Recept Salát z červené řepy s křenovou pěnou Veg

danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Úvod

Léčivá červená řepa, vážený člen moderní kuchyně skrývající se pod zemí, byly pro svou nenáročnost vždy pokládána za zeleninu základního významu. Pěstovali ji už naši dávní předkové a v bouřlivých epochách dějin, v nejbídnějších hladových časech dokonce zachránila nejeden lidský život - tolik úvod od Mari Lajosové a Károla Hemzö z Saláty 66 nejlepších receptů.

Postup

Na křenovou pěnu dáme změknout želatinu. Jogurt a smetanu smícháme s octovým křenem a osladíme. Citrony omyjeme, osušíme a kůru z jednoho nastrouháme do směsi, šťávu vymačkáme a 2-3 polévkové lžíce nalijeme přes sítko do směsi. Změklou želatinu necháme rozpustit na mírném ohni. Přimícháme k ní trochu směsi, po chvíli ještě trochu a za stálého míchání všechno vrátíme do mísy - želatina se nesrazí. Ušleháme šlehačku a zapracujeme ji do krému. Nalijeme do mělké mísy a necháme ztuhnout. Na salát - řepu namočíme do studené vody a pořádně umyjeme, kovovou jehlou propícháme a po jedné zabalíme do alobalu. Pečeme při 180°C asi hodinu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, osolíme. Na dresink svaříme červený vinný ocet s cukrem a nalijeme na řepu. Balzamicový ocet smícháme s citronovou šťávou a po trošce přidáváme oba druhy oleje. Cibulku nakrájíme a vmícháme do dresinku. Pažitku nakrájíme nadrobno, čerstvý křen oloupeme a nastrouháme. Řepu necháme okapat a položíme na čtyři mělké talíře, šťávu přidáme k olejovému dresinku a nalijeme na řepu. Polévkovou lžící namáčenou do studené vody vykrajujeme z křenové pěny větší nočky a ukládáme na kolečka řepy. Povrch posypeme křenem a pažitkou a nakonec strouhanou citronovou kůrou z druhého citronu.

Nahlásit recept

  • 13.02.11 vloženo
  • 4123x zobrazeno

Čas přípravy

  • 11/2 + 2h na vychlazení

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na jogurtovou křenovou pěnu:
  • 3 plátky želatiny
  • 2dl jogurtu
  • 2dl 20% smetany
  • 60g octového strouhaného křenu
  • sůl
  • citron
  • 1dl smetany ke šlehání
  • Na salát:
  • 400g červené řepy
  • 4 jarní cibulky
  • 1 svazeček pažitky
  • 30g strouhaného křenu
  • 1 citron
  • sůl
  • Na dresink:
  • 1/2dl červeného vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce balzamicového octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje z tykvových semínek
  • 4 lžíce olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát z červené řepy s křenovou pěnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz