Recept Sardinky na pánvi

sveva Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Blíží se léto a sardinky jsou zdravé a u moře levné rybky. Tento způsob přípravy máme nejraději také proto, že je to rychlé.

Postup

Množství ryb je úměrné velikosti pánve. Sardinky rychle očistíme. Utrhneme hlavu a zároveň prstem zajedeme do břišní dutiny a odstraníme střívka, Dobře je opláchneme a přitom odstraníme případné šupiny u větších kusů. Poskládáme je na pánev do kruhu, ocásky do středu. Pokapeme trochou oleje, osolíme (opepříme) a posypeme oregánem. Pod pokličkou na mírném plameni dusíme, voda z umytých rybek obvykle stačí. Postříkáme trochou octa, pod pokličkou ještě chvíli podusíme a podáváme.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 27.04.10 vloženo
  • 14599x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • Sardinky
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • oregano, sůl.

Doporučená příloha

  • Bohatý salát a křupavé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sardinky na pánvi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sardinky na pánvi

esmeralda
4812 příspěvků 24.1.12 22:30

Kecale, je jich tedy více než jsem si myslela, ale přiznám se že slova howitzer nebo semtex jsem ještě nikdy neměla potřebu použít.

Ale souhlasím s tebou, že tyto sardinky bude vhodno nečím zalít. A pivo bude jistě to pravé.
Zvláště jedno z těch níže jmenovaných.

Kecal
126 příspěvků 22.1.12 06:48
Anglicka slova prevzata z cestiny.

Je jich dost malo. Krome robot a polka taky treba howitzer (houfnice), pistol (zbran pistole = pistala), a abychom to valecne tema zavrsili take semtex.
Z uzitecnejsich slov nesmime zapomenout na budweiser a pilsen.
Jo a abych nebyl pokaran ze tohle neni k tematu, tak upozornuji ze se k tem sardinkam da pit prave to budejovicke nebo plzenske.

Příspěvek upraven 22.01.12 v 06:49

esmeralda
4812 příspěvků 21.1.12 06:14
Wolfg

mám konečně trochu času a tak pročítám Labužníka trochu důkladněji.
Všimla jsem si tvé poznámky z 28. 4. 2010.
Take 5 je tak trochu moje vina. Uveřejnila jsem pár receptů ze stejnojmenné kuchařky a zřejmě se to zalíbilo a začalo se to používat. Jedná se o kuchařskou knihu kde každý recept neobsahuje více než pět surovin (nebo česky: ingrediencí).

Co se češtiny týče, dnes jsem dostala dopis kde se to hemžilo : metodami kognitivně behaviorálními, nordic walkingem, spinningem, aquaaerobikem, indoor rowingem, cvičení na fitballech, wellness.
Musím upřesnit že dopis byl v češtině.
Bylo mi z toho dost smutno. Co se stalo s tím jedinečným a nepřekonatelným jazykem?

Tímto se dostávám k tvé poznámce. Jsem totiž přesvědčená že každý jazyk je primitivní v přímé úměře ke svému použivateli.

Pokud vím, angličtina převzala z češtiny velice málo slov. Jediná která mne napadají jsou ROBOT a POLKA.

Abych ale nebyla pranýřována za odbočování od tématu, sardinky dělám podobně, přidávám ještě cibuli a rozinky.

di
2453 příspěvků 20.1.12 23:05

Odpoledne jsem koupila cca kilo pěkných sardinek, už vím, jak je zítra udělám.

casino
4497 příspěvků 5.5.10 17:28
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

jj, u moře tuto dobrotu děláme podobně; někdy na másle, někdy bez koření, jindy zakápnuté citronem. Povětšinou i s hlavičkami! To pak v poslední fázi pánev nepřikrývám a rybky nechám přichytit - máloco se těmto „krekrům“ vyrovná :-)
manek, co se grundlí týká, já bych si o labužníky starost nedělal, myslím, že slupneme kde co; aby se náhodou necítili ochuzeni o Smažené grundle TAKE5 tak sem vkládám tento jednoduchý „nerecept“, který jsem kupodivu na Labu nenašel…

di
2453 příspěvků 30.4.10 23:33
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Aby to nebylo tak jednoduché, schmalz (šmolc) se prý říká i přepuštěnému máslu, už se to několikrát diskutovalo i tu na Labužníkovi.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.4.10 22:59
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Chca nechca se musím ještě jednou ozvat.
Take5 už tu je a pokud by se měl název změnit, vyvolá to potíž ve vyhledávání. Příklad - „pomalý hrnec“ a „v pomalém hrnci“. Je to totéž, ale ve vyhledávání to vyplivne pokaždé jinou část receptů. Před dávnými léty Pepíček sliboval samostatnou kategorii, dnes už to prostě nejde.
Dál, já samozřejmě o tom sádle vím, napsal jsem co jsem viděl v supermarketu, halt se tu mluví amerikánsky a ne hebrejsky.:|
Ty rybičky se v Bulharsku jedly i s hlavami, však to v tom příspěvku o Aničce je, to jen ten jeden rok jim asi nějak moc vyrostly:o
Manku, možná si to pleteme, já v rybosloví vzdělanej nejsem, na rozdíl od tebe, při vší úctě. Já ty malé žoužele od sebe nerozeznám, na štěstí, a tak z nich pášu kdykoli cokoli a je mi dobře.:D

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.4.10 04:17
Re: Sardinky na pánvi (Take5)-Wolfgu,

řekla bych, že soudruh profesor rozuměl jedině slovu „kolektivizmu“ a o to přece tehdy šlo. :o

ewa
600 příspěvků 28.4.10 20:14
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Alis, nechápu, proč ti označení Take5 připadá ošklivé. Mně naopak připadá přiléhavé a vtipné. Dokonce je mi jedno, jestli je použito o jednu surovinu méně nebo více. Přimlouvala bych se proto, abyste nehledali „hezké české“ nebo slovenské označení, jako třeba „recepty rychlé a jednoduché“.
Komu je označení Take5 proti srsti, nemusí svůj recept přece označovat nijak.

svato
1446 příspěvků 28.4.10 19:27
Re: Sardinky na pánvi (Take5) - gabi,

neber to tak vážne, v ktoromsi recepte (esmeralda? - neviem naisto) sa ako jedna zložka uvádza dressing, Ty môžeš uviesť ako jednu zložku zmes byliniek, predpokladám, že Ťa za to nikto nezatratí

gabi
551 příspěvků 28.4.10 19:16
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

ja osobne nie som za ziadne „zasnurovanie“ receptov na 5 zloziek… radsej by som zvolila kategoriu „recepty rychle a jednoduche“…my doma napr. upravujeme maso marinovanim…a tam pouzivame domacu oblubenu zmes byliniek…takych 5 az 8 druhov…automaticky to nezodpoveda Take5…a pritom dalsia uprava takto marinovaneho masa alebo zeleniny je jednoducha a rychla, necha vyniknut chuti zakladnej suroviny…

Wolfg
584 příspěvků 28.4.10 18:46
(Take5)

Nechci měnit zavedená hesla. A cizí slova jsou trefná ve větě, za níž jsem dostal výbornou při zkoušce z vědeckého komunismu. Mohu doložit. Soudruh profesor tenkrát moudře pokýval studovanou hlavou a sápal se po mém indexu. Tu blbinu jsem zaslechl v dětství a nemohu ji z hlavy dostat:

Abroba fáze nacionalizmu je exkluzívní a hyperšovinismus lze zfluktifikovat při obdimonální expanzi spácia ve formě nacionálního kolektivizmu

Větu občas použiji v rádoby VIP společnosti, ještě mi nikdo neřekl, jaká kravina to je. Stačí zachovat kamenný pohled

Alis
2617 příspěvků 28.4.10 17:55
Re: Sardinky na pánvi (Take5), Wolfe...

přiznávám se, že než jsem své recepty označila ošklivým TAKE5, taky jsem uvažovala o nějakém trefnějším českém a hezkém označení, bohužel, hlava vymetená jak světnice před Velkou nocí…Nicméně, pokud bychom se shodli na českém názvu označení, jsem absolutně pro :)

Zdravím Alis

Alis
2617 příspěvků 28.4.10 17:52
Re: Sardinky na pánvi (Take5), Drobečku...

nevím, jask amerikánci, ale tady se výraz schmalz používá pro vyškvařené sádlo z drůbežích kůží a jedná se o starý židovský recept :)
Zdravím
Alis

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.4.10 06:47
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

jedly… Omlouvám se našim češtinářům… :)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.4.10 06:46
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Ostatně je to stejné, jako byly pražské grundle, taky se smažily a jedli komplet. Jen jejich přípravu bych tady raději pro jemné dámské a lítostivé dušičky raději nerozebíral podrobně. :P

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.4.10 06:42
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Bulharské caca pržněne (omlouvám se za neumělý název! :D) jsou šproty, ne sardinky! To si trošku pánové pletete… :)

Ostatně chroupají se i s hlavičkami, i Bulhaři je jedí stejně. :D

Landospandos
256 příspěvků 28.4.10 05:36
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Příprava má poněkud hororový nádech :-)

Manana
1514 příspěvků 28.4.10 01:58
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Drobku, já se musím přiznat, že jsem jim ty hlavy ulamoval, ale protože jsem je házel rackům, kteří o ně bojovali a mohli se pominout. Byla to krásná podívaná, za ty hlavy stála, jinak bych je samozřejmě sežral.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.4.10 01:37
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Maňano, a vadilo nám to snad? Jeden rok nám u našeho domácího naservírovali trochu větší než obvykle. Anička si nevšimla že jim ostatní trhají hlavy a poctivě chroupala, k pobavení spolustolovníků. Tady je „bohužel“ prodávají už vykuchané, říká se jim tuším schmaltz.
Jojo cookie123, je to recept přímo k pomilování.

Wolfg
584 příspěvků 28.4.10 01:37
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Konečně se dostávají ke slovu myslící lidi bez komplexů. Díky, že jste! Už to vypadalo, že se bude opisovat i Rudý právo z pětasedmdesátýho, jen aby se zíralo v němém úžasu. Take5 jsou bezva nápady, jen bych se přimlouval za češtinu, s níž se primitivní angličtina nemůže pasovat

cookie123
253 příspěvků 28.4.10 00:45
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

No, není to krásný recept? Dá se to určitě i s makrelama. A omega3 mastné kyseliny jsou na světě:))

Manana
1514 příspěvků 28.4.10 00:28
Re: Sardinky na pánvi (Take5) - Drobku,

Taky jsem je tam žral a moc si pochutnával! Ale co se pamatuju, tak s utrháváním hlav a náhledem do břišní dutiny se ti Bulhaři vůbec neobtěžovali. A měli je ve velký placatý plechový nádobě s hladkou moukou, ze který to sítem lovili a házeli do oleje.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.4.10 23:45
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Hurá, jsem první s pochvalou, navíc už vím co je to Take5.
Prodávají se u nás tyhle rybičky, zcela čerstvé, jen trošku větší než jsme si dávali v Bulharsku na ulici. Tak už vím co s nimi. Děkuju moc a moc.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz