Recept Salát z červené řepy s křenovou pěnou Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Úvod

Léčivá červená řepa, vážený člen moderní kuchyně skrývající se pod zemí, byly pro svou nenáročnost vždy pokládána za zeleninu základního významu. Pěstovali ji už naši dávní předkové a v bouřlivých epochách dějin, v nejbídnějších hladových časech dokonce zachránila nejeden lidský život - tolik úvod od Mari Lajosové a Károla Hemzö z Saláty 66 nejlepších receptů.

Postup

Na křenovou pěnu dáme změknout želatinu.
Jogurt a smetanu smícháme s octovým křenem a osladíme.
Citrony omyjeme, osušíme a kůru z jednoho nastrouháme do směsi, šťávu vymačkáme a 2-3 polévkové lžíce nalijeme přes sítko do směsi.

Změklou želatinu necháme rozpustit na mírném ohni. Přimícháme k ní trochu směsi, po chvíli ještě trochu a za stálého míchání všechno vrátíme do mísy - želatina se nesrazí. Ušleháme šlehačku a zapracujeme ji do krému. Nalijeme do mělké mísy a necháme ztuhnout.

Na salát - řepu namočíme do studené vody a pořádně umyjeme, kovovou jehlou propícháme a po jedné zabalíme do alobalu. Pečeme při 180°C asi hodinu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme.

Na dresink svaříme červený vinný ocet s cukrem a nalijeme na řepu.
Balzamicový ocet smícháme s citronovou šťávou a po trošce přidáváme oba druhy oleje. Cibulku nakrájíme a vmícháme do dresinku.

Pažitku nakrájíme nadrobno, čerstvý křen oloupeme a nastrouháme. Řepu necháme okapat a položíme na čtyři mělké talíře, šťávu přidáme k olejovému dresinku a nalijeme na řepu.
Polévkovou lžící namáčenou do studené vody vykrajujeme z křenové pěny větší nočky a ukládáme na kolečka řepy.
Povrch posypeme křenem a pažitkou a nakonec strouhanou citronovou kůrou z druhého citronu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.02.11 vloženo
  • 3709x zobrazeno

Čas přípravy

  • 11/2 + 2h na vychlazení

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na jogurtovou křenovou pěnu:
  • 3 plátky želatiny
  • 2dl jogurtu
  • 2dl 20% smetany
  • 60g octového strouhaného křenu
  • sůl
  • citron
  • 1dl smetany ke šlehání
  • Na salát:
  • 400g červené řepy
  • 4 jarní cibulky
  • 1 svazeček pažitky
  • 30g strouhaného křenu
  • 1 citron
  • sůl
  • Na dresink:
  • 1/2dl červeného vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce balzamicového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje z tykvových semínek
  • 4 lžíce olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Cibulačka Cibulačka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz