Recept Šátečkové koláčky z tvarohového těsta

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šátečkové koláčky z tvarohového těsta

Postup

Na vál prolisujeme tvaroh a smícháme jej s máslem a moukou v hladké těsto. Je-li tvaroh suchý, přikápneme mléko. Těsto vyválíme na plát a rádlíčkem vykrajujeme čtverce (používám pravítka, které mám pouze na pečení), tak velké, jak velké, nebo malé koláčky chceme mít. Plníme je zavařeninou, zhrneme rohy dohromady a dobře je stiskneme. Povrch potřeme trochu našlehaným vajíčkem. Stejnoměrně upečeme. PS: Také můžeme čtverečky jenom přehnout a okraje trojhránků stisknout vidličkou. Ze stejného těsta připravuji dlouhé proužky, které po potření sypu hrubou solí a kmínem.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 02.07.02 vloženo
  • 24126x zobrazeno

Ingredience

  • 100g hladké mouky
  • 100g měkkého tvarohu
  • 100g másla
  • 1 vejce na potření
  • 150g zavařeniny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DanaJ 10.12.13 16:51

Výborný, ale páč mám jen Remosku, tak jsem je pekla z 250g na pětkrát nebo na šestkrát. Byl to teda mor, ale stálo to za to.:D

Odkaz na uvaření

2905 6.10.10 02:48

Babi hotovo, z poloviny jsem se snažila vytvořit
„pelmeně“. Povidla v mých rukou zlobí a vzorně drží jen v klasických buchtách. Třetina pelmenků předčasně ukázala obsah, nevadilo, naopak - kloboučky potěšily a chutnalo.
Použila jsem poměr jako bocinka, odvážila jsem pouze mouku.
Přikládám ukázku zlobivých povidel:)

Odkaz na uvaření

SandraValterova 28.9.10 16:48

Velká dobrota, s těstem se hezky pracuje.

Diskuse k receptu Šátečkové koláčky z tvarohového těsta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šátečkové koláčky z tvarohového těsta

babi
6360 příspěvků 12.10.10 19:17

casino, vcera byl u nas svatek ‚Thanksgiving Day‘ (Den dikuvzdani) http://cs.wikipedia.org/…C3%A1n%C3%AD
Ano, napsala jsem pro 2905, ze pripravuji plno slanych variant a ona projevila zajem. Avsak Vy jste nelenil a ihned jste pridal nekolik odkazu na svoje recepty, na coz jsem popravde receno nemala cas! Kdyz jsem do nich ze slusnosti nahledla, videla jsem same sladke naplne az nakonci jsem zahledla nejakou masovou a sla dal pripravovat jidelni stul pro hosty…
To slovo ‚mlžila‘ je jine slovo pro lhala?

casino
4494 příspěvků 12.10.10 00:40

babi, píšete: Tech slanych variant delam take plno…
2905 píše: Přidej slané varianty , sem s nimi:))
V tom mém odkazu jsou tři SLANÉ náplně (z toho dokonce dvě s masem)… proč tedy najednou píšete o masových?
Tady sice o nic důležitého nejde; ale já bych se rád např. tady: http://www.labuznik.com/…i-fazolkami/#… dobral nějakého logického vysvětlení v otázce zásadní nesrovnalosti v délce tepelné úpravy… Když ale vidím jakým způsobem tady (Šátečky), kde je něco prokazatelně černé na bílém, diskutujete, mám obavy, že byste pouze mlžila a že bychom se už vůbec nedokázali domluvit :-( Škoda :-)

babi
6360 příspěvků 11.10.10 23:18

nic se nedeje, nakonci jedna masova napln je :-)

casino
4494 příspěvků 11.10.10 23:06

Hmmm, tak to jsem z toho jelen :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 11.10.10 22:57

casino, koukla, sama sladka napln a jedna masova 8-)

casino
4494 příspěvků 11.10.10 22:14

babi, a koukla jste na ten uvedený odkaz? :-)

babi
6360 příspěvků 11.10.10 21:54

2905, kdyz si vzpomenu, tak napisu pikantni naplne…

casino, zde nejde o sladke naplne…

Janelita, dekuji Ti za zdarne vyzkouseni receptu…

Janelita
93 příspěvků 11.10.10 17:28

Vynikající těsto, určitě ho budu používat často. Měla jsem docela řídkou náplň (apple butter podle amerického receptu) a bála jsem se, že mi uteče, ale neutekla ani kapka! Šátečky byly krásně křupavé a brzy budou znovu.

casino
4494 příspěvků 11.10.10 09:01

Jj, přepočet na spotřebitelské balení je praktický… Např. i u Lineckého (máslo). A zde to platí dvojnásobně (máslo, tvaroh :-) )
Varianty? Třeba tady: http://www.labuznik.com/…ecky-naplne/

2905
753 příspěvků 11.10.10 05:32

Babi protože recept znáš, nevnímáš poměry, a pak, uvádíš - 100g tvarohu prolisujeme na vál.
Z mého pohledu se vyplatí „ušpinit“ vál čtvrtkilem tvarohu a na snídani pro čtyři osoby by bylo stejně ještě málo :)
Přidej slané varianty , sem s nimi:))

babi
6360 příspěvků 11.10.10 01:47

no vidis, to jsem si neuvedomila, ze bocianka to ma vlastne odvazene :-) S tim unikanim povidli to nekdy problem je, zalezi take na tom, jak peclive se bochanky/buchty zabali…
Tech slanych variant delam take plno…nadivkou plnim satecky a zajiste tycky mame radi ;)

2905
753 příspěvků 8.10.10 04:47

Nemyslím, vím že chyba je v mých tlapkách. Povidla v normálu, ale jak jde o hřebeny, šátečky, nikdy se mi nepovedly povidlové bez úniku. A to si ještě vymyslím sladké pelmenky, Když je třeba zahušťuji mletými oříšky, perník těm mým prevítům nešmakuje. Také vážím sladké, ale poměr bocianky netřeba vážit, máslo + tvaroh se prodává navážen, stačí jen odvážit mouku.
Slaná varianta je v plánu, umím si představit sýrové tyčinky:)

babi
6360 příspěvků 6.10.10 20:52

Myslis, ze povidla byla prilis ridka a proto se s nimi spatne pracovalo? Kynute testo je hutnejsi nez toto a drzi vic pohromade. Priste povidla zahust napriklad nastrouhanym pernikem, to jsem delavala dost casto ;) Moc Ti dekuji za pekny obrazek a mas pravdu, ze vykukujici povidla nebyla na skodu…
A jeste moje poznamka. Pri peceni odmeruji, nebo vazim ingredience dosti poctive, coz u vareni nedelam ;)

Příspěvek upraven 06.10.10 v 20:56

2905
753 příspěvků 6.10.10 02:48

Babi hotovo, z poloviny jsem se snažila vytvořit
„pelmeně“. Povidla v mých rukou zlobí a vzorně drží jen v klasických buchtách. Třetina pelmenků předčasně ukázala obsah, nevadilo, naopak - kloboučky potěšily a chutnalo.
Použila jsem poměr jako bocinka, odvážila jsem pouze mouku.
Přikládám ukázku zlobivých povidel:)

babi
6360 příspěvků 29.9.10 23:20

bocianko, je to prima testo, ze ano. Ja z nej pripravuji tolik druhu peciva od sladkeho po slane a vyborne na nem je, ze nepotrebuji otevirat kucharku. Jednoduse si to clovek lehce pamatuje 1:1:1 mouka, tvaroh, maslo. Nekdy pridam vanilku, nekdy neco jineho, podle toho jak se citim a slanou verzi sypu ruznymi bylinkami a korenim :) Jsem rada, ze mas stejnou zkusenost a moc Ti dekuji za komentar…

bocianka
528 příspěvků 29.9.10 22:45

Z tohoto těsta dělám i jablečný závin. Pouze mám jinou gramáž. 25 dkg tvarohu, 25 dkg hladké mouky, 25 dkg másla (hery, lukany a pod.), 1 žloutek a bílek nechám na potření závinu. Z tohoto množství jsou 3 šišky. :-P

babi
6360 příspěvků 29.9.10 21:33

2905, ale nezkazis, uvidis ze ne!

babi
6360 příspěvků 29.9.10 19:25

Sandro, reklas to lepe, nez bych to mohla rict ja. Dekuji za vyzkouseni receptu…

2905
753 příspěvků 29.9.10 03:24

Dobrotu si nenechám ujít, i slaná varianta vypadá zajímavě.
Vyzkouším, ukážu (když nezkazím) :)

SandraValterova
10 příspěvků 28.9.10 16:48

Velká dobrota, s těstem se hezky pracuje.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Reveňový koláč Reveňový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz