Recept Satsivi/Sacivi - kuře z Gruzie Dia Pra

(Hodnoceno 1x) Gruzinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Satsivi/Sacivi - kuře z Gruzie

Postup

Dát kuře do studené vody a uvařit ho do poloměkka. Vyjmout, přendat do zapékací misky a upéct do hněda. Na pánev přidat tuk sebraný z vychladlého vývaru, ve kterém se vařilo kuře a osmažit cibule. Přidávat trochu kuřecího vývaru, aby se cibule nepřipálila a sem tam zamíchat. Pomlít ořechy a přidat k nim utřený česnek s trochou soli. Přidat hřebíček, semínka koriandru, skořici, šafrán a pálivou papriku. Přidat vše do ořechů společně až se čtyřmi hrnky vody, nebo vyvaru z kuřete. Když jsou cibule měkké, přidat k nim ořechovou směs a vše dusit po 15min. Přidat sušený koriandr, pískavici a dusit dalších 5 min. Nakrájet kuře na porce a prohřát v ořechové omáčce.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 06.11.02 vloženo
  • 20397x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 300g vlašských ořechů
  • 3 lžičky sušeného koriandru setého
  • 5 cibulí, na jemno posekaných
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • špetka šafránu
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička pískavice řecké seno (fenugreek)
  • 1 lžička semínek koriandru
  • pomletá pálivá paprika podle chuti
  • sůl podle chuti

Doporučená příloha

  • Pita a koriandr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bonifácka 17.2.13 17:26

Výborný recept, na uvedené množství ingrediencí, doporučuji přidat jednu sladkou a jednu zakysanou smetanu. Takto se omáčka zjemní a koření v ní více proleží. Jinak ovšem klobouk dolů!

Odkaz na uvaření

Bento 22.4.12 10:30

Na studeno co je tradicny sposob servirovania je to tiez vyborne.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 12.4.12 10:00

Daktore recepty sa nedaju fotit …utopene v omacke , tento je jeden z nich ked je hotovy. Trochu som pomenil nedaval som vodu do pomletych orechov ale vyvar v ktorom som varil kuracinu. Aj tak je to neuveritelne ze len orechov sa da spravit omacka ktora vyzera skor ako svieckova.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Satsivi/Sacivi - kuře z Gruzie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Satsivi/Sacivi - kuře z Gruzie

babi
6360 příspěvků 18.2.13 20:37

Bonifácko, jsem rada ze se Ti recept libi. V gruzinskem recepte jsem vsak nikdy nevidela smetanu… ta barva omacky je diky vlasskym orechum a povrch hotoveho pokrmu se muze pokapat olejem z vlasskych orechu. No, netvrdim nic, je mozne ze nekdo smetanu pridava :)

Bento, jeste jednou velke diky za ty pekne obrazky :mavam: A ano, mas pravdu, pokrm se podava studeny, coz konecne naznacuje i nazev receptu vznikly z gruzinskeho slova tsivi = studeny.

tom zpisku
3 příspěvky 9.7.12 20:44

A kde je safran a priloha bud kukuricne placky. Kasi asi ne. bud puri nebo lobiani. a vino vlaste chvino asi bych dal aladasturi :lol: necha se to udelat i pro vegetraiany.4 lzice masla,150orechu,6lzic cibule, lzice mouky,1zloutek,3 srouzky cesneku ceskeho. cinskeho hlavicku i vic.4 lzice vinneho octa,5dl vody, spetka skorice,1 hrebicek,1/4lzicky mlete papriky 1 bobkovy list spetka safranu, 2 lzice smesi petrzelky estragonu saturejky pripadne jinych a sul.
cibuli a cesnek pokrajime a zpenime na masle, pridame orechy-rozemlete, zasypem moukou. kratce osmahnem a zalijem vodou, kratce povarime pridame koreni odstavime z ohne vmichame zloutek bylinky a sul a papame jako prilohu nebo hlavni jidlo

babi
6360 příspěvků 22.4.12 19:41

Bento, zajiste v teplem podnebi chladny pokrm prijde pochuti :) Dekuji Ti za upozorneni…

Bento
794 příspěvků 22.4.12 10:22

Este jedna poznamka, toto jedlo sa tradicne podava aj na studeno , je tak isto vyborne. :palec:

Manana
1515 příspěvků 22.4.12 09:14

Babi výborně! Vyřešilas to přímo geniálně. Já jak špatně vyslovuji, tak se mi tam často plete ještě „t“. Takhle ten tvůj recept vyhledávač určitě najde, a o to jde.

babi
6360 příspěvků 22.4.12 02:11

Manana, moje usi to jmeno tak slysi. Pridala jsem, doufam ze ku tve spokojenosti, puvodni jmeno. Recept (http://www.labuznik.com/recipe.php…) pridan o tri roky pozdeji…

Manana
1515 příspěvků 21.4.12 16:54

Přidávám návrh k úvaze.
Je to gruzínský recept, uvedený na české stránce.
Gruzínci to píšou jako sacivi s „c“ (საცივი), my češi to píšeme jak slyšíme, tedy sacivi. Transkripce satsivi je někdy používána v anglosaských zemích, ale většinou i tam používají sacivi. I tady na Labužníku už podobný recept je pod názvem Sacivi (http://www.labuznik.com/recipe.php?…). Tutéž transkripci používají i v pražské gruzínské restauraci Tbilisi (http://www.restauracetbilisi.cz/index.php?…).
Když někdo bude hledat recept na sacivi, tak tento recept nenajde (musím se jako Čech přiznat, že při hledání tohoto receptu by mě nenapadlo použít pro hledání heslo satsivi).

Navrhuji proto použít v názvu české znění v transkripci Sacivi.

babi
6360 příspěvků 21.4.12 01:13

Jolanko, ta iranska verze zni take dobre. Moc ti dekuji za doporuceni :palec:

ssalonis, diky za zajem :)

babi
6360 příspěvků 21.4.12 01:02

:kytka: Bento, diky za upozorneni…to me mohlo trknout ze 1.5 litru vody je prilis! Jsem rada, ze nejsi zacatecnik a varis s „citem“. Uz upravuji recept na tvoje doporuceni 8) Jinak fotka je moc pekna…podarilo se ti to vyborne nafotit a voni to az sem :potlesk:

ssalonis
61 příspěvků 13.4.12 18:10

Toto sa mi velmi paci, asi zajtra uvarim, len nedam vlasske orechy, ale mandle. Vlasske su u nas prilis drahe :) Inak je to take na sposob kormy a take orechove omacky su uzasne. :palec:

Bento
794 příspěvků 13.4.12 02:56

:roll: Casino uplne suhlasim ze by z toho ostala polivcicka z vlasskych orechov keby som isiel presne podla receptu. Ja som do mixeru postupne pridaval vyvar namiesto vody pokial som nedostal spravnu konzistenciu nemeral som presne ale tak asi 4 som tam dal.

casino
4494 příspěvků 13.4.12 02:09
šest hrnků vody???

No nevím…
To vypadá na ořechovou polívčičku… :mrgreen:

…ale obrázek se poved :palec:

Bento
794 příspěvků 13.4.12 01:42

:kytka: Dik za info, este jedna poznamka k tomuto receptu, je to orechova omacka satsivi ktora je popularna a je sa aj na studeno so zeleninou ale aj s masom. 

jolana
5068 příspěvků 12.4.12 22:00

Bento, dobru chut :)..ak vynechas koriander, fenugreek a palivu papriku a miesto nich pridas safran a sirup z granatovych jablk ta to bude zas iransky recept..orechy ale na hrubsie mlete a k tomu safranovu ryzu uvarenu zdola do zlatava…mimochodom v irane sa paliva paprika pouziva ozaj zriedka..a ked nahradis orechy pistaciami tak to bude zas jeden pra-prastary recept .. :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz