Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pampeliska191 Lucemburská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
doba přípravy 90 minut 1. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme 75 g cukru, vanilkový cukr a zlehka promícháme. Žloutky ušleháme do pěny. Do ní po lžičkách postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh. 2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Utěrku namočíme a posypeme hrstičkou cukru. Pocukrovanou stranou ji položíme ještě na horké těsto a rychle svineme. Pak necháme vychladnout. 3. Mezitím si připravíme náplň: Želatinu namočíme do vody a na slabém plameni zahřejeme. Nesmí se vařit. Když se rozpustí, přilijeme k ní 3/4 jablečné šťávy, 1/4 l sektu a dobře promícháme. Necháme asi 40 minut vychladit. 4. Polovinu dávky smetany ušleháme s dvěma lžícemi cukru. Když začne sektovo - jablečná želatina želírovat, vmícháme do ní šlehačku. Krém necháme 10 minut chladit. 5. Začneme s tvarovaním dortu: Z vystydlé rolády sejmeme utěrku, znovu svineme a nakrájíme na osmicentimetrové špalíčky. První špalíček rozvineme kolem dokola dortové formy. Po vnitřní straně ho pomažeme krémem a přilepíme k němu druhý rozvinutý špalíček. Pomažeme vrstvou krému a dál směrem ke středu formy postupujeme stejně. Přebývající kousky rozvinutých špalíčků odkrajujeme a používáme na malé středové závitky. Dort necháme 3 hodiny chladit. 6. Jablko nakrájené na plátky povaříme s citronovou šťávou, zbylou jablečnou šťávou a třemi lžícemi cukru. Smetanu ušleháme, osladíme a dochutíme citronovou trestí. Dortovou formu sejmeme a korpus potřeme šlehačkou. Zdobíme kompotem, pistáciovými oříšky a lístky meduňky.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Šampaňský pruhovaný zákusek