Recept Sayadya-Rybarov hrniec

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ryzu prepereme, namocime na 15 minut. Potom ju nechame dobre do sucha okapat.

Rybky narezeme na 10-12 cm kusky, obalime v muke a na oleji do zlatava vyprazime.

Narezanu cibulu oprazime na troske oleja so stipkou soli do makka (nie do cervena). Na konci pridame 1,5 PL sumac.

Dobre dosucha okapanu ryzu osolime, okorenime, pridame zvysok sumac a pokapeme asi 2-3 PL oleja -vsetko zlahka premiesame.

Dno hrnca/kastrola vymastime olejom.
Vezmeme hrstku ryze a vysypeme nou dno hrnca.Jednoducho ryzu akoby po tom dne rozhadzeme.
Poukladame na nu opecene rybky na ktore rovnomerne rozlozime podusenu cibulu.
Na nu rovnomerne rozlozime ryzu.

Vsetko zalejeme horucou vodou alebo slepicim vyvarom (kocka maggi/knorr) asi dva prsty nad uroven ryze a nechame prevriet, potom telotu stiahneme a dovarime-cize normalne ako ked varime ryzu.
Je to naozaj dobrotka z jedneho hnca.
Ked dovarime, nechame hrniec oddychnut a na primeranu podlozku/tac vyklopime ako tortu.
Dobru chut!

Verzia druha: miesto summac pouzivame zazvor.
Pri zazvorovej verzii mozeme pouzivat aj plody mora.

Sayadya so sumac je oblubene jedlo rybarov z Aqabskeho zalivu (Aqaba). Davno si ho pripravovali priamo na pobrezi na ohnicku v kotliku.
Kdezto verzia so zazvorom ma povod z Gulf Arabic.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 05.10.08 vloženo
  • 2659x zobrazeno

Čas přípravy

  • nic moc

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 ryby filety podla chuti
  • muka
  • 3-4 velke cibule narezane na sirsie rezance
  • 2-4 PL sumac-skumpa
  • 1/2 KL nove korenie
  • 1/2 KL kurkum
  • sol
  • olej
  • 2 salky dlhozrnej ryze
  • II.verzia bez sumac:
  • 1/2 KL turmeric-zazvor
  • mozno aj stipka safran

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sayadya-Rybarov hrniec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec - sumah

se používal a používá od Kavkazu po Afganistán při nakládání masa, kdy jeho kyselost působí stahnutí a uzavření masa, že neztratí šťávu. Podobně působí i citron, jenže o ten byla v těchto krajinách nouze, proto se používá sumah.
U nás roste v zahradách a parcích, má velké karmínově červené palice - laty a lichozpeřené listy, které se na podzim nádherně zbarvují.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Sumah - a když se s ním okoření bramborová kaše, nebo jehněčí kotletky na grilu…:-))

 
Frantiska
927 příspěvků 07.10.08 02:12
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

dekuju :) sezenu a vyskousim

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Díky, díky za velmi vyčerpávající odpověď! A tím jsem zase o něco chytřejší…Jóóó člověk se učí evidentně celý život.

 
jolana
5065 příspěvků 07.10.08 01:31
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Dakujeeem..:))

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Je velmi příjemně nakyslý, většinou ho přidávám společně s bylinkami do olejové marinády na maso. Běžně k dostání v prodejnách s kořením. Poslední várku mám od Antonína. Asi každý zná…;-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Wikipedia: Sumah, také sumac nebo sumaq, je cihlově až tmavě červený prášek z umletých plodových palic vyššího keře škumpy koželužské (Rhus coriaria). Škumpa roste planě ve Středomoří, Sicílii, v Turecku, Libanonu, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii, na skalnatých půdách a vyšších polohách.

Zabraňuje průjmům, vaří se z něj čaj při žaludečních potížích. Na Středním východě se používá jako citrónová šťáva např. do salátů. V receptech zakavkazské kuchyně se používá k rožněným masům (šašlik).

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

Ani já netuším! Vysvětlí nám to někdo?

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sayadya-Rybarov hrniec

omlouvám se, netuším co to je sumac-skumpa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz