Recept Salát z červené řepy s křenovou pěnou Veg

danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Úvod

Léčivá červená řepa, vážený člen moderní kuchyně skrývající se pod zemí, byly pro svou nenáročnost vždy pokládána za zeleninu základního významu. Pěstovali ji už naši dávní předkové a v bouřlivých epochách dějin, v nejbídnějších hladových časech dokonce zachránila nejeden lidský život - tolik úvod od Mari Lajosové a Károla Hemzö z Saláty 66 nejlepších receptů.

Postup

Na křenovou pěnu dáme změknout želatinu. Jogurt a smetanu smícháme s octovým křenem a osladíme. Citrony omyjeme, osušíme a kůru z jednoho nastrouháme do směsi, šťávu vymačkáme a 2-3 polévkové lžíce nalijeme přes sítko do směsi. Změklou želatinu necháme rozpustit na mírném ohni. Přimícháme k ní trochu směsi, po chvíli ještě trochu a za stálého míchání všechno vrátíme do mísy - želatina se nesrazí. Ušleháme šlehačku a zapracujeme ji do krému. Nalijeme do mělké mísy a necháme ztuhnout. Na salát - řepu namočíme do studené vody a pořádně umyjeme, kovovou jehlou propícháme a po jedné zabalíme do alobalu. Pečeme při 180°C asi hodinu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme. Na dresink svaříme červený vinný ocet s cukrem a nalijeme na řepu. Balzamicový ocet smícháme s citronovou šťávou a po trošce přidáváme oba druhy oleje. Cibulku nakrájíme a vmícháme do dresinku. Pažitku nakrájíme nadrobno, čerstvý křen oloupeme a nastrouháme. Řepu necháme okapat a položíme na čtyři mělké talíře, šťávu přidáme k olejovému dresinku a nalijeme na řepu. Polévkovou lžící namáčenou do studené vody vykrajujeme z křenové pěny větší nočky a ukládáme na kolečka řepy. Povrch posypeme křenem a pažitkou a nakonec strouhanou citronovou kůrou z druhého citronu.

Nahlásit recept

  • 13.02.11 vloženo
  • 4341x zobrazeno

Čas přípravy

  • 11/2 + 2h na vychlazení

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na jogurtovou křenovou pěnu:
  • 3 plátky želatiny
  • 2dl jogurtu
  • 2dl 20% smetany
  • 60g octového strouhaného křenu
  • sůl
  • citron
  • 1dl smetany ke šlehání
  • Na salát:
  • 400g červené řepy
  • 4 jarní cibulky
  • 1 svazeček pažitky
  • 30g strouhaného křenu
  • 1 citron
  • sůl
  • Na dresink:
  • 1/2dl červeného vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce balzamicového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje z tykvových semínek
  • 4 lžíce olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz