Recept Sardinky na pánvi

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Blíží se léto a sardinky jsou zdravé a u moře levné rybky. Tento způsob přípravy máme nejraději také proto, že je to rychlé.

Postup

Množství ryb je úměrné velikosti pánve.
Sardinky rychle očistíme. Utrhneme hlavu a zároveň prstem zajedeme do břišní dutiny a odstraníme střívka, Dobře je opláchneme a přitom odstraníme případné šupiny u větších kusů.
Poskládáme je na pánev do kruhu, ocásky do středu. Pokapeme trochou oleje, osolíme (opepříme) a posypeme oregánem. Pod pokličkou na mírném plameni dusíme, voda z umytých rybek obvykle stačí.
Postříkáme trochou octa, pod pokličkou ještě chvíli podusíme a podáváme.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.04.10 vloženo
  • 8177x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Ingredience

  • Sardinky
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • oregano, sůl.

Doporučená příloha

  • Bohatý salát a křupavé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sardinky na pánvi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.01.12 22:30

Kecale, je jich tedy více než jsem si myslela, ale přiznám se že slova howitzer nebo semtex jsem ještě nikdy neměla potřebu použít.

Ale souhlasím s tebou, že tyto sardinky bude vhodno nečím zalít. A pivo bude jistě to pravé.
Zvláště jedno z těch níže jmenovaných.

 
Kecal
126 příspěvků 22.01.12 06:48
Anglicka slova prevzata z cestiny.

Je jich dost malo. Krome robot a polka taky treba howitzer (houfnice), pistol (zbran pistole = pistala), a abychom to valecne tema zavrsili take semtex.
Z uzitecnejsich slov nesmime zapomenout na budweiser a pilsen.
Jo a abych nebyl pokaran ze tohle neni k tematu, tak upozornuji ze se k tem sardinkam da pit prave to budejovicke nebo plzenske.

Příspěvek upraven 22.01.12 v 06:49

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.01.12 06:14
Wolfg

mám konečně trochu času a tak pročítám Labužníka trochu důkladněji.
Všimla jsem si tvé poznámky z 28. 4. 2010.
Take 5 je tak trochu moje vina. Uveřejnila jsem pár receptů ze stejnojmenné kuchařky a zřejmě se to zalíbilo a začalo se to používat. Jedná se o kuchařskou knihu kde každý recept neobsahuje více než pět surovin (nebo česky: ingrediencí).

Co se češtiny týče, dnes jsem dostala dopis kde se to hemžilo : metodami kognitivně behaviorálními, nordic walkingem, spinningem, aquaaerobikem, indoor rowingem, cvičení na fitballech, wellness.
Musím upřesnit že dopis byl v češtině.
Bylo mi z toho dost smutno. Co se stalo s tím jedinečným a nepřekonatelným jazykem?

Tímto se dostávám k tvé poznámce. Jsem totiž přesvědčená že každý jazyk je primitivní v přímé úměře ke svému použivateli.

Pokud vím, angličtina převzala z češtiny velice málo slov. Jediná která mne napadají jsou ROBOT a POLKA.

Abych ale nebyla pranýřována za odbočování od tématu, sardinky dělám podobně, přidávám ještě cibuli a rozinky.

 
di
2451 příspěvků 20.01.12 23:05

Odpoledne jsem koupila cca kilo pěkných sardinek, už vím, jak je zítra udělám.

 
casino
4474 příspěvků 05.05.10 17:28
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

jj, u moře tuto dobrotu děláme podobně; někdy na másle, někdy bez koření, jindy zakápnuté citronem. Povětšinou i s hlavičkami! To pak v poslední fázi pánev nepřikrývám a rybky nechám přichytit - máloco se těmto „krekrům“ vyrovná :-)
manek, co se grundlí týká, já bych si o labužníky starost nedělal, myslím, že slupneme kde co; aby se náhodou necítili ochuzeni o Smažené grundle TAKE5 tak sem vkládám tento jednoduchý „nerecept“, který jsem kupodivu na Labu nenašel…

 
di
2451 příspěvků 30.04.10 23:33
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Aby to nebylo tak jednoduché, schmalz (šmolc) se prý říká i přepuštěnému máslu, už se to několikrát diskutovalo i tu na Labužníkovi.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.04.10 22:59
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Chca nechca se musím ještě jednou ozvat.
Take5 už tu je a pokud by se měl název změnit, vyvolá to potíž ve vyhledávání. Příklad - „pomalý hrnec“ a „v pomalém hrnci“. Je to totéž, ale ve vyhledávání to vyplivne pokaždé jinou část receptů. Před dávnými léty Pepíček sliboval samostatnou kategorii, dnes už to prostě nejde.
Dál, já samozřejmě o tom sádle vím, napsal jsem co jsem viděl v supermarketu, halt se tu mluví amerikánsky a ne hebrejsky.:|
Ty rybičky se v Bulharsku jedly i s hlavami, však to v tom příspěvku o Aničce je, to jen ten jeden rok jim asi nějak moc vyrostly:o
Manku, možná si to pleteme, já v rybosloví vzdělanej nejsem, na rozdíl od tebe, při vší úctě. Já ty malé žoužele od sebe nerozeznám, na štěstí, a tak z nich pášu kdykoli cokoli a je mi dobře.:D

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.04.10 04:17
Re: Sardinky na pánvi (Take5)-Wolfgu,

řekla bych, že soudruh profesor rozuměl jedině slovu „kolektivizmu“ a o to přece tehdy šlo. :o

 
ewa
600 příspěvků 28.04.10 20:14
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Alis, nechápu, proč ti označení Take5 připadá ošklivé. Mně naopak připadá přiléhavé a vtipné. Dokonce je mi jedno, jestli je použito o jednu surovinu méně nebo více. Přimlouvala bych se proto, abyste nehledali „hezké české“ nebo slovenské označení, jako třeba „recepty rychlé a jednoduché“.
Komu je označení Take5 proti srsti, nemusí svůj recept přece označovat nijak.

 
svato
1417 příspěvků 28.04.10 19:27
Re: Sardinky na pánvi (Take5) - gabi,

neber to tak vážne, v ktoromsi recepte (esmeralda? - neviem naisto) sa ako jedna zložka uvádza dressing, Ty môžeš uviesť ako jednu zložku zmes byliniek, predpokladám, že Ťa za to nikto nezatratí

 
gabi
551 příspěvků 28.04.10 19:16
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

ja osobne nie som za ziadne „zasnurovanie“ receptov na 5 zloziek… radsej by som zvolila kategoriu „recepty rychle a jednoduche“…my doma napr. upravujeme maso marinovanim…a tam pouzivame domacu oblubenu zmes byliniek…takych 5 az 8 druhov…auto­maticky to nezodpoveda Take5…a pritom dalsia uprava takto marinovaneho masa alebo zeleniny je jednoducha a rychla, necha vyniknut chuti zakladnej suroviny…

 
Wolfg
583 příspěvků 28.04.10 18:46
(Take5)

Nechci měnit zavedená hesla. A cizí slova jsou trefná ve větě, za níž jsem dostal výbornou při zkoušce z vědeckého komunismu. Mohu doložit. Soudruh profesor tenkrát moudře pokýval studovanou hlavou a sápal se po mém indexu. Tu blbinu jsem zaslechl v dětství a nemohu ji z hlavy dostat:

Abroba fáze nacionalizmu je exkluzívní a hyperšovinismus lze zfluktifikovat při obdimonální expanzi spácia ve formě nacionálního kolektivizmu

Větu občas použiji v rádoby VIP společnosti, ještě mi nikdo neřekl, jaká kravina to je. Stačí zachovat kamenný pohled

 
Alis
2617 příspěvků 28.04.10 17:55
Re: Sardinky na pánvi (Take5), Wolfe...

přiznávám se, že než jsem své recepty označila ošklivým TAKE5, taky jsem uvažovala o nějakém trefnějším českém a hezkém označení, bohužel, hlava vymetená jak světnice před Velkou nocí…Nicméně, pokud bychom se shodli na českém názvu označení, jsem absolutně pro :)

Zdravím Alis

 
Alis
2617 příspěvků 28.04.10 17:52
Re: Sardinky na pánvi (Take5), Drobečku...

nevím, jask amerikánci, ale tady se výraz schmalz používá pro vyškvařené sádlo z drůbežích kůží a jedná se o starý židovský recept :)
Zdravím
 Alis

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.10 06:47
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

jedly… Omlouvám se našim češtinářům… :)

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.10 06:46
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Ostatně je to stejné, jako byly pražské grundle, taky se smažily a jedli komplet. Jen jejich přípravu bych tady raději pro jemné dámské a lítostivé dušičky raději nerozebíral podrobně. :P

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.10 06:42
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Bulharské caca pržněne (omlouvám se za neumělý název! :D) jsou šproty, ne sardinky! To si trošku pánové pletete… :)

Ostatně chroupají se i s hlavičkami, i Bulhaři je jedí stejně. :D

 
Landospandos
256 příspěvků 28.04.10 05:36
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Příprava má poněkud hororový nádech :-)

 
Manana
1515 příspěvků 28.04.10 01:58
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Drobku, já se musím přiznat, že jsem jim ty hlavy ulamoval, ale protože jsem je házel rackům, kteří o ně bojovali a mohli se pominout. Byla to krásná podívaná, za ty hlavy stála, jinak bych je samozřejmě sežral.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.10 01:37
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Maňano, a vadilo nám to snad? Jeden rok nám u našeho domácího naservírovali trochu větší než obvykle. Anička si nevšimla že jim ostatní trhají hlavy a poctivě chroupala, k pobavení spolustolovníků. Tady je „bohužel“ prodávají už vykuchané, říká se jim tuším schmaltz.
Jojo cookie123, je to recept přímo k pomilování.

 
Wolfg
583 příspěvků 28.04.10 01:37
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Konečně se dostávají ke slovu myslící lidi bez komplexů. Díky, že jste! Už to vypadalo, že se bude opisovat i Rudý právo z pětasedmdesátýho, jen aby se zíralo v němém úžasu. Take5 jsou bezva nápady, jen bych se přimlouval za češtinu, s níž se primitivní angličtina nemůže pasovat

 
cookie123
253 příspěvků 28.04.10 00:45
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

No, není to krásný recept? Dá se to určitě i s makrelama. A omega3 mastné kyseliny jsou na světě:))

 
Manana
1515 příspěvků 28.04.10 00:28
Re: Sardinky na pánvi (Take5) - Drobku,

Taky jsem je tam žral a moc si pochutnával! Ale co se pamatuju, tak s utrháváním hlav a náhledem do břišní dutiny se ti Bulhaři vůbec neobtěžovali. A měli je ve velký placatý plechový nádobě s hladkou moukou, ze který to sítem lovili a házeli do oleje.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.04.10 23:45
Re: Sardinky na pánvi (Take5)

Hurá, jsem první s pochvalou, navíc už vím co je to Take5.
Prodávají se u nás tyhle rybičky, zcela čerstvé, jen trošku větší než jsme si dávali v Bulharsku na ulici. Tak už vím co s nimi. Děkuju moc a moc.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz