsalu. Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru "aktivovat", ked sa nic nedeje po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine. 2-Do misky dame preosiatu muku ( u nas sa tazko zhana polohruba), aktivovane kvasnice, mlieko, spetku soli a 2/3 cukru. Vymiesame cesto, ked treba pridame trochu vody alebo muky. 3-Zlahka si vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu, zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1,5 hodinu - pokial sa cesto nezdvojnasobi. Na pomucenej doske cesto "zrazime" dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm. 4-Z polky som vytvaroval disk, ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych napucanych hrozienok. ( Kdo chce, este zlahka pocukruje praskovym cukrom). 5-Na hrozno som opatrne polozil druhy plat cesta a poukladal hrozno a hrozienka a pocukroval. Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu. Tesne pred pecenim som na vrch pokrajal male kusky masla a pocukroval a dal piect do predohriatej rury cca 180°C na cca 45 minut.
Recept je z kategorií: Ovocné moučníky
- 12.09.11 vloženo
- 15194x zobrazeno
Čas přípravy
- 120 min
Ingredience
- 500 g hrozno
- 100 g hrozienka
- 100 ml Marsala - sladké víno
- 150 ml vlažné mlieko
- 2 lyzicky= sacok droždie sušené
- 100 g cukor práškový - podla chute a druhu hrozna
- 300 g múka hladká
- olej olivový
- soľ - spetku
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku17.9.11 02:29
Bento, musela jsem upravit těsto pro mikrovlnku, bylo řídší, jinak
tuhne. Ještě nemám vychytáno. Třetinové množství na svačinu pro dvě
osoby je dostačující. Použila jsem růžové víno, ostatní druhy byly
unavené. předávám pochvalu od mlsalek
Diskuse k receptu Hroznová Focaccia - Schiacciata all’Uva
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Hroznová Focaccia - Schiacciata all’Uva
Bento, sice ve skleníku nedozrává Canaiolo nero, ale určitě bude dobré na focacciu, ještě týden
V kratkosti bych rada dodala, ze recept jak na „Torta D'uva“ tak na „Schiacciata con L'uva“ mam od Itala, zijiciho v Italii
Jestli nema pravdu, nemohu za to…
Bento snad se konečně shodneme a domluvíme, protože informace se opravdu vyplatí ověřovat u zdrojů nebo na stránkách „země původu“.
Věřte mi, ten původní recept je z prachobyčejného těsta na bílý chléb nebo na pizzu. Prostě do toho zapekli hrozny Canaiolo (dnes už vzácné), přidali buď anýz nebo rozmarýn, pocukrovali, pokapali olejem a bylo to. Nic jiného se nepoužívalo a dosud nepoužívá v tradičním provedení. Pro jistotu jsem se zeptala i „Toskánců“ na internetu, potvrdili mi to. To nevylučuje, že existují sladkosti s rozinkami, dokonce k přesnému svátku. Přidám recept jak to bude možné.
Mějte se fajn a vařte, zkoušejte a pište o tom.
babi,
ja uz sam neviem co je spravne a co
nie, tento internet je super vec ale dopracovat sa k povodnemu receptu je asi
este ovela tazsie ako pred tym .Robil som tu Francuzsku hruskovu tortu …
tych blbosti popisanych na americkych strankach
, clovek musi ist priamo na Francuzke aby to malo daaky zmysel .
Příspěvek upraven 19.09.11 v 00:59
babi, oba jsou zajisté výborné
ale ten od Bento se jmenuje jak píše (není v něm tuk)
Bento, tak jsem snad prisla veci na kloub. Tento Tvuj recept se vlastne jmenuje „Torta D'uva“ a ten, co jsem puvodne chtela napsat ja se jmenuje „Schiacciata con L'uva“. Oba dva jsou zajiste vyborne
2905, na trhu som kupil pekne hrusky , zajtra sa ide na to.

Fotka pridana
Bento, musela jsem upravit těsto pro mikrovlnku, bylo řídší, jinak tuhne. Ještě nemám vychytáno. Třetinové množství na svačinu pro dvě osoby je dostačující. Použila jsem růžové víno, ostatní druhy byly unavené. předávám pochvalu od mlsalek
Bento, take se mi stalo, ze jsem mela jenom velke hrozny, ale ty jsem rozkrojila napul a mozna trochu vic prisladila

To je otrava, kdyz si clovek z nakupu nedonese to, co si mysli ze koupil
malicke a sladke) a este som kupil aj to vacsie na jedenie. Doniesol som domov.Isiel k Azijcom na druhy trh, maso a bylinky.
Bento, predstav si, ze jsem chtela pridat na Labu prave tento recept na vybornou florentinskou specialitu Schiacciata con L'uva
Recept, ktery mam je z testa na pizzu je
ovoneny rozmarynou a nakonec ovineny robustnim cervenym vinem pred upecenim.
Pekla jsem jej kazdy podzim z nasich vlastnich hroznu, ktere byly sice male,
ale chutne a nesmirne sladke. Recept obsahoval take hrozinky a bylo mi receno,
ze ty reprezentuji lonske vinobrani oproti cerstvym hroznum reprezentujicim
vinobrani letosni… (Nakonec jsem pridala recept na kolac s ostruzinami) 
Příspěvek upraven 19.09.11 v 00:03
12 příspěvků 13.9.11 14:49
Moc zajímavé
… a lákavé fotky k tomu.
V lednici mám nevyužitý kousek droždí, tak asi už vím co s ním bude
.
Bento, vzpomněla jsem si
v deníčku mám fotku koláče pod názvem -
Italský koláč z pizzového těsta s hroznovým vínem - už nevím kde jsem
recept vzala, ani jestli je podobný tvému, ale přidával se čerstvý
rozmarýn, hrozny se trochu stlačily, některé popraskaly, nebylo na závadu,
ta chuť a vůně … Díky za připomenutí a Svevě za odhalení, zkusím
s anýzem do těsta, bez rozmarýnu do hroznů 

Přidala jsem starou fotku, určitě to byl focený nějaký poslední ohlodaný kousek, proto jen výřez
Sveva
ani nie pred par mesiacmi som cital
na jednych Americkych strankach recept na
, ze tie hrozienka a sladke vino sa dakde davali
tradicne (preto PRA ) ako povera aby hrozno -vino v novej urode
bolo dobre.
„Tradicny Gulas“.
Tu je zoznam surovin:
2 libry libového mletého hovězího masa
2 velké žluté cibule
3 stroužky česneku, nasekané
3 šálky vody
2 (15 unce) plechovky rajské omáčce
2 (14,5 unce) plechovky kostičky rajčat
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sušené italské bylinkové koření
3 bobkové listy
1 polévková lžíce soli, nebo podle chuti
2 šálky makarony
To by bolo OK , kazdy si vari po svojom ale 250 ludi to vychvalilo ako tradicny gulas , takze od vtedy si hovorim „Whatever“ .
PS: Len taka poznamka v mojej mudrej knihe pisali
Příspěvek upraven 13.09.11 v 01:15
Milý Bento, asi vás zase pozlobím, ale je to opravdu jenom pro širší informaci, protože recept si to zaslouží.
Toskánská Schiacciata (skiačáta) je typická právě pro dobu vinobraní a používají drobná zrnka hroznů Canaiolo nero. Není to cenná odrůda, přidává se třeba do Chianti i do Montepulciano, na změkčení chuti. Hrozinky se mi líbí, ale v původním receptu logicky nejsou. Těsto je velmi jednoduché, víno Marsala ani mléko nepoužívají, stačí voda. Je to vlastně takové sladké chlebové těsto. Také tomu říkají Pan coll’uva (Chleba s hrozny) nebo v nářečí Stiaccia a naštve je, když tomu někdo říká focaccia (tak se to správně píše). Ten výraz schiacciata znamená stlačená, tedy hrozny jsou stlačené mezi dvě tenké vrstvy kynutého těsta, do důlků nahoře se dají další zrnka. Focaccia je olejové kynuté těsto pečené v jedné vrstvě.
Před vložením do trouby se Schiacciata pokape olivovým olejem, který je v Toskánsku výborný, lehký, bez silné vůně. A do těsta často přidávají semínka anýzu. Prostě je to takový obyčejný koláč, který se peče když dozrálo Canaiolo.
Osobně by mi asi chutnal víc váš recept, je bohatší. Ale když je tam PRA …
Zdravím.
Danda, a nezabudni na dobre sladke vino
na hrozinky, ja som ho stale chutnal ci je
dobre …
Bento, mám pocit, že jednou jsem už asi pekla a bylo to dobré. Ve skleníku dozrávají hrozny, zítra vyfotím, protože jsou to obludy vážící 2kg
a pak hned zkusím.