Recept Salát nicoise podle Julie

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát nicoise podle Julie

Postup

Tu na Labu su 3 recepty na salat nicoise tejto verzii bola za vzor klasicka kucharka Julia Child a jej interpretacia .
 http://www.ochef.com/r189.htm

1-Male mlade zemiaky ja som mal kifler dame varit v supke do osolenej vody. Vyberieme dame ochladit a neosupane rozkrajame na stvrtky. Dame uvarit na tvrdo dve vajicke a dame ich ochladit, osupeme a nakrajame na stvrtky. Zelenu fazulku som umyl a okrajal konce a rozkrajovacom nakrajal po dlzke a dal na kratko cca. 2 minuty varit do osolenej vody hned vybral a ponoril do studenej vody osusil a nakrajal na cca 2.5 cm.

2-Cherry paradajky nakrajame na polky pridame zlahka ovarenu zelenu fazulku , a rozobrateho tuniaka v oleji. Pridame na velmi drobno nakrajany strucik cesnaku a na drobno nakrajanu bazalku s petrzlenovou vnatou.

3-Ja som vyrabal dressing klasicky , kde som si do flasky nalial kvalitny vinny ocot ,pridal kvalitny olivovy olej a praskovu horcicu , sol , a korenie .Zavrel vrch a minutu silno "trepal " . Otvoril ochutnal a este dochutil sol korenie podla potreby

3-Primiesame nakrajane zemiaky a vmiesame 2/3 dressingu. Pridame mlade salatove listky alebo si pripravime misu ( podobne nam to servirovali na juhu ), kde sme vrch ozdobili do kriza naukladanymi ancovickami a na vrch poukladali cierne nakladane olivy a na tvrdo uvarene vajicka a vsetko som polial zvyskom dressingu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.01.11 vloženo
  • 6664x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g male mlade zemiaky
  • 120 g tuniak v olivovom oleji
  • 200 g fazuľka zelená
  • 1 rozdrvený cesnak
  • 2 lyzice cerstve bylinky zmes
  • 12 olivy čierne
  • 10 paradajky cherry
  • hlavkovy mlady šalátové listy
  • 50 g ančovičky v oleji
  • 2 vajcia
  • Sauce Vinaigrette:
  • 2 lyzice ocot vínny biely kvalitny
  • 1/2 lyzicky horčica v prasku
  • 5 lyzice olej olivový extra virgin
  • soľ, korenie čierne mleté

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Salát nicoise podle Julie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 24.01.11 00:51

Bento netušila jsem, že vás můj vložený recept natolik rozhořčí, že změníte název vašeho. To opravdu považuji za unáhlené. Váš recept je dobrý včetně názvu protože se najdou desítky receptů se stejnými nebo podobnými ingrediencemi, je to vaše verze jak píše Glama.
Vím, že mne mnozí labužníci považují za puntičkářku, ale jsou jiní, kteří vědí, že vkládám recepty, které dobře znám, nebo ty zdokumentované z dobrých zdrojů. Myslím, že jsem měla právo vložit recept, který upřesňuje jak jej vnímají francouzští odborníci (a věřte, že to nejsou nějaké tetky) a obyvatelé oblasti ze které recept pochází.
Zebulon konkrétně u tohoto receptu s vámi nesouhlasím, uvedené ingredience jsou také ‚dané‘, hlavně výběr zeleniny. Tím chci říci, že by nepoužili třeba mrkev nebo kedlubny a pod. Ale to nikomu nezakazuje si připravit salát jak se mu zalíbí.
Bento zdravím!!!

 
glama  23.01.11 19:38

Bento, zadrž!
Nic nemaž, bylo by to škoda…Označ si recept jako svou verzi…tím vyřešíš eventuelní námitky…
Jsou tady mraky receptů, které by zasloužily vymazat, o tvé se ale nejedná ani náhodou! :mrgreen:
Variace mají své místo…Svíčková je naše národní jídlo a také na něj neexistuje jen jeden jediný recept.. :wink: :mrgreen:

Na mě osobně, ale název Salát z tuňáka v konzervě, působí spíše…odpuzujícím (sorry) dojmem. Ponechala bych „nicoise“ Je to rozhodně lákavější.. :-)

Příspěvek upraven 23.01.11 v 19:42

 
di
2451 příspěvků 23.01.11 18:41

Bento, proč vymazat? Recept je pěkný, hodně lidí Vám ho pochválilo. Název jste měnit nemusel, stačilo napsat „moje verze…“ nebo „variace na…“ apod. Opravdu tomu nerozumím.

 
Bento
794 příspěvků 23.01.11 18:03

Vzorom mojho receptu bol klasicky recept od Julia Child :
http://www.ochef.com/r189.htm
Poziadam administratora aby ho vymazal.

nie tento originalny:
http://www.nicerendezvous.com/…-n-1335.html

 
zébulon  23.01.11 14:39

casino, mate pravdu, ale oproti caprese, kde jsou ingredience definitivne dany a musi tam byt vsechny (ale zaroven jen ty jedine :-) ), u tohoto salatu tomu tak neni. Svickova je podle me spis pripad caprese, nez nicoise, co se tyce ingredienci.

 
ssalonis
61 příspěvků 23.01.11 14:36

Tato tema je na dlho a na to naozaj nemam cas, Bento vlozil fajn recept, ak sa ti nepozdava, na internete mas moznost hladat dalej a najst to vhodne pre seba…myslim, ze vyber je siroky a urcite tym stravis menej casu, nez sa dohadovat na Labuznikovi. Pekny vecer prajem.

 
casino
4466 příspěvků 23.01.11 14:22

ssalonis,
chápu, že nechápete :-)
bento dodatečně poněkud upravil recept a v úvodu vynechal "by mal obsahovat „Sauce Vinaigrette“ viz komentář 20.01.11 18:59 Pouze a jen na tento detail jsem upozornil.
Dovolím si polemizovat s Vaším: „jedna tetka povedala, ze to tak je, tak to tak bude!!“
Na LABU se to řešilo už xkrát a myslím, že zde převažuje názor „ať si tam každý dá co chce“ :twisted: Já s tímto pohledem na gastronomii nesouhlasím a říkám tomu „jak vyčistit ledničku“ :mrgreen:
Jsou recepty (a Salát nicoise - La salade niçoise k nim, dle mého názoru, patří) které povětšinou už svým názvem garantují, co člověk může očekávat na talíři. V podobných debatách se většinou propírá „naše“ svíčková a často to zde končilo až zásahem Vikiho Čističe :-P
Uvedu jednodušší příklad: CAPRESE (http://www.labuznik.com/recipe.php?… ) Je k neuvěření, čeho jsou mnozí babicové schopni: „…nemáš-li doma bazalku, můžeš na to dát třeba cibuli, nebo něco jinýho co doma máš“ :twisted:
Nebo: Kung-Pao ( http://www.labuznik.com/recipe.php?… ) toto je opravdu Ia recept :potlesk: Navíc poukazuje na to, že i se správnými ingrediencemi lze připravit něco, co už vlastně Kung-Pao není!!! Scénka ze života: „…prosím, co do toho Kung-Pao dáváte?“ „No co, co? No, to co do číííny…“ :twisted:
Kde se má má pak člověk, který teprve proniká do tajů našeho krásného hobby seznámit s jakýmsi základem, zásadami, přes které „vlak nejede“, když ne právě tady na LABUŽNÍKOVI, který se ještě pořád v záhlaví honosí zaklínadlem …DOMOV GURMET٧§§
A Vy sem dáte: JEDNA TETKA POVEDALA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Františka,
možná některé nicky na Vás působí jako červené lampa na pastora: jedno zda na domě v zastrčené uličce se špatnou pověstí, či koncová na autě, obé ho spolehlivě nas…, nas…, nastartuje :mrgreen:

 
zébulon  23.01.11 14:05

Bento, pridala bych se ke casinovi, nemel jste ten nazev menit. Neexistuje jediny pravy recept na salat nicoise. V kazde hospode v nice ho maji, v kazde rodine ho delaji, ale nikde neni stejny. Zakladem je vzdy asi pouziti cesneku do zalivky (vinagrette je proste zalivka na bazi octa), varenych vajec, cibule a sardelek. Nekteri vzivaji tunaka, jednou cerstveho, jindy nalozeneho, jini ho odmitaji, nekdo dava mlade boby, jiny brambory, nekde narazite na papriku, jinde vam rekno, ze jste zesilel, papriku do nicoise??? Ale vsichni vedi, ze kdyz se rekne nicoise, je to neco na TEN zpusob. Proto si myslim, ze jste ten nazev mel nechat, aby se vedelo, ze je to neco na ten zpusob. Na salat z tunaka z konzervy bych se ja urcite nepodivala a pritom ten vas se mi libi (a tim padem bych o nej prisla :-) ).

 
casino
4466 příspěvků 23.01.11 11:52

:-) Bento, večer jsem už nestihl Vám napsat:
Myslím, že Váš recept se takřka neliší od tohoto, dejme tomu tzv. autentického: http://www.labuznik.com/…ade-nicoise/ resp. od alternativ, které jsou v něm zmíněny
Myslím, že změna názvu receptu byla předčasná…, ale možná praktická! Většině bůčkové komunity napoví více „Salát z tunaka v konzerve“ než nějaký „Salát nicoise - La salade niçoise“ který se ke všemu ještě jinak čte, než je psáno :lol:
Nerad se opakuji, ale Vaše recepty se mi líbí, jak obsahem, tak formou :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 23.01.11 10:20

Bento jen se nenech odradit stourali :)tvoje recepty mi vzdycky udelaji radost a vylepsi den

Příspěvek upraven 23.01.11 v 10:23

 
ssalonis
61 příspěvků 23.01.11 07:15

Nechapem pripomienky, ze pepino cosi ma ci nema…ani v krajine povodu sa ten ci ten recept nerobi ako to najdete v nejakej kucharskej knihe, kde hlasia, ze je povodny. Ked listujem v indickych kucharkach, ktore napisal ind a spytam sa susedy, svagrinej, ci kamaratky (vsetko indky), ci je to spravny recept, tak sa len zasmeju...... mam pocit, ze sa tu prilis tahate za slovka a drzite sa „autentickych“ receptov, ktore nimi casto nie su. okrem toho vo svete sa uz davno nevari „jedna tetka povedala, ze to tak je, tak to tak bude!!“
Bento recept je :palec:

 
Bento
794 příspěvků 23.01.11 00:19

Ako my bolo povedane tento salat nie je ten "spravny " ale tuniak z konzervy so zemiakmi a zeleninou.
Tak som zmenil meno aby som tu neplietol .
Ako chuti ? uplne super, robime ho aj dnes a budeme predstierat ze je to nicoise. :wink:

 
Bento
794 příspěvků 20.01.11 19:05

To ideme do trochu inej temy ci ma vingraitte obsahovat aj horcicu? Mne tvrdili ze ano, lebo sa ovela lepsie spoji do emulzie.

 
casino
4466 příspěvků 20.01.11 18:59

:-) :-) :-) Bento :-) :-) :-)
trošku si nerozumíme.
Mně nejde o příp. duplicitu; určitě by se našel jeden „autentický“ ale variant bude hafo :-)
Vy v úvodu zmiňujete, že: "by mal obsahovat „Sauce Vinaigrette“. a pouze s touto větou já polemizuji, protože Pepino ji tam má.

 
Bento
794 příspěvků 20.01.11 18:36

Chcel som pridat len ako salat Nicoise, ale tym ze su tu dva aj ked ten jeden obsahuje celer ?
My to nedovolilo. Tak som daco napisal,ale mozem to prepisat na tuniakovy salat z konzervy :wink:

 
casino
4466 příspěvků 20.01.11 14:12

Pro zjednodušení uvádím odkazy na recepty zmíněné autorem v úvodu:
http://www.labuznik.com/…lat-nicoise/ (Pepino)
http://www.labuznik.com/…ade-nicoise/ (pepicek)

Bento, ale Pepino tam „Sauce Vinaigrette“ přece má… Jen ji nazval: Zálivka:
:-D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz