Recept Salát z polníčku se slaninou a toastem

(Hodnoceno 1x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Salát z polníčku se slaninou a toastem

Postup

1. Slaninu nakrájíme na jemné nudličky, roz­škvaříme na rozehřátém oleji a vyjmeme z pánve. 2. Vyškvařený tuk rozředíme vinným oc­tem a tekutinu slijeme do misky. Přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř, cukr a 2 lžíce vody a zamícháme. Zašleháme ořechový olej. 3. Toastový chléb zbavíme kůrky a na­krájíme na kostičky. Opečeme na rozehřá­tém másle. 4. Polníček očistíme a několikrát omyjeme v míse s vodou. Vyjmeme a osušíme. Zalijeme zálivkou a posypeme slaninou a opečeným chlebem.

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty

Nahlásit recept

  • 23.12.01 vloženo
  • 35535x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g tenkých plátků anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce jemného vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • špetka cukru
  • 3 lžíce ořechového oleje
  • 2 plátky toastového chleba
  • 1 lžíce másla
  • 200 g polníčku (nebo hlávkového salátu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 31.3.12 23:03

Naše variace - jednoduchý salát - pouze čerstvý polníček, cizrna, slanina, sýr - eidam, parmesan, mozarella (dle toho, jaký je po ruce). Zakápneme citronovou šťávou a pokud máme tak avokádovým olejem, lze přidat i samotné avokádo.

S bagetou a balsamico-olejovým dipem je to bezva lehká večeře.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Salát z polníčku se slaninou a toastem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Salát z polníčku se slaninou a toastem

2905
753 příspěvků 2.4.12 04:42

A hned mi naskakuje inspirace na salát: mám ráda spařenou kopřivu, do ní voňavou, křupavou slaninu, sedmikrásky, pár kapek z limetky, cizrnu jen napučenou, upečenou jako krutonky… :palec:

Byla zde fotka, Pepíčkova, já věřím že se po úpravách, dodělávkách vrátí.
Jsem zastáncem toho, aby foto autora zůstalo na místě prvním.

Pepíčkovi nechyběl nadhled, proto napsal k vyzkoušení receptu toto:

Váš komentář
doporučte ostatním změny v ingrediencích, co Vám vyšlo x nevyšlo, popište jak hodnotíte recept

jcs1 připravil dle svého šmaku a zapsal, někoho může drtit, někoho potěšit, tak to prostě je… kdyby recept nevytáhl, nikdo něštěkne.

Pište své nápady, svou inspiraci, to je přínosem pro ostatní :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 22:44

jcs1, my se proste rozchazime v zakladnim nazoru na vec. Chci-li delat levne a syte jidlo (treba jsem drevorubec, nebo cely den delam na poli), vyberu si odpovidajici recept a nebudu znasilnovat polnicek cizrnou a eidamem. Polnicek na tve fotce proste vypada zubozene (tobe nevadi ty pomackane a zvlhle listky?). Libi se mi tvoje zapaleni pro vareni, ale chce to trochu pokory. Zni to trochu pateticky - pokora, ze? Ale je to presne to, o co podle me jde.

ester
288 příspěvků 1.4.12 22:34
jcs1
:)

Příspěvek upraven 02.04.12 v 08:42

Cuso
350 příspěvků 1.4.12 22:10
jcs1

Podľa tvojej logiky by tu tým pádom mal byť len jeden šalát s polníčkom, či ľadovým šalátom, lebo ostanté sú len variácie. Tvoj šalát je určite dobrý, nekritizujem ani použité suroviny. Ja som len vyjadril názor, že toto je nový recept, nie variácia. Toto je úplne iné jedlo, ako pepíčkov šalát. Samozrejme tvoj názor rešpektujem, môj je iný.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 22:07

jcs1..tvůj salát je ÚPLNĚ JINÝ! Takový se vkládá jako nový recept.. Nevkládá se nový, pokud by duplikoval, ale to není tvůj případ. Ty jsi udělal něco jiného. Tady vymaž a vlož jako nový recept… pokud ovšem tento recept není zkopírovaný z jiných stránek…že.. ;-)

jcs1
77 příspěvků 1.4.12 21:58
Salát byl vynikající!

Pokud se vám variace nelíbí, nemusíte si polníčkový salát takto dělat. Někomu se třeba líbit bude. Pro hodně návštěvníků bude salát levný, jednoduchý a zároveň chutný. Nemusíme vždy mít „top“ ingredience. Na slanině, kterou jsem použil nic špatného není. Příště můžu zkusit pancettu nebo „opravdový“ sýr, jak píšete. Tipům se nebráním.

Bylo mi tu řečeno, že nové recepty se nesluší přidávat, když už tu podobné jsou. Držel jsem se toho pravidla a nic špatného na své úpravě nevidím. Co jiného by se tu pak smělo dělat? V mém komentáři je vše napsáno a ať si z toho každý vezme, co uzná za vhodné:)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 16:09

Jolano, to přece není ve zlém..
Ale co má společného připravené jídlo s tímto receptem..?
Polníček..jednu jedinou surovinu.. a to je vše… :nevim: :nevim:

Recept sloužil zřejmě jako inspirace - jen byl rozvinut úplně jiným směrem, je to naprosto jiný salát, než je v receptu.
Vhodnější by rozhodně bylo, kdyby ho jcs1 napsal jako nový recept a fotku přiložil tam..
Tady to jen mate..a vůbec neodpovídá receptu.
Variace na svíčkovou přece také není guláš..
Jako nový recept by to bylo snad ok.. :think: :think:

jolana
5068 příspěvků 1.4.12 14:47

aaale no tak…pri tej fotke je napisany koment a kazdy si ho precita predsa..ten clovek sa s nami podelil ako s foto tak aj ako mu chutilo a mne sa to paci :) … ..sa pamatam ako davno , hodne davno jedna blogerka si zgustla na slahacke, rastlinnej a ako odsudila vsetkych…nepacilo sa to ani mne, ani inym..da sa povedat informacia aj inac..o to mi islo..akcia a reakcia..ja tiez mam najradsej nase ceskoslovenske rizoto a to original tiez pripravim a veelmi dobre a ako treba a predsa ta nasa zlatanina je moje top..
Prosim..v podstate ide len o to ako podame informaciu ci skusenost ktorou disponujeme tak aby sme dosiahli to o co nam ide..asi tak to myslim , nic viac ani nic menej.. :hug: :mavam:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 13:59

Tahle fotka by měla od tohoto receptu zmizet, protože s ním má společný jen a pouze polníček… a to poněkud nestačí.
Je to úplně jiný salát, než na jaký je recept..
Vůbec nechápu, proč ji sem jcs1 dal…asi že se inspiroval tím polníčekem - a vytvořil z lehké delikatesy dřevorubeckou sváču.
Jakkoli může být dobrá..sem ale nepatří.. :nevim: :nevim:

sveva
751 příspěvků 1.4.12 13:15

Přidávám se k názoru Zebulon. Navíc fotografie u receptu velmi ovlivňuje výběr receptu k přípravě, třeba u náhodného návštěvníka. Recept je pěkný, ale to vím, až si ho přečtu. Podle fotky bych si ho nevybrala. Přikláněla bych se k fotografii zobrazené u receptu, která přesně odpovídá tomu konkrétnímu receptu. Je to vyjádření respektu k autorovi. To by mělo být prioritní při testování. Bylo by dobré odlišit různé variace, které nerespektují autorovu představu. Takových příkladů je tady mnoho. Osobně si moc vážím krásných fotografií, které dokladují přesné odzkoušení receptu a ty by se měly ukázat vedle receptu na prvním místě.
Ale možná jsem jenom puntičkářka a jsou technické důvody k dnešnímu nastavení.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 12:58

Ano, jolano, i ja chapu! Apeluji tedy na jcs1 - udelejte si ten salat podle receptu, zkuste to. Zkuste si treba navic koupit misto dvaceti deka anglicke slaniny deset deka pancetty, krajene na tenoucke platky (balenou prodava kazdy albert), s citem ji opect dokrupava, polnicek si poridit uz ten „pret-a-porter“ v pytliku, abyste ho nemuseli koupat ve vode a dlouze susit, zkuste to! Cizrnu si nechte na jiny salat, ktery bude mit jako zaklad nejaky odolnejsi lupeni, nez polnicek. Eidam zahodte, nebo si misto nej dejte ctvrtinove mnozstvi nejakeho opravdoveho syra. Nikoliv v mnozstvi, ale v kvalite je sila.

Jinak mas pravdu, jol, je to smutny trend, jak se lidi neciti po jidle tezce a precpane, nebylo to to prave jidlo :-). I kdyz - porad jeste - ne vsichi.

Cuso, diky.

jolana
5068 příspěvků 1.4.12 12:22

zebulon, chapem :) …preto by sme mali jemne apelovat skor na ten original..ochutnat tu jednoduchu verziu..nezabudni ze nasinec ma rad kopu veci pospolu..sme zvyknuti ako narod na tazsie jedla, mame na to chutove pohariky...... ludia sa potrebuju najest ..plus mimochodom konzum ponuka vselico..by si kukala cim sa „obohacuju“ jednoduche jedla uz aj v stredomori a co vsetko sa po stankoch predava..predtym sa predavala klasicka varena kukurica a teraz ta sladka kukurica s konzervy s dacim a take nudle dake z pohara ohriate v mikrovlnke..vsetci to kupuju a jedia..aj male deti 8o ..deckam v rodine vecne spilam ze im polamem ruky ak to kupia.. a co myslis?!..kupia.. 8)

Cuso
350 příspěvků 1.4.12 11:53

Podla mňa šalát na obrázku je úplne iné jedlo, nie variacia.

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 11:34

jolanko, ja ti nevim, nakonec si vzdycky rikam, co se do toho pletes, at si lidi jedi, co chteji. Ale kdyz ja tak dobre chapu proc pepicek pise v receptu „TENKE platky anglicke slaniny“, „orechovy olej“, „kosticky opeceme na masle“ - neni to tam jen tak, to ma hluboky smysl :- ). Polnicek omyje a osusi!!! Vysledkem je lehoucky salat s krupavymi kousicky slaniny. A k tomuhle salatu se prida fotka, kde polnicek upi pod rachandou z eidamu a kostek cehosi, co snad nemuze byt anglicka slanina. Pro me je to kazeni jidla a ne labuznicky pocin.

jolana
5068 příspěvků 1.4.12 11:03

Zebulon, a preco nie?! ved je na kosticky…a k cizrne sa polnicek s citr.stavou tiez hodi..pravda je ze v jednoduchosti je krasa..aj chut..mozme povedat ze by sme k tomu polnicku radsej nedali to a to a ochutnali original..ahoooj :) peknu nedelu :mavam:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 1.4.12 09:16

Proc proboha cizrna a syr? Co vam ten polnicek udelal??? To nestaci ta slanina? Vzdyt jste z docela hezkeho salatu udelali paskvil. Polnicek je choulostivy salat a zavalit ho eidamem je barbarstvi.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz