Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Medvedí cesnak opláchneme, odrežeme hrubšiu časť stoniek a podľa veľkosti listov prerežeme na polovice. Lístkové cesto (polovicu, 200 g) rozvaľkáme na rozmer asi 40x40 cm, a rozkrájame na štvorce 10x10 cm. Na každý štvorec cesta položíme 2-3 polovice listov (alebo ak sú menšie tak celé) medvedieho cesnaku, na ne plátok syra a opäť 2-3 listy medvedieho cesnaku. Cesto preložíme, utlačíme okraje, uložíme na plech a potrieme rozšlahaným vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre (teplovzdušná, 180°C) asi 20 minút, v polovici pečenia ešte raz potrieme vajíčkom. syr je dosť slaný aj chuťovo výrazný, medvedí cesnak má svoju špecifickú vôňu a chuť, takže netreba ani soliť, ani koreniť Tip: miesto syra je možné použiť aj plátky nakkladaného lososa - gravlax
Recept je z kategorií: Slané pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.4.14 11:09
Přísahám, že jsem to vymyslela, ale pak jsem se pro jistotu podívala do
vyhledávače - a přede mnou už to vymyslel Kltko. Podobných receptů je tu
spousta, je vidět, že je to rychlé, stavovské, variabilní a vždycky
náramně dobré.
Listové těsto jsem potřela tukem z vyškvařeného iberijského špeku,
nakrájeného na nudličky. Pokladla hrubě pokrájeným česnekem medvědím,
nudličkami křupavého špeku, přidala plátek fety a posypala čerstvým
hrubě mletým pepřem. Zabalila jako malinký štrůdlík (výsledná velikost
5×3 cm), opět potřela vyškvařeným tukem ze špeku a upekla. K polévce
z hlívy ústřičné, á la drštková, náramná dobrota. Nemá-li kdo
česnek medvědí, přidá ke škvířícímu se špeku na nudličky nakrájený
česnek, velmi krátce osmahne, společně s proužky špeku osuší na
ubrousku a na listové těsto položí lístky mladého špenátu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Šatôčky na slano
Ivo, ten druhý odkaz je celkom dobrý!
Varujem však všetkých pred prípravou tinktúry v liehu, je to strašný a a takmer nepožívateľný … hm, ani neviem ako to povedať - smrdí a nechutí. A to som použil lieh 80%, ktorý ma presvedčí k iným výkonom
)))
Česnek medvědí tady a tady a samozřejmě i na mnohých jiných místech.
samuela - vyskúšaj skusmo
) s plynovou ti veľmi neporadím, doma sme mali
klasickú elektrickú, teraz mám teplovzdušnú, ale azda niekto by vedel
orientačné prepočty medi nimi. Inak - kým nie je vŕšok zlatohnedý, tak
vkladám späť
Lassienka - medvedí cesnak je česnek medvědí, nájdeš info aj na http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/
Pajinka -
)))
ešte stále je dobrý čas na jeho zber, cez víkend v Malých Karpatoch ešte nekvitol (okolo Dunaja už áno)
Inak sa listy dajú použiť aj počas a po kvete, ale majú štiplavejšiu chuť
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Lassienko, také už jsem se jednou ptala, mrkni se na recept Medvedí závin.
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Help!!! Co to je medvědí česnek?
25 příspěvků 25.1.09 03:43
vidím, že obmena medvedieho závinu:-), každopádne veľmi zaujímavé, určite vyskúšam, ak bude príležitosť
s šatôčkami a lístkovým cestom všeobecne mám problém odhadnúť čas a teplotu pečenia v plynovej rúre. Väčšinou experimentujem a skúšam podľa vône, ale už sa mi párkrát stalo, že som spálila, resp. nedopiekla tak ako bolo treba.