Recept Šavle svatého Jiří

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šavle svatého Jiří

Postup

Maso vykostíme, zbavíme pří­padných okrajových blan a po­krájíme na větší kostky - z uve­deného masa zhotovíme kolem 35-40 kostek. Takto nakrájené maso dáme do odpovídající mis­ky, zalijeme olejem, posypeme podle chuti kořením a dobře pro­mícháme. Dáme pod alobal do ledničky a necháme do druhého dne uležet. Brambory řádně vydrhneme. Na špejli jehlu napíchneme brambor či silnější plátek, kostku slaniny, plátek papriky, kousek uleželého masa, silnější kolečko cibule, oloupanou hlavičku žam­piónu. V tomto (či v jiném zvole­ném pořadí) stále pokračujeme a končíme bramborem. Šavle můžeme naskládat na jeden velký plát alobalu pomaza­ný olejem a dělat je společně v troubě na plechu, nebo dáme každou na samostatný plát po­mazaného alobalu. Šavle poka­peme olejem, na každou dáme plátek másla a pečeme v dost rozehřáté troubě (asi 220 stup­ňů) zhruba 1 hodinu. Hotové šavle dáme na talíř, posypeme podle chuti strouha­ným křenem a ozdobíme na proužky nakrájenou paprikou. Místo křenu můžeme podávat ta­tarku - pro děti je vděčnější.

Recept je z kategorií: Kotlety

Nahlásit recept

  • 31.01.05 vloženo
  • 10935x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500-600 g vepřového masa (kotlety, libovější krkovička, plecko či ramínko)
  • 12-16 ma­lých brambor vcelku (nejchut­nější jsou přímo z pole)
  • pří­padně 6-8 středních brambor nakrájených na širší plátky
  • 12-16 také menších žampió­nových hlaviček
  • 1-2 čerstvé papriky nakrájené na přiměře­né kousky
  • 3-4 nižší cibule
  • 150-200 g anglické slaniny nebo podobného masa nakrá­jeného na kostky
  • Mexické ko­ření nebo Texas (nahradíme gulášovým či grilovacím koře­ním)
  • olej na zalití masa a na pomazání alobalu
  • tenký plá­tek másla na každou šavli (kvůli šťávě)
  • 150-200 g křenu
  • alobal
  • 4-6 špejlí (pokud udě­láme 6 kousku, dáváme na porci jednu a půl špejle) či grilovacích jehel
  • alobal.

Doporučená příloha

  • zeleninový salát, případně plátek veky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šavle svatého Jiří

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
van.Thomas
192 příspěvků 12.01.10 03:59
Re: cept:

Moc dobrá pochoutka. Přestože tam masa dohromady moc není, je to vnikající. Jak pečené zabalené v alobalu, tak i volně.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz