Recept Saueres Züngerl - kyselý jazyk

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

A teď dejme slovo přímo panu Malovickému:

„Vezměme 2 vepřové jazyky a vložíme je do hrnce slané vody, do které jsme nahrubo nasekali dvě hrsti kořenové zeleniny a vaříme do měkka. Uvařený jazyk vyjmeme, ve studené vodě sloupneme a pokrájíme na plátky. Na kostičky nakrájíme 10dkg slaniny, rozškvaříme, přidáme 1 velkou nakrájenou cibuli až zesklovatí, pak na ní lehce opečeme plátky jazyka. Vše zalijeme 3dcl kysané smetany (užívalo se Saueres*) s rozkvedlanou hladkou moukou. Nakonec ochutíme citronovou šťávou (je-li omáčka málo kyselá), případně zakvedláme lžíci tekutého medu a krátce, do husta ještě povaříme. Se servítkovým knedlíkem prý tento recept patřil ke svátečním pochoutkám Hrnčířovy chaty na Špičáku.“

Tolik tedy sběratel starošumavských receptů z obou stran hranice a autor několika kuchařek ze staré Šumavy i Pošumaví.

  • - Saueres, také zvaný heřmel (z německého Herbstmilch) byla mléčná kvašenina nepopsatelné chuti. V koutě síně stál kbelík do něhož se od léta do zimy lilo mléko, odebíralo, dolévalo a celou dobu kvasilo. Výsledný produkt byl prý tak hrozně kyselo-hořké chuti, že člověk nezvyklý ho nemohl pozřít, aniž by se mu zastavil dech. Dnes se s ním již nikde nesetkáme. Škoda!

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 20.10.08 vloženo
  • 4293x zobrazeno

Ingredience

  • Jedná se o vánoční jídlo německé Šumavy. A abych se nezbodla, vzala jsem si na pomoc kuchařku pana Václava Malovického.
  • 2 vepřové jazyky
  • 2 hrsti kořenové zeleniny
  • 10dkg slaniny
  • 1 velká cibule
  • 3dcl kysané smetany
  • hladká mouka
  • případně trocha medu nebo citronové šťávy

Doporučená příloha

  • no přece ten servítkový knedlík ;)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Saueres Züngerl - kyselý jazyk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
teddybear
89 příspěvků 20.10.09 22:34
Re: Saueres Züngerl - kyselý jazyk

Původně jsem chtěl dnes jazyky uvařit a obalit jako řízky, ale když jsem uviděl tenhle „výroční“ recept, vyzkoušel jsem. Moc jsme si pochutnali. Můžu všem jenom doporučit.

 
jolana
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Saueres Züngerl - kyselý jazyk

Jeejda, takto zrana krasne poctenicko, nielen recept. Dik :))
Moja babka mali veelky tazky smaltovany hrncek s uchom, tam odjakziva a stale a neustale zbierali mlieko- teda naliali do uz zkvaseneho cerstve, prikryli tanierom.. a ked mali chut tak si len odpili…alebo si naliali do hrnceka ku zemiakom, ku loksam.. vravelo sa tomu zakysnute mliko (mlieko)..naozaj to bolo hodne kysele (skor by som to nazvala az zakysnute) s podtonom nahorklosti…
V mrazaku su plicka, tak sa ide na to..;-)))

 
toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Saueres Züngerl - kyselý jazyk

Teda díky za tip - na kuchařku p. Malovického. Už jsem si jí objednala, jako dárek k vánocům pro maminku.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz