Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Léčivá červená řepa, vážený člen moderní kuchyně skrývající se pod zemí, byly pro svou nenáročnost vždy pokládána za zeleninu základního významu. Pěstovali ji už naši dávní předkové a v bouřlivých epochách dějin, v nejbídnějších hladových časech dokonce zachránila nejeden lidský život - tolik úvod od Mari Lajosové a Károla Hemzö z Saláty 66 nejlepších receptů.
Na křenovou pěnu dáme změknout želatinu. Jogurt a smetanu smícháme s octovým křenem a osladíme. Citrony omyjeme, osušíme a kůru z jednoho nastrouháme do směsi, šťávu vymačkáme a 2-3 polévkové lžíce nalijeme přes sítko do směsi. Změklou želatinu necháme rozpustit na mírném ohni. Přimícháme k ní trochu směsi, po chvíli ještě trochu a za stálého míchání všechno vrátíme do mísy - želatina se nesrazí. Ušleháme šlehačku a zapracujeme ji do krému. Nalijeme do mělké mísy a necháme ztuhnout. Na salát - řepu namočíme do studené vody a pořádně umyjeme, kovovou jehlou propícháme a po jedné zabalíme do alobalu. Pečeme při 180°C asi hodinu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme. Na dresink svaříme červený vinný ocet s cukrem a nalijeme na řepu. Balzamicový ocet smícháme s citronovou šťávou a po trošce přidáváme oba druhy oleje. Cibulku nakrájíme a vmícháme do dresinku. Pažitku nakrájíme nadrobno, čerstvý křen oloupeme a nastrouháme. Řepu necháme okapat a položíme na čtyři mělké talíře, šťávu přidáme k olejovému dresinku a nalijeme na řepu. Polévkovou lžící namáčenou do studené vody vykrajujeme z křenové pěny větší nočky a ukládáme na kolečka řepy. Povrch posypeme křenem a pažitkou a nakonec strouhanou citronovou kůrou z druhého citronu.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Salát z červené řepy s křenovou pěnou