Recept Rýžové závitky

(Hodnoceno 2x) Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rýžové závitky

Postup

Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme nakrouhané listy bílého zelí, nadrobno pokrájenou cibuli, rozetřený stroužek česneku, svařené rýžové nudle a nasekané houby. Promícháme s chilli a sojovou omáčkou, vmícháme dvě vejce. Listy rýžového papíru namáčíme jednotlivě do mísy s vlažnou vodou, poté je rozetřeme na bavlněnou útěrku, aby se vsákla přebytečná voda. Doprostřed listu položíme váleček směsi (množstvím asi polévková lžíce) a pevně zabalíme. Závitky zprudka smažíme v dostatku oleje, dokud nezezlátnou. Podáváme teplé s vychlazeným čínským zelným salátem.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 10.03.04 vloženo
  • 39983x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • 1/2 kg mletého masa
  • 2 cibule
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • hrst čínských hub (nebo povařené sušené houby)
  • rýžové vlasové nudle
  • stroužek česneku
  • 2 vejce
  • sušené chilli
  • sojová omáčka
  • sůl/vegeta
  • pepř
  • rýžový papír
  • olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.07.13 14:57

Jídlo nevařil, pouze fotečky od Zuzka 1973 uložil :)
Pokd je manipulace s cizími obrázky unfair :nevim: dejte vědít, vygumuju…

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.07.13 13:26

Jako lehký letní oběd - vynikající!
Dělala jsem z poloviční dávky, což bylo na 15 závitků, cca polovina balíčku „papíru“.
Jen jediná změna byla, a to: místo zelí jsem nastrouhala (úměrně tomu) kedlubny.
Závitky jsem doposud dělala jen s náplní z masa a rýže, někdy maso se sýrem. Ale tato náplň je výborná a docela už se těším, jak ji příště prubneme i s tím zelím, až bude k dispozici.
Friťák nemám, když potřebuji, dám si olej do kastrolu. Až sedne kal, opatrně jej přeliji přes sítko do sklenice, uzavřu a uschovám na příště. Vydrží stejně dobře jako ve fritéze, ne-li líp, když jej vždy přecedím a dám do chladného špajzu.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Rýžové závitky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2300 příspěvků 24.07.13 09:08

@esmeralda Díky za tip, zvlášť teď, v tom horku, přijde nesmažená verze vhod :kytka:

esmeralda
4813 příspěvků 24.07.13 01:12

Asijské závitky všeho druhu miluji.
Zde je moje velice jednoduchá verze bez vaření:

http://www.labuznik.cz/…icke-take-5/

Zuzka1973
2300 příspěvků 23.07.13 13:49

Tak se mi to konečně povedlo taky, uložit ty fotky… ;)

Zuzka1973
2300 příspěvků 07.07.13 19:26

@casino :kytka:
Díky moc, mně se tam nedaří dostat ani nyní…
Adminům jsem psala pomocí „upozornit na recept“, ale je holt víkend… :) :mavam:

Zuzka1973
2300 příspěvků 07.07.13 14:48

@Ačraj Díky za ten nápad s pivem a bůčkem, to zní taky moc dobře :kytka:

Ačraj
697 příspěvků 07.07.13 14:05
Závitky

Také jsem již několikrát použila tento rýžový papír, namočím do piva, vložím váleček tak do jedné 1/3, přeložím a boční strany též přeložím dovnitř a dále domotám do konce, dělám je tak 10-12cm dlouhé, do růžova usmažím. Dělají to hodně Vietnamci (z mletého libového a ochuceného bůčku, bez rýže) Je to hodně dobré :P

Zuzka1973
2300 příspěvků 07.07.13 13:32

Už to zase blbne a místo uložení fotek k uvaření to na mě vždy vybafne, že stránka nebyla nalezena :pocitac:
Tak alespoň tak:

radka.petr
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Vypadá to skvěle, ale nedaří se my je osmažit do zlatova. Buď je nádivka spálená, nebo papír bílý. Poradíte my prosím někdo ?

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Ahoj Elso, už dlouho dělám tyhle závitky a jsou strašně dobré. Rýžový papír kupuji v čínské večerce kousek od baráku za 30 Kč (ale dnes už ho opravdu vídám prodávat skoro všude) a balení mi vystačí tak na tři-čtyři večeře, podle počtu osob (avšak sní se jakékoli usmažené množství a to i druhý den studené). Náplň obměňuji, většinou dovnitř dávám drobounce krájené kuřecí nebo vepřové maso, které předtím osmahnu na másle a cibulce. Pak do směsi přidám červenou kapii, pórek, zrnkovou kukuřici. Možností je tisíce, jen musí být vše v náplni hodně drobně pokrájené, aby šly závitky z tenoučkého papíru dobře zabalit. Nikdy se mi nestalo, že by se závitky při smažení rozbalily, ale mockrát se mi přihodilo, že se při mechanickém obracení protrhla náplň skrz papír. Většinou to zachráním tím, že protržený kousek vysuším od oleje ubrouskem a zabalím ještě do druhého papíru a pak dosmažím. Kdybych měla friťák bylo by to asi mnohem jednoduší, protože tam není třeba ručně obracet.
A ještě něco: sice to tím asi ztratí asijský nádech, ale vyzkoušela jsem jako přílohu k těmhle závitkům brkaši a bylo to moc dobré. K tomu podávám sosík v omáčníku, který dělám tak, že smíchám tmavou sójovku s čerstvou citrónovou šťávou (tak 2:1). Tím si závitky na talíři každý podle libosti lehce přecrnkne.
Tenhle pokrm můj jídelníček velmi obohatil, díky za inspiraci.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Elso,

díky, já doufala, že by to třeba šlo vyrobit podobně jako pláty lasagní, akorát by to bylo tlustší. Tak nic, věděla jsem to. Děkuji moc za vyčerpávající info a po tvém zážitku s „rýžovým sucharem“ se do rýžové mouky ani papíru opravdu pouštěti nebudu a raději využiji služeb průmyslu…

PS: tvé velmi originální zájmy jsou hrozně zajímavé…

Elsa
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Pro Kari: Výroba rýžového papíru v domácích podmínkách je natolik složitá, že je vpodstatě neproveditelná. Problémem je a) rýžová mouka - i ta prodávaná je příliš hrubá na to, aby se z ní dal vytvořit milimetrový plátek b) důležitá je správná konzistence hmoty - jednou jsem viděla dokument, kde rýžová papír vyráběly - řídká hmota(rýžová mouka s vodou) se přelívá přes jemné síto, potom se dlouze suší. Je to ještě náročnější než výroba nejtenčího domácího papíru (na psaní). K dobru přidávám zážitek s výrobou rýžové mouky: Před dvěma lety jsem se podruhé zúčastnila jarní přírodovědné expedice na řecký ostrov Korfu. Ačkoliv nás byla poměrně početná skupina, po celou dobu expedice jsem si musela vystačit s vlastní společností. Takto osamocena jsem se rozhodla podniknout některé kroky, které patří k životu dobrodruha - trosečníka. Jelikož se mé zásoby jídla krátily, přistoupila jsem k výrobě rýžové mouky s vidinou upečení si rýžových placek. Vyhledala jsem dva kameny. které svým tvarem odpovídaly přibližně hmoždíři a s jejich pomocí jsem drtila rýži na mouku. Po zhruba hodinovém úsilí jsem měla polévkovou lžíci jemné mnouky a obrovský hlad. Upekla jsem si placku (tvrdší než suchar)o velikosti svatebního koláčku a snila o kusu masa. Elsa

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Rýžový papír

Elso, děkuji za reakci, už jsem papír objevila v Meinlovi. Stojí asi 49,– Kč, to jsem čekala horší.. Je to asi stejná konzistence, jako rýžové nudle. Snad ho brzy vyzkouším, velmi mně to láká. Jenom by mně zajímalo, lze rýžový papír vyrobit po domácku? To by asi bylo složité..

Elsa
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Omlouvám se v odpovědi pro Kari, samozřejmě „rýžový papír…“ a ne závitek. Přepsala jem se.

Elsa
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Pro Eleen: dostatkem oleje myslím to, aby závitky na oleji plavaly. jednou jsem je smažila na množství tuku, které je vhodné např.pro řízky nebo karbanátky, a závitky se neosmažily z boku a navíc týžový papír na některých místech zčernal a popraskal, takže jsem je pak musela trošičku oloupat, aby vůbec lákaly k jídlu. Nejlepší tedy je smažit závitky ve fritéze (pokud vím, tak toho se nezříkají ani v asijských bistrech a restauracích), nebo ve vysoké pánvy, kde je tak na tři prsty oleje. Samozřejmě záleží i na velikosti závitku, jestli je balíš jako malé utažené, nebo takové větší kapsy.

Elsa
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Pro Kari: rýžový závitek je k dostání v některých asijských bistrech (např.na Francouzské), dále ve specializovaném obchodě s asijskými potravinami (Korunní ulice na Vinohradech), ale také jsou většinou k sehnání v supermarketech (třeba v tom, kde je tmavý panáček na žlutém pozadí - to abych nedělala přímou reklamu).

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Tatanko, díky za radu. Myslela jsem, že se vyskutuje jen v těch specializovaných obchodech. Budu se po něm při dalším nákupu pídit…a pak hurá na závitky..

tatanka
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Rýžový papír je běžně k sehnání ve velkých obchodech,jako Interspar, Tesco, Carrefour. Je kulatého tvaru v počtu asi 30 kusů v balení.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Mrkev

To zase naši Vietnamci v Přerově tvrdí, že tam nemá být mrkev, ale bambus, kterýžto má obdobnou barvu jako mrkev (a možná i chuť). Prodávají tady v plechovkách různé bambusy, nejen červené a třeba taky výhonky.
A taky podle nich - jak píše Bunter - mívají stůl opravdu obložený mističkami s omáčkami, do kterých se závitky namáčí. Český název Jarní závitek, Rýžový závitek atp. odpovídá ve Vietnamštině slovu NEM. Dokonce jsem to i vyzkoušela, když jsem si je kupovala a rozuměli mi, co jsem chtěla. :-)))

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

My máme ještě na stole mističky se sojovkou a jinými dipy,kam závitky namáčíme.Vietnamci tady v Norsku strouhají do směsi i mrkev a je to dobrý.

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Prosím, prosím, nevíte někdo, kde seženu v Praze rýžový papír?

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rýžové závitky

Elso, začínám mít dojem, že pracuješ v asijském Fastfoodu! Protože po receptech na tahle jídla docela dlouho pasu. Viz smažená rýže - to je mňamka a tyhle závitky jsou taky báječné.
Díky za recepty.
Mám ale jeden dotaz: dostatek oleje je ponořený závitek zcela nebo stačí napůl? Nebo podle toho jak je kdo zvyklý? Já jen aby se mi ten rýžový papír špatným smažením nerozbalil, víš?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz