Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Ryzu prepereme, namocime na 15 minut. Potom ju nechame dobre do sucha okapat. Rybky narezeme na 10-12 cm kusky, obalime v muke a na oleji do zlatava vyprazime. Narezanu cibulu oprazime na troske oleja so stipkou soli do makka (nie do cervena). Na konci pridame 1,5 PL sumac. Dobre dosucha okapanu ryzu osolime, okorenime, pridame zvysok sumac a pokapeme asi 2-3 PL oleja -vsetko zlahka premiesame. Dno hrnca/kastrola vymastime olejom. Vezmeme hrstku ryze a vysypeme nou dno hrnca.Jednoducho ryzu akoby po tom dne rozhadzeme. Poukladame na nu opecene rybky na ktore rovnomerne rozlozime podusenu cibulu. Na nu rovnomerne rozlozime ryzu. Vsetko zalejeme horucou vodou alebo slepicim vyvarom (kocka maggi/knorr) asi dva prsty nad uroven ryze a nechame prevriet, potom telotu stiahneme a dovarime-cize normalne ako ked varime ryzu. Je to naozaj dobrotka z jedneho hnca. Ked dovarime, nechame hrniec oddychnut a na primeranu podlozku/tac vyklopime ako tortu. Dobru chut! Verzia druha: miesto summac pouzivame zazvor. Pri zazvorovej verzii mozeme pouzivat aj plody mora. Sayadya so sumac je oblubene jedlo rybarov z Aqabskeho zalivu (Aqaba). Davno si ho pripravovali priamo na pobrezi na ohnicku v kotliku. Kdezto verzia so zazvorom ma povod z Gulf Arabic.
Recept je z kategorií: Ryby
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Sayadya-Rybarov hrniec
se používal a používá od Kavkazu po Afganistán při nakládání masa, kdy jeho kyselost působí stahnutí a uzavření masa, že neztratí šťávu. Podobně působí i citron, jenže o ten byla v těchto krajinách nouze, proto se používá sumah.
U nás roste v zahradách a parcích, má velké karmínově červené palice - laty a lichozpeřené listy, které se na podzim nádherně zbarvují.
Sumah - a když se s ním okoření bramborová kaše, nebo jehněčí kotletky na grilu…:-))
dekuju
sezenu a vyskousim
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky, díky za velmi vyčerpávající odpověď! A tím jsem zase o něco chytřejší…Jóóó člověk se učí evidentně celý život.
5068 příspěvků 7.10.08 01:31
Dakujeeem..:))
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Je velmi příjemně nakyslý, většinou ho přidávám společně s bylinkami do olejové marinády na maso. Běžně k dostání v prodejnách s kořením. Poslední várku mám od Antonína. Asi každý zná…;-)
Wikipedia: Sumah, také sumac nebo sumaq, je cihlově až tmavě červený prášek z umletých plodových palic vyššího keře škumpy koželužské (Rhus coriaria). Škumpa roste planě ve Středomoří, Sicílii, v Turecku, Libanonu, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii, na skalnatých půdách a vyšších polohách.
Zabraňuje průjmům, vaří se z něj čaj při žaludečních potížích. Na Středním východě se používá jako citrónová šťáva např. do salátů. V receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik).
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani já netuším! Vysvětlí nám to někdo?
omlouvám se, netuším co to je sumac-skumpa