Recept Salsa ze zelených rajských jablíček

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rozmixovat všechny ingredience na hrubé pyré. Budete-li ihned podávat a je-li pyré moc husté, přidat trochu vody. Budete-li podávat později, nepřidávat vodu, protože zelenina pustí tekutinu. Chcete-li salsu zmrazit, pak nedávejte ingredience do mixéru a nechejte je pouze posekané. Nechejte sedět přikryté v chladničce po nekolik dní. Ochutnat, je-li salsa dosti ochucená. Nasáčkovat, nebo dát do zmrazovacích nádobek a zmrazit. Použití je mnoho, na španělskou rýži, omelety, burito placky atd.

Recept je z kategorií: Salsa či salsy

Nahlásit recept

  • 03.10.02 vloženo
  • 11742x zobrazeno

Ingredience

  • Recept na 370ml
  • 3 zelená rajčata, na jemno posekaná
  • 2 zelené, nebo červené, pálivé papričky, nebo podle chuti, na jemno posekané
  • 1 česnek na jemno posekaný
  • hrst posekané petrželky
  • hrst posekaného, čerstvého koriandru (bazalky, nebo oragána)
  • 1/2 červené papriky, očištěné a na hrubo nasekané
  • 3 lžíce limetové šťávy, nebo citronové
  • 1 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salsa ze zelených rajských jablíček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

babi:
Máš nás nasvědomí.:-)3
Určitě půjdu v létě do toho až nám porostou ve skleníku rajčátka.:-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Elénko...

Máš pravdu. Tento recept jsem napsala já a tak vím velice dobře, že je ze zelených normálních rajských jablíček, které se sklízejí plně vzrostlá před jejich zčervenáním. Natolik také vím o Tomatillos z nějakých těch cest do Mexika a nakonec i z Kanady (kde se v zelinářství prodávají včetně kaktusů a já nevím čeho exotického z celého světa), že bych je v receptě zajisté uvedla, kdyby tam patřily! Ani zde nikde netvrdím, že je to mexický recept, ve kterém by Tomatillos zajisté byly jednou z ingrediencí!

Všem Vám přeji pěkné chvíle ;o)

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

A já si myslím, že když je to Salsa ze zelených RAJSKÝCH jablíček, že to z Physalisu není!!!!!!
A víte vůbec, že Physalis (oranžové bobulky v „lampionu“) se prodávají v Kauflandu? Kupuju je a zdobím s nimi jídlo. Vydrží v lednici i dva měsíce!!! A je to sranda, protože když dám tuto ozdobu někomu na talíř, tak se bojí ji sníst neb si myslí, že je to nedozrálý plod okrasných rostlin „červené lampiony“. ;-DDD

ogroats
64 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

babi, tak jsem si znovu přečetl poznámky habany a DanyJ a pokud tomu rozumím, tak oba dva zmiňují něco jiného než nezralá rajčata a mají zřejmě na mysli Physalis ixocarpa. Jinak se dá zelená salsa udělat i ze zelného angreštu a vůbec nejlepší je z nezralých rajčat (která jsou opravdu jedovatá) a z angreštu půl na půl.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček - informace...

by bylo jasno. V receptě, který je již na Labužníku přes dva roky se mluví o nedozrálých zelených rajčatech z českých zahrádek, pro které je dole uvedeno hodně receptů, vesměs českých.

TOMATILLO s botanickým jménem Physalis philadelphica je na obrázku, o tom se zde však nemluví.

ogroats
64 příspěvků 25.01.09 03:43
Zelená jablíčka

vždyť to tady na Labužníku všechno je! Co jsou ta zelená jablíčka vlastně zač je v článku k mexické kuchyni v surovinách pod heslem Tomatillos, stačí jen vyhledat :-)

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

stejný zdroj :-))))

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

Já mám tedy dnes nějaký poučovací den. Ale jako studovaný zemědělec, jsou mi témata zeleniny a skotu velmi blízká. Tady jeden odborný článek:

Žádný strach ze zelených rajčat! Datum vydání: 12.05.2004 10:36
Zelená rajčata sice obsahují toxickou látku solanin, ale pokud se jich nezkonzumuje větší množství, nehrozí žádné nebezpečí. --------------------------------------------------------------------------------
Testy prováděné v minulém roce v Německu ukázaly, že zelených rajčat není potřeba se obávat. Jedno středně velké červené rajče má 15 kilokalorií a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Například draslík, ale především lykopen, jsou obzvlášť důležité pro imunitní systém. Čím je rajče červenější, tím více lykopenu obsahuje. Především v zemích jižní Evropy se však konzumují také zelené plody.
Zelené skvrny na rajčatech ale i na bramborách ukazují na přítomnost toxické, termostabilní látky solaninu. To však není důvod k obavám, protože množství solaninu je ve slabě zelených rajčatech velmi malé. Ani protlaky nebo další výrobky ze zcela zelených rajčat nejsou nebezpečné, pokud se jich nezkonzumuje příliš velké množství. Bylo zjištěno, že ve 100 g napůl dozrálých oranžovočervených plodů jsou nanejvýš 2 mg solaninu. Toxické množství je však 25 mg, 400 mg může být smrtelné. Ve zcela zelených rajčatech se obsah solaninu pohybuje mezi 9 a 32 mg na 100 g. Zpracováním riziko klesá. Při mléčném kvašení se snižuje obsah solaninu o 35 %.
Mschr., 92, 2004, č. 4, s. 244

Zdroj: UZPI www.agronavigator.cz

A pokud mě pamět neklame, tak v bramborách solanin „neutralizujeme“ přidáním knímu. J.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček - DanaJ...

Jablíčka z Ráje, jak se v mnoha řečích nazývají, nakonec i v češtině. Kdysi se věřilo, že se lze zbavit nežádoucích osob tím, že se jim připraví salát ze zelených rajských jablíček ;o) Není to ovšem pravda! Zelená rajská jablíčka nejsou jedovatá a jsou pouze méně stravitelná tak, jako každé jiné neuzrálé ovoce, nebo zelenina. Avšak je dobré, tak jako u uzrálých červených rajčat odkrojit tu část, kde bylo okvětí (bílý stonek), vzhledem k tomu, že rajčata jsou z druhu stínomilných rostlin. Rostliny tohoto druhu obsahují jedovatý solanine ve svých listech, výhoncích a stoncích, což může způsobit žaludeční a střevní potíže.

Avšak s odejmutými stonky a vyhonky, zelená rajčata mohou být připravena ve výborné jamy a zavařená zelená rajčata jsou pikantní delikatesou. Několik receptů chcete-li, najdete ZDE a ZDE a ZDE a ZDE a ZDE a také ZDE U receptů jsou poznámky a jednu bych ještě přidala. Zelená rajčata se používají již vzrostlá, před tím, než se začnou barvit do červena ;o)

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

Žiji také v domění, snad né v nevědomosti, že rajčata zelená jsou jedovatá.

Pozor: Moje mamina dělá čalamádu, do které se dávají zelená rajčata a ještě to s náma nikdy neseklo. Ale je v kyselém nálevu a zavařovaná - třeba se to dá po tepelné úpravě. Dává do ní rajčata ze skleníku.

Tak nevím.
Podle mě je rajče to samí co brambora a ta má ty malinký kuličky (plody) jedovatý. Vždyť přece už od mala na nás všichni dělaj tytyty to se nejí a tak.:-)

Třeba když se to sní v malým množství, tak to přežijem.

Tak závěrem bych si teda tipla, že to bude asi nějaká odrůda rajčat zelených nejedovatých.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Salsa ze zelených rajských jablíček.

Pokud mne paměť neklame, tak zelená rajčata do salátů je speciální druh, ta normální, pokud mi paměť ještě slouží tak prý obsahují v nezralém stavu nějaké člověku ne zcela prospěšné látky. Mám pravdu, anebo se mýlím ???
Pokud vím, tak se tradovalo, že ta zelená normální jsou jedovatá.

Tinami
166 příspěvků 25.01.09 03:43
Salsa.

No, zase jsem na nepravém místě mimo mísu, ale doporučuji salsu nevařit, ale tančit.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

Salsa se nevaří a tak je těžké ji jinak uchovat, než tím zmražením. Co však můžeš udělat, je zmrazit si několik celých zelených rajčat (na rozdíl, od červených, zelená se zmrazují dosti úspěšně) a potom připravovat salsu jinak čerstvou, což si mýslím, je stejně nejlepší. Zkus však trochu připravit na ochutnání, než se budeš s něčím zmrazovat. Nakonec bych Tě ráda požádala, abys mně TYKALA. Mohu Tě ujistit, že nejsem nejstarší z Labužníků i když moje přezdívka možná vzbuzuje ten dojem, jenom proto, že není vzletná! A tak Ti děkuji předem. Měj se moc pěkně. Ahoj!

Labužník Sarka
433 příspěvků 04.10.02 08:54
Salsa

Babi, prosim Vas jde to taky uchovat jinak nez v mrazaku? Je to velmi lakave a rada to otestuji. Dik za radu

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz