Recept Šalamounova buchta

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šalamounova buchta

Postup

Upečeme buchtu na vymazaném a moukou vysypaném hlubším plechu a po upečení nalijeme odloženou tekutinu na buchtu ...rozetřeme a posypeme strouhaným kokosem.

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 29.03.08 vloženo
  • 35190x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca20min

Ingredience

  • 2 hrnky cukru
  • 1 rozpuštěná hera
  • 1/2 hrnku vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu.........vše smícháme a odložíme stranou 1 htnek vzniklé tekutiny. Do zbytku ještě přidáme:
  • 1 1/2 hrnku poloh.mouky
  • 4 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva

Doporučená příloha

  • Kafíčko :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 01.05.13 17:38

Nechci vás popudit, ale ten základní recept je tak dobrý, že mě to po dvou dnech donutilo k další variaci, tentokrát do kulata - řekněme - Šalamounova orientální koruna?
Poklona opět patří Labužník Elissa02!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Šalamounova buchta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 03.05.13 09:06
Tak to je slovo muže, co jste napsala...

:potlesk: :mrgreen:
Přiznám se, že jsem si pohrávalo s myšlenkou, tu vaši fotečku šoupnout třeba SEM :andel:
Hihi, už vidím jak by se autorka tetelila… ;) :)

tlustá bába
1212 příspěvků 03.05.13 00:33

Drobná chybička, o smazání jsem požádala já, nikoliv autorka.
Navrhuji nápravu celého zmatku: V dohledné době upeču (může i někdo jiný) buchtu tak, aby vypadala pokud možno věrně. Požádám adminy o výměnu hlavní fotografie, aby to nikoho nemátlo. Svoje kreace pak strčím do uvařeno, jako variace na recept s vysvětlením. Kdyby se vymazaly komplet, budou komentáře působit, jako kdyby vyjely z Kosmonos.

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 02.05.13 19:02

Na žádost autorky jsem smazal první uvaření tohoto receptu :)

Zuzka1973
2309 příspěvků 02.05.13 09:19

@tlustá bába Však já ten odkaz taky nevložila ve zlým… ;) Já se tehdy nad tou neviditelnou husou nasmála tak, až mi tekly slzy :D Takže bych mu vlastně měla poděkovat, protože smíchu si moc neužiju…

tlustá bába
1212 příspěvků 01.05.13 22:16

:lol: :lol: :lol:
Zuzko, to je dobrý, Casino mi jen musel trochu porychtovat peří, abych se tak nenatřásala! :lol: :lol: :lol:

Zuzka1973
2309 příspěvků 01.05.13 22:06

@casino Ale no táááák… ;)
Vždyť toto je ta samá situace, ale ve vašem podání :mrgreen: ;)

http://www.labuznik.cz/…a-v-souletu/

:mavam:
tlustá bába
1212 příspěvků 01.05.13 21:54

Přeci to pod tím rokokem!
Recept (až na to máslo) dodržen, jen okrášleno jinak a taky jsem prohlásila, že to udělám a slovo dané se dodržet musí.
Nic si z toho nedělají Casino, že jim uniká. Mě taky uniklo. Třeba u jejich receptu Jogurtové řízečky TAKE5. Ojojoj! :lol: :lol: :mavam:

casino
4488 příspěvků 01.05.13 21:29
Áno, krasne obe fotky ...

… akorát mi poněkud uniká, co mají společného s tímto receptem, he :?: :nevim:

gaburiatko
740 příspěvků 01.05.13 19:14
Tlusta baba

Krasne obe fotky :)

tlustá bába
1212 příspěvků 29.04.13 22:04

No, přeci namazat durch und durch. Záda bych Ti namazala, ale musely bychom se namazat obě. Durch. Když budeme prstem vyblizovat vaječný koňak, tak je to hned, ani spotřeba není tak velká. Ušetří se. Čert ví, že máš vzít lucernu a mazat do lesa na ten česnek. Je nepříčetně léčivý a podívej, co to udělalo se mnou. Naprostá eufórie. A co teprve ráno - skleróza pryč, vysoká, štíhlá blondýna a krasavice inteligentní! :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.04.13 21:49

Jo!
A příště si jich pošlu pro pivo! Takhle se chodí princezně na pomoc?! :lol: :lol:
A teď to vypadá blbě, jenže jsem si to přečetla až teď, zatímco jsem měla zprávu pro Ačraj otevřenou a rozepsanou a mezitím jsem dělala tisíc věcí a klohnila polévku s česnekem medvědím (i tady je recept) a byl to veliký nářez, takže všichni mazejte do lesa a vařte polévku.
I když moje vzducholoďstvo zase trochu jinak než Lydie - brambory uvařit v kuřecím vývaru, pár jich odebrat, přihodit lupení, trochu rozmixovat, čerstvě mletý pepř, vrátit brambory a přidat KYSANOU smetanu. Zelené je to jako brčál a dobré přímo ďábelsky! Jsem z toho na větvi! :lol: :mavam:

Zuzka1973
2309 příspěvků 29.04.13 21:38

@tlustá bába Namazat jako: namazat, nebo namazat jako: namazat? :mrgreen:
Namazat záda bych potřebovala… to jooo… ale namazat, to neee… jsem skoro abstinent, jen sem tam pivko, když se griluje, nebo přípitek. Ale když mi někdo daruje tento typ „mazadla“, používám jej jako přísadu do jídel :D ať už je to rum, pivo, nebo víno… :palec:
A na zítra? :think: Čert ví… :think: :nevim:
Já se vždy celé dopoledne na dílně rozmýšlím, co uvařit, nakonec se většinou rozhoduju až těsně předtím, než vlezu ke sporáku :)

Jinak u nás se tato buchta peče už leta pod názvem: Polejvaný řezy ;)

tlustá bába
1212 příspěvků 29.04.13 21:24

Já jsem v úplné pohodě a taky to nijak nemyslím, jako že myslím, že to nemyslím zle. Navíc neznám kuchaře, který nekrade recepty jako straka a nepřetváří je k obrazu svému (kromě mých milých, předpisy sešněrovaných kuchařek ve školkách a školách), vždyť vaření je spíš umění, než řemeslo. A já - jsem prostě špatně říditelná vzducholoď.
Navíc se mnou nebude k vydržení, protože, představ si, jsem našla ten zmíněný recept na Lybijský koláč, který se tak nejmenuje, ale je to Buchta od Gréty a je to určitě nejstarší písemný záznam na našem území! Patent Gréta. A je slovo od slova stejný, krom hrnku. Gréta používala skleničky. Asi to nebude vidět.
No, a jelikož je to hodně dobré a jelikož jsem nepolepšitelná, tak to upeču znovu. Nejpozději zítra a tentokrát do kulata.
Takže, i kdyby admini smazali, Grétini andělíčkové to napíšou do receptů s copyrightem od nebeských bran a přes to vlak nejede. To musí každý uznat.
A házedlo bylo správně - tam i tam. :lol:
@di Neboj, jsem Ziurará, královna bouří a bitevní slepice se záložním receptem!
@Zuzka1973 A Tebe musíme korporativně namazat, ale hodně, protože to Tvoje tempo je pekelný! Co máš v plánu na zítra?
:mavam: :mavam: :mavam: :mavam: :mavam:

casino
4488 příspěvků 29.04.13 20:15
No, taky bych nemazalo...

… a nechalo to tu pro příští degenerace labužníků jako odstrašující případ a je jedno, zda to nazveme LIDOVOU TVOŘIVOSTÍ, či TVŮRČÍ INVENCÍ… :cert: :)

Zuzka1973
2309 příspěvků 29.04.13 19:49

Taky jsem proti mazání, jak už jsem zmínila v mém posledním komentu níže…

di
2451 příspěvků 29.04.13 19:47

Prosím, prosím, smutně koukám - nic nemazat! Vždyť je to jen varianta na původní recept a na tom není nic špatného.

Ačraj
697 příspěvků 29.04.13 19:22

OK!

Ačraj
697 příspěvků 29.04.13 19:21

Snad nemusí být tak zle, Přesbidlo mám u Tvého receptu „HAZEDLO PŘES BIDLO PRO gmp“. tam to sedí, ale že se to objevilo i u tohoto receptu - čumím. Halušky s bramborovou kaší, jak se tam níže píše - pěkný blivajz, reakce od „GLAMY“- „přes drštičku tady dostane každý, ale né každý to vezme tak noblesně…“ „holt jsme trošku jedovaté báby“, já už tady přes drštičku dostala mnohokrát, hlavně ze začátku se tu do mně strefovali (jeden více)Teď záleží na Tobě, jak to vezmeš, jinak se mně líbily Tvoje výtvory i recepty, reakce. :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.04.13 18:46

Požádala jsem adminy o smazání mého uvaření, včetně všech fotografií. Ať je klid.
Nevím, jestli se dokážu polepšit, ale příště to udělám jinak.
Třeba takto?
 http://www.labuznik.cz/…t/presbidlo/

Zuzka1973
2309 příspěvků 29.04.13 15:39

@Ačraj Logicky to zní, ale je tu tolik receptů, kde foto neodpovídá postupu ani alespoň tolik, jako toto, a přesto je to všem fuk…
Tady je aspoň zachován základ…
Spíš bych vyměnila pořadí fotek tak, aby jako úvodní byla ta posypaná na plechu a tu fotku bych upravila tak, aby byla vidět jen ta tmavá část… Zbytek bych nechala tak - jako vlastní nápad na využití základního receptu. „Vlk by se nažral a koza by zůstala celá“… ak pravívala naše bábi… ;)

Ačraj
697 příspěvků 29.04.13 14:59

Zuzko, nejen o tu čepici, těsto se neskládá ze dvou barev, je to úplně mimo, to by se nemělo stávat, labužník by to měl změnit na požádáni"tlustá bába"

Zuzka1973
2309 příspěvků 29.04.13 08:39

@tlustá bába NIC NEMAŽ… Když může projít toto:

http://www.labuznik.cz/…hana-buchta/

kde je na titulní fotce (evidentně snad dokonce koupený) bác na hony vzdálený nejen ingrediencím, ale i postupu… tak nevím, proč by sis měla dělat hlavu z toho, žes původní recept pouze obohatila o tu čepici… ;)

Příspěvek upraven 29.04.13 v 08:46

M.Suskova
206 příspěvků 29.04.13 01:53

Aby toho nebylo málo, tak já mám psán podobný recept jako - ŽIDOVSKÉ ŘEZY - 6PL kakaa,1a1/2 hrnku cukru,3/4 hrnku vody smíchat a dát vařit, když směs vaří přidat 1 smetol ne máslo. Nechat vychladnout, odebrat 1 hrnek směsi, přidat 8 žloutků, řádně promíchat, přidat 1 hrnek cukru,2 hrnky polohrubé mouky, z 8 bílků sníh a 1 prášek do pečiva(prdopeč).Po upečení potřít odebranou směsí, nakrájet řezy zdobit šlehařkou a ovocem.
Od té doby co není smetol používám jakýkoliv rostliný tuk.

Příspěvek upraven 29.04.13 v 01:56

tlustá bába
1212 příspěvků 29.04.13 01:01

To jsem se z toho musela zas přihlásit!
Neviděla, neviděla a taky nevyráběla, jenom četla - tuto! Turbo mě vystřelilo do kuchyně a protože já vždycky do vrtule, tak to dopadlo, jak to dopadlo. S fižím. Tak co teď? Smazat? Napsat jako nový recept? Jak to obhájím? Snědený už to je.
Casino poraděj! My jsme se Šalamounem v mrákotách a autorka určitě úpí a skřípe zuby.

casino
4488 příspěvků 28.04.13 23:51
Buchtu nikdy neviděla?

Je-li libo popatřiti, pak zde

tlustá bába
1212 příspěvků 28.04.13 23:14

No jo, kdyby ty fotky zůstávaly jen u toho uvařil jsem a necpaly se k receptu!
Buchtu jsem nikdy neviděla, ale předpokládám, že bude vypadat jako ta kakaová polovina (bez toho šlehačkového fiží).
Můžu se Ti přiznat? Když jsem zarovnávala okraje, tak jsem - samozřejmě - odřezky ochutnávala. Světlý - velmi dobrý, kakaový úžasný, ale chce to dobré kakao. Ale za tu šlehačku, za tu bych se přimlouvala, za pařížskou určitě.
Může se to pak nazývat třeba Šalamoun v mrákotách. :lol:
A ještě za něco se přimlouvám - za máslo, stejně, jako jsi zvolila Ty. :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 28.04.13 21:23

Nic nemaž, ať si to každý udělá dle svého, ale já budu dělat Šalamounovou buchtu, tak jak jsem zvyklá, neboť nám velice chutná a s ořechy!!! :mavam:
Ale na titulní foto se asi nehodí. :roll:

Příspěvek upraven 28.04.13 v 21:31

tlustá bába
1212 příspěvků 28.04.13 20:57

Tušila jsem, že dostanu za uši za ty své úlety! :lol:
Ale přejmenovat nemůžu, až na máslo místo Hery a té šlehačky navrch, je to podle návodu.
Tak se budu modlit, aby mě autorka neodpráskla.
Fotka se dá smazat.
:mavam:

Ačraj
697 příspěvků 28.04.13 19:02

Nóó, úžasné, jistě to bude i dobré, ale to by jsi měla jinak nazvat Šalamounová buchta takto nevypadá. Zítra to dělat nebudu, to by bylo u nás přebuchtováno. :mavam:

Příspěvek upraven 28.04.13 v 19:18

tlustá bába
1212 příspěvků 28.04.13 17:04

Tak musíš kvůli té pařížské počkat do zítra. Já ji vylovila z lednice a jen našlehala. A už mám! Tráálalááá! Kiš, kiš!
Kokos být nemusí, v naparáděné variantě je to i zbytečné, jak jsem zjistila. Jinak móóóc dobré.
A rychlé! :mavam:
Mávám a padám, jsem rychlá četa!

Ačraj
697 příspěvků 28.04.13 16:16

Kokos nemám ráda, to já si s radostí zalovím v mrazáku pro vlašáky a průmyslová šlehačka se také u mně neválí, tak babo raď!!! :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 28.04.13 14:15

Božské! Jdu pro pipetu! :lol: :lol: :lol: :lol:
Myslím to vážně!!!
Mám to někde napsané jako Lybijský koláč a je to bez kakaa. Že by ho Kaddáfí neměl rád?
@Ačraj
Způsobím to horkým. Posypu kokosem, je po ruce. Mandle bych musela loupat a ořechy lovit v mrazáku. Moc práce!
Nepsal tu někdo o pařížské šlehačce? Jedna průmyslová by se tu mohla válet.
Dívky, jdu na to!
Pardon, to nemělo být na Bali, ale na Ivu. Brýle nutné.

Příspěvek upraven 28.04.13 v 14:17

Ačraj
697 příspěvků 28.04.13 13:31
Šalamounová

Cukr, Hera, voda, kakao, nemá se náhodou před odebráním jednoho hrnku nejdříve krátce povařit? Tak takhle to dělám já: 1/4kg másla, 1 sklenička horké vody, 2 skl. práškov. cukru, 3 lžíce kakaa, toto 5 min. povařit, odebrat 1 skleničku(2 dcl) přidáme 1 lžíci rumu, i více. Do ostatního 2 skl. polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prdopeč, 1 vanilka, pečeme 20min. potom polijeme odebranou skleničkou, sypeme ořechy. Je to výborné! :P :P

Příspěvek upraven 30.04.13 v 17:09

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta - Iva
:-))))
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta-IVA
:-)))
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

Já myslím, že všichni to myslí dobře, když vkládají recepty, ale není třeba se rozčilovat, když někdo upozorní na pravidla

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta (Šalamúnove rezy, chutný polévaný koláč,..

… v jazyce chemiků tento recept zní takto:
Wolframový hřeb:
1 Hera, dvě 200ml kádinky cukru (krystalu, ne kostkovýho), 3/4 sklenice DHMO (nutno pracovat s maximální opatrností - možnost ekologické havárie!!!), 3 pol. lžíce kakaa - vše krátce povařit (rozmíchat!!), nechat zchladnout na T = 298,15 K. Po zchladnutí odpipetovat 200 000 000 nl této hmoty (možná něco míň, aby se do té kádinky, kam to dáváš, vešlo ještě trochu rumu). Do zbytku přidat 4 celá vejce (v receptu je opravdu celá, ale já je tam dával bez skořápek - pokud ovšem máte rádi vápník… ), 1 sklenici (opět je myšlena 200ml kádinka) polohrubé mouky, 1 sklenici hladké mouky a 1 celý prášek do pečiva. Rozmíchat. Vzniklou hmotu si neplést s výtěžkem nějaké nepovedené organické reakce (to třeba teprve přijde) a nalít do vymaštěného plechu vysypaného strouhankou (já to myslím měl vysypaný moukou). Pečeme 10 minut (eventuelně víc, však děvčata poznaj, kdy je to hotový - zavádí tam na to speciální sondu na špejli či co) při v (či co je to za písmeno pro Fahrenheitovu teplotní stupnici) = 338°F. Jakmile je to hotový, potřeme to tou odpipetovanou hmotou, ke které jsme předtím přilili rum (podle chuti - ale bacha, mám zato, že by tam mělo být výrazně víc odpipetované hmoty než rumu!). Potřít pokud možno rovnoměrně. Na závěr už jenom posypat kokosem (možno též ořechama apod.), nechat vychladnout a je hotovo. Dobrou chuť!
P.S. Toto jsem našla ve svém sešitu moučníků, když po dobu naší dovolené doma hospodařila dcera s přítelem. :)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

Elissa, podělit se můžeš, ale ne o již vložený recept…udělala jsi klik? Naprosto souhlasné. To, že je tady dalších x stejně psaných receptů pod jiným názvem, je jenom nedůslednost pisatelů, ale stane se a každý má možnost svůj recept přepsat jiným, který tu opravdu ještě není. Pokud nebudeš vědět jak nato, není problém … ráda poradím. Napiš do mé schránky.

Labužník Elissa02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

Koukám že tady se jeden asi nezavděčí......kritizovat to dokáže každej.....já ji znám pod tímto názvem tak jsem se chtěla podělit ale příště si asi rozmyslím jestli sem ještě něco vložím…

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

Tuhle buchtu znám i dělám léta a jmenuje se : Salamandr. Nahoru ještě dávám Pařížskou šlehačku - 1 šlehačku svařit s 1 PL cukru a 1 PL kakaa, nechá se vychladit, dá se do lednice do druhého dne a pak se ušlehá a nazdobí. Je to ještě lahodnější!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

…mne sa zdá že je tu viackrát, aj ako Šalamúnove rezy, aj chutný polévaný koláč atd. Určite túto buchtu väčšina z nás má v „repertoári“, takže elissa nezaskočila asi nikoho ničím novým. Ale myslela to zrejme dobre…
A možno som to privolala ja, lebo som na túto buchtu myslela, aj na tzv. „oblížprst“ - že to už dávno sem nejaký nováčik nevložil…
Príjemný večer!
 A.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Šalamounova buchta

to je škoda - tady si klikni

stane se, ale tady se nedá nic omluvit … vše naprosto stejné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz