Recept Salát ze syrových ryb

esmeralda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Výborný salát který jsem ochutnala na Novém Zélandu. Byl součástí tabule kde si každý nabral co chtěl.

Postup

Rybu nakrájejte na malé kousky, přidejte ostatní ingredience, řádně promíchejte a nechte nejméně 4 hodiny uležet. Rybu můžete dát do lednice, ale pokojová teplota uspíší proces. Servírujte na miskách vyložených salátem.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 24.06.09 vloženo
  • 10022x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 gr čerstvé ryby s pevným masem bez kostí
  • 200 ml kokosového mléka nebo kokosové smetany
  • šťáva ze dvou citrónů
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1-2 pálivé papričky zbavené semínek a nakrájené na jemné proužky
  • 2 jarní cibulky nakrájené šikmo na kolečka
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru (dávám Vietnamskou mátu, protože mi koriandr na zahrádce nechce růst)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát ze syrových ryb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Salát ze syrových ryb

esmeralda
4813 příspěvků 1.3.10 14:39
Re: Salát ze syrových ryb - Maňánku,

díky za informaci. Slovo Ceviche jsem viděla, ale myslela jsem si že to je něco na plátky. Nevím proč mě napadlo zrovna to.
Teď jsem koukala do Google a ono se to opravdu dost podobá.
Já se můžu po syrových rybách (i jiném mase) užrat.

Manana
1515 příspěvků 1.3.10 13:14
Re: Salát ze syrových ryb - ceviche

Taky je to známo pod názvem ceviche, psáno různě španělsky jako cebiche, seviche, sebiche, viděl jsem i zebiche. Běžné po celé Latinské Americe.

Jano mňam! S kokosem jsem to neznal, ale ten tam prdí! Ježiš, co jsem to řekl!?
Cilantro (koriandr) dej do stínu, tam mu bude líp.

esmeralda
4813 příspěvků 1.3.10 05:56
Re: Salát ze syrových ryb

Chtěla jsem přidat recept na salát ze syrových ryb jak ho dělají na Fiji a také na Tahiti, ale zjistila jsem že bych se opakovala a zbytečně plevelila Labužníka.

Všichni tichomořští obyvatelé holdují syrovým rybám, ale jejich příprava je velice podobná.
Na Fiji napřed marinují rybu asi dvě hodiny v citronové šťávě. Pak přidají jemně nakrájená rajčata, chilli papričky a jarní cibulky. Servírují to se studenou vařenou kasavou.
Na Tahiti přidali ještě okurku a čerstvý koriander a přílohou je miska rýže.
Recepty se trochu liší od ostrova k ostrovu.

esmeralda
4813 příspěvků 16.7.09 10:28
Re: Salát ze syrových ryb

Lydia, díky za vyzkoušení. Proč nezkusíš sushi? Neboj se toho. Já si myslím že je to jedno z nejlepších jídel. Já bych to jedla na tuny.

Montano, když si chytíš sama, víš aspoň jak je to čerstvé.

Toffo, nevím jaký se u vás prodává pangas. Tady je to dovoz z delty Mekong (Vietnam). To bych asi za syrova neriskovala. A navíc - pangas se mi zdá dosti měkký. Na tohle je vhodnější tužší ryba.

Milošku, rybí omáčku (Fish Sauce neboli nước mắm) si raději kup.
Jsem si zcela jistá že si ho nebudeš chtět vyrábět a asi se to ani nevyplatí.
Výroba spočívá v tom že se nasolí ryby a v kádích se to nechá na sluníčku řádně zahnít. Pak se to scedí a dá do lahví.
Tato omáčka vydrží na věky, neboť se už víc zkazit nemůže..

Jenom jedna rada: až zakoupíš, nečichej k tomu.
Jako mladé děvče jsem to kdysi zakoupila, přičichla a vylila, protože jsem si myslela že mi ti zmetci prodali něco zkaženého. A oni jo!!
Ale tak to má být. A prosím, pečlivě odměřit.
Přidat se dá vždy. Pár kapek navíc může pokazit celou krmi.

Teď s chutí do toho. Dobrou chuť.

mrtvola
1394 příspěvků 16.7.09 02:10
Re: Salát ze syrových ryb

Milošku, rybí omáčku koupíš v asijském obchodě. Je průhledná, načervenalá, na dálku smrdí rybinou a je moc dobrá.

gmp
1603 příspěvků 16.7.09 00:07
Re: Salát ze syrových ryb

Esme, prosím, tě a recepis na rybí omáčku? Miloš

toffo
244 příspěvků 5.7.09 03:11
Re: Salát ze syrových ryb

Kdybych použila rozmraženého pangase, zadělám si na zdravotní potíže?

lydia
1227 příspěvků 5.7.09 01:27
Re: Salát ze syrových ryb

Esme, dnes jsem si koupila chlazenou tresku obecnou ( Kabeljau), má krásné bílé maso - na smažení. Ale nedalo mi to a uřízla jsem kousek do malé misky a udělala tento salát. Sice tak nevypadal jako ten na obrázku, asi to bylo kokosovým mlékem. Protože je horko a dusno, tak jsem neměla odvahu salát nechat jenom tak stát v kuchyni. Dala jsem do lednice a nechala asi 6 hodin v lednici. Ochutnávala jsem trochu zálivku ale na rybu jsem si dřív netroufala. Ale po 6 hodinách jsem ochutnala. Musím říct, že to chutnalo výborně. Kombinace kokosového mléka s hnědým cukrem a syrovou rybou - až na chilli papričku jsem dala vše podle tvého receptu- je překvapivě výborná. Podotýkám, že jsem ještě NIKDY nejedla syrovou rybu nebo maso, pozvánky na sushi jsem odmítala a budu dále odmítat, ale tento salát mě překvapil.
Doporučuji vyzkoušet.
Díky za recept, Lydia

Labužník montana02
12 příspěvků 4.7.09 05:11
Re: Salát ze syrových ryb

Tohle vypadá opravdu lahodně. Hned zítra vyzkouším, jdeme na ryby, tak snad něco chytneme :-). Dám pak vědět

esmeralda
4813 příspěvků 27.6.09 08:28
Re: Salát ze syrových ryb

Bedlo, co nejčerstvější rybu definitivně schvaluji.
Nemysli si že když jsme tady u vody že jsou tu ryby čerstvější než v ČR.
Určitě ne ty z Vietnamu.
Snad jediná zaručená cesta je si chytit rybičku sama.

Cookie, skoro bych řekla že na barvě ryby nezáleží. Losos je teď v módě a tudíž dost předražený…aspoň tady.
Hlavně aby bylo maso pevné, aby z toho nebyla kaše.

Dobrou chuť!!

cookie123
253 příspěvků 26.6.09 16:01
Re: Salát ze syrových ryb

Mně se t moc líbí, dala jsem do oblíbených. Chci se zeptat, jestli je to lepší z bělomasé ryby nabo naopak olejnaté - jako losos apod.?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.6.09 13:52
Re: Salát ze syrových ryb

Já to věděla … než se do toho pustím, určitě budu hledat zaručeně tu nejčerstvější rybu a domů pojedu s policejním dohledem a s houkačkou, tak se bojim abys věděla.
Vy to tam s těmi rybami máte … všude, za rohem, ale tady si pro ně musím dojet někam do Marketu a ještě ne všude je mají. Udělám průzkum, protože mě to opravdu láká.

esmeralda
4813 příspěvků 26.6.09 07:08
Re: Salát ze syrových ryb - Bedlo, nééééé....

ryby nevař.
Ona je za tebe „uvaří“ ta citronová šťáva. Jako třeba zavináče. Tam je „uvaří“ zase ocet. Rybí maso úplně zbělá.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.6.09 13:23
Re: Salát ze syrových ryb

Esme musí to být dobrota, jen bych k němu musela přijít … tedy jako k hotovému.
Ráda vyzkouším, ale určitě to zpackám, protože si tu rybu uvařím. Všechny ingredience můžu. Koriandr mám na zahrádce v truhlíku, za oknem. Snad do té doby vydrží … žádné léto tu zatím nemáme. Plochá petrželka a endivie se tam krčí a moc to neroste.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz